Zhen Restaurant Contemporary Dim Sum (Closed)

2K
Heidi Hui
中式點心打打卡👍🏻
Heidi Hui
2019-09-15
Follow
呢間位於香港大學站附近,西環石塘咀 *臻* ,好西式嘅裝修,但係食中式手工點心,餐廳坐位唔算多,但坐得好舒適😌點心好精緻,打卡呃like一流😆富貴金魚餃 - 真係做到好精緻,皮好薄,入邊有蟹子,蝦亦好爽口👍🏻金沙熊貓🐼 - 三隻熊貓好維肖維妙,真係唔捨得食,由中間揻開個包包,d奶黃就流晒出黎,好香奶黃咸蛋香👍🏻沙律蝦春卷 - 食春卷最緊要春卷皮薄而脆,呢度做得好好,唔油膩,餡料算多👍🏻其實仲有好多點心仲想試下,好多都好吸引,下次接阿女放學會再試下晚市🤨Read More
Blue1990
平價抵食特色點心店
Blue1990
2019-09-05
Follow
今次lunch嚟到西環食呢間 “臻”,睇住附近嘅同事講過呢間餐廳價錢親民之餘,質素唔差,而且點心賣相精美!茶錢只係$5/位,仲要冇加一!我同朋友就點咗兩個午市套餐share食,當然要點個最有特色嘅‘臻’點心拼盤,有八款點心,全部都係餐廳嘅特色點心,我至鍾意食嘅係特色麻辣燒賣,麻辣好惹味,芝士蝦餃亦係第一次食,芝士配大大粒蝦,配搭得唔錯,蝦餃皮做得好薄,唔會一舊粉團咁,個素菜餃清清淡淡,可以中和其他比較重口味嘅點心!而至得意嘅當然係‘傻豬叉燒包’同‘富貴金魚餃’,味道亦唔錯,至於個‘古法蜂巢糕’造得好有口感,而且唔會太甜!本身諗住個點心拼盤得八件唔夠飽,所以我地叫咗另一個餐係榨菜牛肉蒸飯,榨菜料份量充足,而牛肉亦蒸得滑口又唔老!而三款點心係餐廳隨機,所以同點心拼盤會重疊!兩個套餐都係會配一碗老火靚湯,湯料充足,亦夠味,可以解渴! 我地再加咗個煎釀茄子,好大件,而且應該係即叫即煎,上枱熱辣辣!Read More
alice''
精緻得不忍吃的點心
alice''
2019-09-01
Follow
朋友接連假日工作,終等到這個星期休息,又遇上滂沱大雨。沒法子,既然等不到一個好的星期天,我們一於風雨不改,繼續我們原定的港島遊,首站先到這裏吃靚點心。傻豬叉燒包($35),賣相精緻,實在捨不得吃,所以留到最後一刻才吃。麵包皮香軟微甜,即使留到最後吃,放涼了的麵包皮也不會變硬。叉燒足料香口,熱食會更好吃。杏香荔茸鴨($38),與傻豬叉燒包一樣賣相非常精緻,留到最後一刻與叉燒包一起吃。同樣,熱食會更好吃。相較叉燒包,我更不忍吃這款做得活靈活現的點心,讓我想起兒時家鄉飼養、四處走動的小鴨。芋頭蓉與內層肉碎,外層軟腍,內層帶肉香,賣相和味道都十分出色。墨汁芝士蝦餃($39),吃得多蝦餃,墨汁芝士的配搭還是第一次吃。芝士味濃郁,蝦肉爽口,如吃過芝士龍蝦自然明白其味道。加上外層墨汁皮,芝士香和墨汁的香相輔相成。鮮竹牛肉球($28),新鮮大份量的牛肉球,入口軟滑。另點了一個午市套餐,附送例湯及甜品。金菇蟹肉炆伊麵($68)。汁多而不覺鹹膩,伊麵軟滑。份量非常多,兩個人各吃半碟伊麵已夠飽。隨午市套餐附送的例湯,是粟米紅蘿蔔湯,味道清,內有數粒紅蘿蔔和一件甜粟米。最後送上甜品椰汁糕,雖是附送甜品,但一點也不馬虎。糕點椰汁味自然而濃郁,甜度適中,入口軟滑,有入口即溶之感,比甜品店的椰汁糕好吃。Read More
