Jizairyoba

Jizairyoba (Closed)

自在漁場
Jizairyoba (Closed)
美*食家
週五週一氣氛大不同
美*食家
2017-12-05
2K views
Follow
早前星期五放工突然間想食日本野,舊同事之前介紹過灣仔呢間居酒屋食午餐後大讚,臨時WALKIN可惜當晚滿座;今晚又來碰碰運氣,情況截然不同。上前週五所見,吧檯也坐滿,週一晚頗冷清清喜歡這兒的木筷,雖然也是用完即棄,但一睇就知係比較好的質料先來一點前菜芥辣八爪魚$48芥辣未唔明顯,最後拎咗刺身提供的芥辣加落去漁師刺身盛合(二人前)有七款刺身,整體也新鮮是日有款叫鮫鰈魚既海產,第一次見就試一下鮫鰈魚刺身$128鮫鰈魚肉質相比"比目魚"較鬆軟,輕炙表面仍然鮮美有點點Q彈甲羅焼$88拎到嚟已經將蟹膏蟹肉撈勻,如果可以在客面前才撈會好尐,咁可以比客明顯見到有乜東東內裡有蟹膏蟹肉再加蔥,本來有鵪鶉蛋但係缺貨蟹肉滿滿,食時以紫菜包著吃;如果加尐蟹籽會更正浜焼盛(二人前)帆立貝2件、蝦2件、蠔2件、蜆8隻)是日的岩蠔明顯不飽滿,本來係兩隻,因為實在太弱所以比多一隻蜆有海水咸香新鮮好好肉帆立貝大大粒,蝦也很鮮甜蟹湯海鮮麵$98最後加多碗麵來飽飽肚Read More
+ 10
甲羅燒
浜燒大盛(二人前)
hoitingting
特別漁產新鮮OMAKASE
hoitingting
2017-11-14
Follow
聽聞自在漁場最吸引之處就係d海鮮好新鮮又大件,一分錢果然一分貨,就算貴d都要黎試下。我既至愛就係 omakase 十件壽司啦,尤其係海膽好鮮甜,入口即溶,一d腥味都無!讚! !另外帆立貝超肥美,其余既吞拿魚,油甘魚,三文魚腩等等手握壽司同樣美味出色。除左壽司亦都叫左d熟食,哩個螺片煮香菇好特別,賣相同煮法好似好簡單,但係螺肉食落好有爵勁,吸收曬醬油同酒既味,配上香菇幾特別,我第一次食到。仲有就係燒魚,雖然唔記得佢叫咩名,但佢係日本獨有既品種,味道好特別,燒得好香好香。其實自在漁場既海鮮燒好出名,下一次一定要試下!Read More
omakase 十件壽司
timachan
Lunch食好野
timachan
2017-11-13
Follow
喺灣仔食晏其實真係好貴,平時食開$5、60已經好肉赤,但同事唔知點解無啦啦話要食好啲,我哋就周圍搵啲好嘢食。行到過去譚臣道見到呢間小店,門口唔係話好大,但見到裝修就知價錢未必一定系平,再睇一睇一個lunch around$100對於我哋呢啲打工仔來講已經好貴。不過同事既然想食好啲就試試佢啦,見佢個Menu有日文就知道系好嘢,我就叫咗個四色魚生飯,佢比平時嘅魚生飯有一個特別之處就係有好多蟹肉,而且三文魚子都好多,食落去啖啖肉非常滿足雖然價錢貴左少少,但下次都會再試。Read More
Bon Appetit_Yan
一字記之曰:「鮮」
2017-09-02
Follow
近來越覺飲食業好難做,好幾間鍾意嘅餐廳都相計結業,所以遇到好嘅真係要多加支持。自從發現左呢個好地方,我同媽咪大約每個月都會幫襯一次。先黎個小魚干沙律,菜好新鮮,可惜個酸汁過鹹,建議調較下,同埋加d蕃茄或者豆腐,會更加吸引。跟住食時令嘅鮫鰈魚刺身,師傅仲推介左鮫鰈魚魚邊壽司。嘩,真係一試難忘呀,先講個刺身,爽得黎又好肥美,魚被輕輕燒過,食起黎更香。個魚邊更加不得了,有咬勁之餘,魚油甚豐!接住就食帆立貝刺身,特大嘅刺身原粒上,加d新鮮磨嘅wasabi,再點少少醬油,yummy yummy!超鮮甜呀!之後就黎熱食,先黎清酒蒸鮑魚,鮑魚食落好彈牙有鮮味,底下嘅肝臟食落好香冇腥味,我估係清酒發揮左佢嘅作用?最後就食馬頭鯛一夜干,之前食過一試難忘,今次encore就有少少失色,因為有d部份燒得燶左少少,好彩d肉仲係好嫩,同埋大部份嘅骨都脆卜卜!但味道鹹左d,輕手d就更好喇~多謝親切嘅老闆臨走又請我食野,個蕃茄好香甜,我下次會嗌黎食 =)Read More
