2018-05-06 43 views
今次專程帶朋友來試吓元朗嘅「篤篤車」。 佢嘅車仔麵係元朗好出名㗎, 湯底仲好特別㖭!朋友試咗店員推介嘅《泰國鱷魚湯》, 加入杞子、紅棗同鱷魚肉等材料炮製而成的, 味道鮮甜, 仲好補身㖭, 正呀!店內有一張order 紙, 方便客人選擇! 第一碗車仔麵,有金錢肚、豬大腸同冬菇, 湯底係泰國鱷魚湯。冬菇吸收咗湯嘅鮮味, 炆得剛剛好, 腍之餘, 仲有口感,好好味! 第二碗車仔麵,有白蝦仁、金錢肚同牛腩, 湯底係牛腩湯。我好鍾意佢嘅金錢肚, 口感十足, 煙煙韌韌,味道夠晒惹美。白蝦仁鮮甜無比,爽囗彈牙。 牛腩亦相當腍滑入味。炸魚皮,即叫即炸, 脆卜卜, 入口鬆化, 配上特製醬汁, 口味就更佳啦! 金黃色嘅雞翼, 炸嘅時間控制得好好, 咬起來, 十分香脆, 味道相當不錯啦!薄荷青檸梳打係必加之選, 味道清新, 夏天一流, 跟餐只加$11, 抵啦!

店內有一張order 紙, 方便客人選擇!

2018-05-06 50 views
今日相約友人到大棠,到元朗揾個地方先行醫下肚先,近排得悉有間新派的泰式車仔麵一定要試下先先點返個車仔麵泰國鱷魚湯配米粉,點選了幾款餸,珍珠元貝、魷魚圈、蘿蔔、金錢肚、豬大腸、牛筋,湯底有杞子、紅棗,十分足料,最緊要係鱷魚湯含有豐富的骨膠原俾我補一補泰式x車仔麵,豬大腸入味,羅白夠淋,牛筋夠滑口湯底堅足料到泰式店舖又點會錯過「泰式鳳爪」小食,少少辣,但很清新的味道「網紋春卷」很脆口,配上酸甜醬食份外惹味「薄荷青檸梳打」清新醒胃有各式粉、麵任均選擇,又有不同的辣度任你選擇

先點返個車仔麵

自選車仔麵

泰式x車仔麵,豬大腸入味,羅白夠淋,牛筋夠滑口

湯底堅足料

泰式鳯爪

「網紋春卷」很脆口,配上酸甜醬食份外惹味

「薄荷青檸梳打」清新醒胃

薄荷青檸梳打

有各式粉、麵任均選擇,又有不同的辣度任你選擇

2018-04-27
Type of Meal
Tea
自選車仔麵
泰式鳯爪
2018-05-06 212 views
今日好鬼熱,但都阻唔到一班食篤篤車既食客,大家都係為左碗車仔麵,連我都唔執輸,人排我又排先入面位唔多,但勝在食車仔麵,流量夠快,餐廳出麵都好快終於知點解咁多人排,皆因呢度既湯底真係幾特別,餐廳竟然用䲔魚湯做湯底,個湯底係奶白色既,有杞子等藥材,個味真係好特別,真係未試過,呢碗就叫左魚皮、響鈴同埋蘿蔔,蘿蔔好清甜,如果響鈴同魚皮可以分湯就更好喇呢碗就叫左少辣,碗湯係紅左少少,但估唔到都幾辣,入面就有豬皮、豬腸、同牛肚豬腸真係冇得彈,食落有咬口之餘仲可以吸湯馬拉盞生菜係有d辣,但係夠哂惹味蠔油菜心就當然味道正常春卷好鬆脆,剪開為六小舊,入面應該係素菜,配埋個酸辣汁真係冇得頂雞翼都係即叫即炸,入面d雞肉都幾滑簿荷青檸梳打入面真係有好多青檸,食完碗車仔麵飲返杯真係好正叫左兩個套餐,就有咁多野食,呢個價錢真係好抵

