2024-05-19 13 views
叫外送,唔使當面對住店家,應該唔會有服務態度既問題點知隔住個外賣 app,都可以feel到店主果種霸氣叫左2個餐,2個餐都寫住跟「茶葉蛋」再外加「小籠包(6隻)」送到上黎,收到1隻完整有殼既茶葉蛋獨立袋裝住問平台係咪送漏左,指店家回覆另外果隻係個盒入面一打開,係得半隻。問番, 店主叫自己睇番圖片, 上面係得半隻心諗, 小籠包有寫數, 半隻就唔寫數, 圖片唔係只供參考咩? 唔通「文字描述」先係只供參考?果下寫左個評論, 話文字描述果度會引起誤會點知店主回覆「平台補番優惠卷俾妳啦 暈」 (當然無呢件事)再望下家主其他回覆, 果種霸氣~唧唧唧~~故勿論食物質數點樣(食得既)店家既態度真係人中龍鳳, 令人望而生畏
叫外送,唔使當面對住店家,應該唔會有服務態度既問題
點知隔住個外賣 app,都可以feel到店主果種霸氣

叫左2個餐,2個餐都寫住跟「茶葉蛋」
再外加「小籠包(6隻)」
送到上黎,收到1隻完整有殼既茶葉蛋獨立袋裝住

問平台係咪送漏左,指店家回覆另外果隻係個盒入面
一打開,係得半隻。
問番, 店主叫自己睇番圖片, 上面係得半隻

果下寫左個評論, 話文字描述果度會引起誤會
點知店主回覆
「平台補番優惠卷俾妳啦 暈」 (當然無呢件事)

再望下家主其他回覆, 果種霸氣~唧唧唧~~

故勿論食物質數點樣(食得既)
店家既態度真係人中龍鳳, 令人望而生畏
Type of Meal
Last Night Supper
2024-01-04 209 views
粢飯係一早就整定放到凍冰冰咁賣,我一拎起手就感覺到d飯又凍又硬,整體又冇味道可言因為肉鬆同炸菜份量都係少得好可憐,只係得一兩啖食到有,其餘就只食到得飯同一條好淋又凍既油炸鬼,簡直係難食之最,唔會再幫襯佢!飯又凍 油炸鬼仲要淋哂,一d都唔脆,簡直係難食既天花板!員工亦黑口黑面,對手收完$轉頭就又去包水餃,衛生好差。另外店內燈光亦略為氛暗,地方又太細,若堂食就只有一張小檯,會坐得很擠逼!此店我絶不推薦!
粢飯
2023-07-04 413 views
本來要在門市裡面用餐,首先先點了一個飯糰,想要再詢問小龍湯包價錢,店員回答我一籠$40,問我要不要,不用看餐牌就是這樣子問我要不要,態度非常極差,但我不知道一籠裡面有幾顆你不用這種態度吧他還很囂張真是服務差到極點結果我非常生氣把飯糰帶回家吃發現飯糰居然是冰的我家到他店裡的路程只要5分鐘,他的飯糰居然是冰的,我在想應該是早上包好到現在,這間餐館如果沒有心繼續做餐飲,奉勸早點結束營業,賺這一種黑心錢或者是讓客人吃的不開心,你們真的很罪過,每位客人辛辛苦苦賺的錢就是為了飽餐一頓,還買你們這一些不認真做餐飲的店家的食物回家折磨自己,你們真的太過分
本來要在門市裡面用餐,首先先點了一個飯糰,

粢飯
2023-05-26 265 views
望望張相就知餐廳有冇心做。淆肉菜飯得一塊1cm又散嘅肉。味道非常普通,而且有啲似食剩感覺。外賣送餐,等半個鐘都係整到咁嘅質素。另外,四喜烤夫係冇味,但相比淆肉果種差嘅等級仲有距離
淆肉菜飯
2023-05-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2022-03-30 1084 views
29/3 黃昏放工後到土瓜灣送物資給朋友,路經馬頭圍道老上海餛飩,心想支持一下小店,幫襯了香糟豬手菜飯及湯餛飩 10隻共$101。湯餛飩跟 2碗湯,味道非常一般,而且肉餡非常乾!豬手味道還可以,但菜飯….. 真的不止差,應該還不乾淨!初吃菜飯時,覺得味道有點怪,以為是特式又不想浪費,勉強吃了半盒,怎料居然中招,還肚痾了一晚!
2022-03-29
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2020-06-16 1894 views
自3月尾,工作基本都停頓了。學校復課,也是時候重新安排工作,今天開完會,人又點累,想起附近有一家上海小店,買了一個煙燻魚,看到有粽,試一隻啦 (細細隻),沒問價錢,拿出 $100, 老闆娘說剛好,她說 $70+$35, 不過收 $100啦!回家打開,煙燻魚?一點煙燻味都沒有,黑麻麻,就是炸大魚,而且口感極乾硬!非常失望!不會再買
自3月尾,工作基本都停頓了。