+ 14
ericalo12
2019-08-26
1K views
Follow
Happy Friday同朋友黎到西環飲酒前搵好野食下先,今次就黎到呢度食可愛造型的點心!餐廳黎香港大學站只有幾分鐘路程,都幾易搵到!餐廳唔算好大,晚上有提供小菜套餐,但朋友想食點心,所以就散叫點心試試!傻豬叉燒包,賣相很可愛,有三個小豬的頭在籠內!包皮唔會好厚,叉燒餡都有好多,叉燒唔會好肥,味道剛剛好,熱辣辣好好食!杏香荔茸鴨,呢款樣子趣怪的鴨鴨,杏仁片為鴨的嘴部,炸到好脆口!荔茸鴨其實係咸水角,煙煙韌韌!富貴金魚餃,外皮晶瑩剔透,就好似金魚,顏色好靚!內餡味道有點像燒賣,因為有少少蟹籽係入面!馳名合桃包,呢款包外型有點像合桃,內裡的合桃餡都幾多,仲有芝麻,餡料唔甜唔會好漏,合桃脆卜卜!鮮竹牛肉球,好新鮮,有點彈牙,唔會蒸得過火!xo醬炒蘿白糕,蘿白糕唔會太碎,因為有xo醬所以幾惹味,如果可以再多少少xo醬味道會更佳!餐廳的點心價錢唔算太貴,食物造型特別,可以再黎!Read More
傻豬叉燒包
花太郎
西環好味精美點心
花太郎
2019-08-19
Follow
<得意精美點心>😃喺香港大學站側邊呢間臻 環境舒服 燈火通明 除左有中菜外 仲有唔同既點心 製作用心 經過值得試下👍🏻🍴是日老火例湯 18 蚊🔥蓮藕湯 落足料勁多蓮藕 而且煲到好淋 帶有少少綠豆同蘿蔔 口感清甜 唔錯🍴杏香荔茸鴨 38 蚊🦆有3 舊整得好得意既鴨仔 用燒過既杏仁片做鴨既嘴等部位 出面有 d似咸水角既側地 香脆入面黏稠 入面帶有幾甜既荔芋茸 仲帶有少少應該係鴨肉粒既肥膏🦆夠哂爽口 又唔會太肥膩 好食👍🏻🍴傻豬叉燒包35 蚊🐷整到好得意既豬叉燒包 熱辣辣 包皮夠香 入面既叉燒肉同叉燒醬都整得甜度適中 唔錯🍴墨汁芝士蝦餃39 蚊🧀🥟成個蝦餃皮都係用墨汁整成 顏色夠特別 入面有隻蝦肉🦐側邊全是香濃芝士 雖然滯🧀 但味道幾特別值得一試👍🏻🍴特色麻辣燒賣 39 蚊🌶燒賣皮既蝦肉豬肉都足料🐖🦐同燒賣皮夠滑 個麻辣醬有少辣 但有 d似燒烤醬 個味都 match幾得意#點心 #叉燒包 #燒賣 #麻辣 #芝士 #蝦餃 #荔茸鴨 Score 平均分 <7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#臻西環石塘咀山道48 號南昌大廈地下 c鋪~~~~~~~~~~~~Read More
+ 5
Fatfat_foodie
打咭之選
Fatfat_foodie
2019-08-16
Follow
