2018-05-06
今次專程帶朋友來試吓元朗嘅「篤篤車」。 佢嘅車仔麵係元朗好出名㗎, 湯底仲好特別㖭!朋友試咗店員推介嘅《泰國鱷魚湯》, 加入杞子、紅棗同鱷魚肉等材料炮製而成的, 味道鮮甜, 仲好補身㖭, 正呀!店內有一張order 紙, 方便客人選擇! 第一碗車仔麵,有金錢肚、豬大腸同冬菇, 湯底係泰國鱷魚湯。冬菇吸收咗湯嘅鮮味, 炆得剛剛好, 腍之餘, 仲有口感,好好味! 第二碗車仔麵,有白蝦仁、金錢肚同牛腩, 湯底係牛腩湯。我好鍾意佢嘅金錢肚, 口感十足, 煙煙韌韌,味道夠晒惹美。白蝦仁鮮甜無比,爽囗彈牙。 牛腩亦相當腍滑入味。炸魚皮,即叫即炸, 脆卜卜, 入口鬆化, 配上特製醬汁, 口味就更佳啦! 金黃色嘅雞翼, 炸嘅時間控制得好好, 咬起來, 十分香脆, 味道相當不錯啦!薄荷青檸梳打係必加之選, 味道清新, 夏天一流, 跟餐只加$11, 抵啦!
店內有一張order 紙, 方便客人選擇!