入面位唔多,但勝在食車仔麵,流量夠快,餐廳出麵都好快
豬腸真係冇得彈,食落有咬口之餘仲可以吸湯
馬拉盞生菜係有d辣,但係夠哂惹味
蠔油菜心就當然味道正常
網紋春卷
雞翼都係即叫即炸,入面d雞肉都幾滑
泰酥炸雞翼
簿荷青檸梳打入面真係有好多青檸,食完碗車仔麵飲返杯真係好正
叫左兩個套餐,就有咁多野食,呢個價錢真係好抵
2018-05-01
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$67 (Lunch)
2018-05-05 23 views
放假同朋友去左元朗搵食,黎左呢間開左無耐既車仔麵檔篤篤車呢個名令我好掛住泰國🇹🇭講番正題,麵檔主打泰式車仔麵,最特別就係有鱷魚湯底咁大個女第一次聽鱷魚原來可以煮$35 三餸麵都幾抵食而我地今次就揀左$62餐,包左一個小食&一碟菜湯底可揀鱷魚湯/冬蔭功湯/牛腩湯我超級中意冬蔭功湯,所以二話不就就揀左呢款湯底可以揀唔同既辣度,而我就揀左小辣個湯底好入味雖然係小辣我都覺得略為有d辣,個人覺得酸味同香茅味再重多少少就perfect啦!小食 - 泰酥炸雞翼即叫即炸,雞翼醃得好入味,炸得好脆好好味另外跟餐加$11 - 薄荷青檸梳打
放假同朋友去左元朗搵食,黎左呢間開左無耐既車仔麵檔
篤篤車呢個名令我好掛住泰國🇹🇭
講番正題,麵檔主打泰式車仔麵,最特別就係有鱷魚湯底
咁大個女第一次聽鱷魚原來可以煮
$35 三餸麵都幾抵食
而我地今次就揀左$62餐,包左一個小食&一碟菜
湯底可揀鱷魚湯/冬蔭功湯/牛腩湯

我超級中意冬蔭功湯,所以二話不就就揀左呢款湯底
可以揀唔同既辣度,而我就揀左小辣
個湯底好入味

小食 - 泰酥炸雞
即叫即炸,雞翼醃得好入味,炸得好脆好好味

另外跟餐加$11 - 薄荷青檸梳打

2018-05-05 47 views
元朗雖然係遠咗啲,但有時為咗特色野食我都會去吓今日特登由銅鑼灣去元朗,用咗1個鐘多少少嘅時間嚟到,為嘅就係一碗可以連湯都飲得嘅麵佢唔係普通嘅青紅蘿蔔湯或者高湯,係利用咗鱷魚骨制作,含有豐富蛋白質,好有營養架!所以吸引我嚟試吓!叫咗車仔麵,加咗幾種配料: 蝦、炸魚皮首先嚟到緊係試吓個湯喇,好清甜,飲落真係唔覺有味精味同埋口渴嘅情況,不過剔咗加辣,覺得隻辣同湯唔太match建議都係原汁原味最好啲蝦唔算好細隻,但有好多隻,炸魚皮脆卜卜,面上沾咗啲湯再好食d腐乳芥蘭辣醬炸雞翼雞翼就冇咩特別,不過反而辣醬幾好食,唔係平時一樽樽嗰隻辣醬,冇乜酸酸縮縮嘅味配雞翼正!
元朗雖然係遠咗啲,但有時為咗特色野食我都會去吓

叫咗車仔麵,加咗幾種配料: 蝦、炸魚皮
不過剔咗加辣,覺得隻辣同湯唔太match
建議都係原汁原味最好
啲蝦唔算好細隻,但有好多隻,
炸魚皮脆卜卜,面上沾咗啲湯再好食d

腐乳芥蘭

辣醬炸雞
雞翼就冇咩特別,不過反而辣醬幾好食,
唔係平時一樽樽嗰隻辣醬,冇乜酸酸縮縮嘅味
配雞翼正!
拍拖既節目緊係周圍搵好野食! 今次逛元朗就比我哋發現在呢間新開既車仔麵店。呢度餸既選擇都幾多同埋比較特別,同出面既車仔麵鋪幾唔同,而且價錢合理,$35蚊已經有3餸 + 麵底。白蝦仁墨魚仔豬腸米線 (冬蔭公湯底中辣) 個冬蔭公湯底好濃郁,酸酸辣辣,鍾意食辣既我都覺得夠哂辣! 灑上面既芹菜令到成碗米線更香,配合得好好!三個餸入面,我最鍾意白蝦仁,爽口彈牙,唔駛剝蝦殼實在太好啦。 豬腸滷得入味,有咬口,不過有啲啲肥。 珍珠元貝白蝦仁蘿蔔河粉 (咖哩湯底)個湯帶少少甜味,上面鋪咗爆香咗既洋蔥,河粉幼滑。我地本身想揀金錢肚,但已經賣啦T.T 店家介紹我地揀蘿蔔,蘿蔔一咬就溶喺口,好甜同入味,而且完全冇根,果然冇介紹錯! 珍珠元貝亦係有驚喜,第一次食呢款車仔麵餸,估唔到係咁彈牙! 加咗四隻炸雞翼(辣味) ($26),雞翼炸得金黃香脆,一啲都唔油膩,點埋個特別調配既辣汁,少少酸少少辣,開胃得黎又令啲雞翼更惹味。 飲品揀咗薄荷青檸梳打(跟餐+$11)同埋凍檸茶(跟餐+$7),青檸梳打多加咗新鮮薄荷葉,清新醒神。 無論湯底同埋啲餸,都好有驚喜 (我碗冬蔭公個湯底最後飲剩少少咋 😊 因為太好味啦!) 呢

白蝦仁墨魚仔豬腸米線 (冬蔭公湯底中辣)