本來就好鍾情可愛的點心,見到西環呢間咁可愛的甜心,忍唔住約朋友來打咭。蝦餃上碟時熱辣辣,皮薄餡靚,多鮮蝦。燒賣燒賣人手製,細細粒,用上新鮮豬肉,餡料新鮮。豬仔叉燒包賣相吸引,用來打咭一流。本來仲想叫熊貓,但驚食唔晒,所以只叫左豬仔叉燒包。叉燒餡料微甜,好夠料。鮮蝦炸雲吞推薦,雲吞好大件,皮超薄同脆,好像食薯片,而且鮮蝦很新鮮 ,大大件。鮮菇滑雞蒸飯滑雞蒸飯材料豐富,滑雞佈滿盅飯,肉汁鮮嫩,飯粒粒粒鮮明,淋上豉油,好味。飯的份量夠兩個人享用,還送埋一碟菜。Read More
itmman
精緻點心
itmman
2019-08-15
Follow
嚟緊準備去香港大學讀書, 交完報名表就去附近行下行到近街市嗰邊 見到有間手工點心 就入去嘆返一盅兩件呢一 間手工點心都好近地鐵站過一條馬路就係。但一定要識路B2 口轉彎向後行, 好鬼近。坐低之後叫咗 一壺 香片嘆嘆茶, 之後老闆娘送咗兩碗是日例湯。 兩碗例湯完全無味精火喉夠, 清甜消暑。之後就叫咗個手工點心燒賣, 手工點心燒賣人手包製, 細細粒十分精緻。 餡料十分 足, 用上新鮮豬肉釀製。 非常好味仲有就係最可愛的豬仔叉燒包, 豬仔超可愛唔捨得食。餡料叉燒 好新鮮好好味, 真係內外兼備。最後就叫咗個 柚子石斑塊, 柚子汁甜甜酸酸好醒胃, 仲有菠蘿墊底。 斑塊有十多塊 用上新鮮石斑, 好味抵食。估唔到喺大學站附近都有呢啲咁抵食的點心。Read More
+ 6
affect37
臻味無窮
affect37
2019-08-14
Follow
今天午餐我約了舊同事到西環的臻聚餐,我們點了個點心拼盤、榨菜牛肉蒸飯、沙律蝦春卷和酥炸魷魚鬢。沙律蝦春卷 - 春卷外皮金黃,咬落香脆可口但不會太油膩。酥炸魷魚鬢 -  魷魚鬢香口彈牙,椒鹽味恰到好處,惹味十足。點心拼盤 - 賣相精美,有墨汁芝士蝦餃、儍豬叉燒包、富貴金魚餃、珍珠雞、古法蜂巢糕、特式麻辣燒賣、潮州粉粿等。墨汁芝士蝦餃外表烏萃萃非常彈牙,墨汁蝦餃皮很特別,芝士同鮮蝦出奇地夾;儍豬叉燒包外型可愛,叉燒餡料十足;富貴金魚造型精緻,餃皮晶瑩煙韌;特式麻辣燒賣調味恰當,不會過辣;古法蜂巢糕淡淡蜂蜜清香,甜而不膩; 潮州粉粿餡料配搭得宜,調味出色。榨菜牛肉蒸飯 - 牛肉味濃,蒸飯粒粒分明,附送清灼時蔬夠新鮮。Read More
carmen.mok
「臻」津有味
carmen.mok
2019-08-03
Follow
西環對於我來說這個地方不陌生,中學時期在這裡讀書,看著昔日的西環和現在真的改變了很多,現在的西環開通了地鐵之後真的很方便,加上越來越多不同的餐廳,真是一個好去處的地點。今日下午便相約了一位中學同學到西環這個地方相聚一下,我們在香港大學站附近的一間吃點心專門店嘆一嘆茶。中式點心配上西式配料製出一些新潮點心,都是一個有創意的買點。餐廳裝潢都是以金色瓦面的設計,感覺貴氣敦煌而室內同樣令人感覺高貴典雅。