5 day(s) ago
因為要到石籬商場幫手搞活動,到放飯時間就要搵啲地方食嘢,由於身體仲有少少抱恙,想清清哋食粥,就問在地老友附近邊度有粥食,就介紹我嚟專做街坊生意嘅「街粥」。鋪面、內籠都好街坊,裡面無咩裝修,簡簡單單似啲舊茶記,睇地磚都見留下歲月痕跡。唔喺嚟食裝修,所以,出品嘅定價都極相宜。餐牌都好簡單,一版喺乜粥第物粥,另一版就喺啲小食,仲兼賣少少港式甜糖水。蒸腸粉 $12/4條、$15/6條眼前呢兜喺6條嘅份量,真喺非常大碟吓,咁嘅價當然喺來貨啦,所以,無抱太大期望,志在食飽嘅。撈上大量甜醬、麻醬同芝麻,本應諗住好穩陣,但唔知何解,超鹹,再細味又唔似豉油嘅問題,反而,好奇怪喺甜醬嘅問題,甜醬好「鹹」,實在離奇囉!魚片雞粥 $26講明喺粥鋪,啲粥好唔好食先喺重點,先講份量,確喺夠大碗,仲有唔少魚片同雞肉,仲好大嚿,魚片都幾鮮甜,雞肉亦好嫩滑,但個人就覺得啲粥綿得嚟有啲餬,口感比較杰身。由於無期望,所以,就無失望,目標都喺填飽肚,不過,啲腸粉嘅味道確喺有啲奇怪,只可以講,咁嘅價錢,咁嘅份量,仲想點吖!