2019-04-16 210 views
美味餃子店係長沙灣食餃子首選鋪頭,無論煎餃定湯餃一樣出色👍🏻外皮金黃既煎餃,皮邊卜卜脆,再配上呢度秘製辣椒菜甫,風味一流👅,香口又唔會太乾,因為入而肉汁豐富🤗湯餃湯底係野葛菜豬骨湯底,基本上每個人入黎食湯餃都會連湯一齊飲哂,個碗係乾乾淨淨😂😂😂另外注意既係呢度有得買野葛菜生魚豬骨湯,係同餃子湯底唔同,多左生魚🐟比餃子湯底係濃味啲,係媽咪煲既咪道😂😂😂好多人都以為湯餃湯底同另外叫湯係同一種味,其實兩樣野黎😂😂😂
2019-04-12 151 views
每次晚上到長沙灣總店的話,白菜豬肉餃總是售罄,總是跟它無緣;這次途經分店,終於有機會一嚐白菜豬肉餃了。差點走過了店舖,皆因比較細及不起眼,而且起初有點卻步,總是覺得分店的質量會有參差,還好我的擔憂是多餘的。粒粒保持飽滿的水餃,加上那老火湯,味道依然令人回味。白菜豬肉餃:餡料比例適中,白菜不會切得太過碎,白菜比想像中出味,豬肉碎肥瘦差不多,湯底清甜清淡。韭菜豬肉餃:跟總店味道、餡料無差,依然是我最喜歡的菜餃系列。反而感覺辣菜圃的味道跟總店的有點不同,菜圃份量較少,辣油麵豉居多。所以還是較喜歡總店的重點配菜-辣菜圃。

2019-04-11 189 views
住喺附近~第一次寫食評忍唔住要出post寫呢間所謂人氣餃子店,之前已經幫襯過佢,但都未令我要比劣評,呢個劣係俾佢服務態度,幫襯佢仲要受佢氣買外賣問佢拎細細盒菜鋪粒仲慘過乞食咁,唔鍾意俾不如直接唔好俾我囉,仲要掉過嚟俾我😠😠😠😠我係客嚟架,俾左錢架⋯一打開盒餃子皮又厚,湯又咸X到呀⋯湯底有機會含有味精成份⋯⋯上左東X西望賣廣告後更加差⋯⋯隔1條街個間甜X餃子好食過你啦⋯⋯ 起碼唔洗受氣先啦
湯底有機會含有味精成份
⋯⋯上左東X西望賣廣告後更加差⋯⋯

隔1條街個間甜X餃子好食過你啦⋯⋯ 起碼唔洗受氣先啦
2019-03-22
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
2019-04-03 259 views
湯餃和煎餃好好味,自家製辣醬$48有點貴但停不了口,結果不好意思吃太多買了一支回家,希望開多D分店,及加入多一兩種餃子,再有撈面就好啦。若30-40七隻或十隻好抵,十隻的話男人唔加面都飽。要定期去食
要定期去食
2019-04-02
  • 煎餃
2019-03-30 155 views
慕名而來去到長沙灣的美味餃子店,平日晚飯時間也需等10~15mins才能入座今天點了雲耳椰菜餃,湯餃湯底是野葛菜湯非常清甜可口也有清熱氣的功能而餃子椰菜雲耳餃,非常好吃,料多薄皮
今天點了雲耳椰菜餃,湯餃
湯底是野葛菜湯非常清甜可口
也有清熱氣的功能
而餃子椰菜雲耳餃,非常好吃,料多薄皮
2019-03-28 167 views
#美味餃子店🤯食過一次之後成功地係我既餃子排行榜躋身第佢個湯底又係一個好好飲無味精既湯 "野葛菜生魚豬骨湯" 屋企無湯飲既話,黎呢度飲返碗都抵啦!係會食到個碗一滴水都無🙊餃子🥟大大隻 仲會爆汁 再加上秘製辣椒菜甫既香辣 食完之後會印象深刻。每次都要叫佢地比多啲辣菜莆。鐘意食餃子既你一定會大滿足!但注意既係佢個皮係比較厚身 亦係因為咁所以佢好飽肚 小缺點:餃子大細唔夠一致,有啲大啲有啲細啲。3款餃子好味排名:雲耳椰菜豬肉(最爆汁)>韭菜豬肉>白菜豬肉
#美味餃子店