杏香茘茸鴨點心師傅手功很細緻製作出這樣可愛的小鴨,外層炸至微金黃色,一口咬落去甘香而芋頭蓉軟腍清甜,內饀有香菇、豬肉碎和西芹粒雜成,令味道更豐富,而且不覺油膩。墨汁芝士蝦餃外表烏萃萃的墨汁蝦餃皮很特別,內裡饀料的組合都是第一次吃的,充滿著芝士味道包圍著鮮蝦,真是中西合璧的元素。金沙熊貓 好可愛的熊貓頭的流沙包,流心蛋黃香濃、熱辣辣的時候吃是最美味的。XO醬炒蘿白糕份量是很適中,炒得也很乾身,蘿白糕較為軟身,體整都是中規中矩。Read More
靚太C9 仔
充滿驚喜的點心小店
靚太C9 仔
2019-08-03
Follow
朋友帶路,説有間吃點心的小店水準超高,不單美味,而且賣相亦好,咁就一於試下啦一坐下來,便看看餐牌,我首先叫了想吃的儍豬义燒包,朋友叫了富貴金魚餃,及墨汁芝士蝦餃,我們還加了一客鮮菇滑雞蒸飯,原來蒸飯有油菜送架,加$5 可食埋甜品椰汁糕。食晚飯有例湯送,火候十足,味道夠濃儍豬义燒包外型好得意,一定要比個like 佢,味道也不錯吖富貴金魚餃外型好似金魚,食落都好有口感墨汁芝士蝦餃非常彈牙,配埋芝士令到味道更rich鮮菇滑雞蒸飯份量十足,雞肉已去骨,肉質細嫩,足夠兩人食用油菜是跟蒸飯送的椰汁糕味道濃,加$5 可配埋Read More
儍豬叉燒包
富貴金魚餃
墨汁芝士蝦餃
Ilovejoey1314
小菜大分夾抵食
Ilovejoey1314
2019-08-01
Follow
女朋友介紹香港大學附近的點心店,現在有地鐵都幾方面,就在地鐵站出門口行2分鐘。裝修幾新,光線充足,今晚很多街坊和學生都在這裏晚飯。水煮魚小辣,魚肉幾滑,份量算很多,魚肉切得較細件。味道麻香,芽菜份量很多浸滿了醬汁。小辣都幾辣。欖菜肉碎乾扁四季豆同樣大大份,欖菜很香,送飯一流。特色麻辣燒賣反而不算太辣,都有麻辣的味道,但是吃完水煮魚都冇辣的感覺了。上湯杞子松茸浸菜心特別地湯汁是加了椰漿,本身清甜的湯底令菜心很易入口,杞子粒都香甜。杞子桂花糕桂花味道突出,大大舊!餸的份量幾多,很抵食。Read More
水煮魚
宿舍附近的點心店
ngankawai
2019-08-01
Follow
以前住何東時都未有這間點心店,都是細仙近排介紹才認識,今晚出席完活動沿着水街行落去,就到地鐵站就見到這間點心店。馳名合桃包中間都幾健康,有合桃碎和芝麻,不算很甜,合桃味都幾香。蟹肉竹笙灌湯餃只需$33算幾平,蟹肉味道突出。特色小籠包皮有點厚,湯汁都幾多。香炸釀茄子是我的最愛,茄子大大舊,魚肉彈牙,煎得很香口!沙嗲金錢肚幾腍軟,而且很入味。今餐都幾豐富,三個人吃最好,因為大部份點心都是三個的。特別要讚店員很有禮貌又熱情!Read More
蟹肉竹笙灌湯餃
香炸釀茄子
沙嗲金錢肚
connieayu3000
休閒週末點心樂
connieayu3000
2019-07-29
Follow