不會再買

2020-03-06 1286 views
外賣因為冇得可以一粒星都唔畀,我都係勉為其難畀一粒星! 其實半粒星都唔值小籠包叮叮公仔點心小籠包會畀佢出色! 賣相好一般好細隻迷你小籠包湯汁當然因為外賣所以 我唔會要求太高但係基本嘢都做唔到, 冇湯冇水唔熱皮厚半條薑絲都冇, 好感恩我只係買咗六隻黎試! 其實48蚊得呢六粒 咁嘅嘢 相當失望糖醋排骨 一個糖水加豉油兩滴醋 嘅汁,同埋煲湯撈起上嚟嘅骨! 可以用難食嚟形容! 我廚藝不精 不過一落場一定煮得好食過呢兜嘢 20倍左右! 啲肉有一浸豬騷味而且肉嘅質地好柴, 我未食過糖醋骨係要趙, 個汁唔得個玉唔得賣相唔得,失敗中既失敗!
外賣

小籠包

2020-03-06
Type of Meal
Dinner
2020-01-22 1412 views
我份人向來都支持小店,其實小店做的食物水準都物有所值,晤貴,服務夠熱誠,放工後又來到土瓜灣覓食,發現有一間上海菜的小店,我在門口看了一陣餐牌,價錢都晤貴,於是在此食晚飯上海傳統小食當然不少得小籠包,我選擇上海小籠包$36有6粒~皮薄有肉汁,晤會一夾就散,水準不錯另外再一碗麵條,就是糖醋排骨配葱油拌麵$35~這個葱油拌麵真是好香,麵條滑身爽彈,奉送素食羅宋湯,配料糖醋排骨夠入味又夠腍身,真是抵食又好食🥰值得介紹,食物品質佳,價錢夠經濟,設有堂食或外賣

上海小籠包

糖醋排骨拌葱油拌麵

葱油拌麵

羅宋湯

值得介紹,食物品質佳,價錢夠經濟,設有堂食或外賣
2020-01-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
上海小籠包
糖醋排骨拌葱油拌麵
葱油拌麵
羅宋湯
2019-06-25 1467 views
外賣超方便,在apps裏下訂單,很快便送上來了,送上來的人是兩位印巴籍的,他們很有禮貌。 綠豆冰約四分一杯是綠豆,甜度適中,裏面沒有冰,喝着也很涼快。青團是豆沙餡, 餡料很實在,也是甜度適中的那一種。外面是有艾草的味道糯米皮,頗特別,但是八蚊一個,略貴了。鮮肉湯圓和招牌薺菜香菇雲吞也不錯,我會給三分。也許堂食會好吃一點的。雲吞的湯頭是紫菜湯,味道比較清淡。 鮮肉湯圓的湯頭就更清了,沒有什麼味道,似清水加點油,是吃湯丸本身的味道吧。 整體而言,我很滿意的。

Delivery
又來高山劇場看節目,泊好車,再來惠顧這家街坊小店。簡簡單單叫了套餐排骨飯及上海餛飩,但飯比較硬,吃不下,浪費了!完全不及格喔哦!可能是午市剩下,隨便放微波爐 “叮” 熱,排骨味道是可以,但不熱哦!客人不笨的,這樣留不住客人,不進則退,寄語貴店可以真材實料,保持水準!我很支持小店,價格合理,做生意不容易,吸引客人不容易,留客人更不容易呀!希望有機會再來的時候,可以再看到用心製作!不要再令人失望!上海雲吞是即叫即做的,所以還是保持水準!好吃!但沒有影響我們看節目的心情,漫步走上高山劇場!不好意思,連拍照都不想!
又來高山劇場看節目,泊好車,再來惠顧這家街坊小店。

上海雲吞是即叫即做的,所以還是保持水準!好吃!