🤯
食過一次之後成功地係我既餃子排行榜躋身第

但注意既係佢個皮係比較厚身 亦係因為咁所以佢好飽肚

小缺點:餃子大細唔夠一致,有啲大啲有啲細啲。

3款餃子好味排名:
雲耳椰菜豬肉(最爆汁)>韭菜豬肉>白菜豬肉
2019-03-25 138 views
呢間餃子店我由太子老店個時已經支持緊,估唔到係舊公司附近都有一間!呢到有湯餃同煎餃,大碗SIZE (10隻) 同細碗SIZE (7隻),基本上都係隻數之分,排得咁辛苦我地當然要食大份!日日門口LUNCH HOUR都排咩長龍,因為店鋪唔大,如果慢一步都要等下張台食完先有得食OMG我個人偏好湯餃因為無咁熬氣,仲可以飲埋靚湯野葛菜煲生魚豬骨湯,真係唔飲哂係你走寶~。而煎餃同事遷話香口啲,脆卜卜,無咁單調喇。餃子粒粒都好大隻,已經仲好有內涵,唔係得個外表,雲耳椰菜肉餃絕對係我最愛,配埋呢到特製辣辣菜脯,真係絕配之中嘅絕配!餃子仲可以雙拼,心大心細嘅你一次過食哂兩種口味都仲得!

而煎餃同事遷話香口啲,脆卜卜,無咁單調喇。

餃子仲可以雙拼,心大心細嘅你一次過食哂兩種口味都仲得!
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 雲耳椰菜肉餃
真係次次行過都見到勁多人排隊今次就特登黎試吓點知⋯😱😱😱😱我一向對餃子都係普通嘅點知比我嘅感覺⋯😋😋😋😋我今日揀咗一半一半味道就係雲耳同埋白菜餃子都係湯果款$43/10隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻排左大概10分鐘左右已經有位仲要係中午時段入去😝坐低立即叫好快已經上枱熱辣辣😋😋😋😋兩隻餃子都好好味湯底都係清甜嘅食飽咗都唔覺得有太大嘅味精佢枱上都有一樽好似XO醬嘅物體我食過真係唔錯好香👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋😋真係值得推薦我會再食💯💯💯💯收錢同埋服務員都係好友善嘅態度💖好像家庭嘅感覺💕加油喔💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💗
真係次次行過都見到勁多人排隊今次就特登黎試吓點知⋯😱😱😱😱
收錢同埋服務員都係好友善嘅態度💖
好像家庭嘅感覺💕加油喔💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💗
2019-03-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
2019-03-08 921 views
午餐經過餃子鋪🥟🥟,但成日都見到好多人,每次都等唔切位😓今日落雨冇乜人排終於食到啦!呢度有三款餃子選擇,包括椰菜雲耳、韭菜同埋白菜餃,餃子可以揀湯上或者煎餃!除咗餃子仲有車仔麵🍜我叫咗雙拼白菜拼韭菜餃湯上,餃子好足料,餃子皮煙韌,菜多又無肥肉,味道調校得啱啱好!😋野葛菜生魚豬骨湯底清甜,配埋餃子一流!不得不提佢嘅辣菜甫,菜甫有辣椒同豆豉煮過,又唔會太咸!十分香口!連埋餃子食,好正!🤩🤩不過坐得有啲逼,但食物有水準!
不過坐得有啲逼,但食物有水準!
雙拼韭菜餅拼白菜餃
雙拼韭菜餅拼白菜餃
2019-02-18 782 views
最喜歡的一間餃子店(以前成日去太子總站)但呢間比較近屋企,係屋企行落去大概只需10分鐘,款式雖然唔算多,但每款都好好食!最鍾意雲耳椰菜餃拼白菜豬肉餃,每樣5只,可以揀煎餃或者可以湯上,但我個人比較喜歡湯(雖然煎都好香口好好食)。呢到個湯底係野葛菜湯,好多功效,對身體好又有益!最重要是不加味精,夠健康,真係可以飲多幾碗都得!餃子大大隻,脹卜卜,好多餡,菜同肉比例平均,味道一流,其實10隻唔係好夠喉!
2019-01-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-02-17 564 views
已經不知道第幾次來吃了,今天比較多人,等了約五分鐘就可以入座。我和朋友分別叫了白菜豬肉10隻和野菜雲耳10隻,很久就上菜了。餃子依然好吃,但總覺得魚湯比以前少了,如果可以多一點魚湯就好了。另外辣菜脯也是必吃,辣得很過癮,如果菜脯不要切得這麼細就更好。