+ 2
鮫鰈魚刺身
鮫鰈魚邊壽司
帆立貝刺身
清酒蒸鮑魚
馬頭鯛一夜干
deniselck
刺身非常新鮮,值得再去
deniselck
Level 1
2017-07-20
Follow
呢間新開的日本餐廳,已經幫襯過三次以上,遇著不斷更新餐牌,所以每次都有新的驚喜。招呼非常週到,遇著餐廳老板也在,老板都非常好客,閒聊關顧食客的意見,然後作出改善,所以再去的時候見到食品有所不同,真心欣賞老板真的有聽食客的意見而跟進,務求做得更好。刺身非常新鮮,特別是拖羅、銀雪魚、右口魚(第一次食,以為只有左口魚😅),新鮮且入口好油,好味道,好正,值得一試再試。炸蟹膏豆腐北海道白粟米,好鮮好甜炸芝士送清酒清酒好飲Read More
+ 5
漁癡漁醉
2017-07-16
Follow
我呢個為食嘅人,為左食好野,會經常update自己個restaurant list,而身為香港人的確係幸福嘅,餐廳選擇同食物款式多,令我可以不斷試新野。不過,總有d特別好嘅,會令我想不斷返轉頭,自在漁場就係其中一間。上次黎嘅時後應該係試業階段,餐廳上嘅選擇唔多,今次黎就換左餐牌,多左菜式供應。叫得做漁場,當然有唔同嘅海鮮,刺身方面,今次就試下金目鯛。一客三片嘅金目鯛,用火輕輕燒過,放喺自己碟上面會見到魚油嘅烘位,證明同我一樣都係咁肥美嘅 XD 今次黎到見到燒海鮮多左選擇,貪心嘅我就黎個二人前。店家好好,雖然話係俾客人自己燒,但事先都會提示每樣野點燒,如果擔心自己論盡(好似我咁),佢地都好樂意幫手。二人盛好豐富,有蠔、帆立貝、蝦同埋蜆。因為海鮮一到,就將蠔放上爐喇,所以盛盒嘅相度見唔到。蠔夠飽滿又鮮甜,燒到半熟,再加埋蒜蓉牛油,好滋味呀!蝦好大隻,師傅幫我加d鹽燒到香噴噴;而帆立貝呢就喺差不多食得嘅時後加d醬油再燒下,師傅仲俾紫菜我地包住黎食,好有心呀!至於蜆呢,就唔使加調味喇,喜歡的話唧少少檸檬汁就得。其實d食材都好新鮮,有師傅幫我燒(得蜆係我自己黎 lol),點會唔好食喎!我個人就特別鍾意蠔同埋帆立貝喇。必須一提,呢度d師傅除左好有心機,仲好好客,見我呢個肥妹食得咁滋味,送左份小魚俾我,仲幫我燒埋,真係好幸福呀!d魚仔加鹽燒成魚乾之後好香,用黎送酒一流!至於燒魚,今次就試左喜之次,魚肉好香,魚頭嘅位置好脆,都係好適合送酒。不過以個人口味而言,我同媽咪都係鍾意上次食嘅馬頭鯛多d,係魚嘅品種問題,馬頭鯛油份多好多,肉亦較厚。最後,我地食個蟹海鮮拉麵作結。雖然呢度唔係拉麵專門店,但師傅一d都唔馬虎 ,蟹肉嘅份量都頗多,仲有隻蟹鉗、醬油帶子,日式魚蛋、海帶同粟米粒,個湯頭唔係死鹹嘅麵豉湯,清清地,食左咁多燒物,飲返啖湯好舒服呀!至於麵,雖然唔係自家製,但煮得夠爽口,都唔錯呀。除左食物質素高,店嘅裝修同佈置都好有特式,有以海洋、海產為題嘅油畫,仲有相關主題嘅海報,呢度真係名符其實嘅漁場!再一次多謝店家殷勤嘅招待,下次再見 =)Read More
+ 8
金目鯛刺身
燒海鮮盛(二人前)
燒喜之次
食過翻尋味的晚餐
2017-07-01
Follow
今日係灣仔做嘢,收工後就即刻再嚟食晚飯,原因好簡單,好食!兩個人食,今晚點了一吞拿魚他他,雞泡魚乾,深海池魚,廚師發板壽司同刺身同魚湯烏東。小吃雞泡魚乾先上,脆卜卜又暖暖地,點沙律醬,送酒perfect! 吞拿魚他他用紫菜包住食,好好味,吞拿魚新鮮,👍🏻!深海池魚刺身,個樣好靚,廚師好有心機片,另外配一種酸汁,好好味。跟著上埋3人前魚生,樣樣新鮮,個片大拖羅入口即溶,師傅對我哋真係好。海膽用馬糞海膽,好甜!另外,最令人無法抗拒嘅係個烏東,簡簡單單,用魚湯煲,完全要飲哂落肚,跟著feel到黏口嘅感覺,可能有人會覺得淡口,不過可以自己加d鹽。呢間食肆真係令人有驚喜,食物水準高。另外店員服務同師傅很親切,有賓至如歸嘅感覺!😄Read More