但沒有影響我們看節目的心情,漫步走上高山劇場!

不好意思,連拍照都不想!
2019-06-08
2019-05-26 822 views
幾個月前才發現這家小店,店面很小,來了一次後便欲罷不能。這裡的餛飩有小時候上海弄堂裡的餛飩味,每次來都要打包十盒生的帶走。薺菜餛飩特別有薺菜味,肉比例也合適(喜歡菜多一點)。韭菜水餃味道不錯,韭菜味濃,就是餡稍微少了些。涼拌萵筍加了莞茜麻油和醋,每次一上桌很快光盤。燒賣也是上海正宗的醬油糯米燒賣,還有每次去都要來一杯的店裡自己做的綠豆湯,用粗吸管喝起來也方便,還能帶著走。老闆是正宗上海人,希望可以帶更多的正宗上海美食來香港!

• 薺菜餛飩
  • 燒賣
  • 綠豆湯
2019-04-22 611 views
睇見open rice介紹,一向鐘意幫襯小店,見放假訓醒剛好午餐時間,就拉埋老公去試下。舖位大概有5~6個座位,門口係外賣區,去到剛好有張二人枱埋單。叫左窩筍絲,黎到見到有d失望。。。同張相既賣相完全唔同,仲要堂食都用外賣盒,係雪櫃整定拎出黎既窩筍 一睇就知晾得唔夠乾出哂水 口感一pat pat 味道麻麻糯米乜乜 $6粒貪得意試下 呢個ok煎餃子 不差但老公話似炸既 佢講完我都覺因爲整粒餃子都好脆 煎應該無呢個效果另外叫左豆漿 但原來都係支裝現貨失望極了

窩筍 一睇就知晾得唔夠乾

因爲整粒餃子都好脆 煎應該無呢個效果

另外叫左豆漿 但原來都係支裝現貨
失望極了

2019-04-08
$55 (Lunch)
自從高山劇場加建了新翼,來看節目的次數增多了 !其實高山劇場位置都不算什麼高山,綠化不錯,劇場有停車場,附近也有泊車位!交通方便,鄰近何文田站。還有一個意外收穫,就是發現附近不少小店食肆,價廉物美,這次又發現一家新開餛飩小店:老上海餛飩, 真係小店,比之前去過的壹點心更小,可能主要做外賣,店裡只有 2 張枱,店裡只有一個廚師,一個樓面,應該是一對年輕夫婦,今天可能是假期,還有一個女孩在店裡!看餐牌,價格便宜,點了紅燒肉、小籠包、餛飩 (跟麻油醬)、白雲豬手、豆漿等。紅燒肉有驚喜,味道鮮美,豬腩肉入味肉質嫩,還有 3 隻 “炸雞蛋”, 老闆娘說功夫多,雞蛋先水煮熟,放涼剝殼然後炸,最後才加進已鹵好的豬腩肉裡!真贊 !上海餛飩不跟湯,跟麻油醬好吃,但小籠包普通,沒有驚喜!可以有進步空間!白雲豬手也很好吃!吃得飽、飽、飽,然後慢慢步上劇場,心情愉快!支持小店,價廉物美,一定會再來!加油 !

白雲豬手也很好吃!

吃得飽、飽、飽,然後慢慢步上劇場,心情愉快!