去了香港大學站附近的一間點心店,相信是附近居民週末享家庭樂的地方,看看餐牌,除了點心外,連台式麵都有,款式很多。我們點了兩個餐,再加兩個點心,一個台式牛肉麵餐,牛肉很腍滑,湯汁也夠香濃,因為有雪菜,吃下去也很有嚼頭。豉汁排骨蒸飯,飯粒硬度適中,倒上甜醬油很香,沒有過咸。點心三款素菜餃:有芹菜、香菇、很健康蝦餃:整隻都飽滿,蝦隻爽脆燒賣:有香菇粒,不感肥膩鮮蝦腐皮卷很香脆,點一下醋汁令它更提鮮。中式葛湯也足料,夠入味,喝完不感口渴。最後還有甜品香滑的椰汁糕作甜品~~環境挺舒適,難怪多捧場客~Read More
+ 6
豉汁排骨蒸飯
shirleymon
旣巧手又有質素的點心專門店
shirleymon
2019-07-26
Follow
其實香港大學附近的環境對我來講並不陌生,因為兒時就在這區長大。但结婚後遷離別區,所以近幾年比夠少機會到。今天難得放假與老公舊地從遊懷愐一下,然後沿地鐵站落到西環。眼見這舊區已變成另一個 soho,各式各樣的食肆皆有提供;偶然被我們找到一間點心專門店,便入內濟濟五臟。店舖不大只有十數張檯,職員禮貌地招呼坐下。我看看餐牌很多點心的買相很 cute 很靚,而價錢亦合理;很想全部叫齊一飽眼福,但無奈只得兩人便惟有點兩三欸啦!富貴金魚餃 它其實是蝦餃。內裏全是蝦,只是餃皮做成一隻隻金魚欵式;趣緻非常,真的唔捨得食。金龍吐珠 自家製的墨魚丸,口感彈牙;外面炸漿薄薄,很脆很鬆化。上湯杞子松茸浸以時令菜心用上湯和椰漿浸熟,創意之極。配以大大粒杞子做點綴,買相搶眼;味道亦覺新鮮唔錯。一秘製混醬雞煲套餐例湯(蟲草花紅罗白粟米湯)清甜冇味精👍時菜一碟熱辣辣的雞煲配上秘製醬汁甚覺惹味,份量不少和雞肉嫩滑。甜品(椰汁糕)椰味濃而不太甜,對不宜吃得太甜之人仕是合適之飯後甜品。Read More
+ 7
monxlwsxx
西環打卡特色點心
monxlwsxx
2019-07-25
Follow
放左工六點幾嚟到,全場已經半滿,好多枱都係一家人嚟食晚餐。原來呢到除左點心都仲有好多小炒,有啲似茶餐廳,仲有好多海鮮啊個啲,套餐仲幾抵。不過一心嚟食點心,點都要過左口癮先,下次先試小菜。呢到嘅侍應都好有禮貌,熱心,不時睇下我地有咩需要,令到我地都食得好開心。可能因為係小店,個侍應仲無啦啦請我地飲湯,覺得好有人情味。特色麻辣燒賣 $39好少點心店會有麻辣燒賣㗎,調味啱啱好,唔會好辣,主要係麻,夠香。燒賣口感中規中矩,但整體好食。金沙熊貓 $35打卡必點,仲好流心,佢地呢到流沙包個配方同平時岀面食開有啲唔同,有少少酸酸甜甜,特別得嚟好食,又冇咁容易漏,我相信我一個人可以清哂一籠,哈哈杏香荔茸鴨 $38又一個打卡之選,勁得意嘅賣相。入口雖然係炸, 但係絕對唔會油淋淋。我之前冇食過呢樣,好好食呀。豉汁排骨蒸飯 $52 (配時菜加例湯)好大份,兩個人份都食唔哂,最鍾意佢哋配時菜。豉汁排骨夠入味,份量都幾多, 佢好似啲酒樓得兩舊排骨。但例湯好足料,仲有紅蘿蔔同雞腳,冇落味精,媽媽煲嘅湯呀。食到好飽一個人唔洗一百蚊,下次嚟一定要食佢晚市小菜個套餐先!Read More
+ 4
幾抵食喎今晚試吓先