+ 1
beepbaps
極失望的午市定食
beepbaps
2017-05-17
Follow
因在灣仔工作的關係,到新開的餐廳午飯是我9至6內唯一的娛樂。最近發現這間新開張的日本餐廳,午市定食有很多選擇,今天決定試吧!我1pm才到達餐廳,竟然不需排隊便能立刻入座,真是有點意外。我拿著餐牌左想右想,全部也很吸引唷!最後我點了饅魚丼定食。沙律和味噌湯先到。沙律不過不失,但味噌湯有驚喜,除了有海帶還有很多蜆肉呢!饅魚飯賣相很吸引,饅魚很大很肥美!我興奮地大口咬下,卻換來無比的失望。饅魚不是嫩口,而是韌和帶點猩味,一點新鮮的感覺也沒有,比放題的質素更差。不過,饅魚醬汁拌日本米吃也是不錯的。。。同行友人點了滑蛋青花魚柳飯定食,賣相有點像大家樂的粟米班塊飯。但滑蛋炒得香滑,還有蛋汁流在飯上,十分欣賞。魚柳卻是失望,吃下也真的像大家樂的粟米班塊飯。炸魚的粉漿太厚了,咬下不是鬆脆而是硬硬的。而魚肉沒有味道,真懷疑是急凍的雪魚。這個價錢在灣仔有很多選擇,沒必要來這裡。Read More
+ 5
值得encore嘅漁場
2017-05-07
Follow
尋晚同媽咪去覓食,見到呢間新店決定一試,需然一開始見到成間店冇人有d意外,但慶幸冇揀錯!首先黎個刺身二人前,冇諗過呢個價錢會有海膽 (好鮮甜!),整體黎講每一樣都好新鮮而且份量比想像中多,喺呢區係好難得。跟住黎個軟殼蟹沙律,即炸軟殼蟹唔厚粉又啖啖肉,同蟹子青瓜沙律係好穩陣嘅配搭。最後,試左個由店家介紹嘅燒馬頭鯛,一見到條魚就覺得有驚喜,燒到金黃色嘅魚身香噴噴去,連魚骨同魚皮都卜卜脆,但d魚肉仲係好嫩滑,仲有魚汁留出!我同媽咪好快就將成條魚晒!由於價錢合理,味道又好得,但週末竟然咁冷清,所以我決定寫自己第一篇嘅食評。師傅加油,希望keep到水準,會再來的 😄Read More
刺身二人前
軟殼蟹沙律
燒馬頭鯛
有驚喜的晚餐
2017-04-30
Follow
星期六晩,係灣仔區搵食,一路行一路睇下有咩好食,行到入一條細街,見到一間日本餐廳,新開嘅,眼見四圍都冇乜特別想吸引,就衝入去試一試。兩個人點了一客二人前魚生,一客八件廚師發板壽司,一客炸軟殼蟹沙律同炸蟹膏豆腐。二人前魚生十分新鮮,厚切,拖羅入口即溶,好好食!廚師發板壽司都好靚,壽司飯size適中,夾住冇散開,👍🏻!炸軟蟹沙律加入小小蟹肉,係認真嘅,至於味道,照道理係唔會衰得去邊嘅。最尾係蟹膏豆腐,呢個冇乜大驚喜,有小小蟹膏味嘅炸豆腐,還可以。呢間小店係令人有驚喜嘅,以呢個價錢食到這種質素既魚生,讚!Read More
龍翼雲
部份食物有改善空間
龍翼雲
2017-04-17
Follow
  日本菜在灣仔區都有好多選擇,新加入的經營者如何去突圍而出,的確要考一考功夫。在灣仔區能夠生存,食店最少要做到午餐和晚餐都要一定的客源,午巿客源不難,因為上班族都要搵食,但晚巿要有客源,就有一定難度。  呢間新開既餐廳,當日十二點三就到達,當時未有人,可能太早的關係吧!  看看餐牌,有幾款午餐定食,包括有壽司廚師發辦定食,刺身定食,魚生飯定食和幾款熟食定食。  工作辛苦,食個壽司定食慰勞自己。食物很快便送上,魚生是新鮮的,海膽也不錯。  可惜的是,隨餐的烏冬就煮得過了火,略為淋,不夠彈牙。  希望餐廳繼續努力,有機會會再幫襯。Read More
望落個賣相都幾吸引
2017-04-23