2019-01-29 559 views
已經幫襯過呢間好多次,當唔想食飯嘅時候呢個絕對係個好選擇!湯餃子有3款,可以單點or雙拼!次次都係食韭菜餃,中意韭菜夠香!再配埋佢個特製菜圃辣椒油,好惹味開胃!每次都揀10隻,因為多5蚊多三隻感覺抵好多!(不過呢個應該係商家蠶食大家消費力嘅技両!)今次都一樣,叫韭菜餃,朋友就叫雲耳椰菜肉餃湯麵,湯麵貴兩蚊就有杯荳漿!見到對面搭枱嘅枱友叫兩碗唔同款嘅餃子,之後就交換,自製雙拼效果,咁的確平少少,又可以試多個款,聰明喔!其實湯餃同煎餃都可以用同一個approach,唔會齋食煎餃咁熱氣!下次可以效法下!
已經幫襯過呢間好多次,當唔想食飯嘅時候呢個絕對係個好選擇!

2019-01-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$41 (Lunch)
2018-11-03 1158 views
一向食開太子果間,而且好鐘意食,一個月起碼食2-3次,今日係長沙灣間,得知有呢間分店,一食之下,不可再!!!湯頭極咸,食完狂飲水。白菜湯餃,皮厚餡料小,個皮厚到邊位係硬既,餡料唔飽滿,入面既菜料有幾隻仲發黃,口感好差!食淨一半辣菜鋪,一打開!哇!菜鋪頭頭尾尾,得幾粒好樣d,辣椒籽同辣油一大抽,雲耳椰菜餃,d椰菜全部都好似係椰菜頭咁 硬到死!食淨幾隻都食唔落!食咁多次美味餃子店未試過食淨餃子 飲淨湯!,同埋店鋪好舊 好多污積
一向食開太子果間,而且好鐘意食,

一個月起碼食2-3次,

今日係長沙灣間,

得知有呢間分店,一食之下,不可再!!!

湯頭極咸,食完狂飲水。

辣菜鋪,一打開!哇!菜鋪頭頭尾尾,得幾
粒好樣d,辣椒籽同辣油一大抽,

食咁多次美味餃子店未試過食淨餃子 飲淨湯!,
同埋店鋪好舊 好多污積

2018-11-01
2018-11-03 585 views
美味餃子店係另一間我地常去嘅飯堂,店舖細細,有點迫夾,通常都要搭枱!絕對唔係光鮮小舖,感覺家庭式運作,人情味美味大件抵食先係呢間舖嘅賣點!今次叫左韭菜湯餃🥟,大碗有10隻,唔使加麵底已經好飽肚滿足。餃子勁大隻,再配上野葛菜生魚豬骨湯,有益非常,平時食完餃子都會飲埋啲湯,一滴都唔浪費佢另一個吸引嘅地方係呢個辣椒菜圃,非常惹味,為已經好好味嘅餃子更添色彩!!不過佢都唔係普通辣,初嚐嘅朋友試少少睇下招唔招架得住先食得辣嘅就會越”不”越多有機會要試下煎餃,但朋友仔話要等好耐,慎叫而餓底嘅朋友仔可以叫麵餐,都有5隻餃加杯飲品架

食得辣嘅就會越”不”越多

有機會要試下煎餃,但朋友仔話要等好耐,慎叫

而餓底嘅朋友仔可以叫麵餐
,都有5隻餃加杯飲品架
2018-11-02
Type of Meal
Lunch
2018-10-02 656 views
韭菜豬肉餃真係好好食,每一次嚟到美味餃子店,都一定會叫韭菜豬肉餃,韭菜嘅香味真係會令人越食越想食,而且比起就咁椰菜豬肉餃冇咁膩。不過韭菜豬肉餃好早就賣晒,上次吸取左教訓,今次就決定早啲嚟。