支持小店,價廉物美,一定會再來!加油 !
難得放假梗係瞓到黃朝百晏先起身啦!三四點都未食野嘅我拿拿臨踢住拖落街醫肚!經朋友介紹近近地黎到呢間「老上海餛飩」門面就係得咁多,一眼睇晒!行到入去其實就只有一張兩人枱,同一張面壁嘅四人枱,空間好有限(但唔迫夾)!個個鐘數亦都只係有兩個客堂食!不過我相信佢地都係以外賣自取為主!講番野食,以一間咁細嘅鋪頭,選擇上都算係咁架啦,價錢都算合理嘅!由於得自己一個食嘅關係,試唔到好多野!黎得餛飩鋪 就試左佢個「薺菜香菇湯餛飩」$30/8粒!係等緊嘅時候,叫左支黑豆漿!本身以為係自家製,點知原來係壹品豆漿黎~ 不過不失啦!不過順帶一提,有外賣食客問有冇熱豆漿,雖然無,但店員好貼心咁話可以幫客人用熱水整暖支豆漿另外發現枱上有罐大頭菜(其實我唔知係咩黎😅)可以比客人任加!試左少少,都幾好味,咸咸甜甜咁,食落口感有少少似菜脯,但無咁咸嘅,唔錯!仲有一啲辣椒油、米醋&特辣燈籠椒可以點!(特辣燈籠椒真係幾辣架!)終於到主角出場啦!其實係有啲out of my expectation嘅,一心諗住係白烚加清湯架姐,原來有加到紫菜芫茜係湯底到,仲加埋啲蝦米仔落去,絕對唔欺場!八粒雲都好飽滿,雲吞皮睇落都好薄咁😍!但
難得放假梗係瞓到黃朝百晏先起身啦!
三四點都未食野嘅我拿拿臨踢住拖落街醫肚!
經朋友介紹近近地黎到呢間「老上海餛飩」

門面就係得咁多,一眼睇晒!

黑豆漿

大頭菜

仲有一啲辣椒油、米醋&特辣燈籠椒可以點!
(特辣燈籠椒真係幾辣架!)
辣椒油、米醋、特辣燈籠椒

但第一件事梗係飲一湯先啦!紫菜味好香,又唔會太咸!
薺菜香菇湯餛飩

至於個雲吞都好正呀!做到皮薄餡靚又多汁!只係香菇味略為遜色!食雲吞最怕係一夾就散/實的的,又怕個餡太咸~ 呢碗雲吞就絕對無呢種問題!飽滿得黎又唔會硬,個餡又清甜!

其實一碗雲吞加多支豆漿都已經有飽嘅感覺架啦!不過再睇真啲個menu 就比個「香腸糯米燒賣」吸引左⋯於是就叫左兩粒黎試下啦 $6/粒! 咁岩賣晒,要即蒸,所以等左十分鐘😛
香腸糯米燒賣

原來係燒賣皮包住啲糯米飯!糯米飯夠味好鬆軟唔會痴牙,香腸粒都幾香口😋😋😋 不過個人覺得個燒賣皮有啲單調,可以輕輕煎一煎,增加個口感,咁就perfect池啦!

由於鋪面好細,唔敢明目張膽咁影相,所以用牆上鏡面反射影左少少鋪面!一張長枱一張細枱加一個open kitchen 就係咁多!

不過最緊要係乾淨企理,食物都有質素!
希望呢啲小店可以繼續努力💪🏻
2018-12-26
$50 (Tea)
大頭菜
薺菜香菇湯餛飩
香腸糯米燒賣
2018-12-19 540 views
最近回家途中, 都會經過一間新開的小店, 那時大概知道是一間賣上海小菜的店。有一次 我的好奇心驅使我停了下來, 去看看這間店究竟是什麼來頭呢。這間店主要是小籠包, 水餃, 餛飩之類的東西, 於是我就叫了一些外賣回家試試。對於一向喜歡吃冷面的我, 我挺喜歡吃這個蔥油拌麵, 首先麵量足夠, 吃到蔥油的油香味, 拌起上來也格外有風味。其實不用配菜已經很好吃, 配菜只是一個不錯的點綴, 起碼吃上來都不會太單調。這個拌麵整體感覺不錯, 值得一試!除了拌麵, 還點了十隻韭菜水餃。買的時候, 店員亦配有一小盒醋, 用來點水餃吃的。點著醋來吃, 起碼令我可以一人吃下這十隻餃子而不費力氣。水餃內餡包滿, 落足材料, 味道不錯。住在土瓜灣的我表示早應該在它第一天開店就開始去買, 聽起來誇張, 但一點也不會, 試一次就會明白。一間上海小店開在土瓜灣, 而且做得那麼出色, 食物質素很好, 當然要大力支持!
蔥油拌面配上海削肉
這個拌麵整體感覺不錯, 值得一試!
韭菜水餃
除了拌麵, 還點了十隻韭菜水餃。
買的時候, 店員亦配有一小盒醋, 用來點水餃吃的。
點著醋來吃, 起碼令我可以一人吃下這十隻餃子而不費力氣。
水餃內餡包滿, 落足材料, 味道不錯。

2018-12-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
蔥油拌面配上海削肉
韭菜水餃