豬腸滷得入味,有咬口,不過有啲啲肥。

珍珠元貝白蝦仁蘿蔔河粉 (咖哩湯底)
個湯帶少少甜味,上面鋪咗爆香咗既洋蔥,河粉幼滑。

無論湯底同埋啲餸,都好有驚喜 (我碗冬蔭公個湯底最後飲剩少少咋 😊 因為太好味啦!) 呢啲用心製作有誠意既車仔麵店值得我地支持!
2018-05-03 37 views
前一晚男友話聽日放假不如食車仔麵,我話好啊~ 甘岩早幾日我係facebook見到「篤篤車」有別於其他車仔麵店,一於就向男友提出去食喱間小店有驚喜,湯底令我好意外價錢其實同出面既差不多,如果您想有別於以往既湯底絕對值得一試😋 我地各叫一個推介湯底~ 鱷魚🐊骨湯底一定要試 味道濃郁,好似飲緊湯甘, 我自己好小會飲食麵既湯底, 但我飲左我男友好多啖😂😂 佢濃郁得黎又吾會比餸既味道遮蓋,絕對要試🤪我叫左喱款冬陰公,好細心,有大、中、小辣揀👍🏻雖然我叫小辣, 味道我覺得都好足夠~ 配料食左幾款都吾錯~ 價錢吾貴,而且可以自己選擇鍾意食既餸,餸既價錢都吾貴, 心大心細既人可以揀多一兩款
前一晚男友話聽日放假不如食車仔麵,我話好啊~

小店有驚喜,湯底令我好意外

我地各叫一個推介湯底~
鱷魚🐊骨湯底一定要試

佢濃郁得黎又吾會比餸既味道遮蓋,絕對要試🤪

配料食左幾款都吾錯~

2018-04-28
$55 (Tea)
  • 鱷魚湯底
2018-05-03 229 views
最近在報章見到報導, 呢間元朗新開的車仔麵湯底好吸引, 有泰式湯底 + 港式車仔麵料, 放假諗住黎食, 估唔到咁多人排隊! 好彩等左大約15分鐘就有位, 而等位期間又可以諗定食咩, 畫紙仔, 時間都好快過! 冬蔭功湯配米粉, 配蘿蔔、豬腸、金菇、雞翼, 冬蔭功湯揀左少辣, 辣度對我黎講都幾高, 有刺激感, 同惹味, 不過我又幾鍾意呢個湯, 巿面上好多冬蔭功湯包括泰國當地食到的都太鹹, 但呢個就唔會, 可以飲到底都無問題, 亦唔會太濃郁, 作為湯底岩岩好, 仲可以唧d青檸汁出黎, 味道更有層次, 而我鍾意佢呢度既湯份量好夠, 真係比你飲湯飲到滿足的份量。港式車仔麵配料反而無咩特別, 因為見慣見熟吧, 質素係幾好的, 份量亦都多, 雞翼都有兩隻, 係滷水的會有甜甜地味道, 豬腸就洗得乾淨而且唔太肥, 幾有咬口。另一個揀左泰國鱷魚湯, 配豬腸、金菇、冬菇、珍珠元貝, 鱷魚湯好少見, 鱷魚肉亦好矜貴, 飲落真有鱷魚味, 好似屋企湯咁, 亦都唔太鹹同份量好夠, 呢個湯可揀辣同唔辣, 我地揀左唔辣, 冬菇甜甜地, 應該都係滷水, 而珍珠元貝就爽但無味, 個人唔buy不過朋友覺得可以, 連湯一齊食就

, 好似屋企湯咁, 亦都唔太鹹同份量好夠, 呢個湯可揀辣同唔辣, 我地揀左唔辣, 冬菇甜甜地, 應該都係滷水, 而珍珠元貝就爽但無味, 個人唔buy不過朋友覺得可以, 連湯一齊食就有味咁話。
天氣開始熱, 今日都覺得特別口渴, 叫左兩杯薄荷青檸流打, 其實特飲就只得佢, 無其他選擇, 但呢杯真係值得叫, 青檸糖漿份量岩岩好, 唔會太甜太淡, 薄荷葉好多好清新, 加上青檸少少酸味, 完美!

網紋春卷新鮮炸起好熱的, 網紋外皮都幾厚, 包住蘿蔔絲粉絲等, 點酸酸甜甜醬食都唔錯。
馬拉箋芥蘭個汁係甜多辣少, 芥蘭爽甜無渣。
餐廳播住泰文歌, 好有泰國風情, 當日只有一個店員一腳踢, 但佢仍然好有禮態度好好, 辛苦佢啦!
我係鍾意飲湯既人, 對呢度既湯幾滿意, 係會想再回頭幫襯的一家店, 推介!
同區的老字號車仔麵店, 多左個幾強的競爭對手了!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2018-05-03 149 views
朋友早前食過說味道讚,素來愛吃車仔麵的我自然不能錯過。午市時份蒞臨,店內原本有兩三位食客,不消一會,全場已滿!有套餐同時亦有散叫形式,餸菜除平時見慣的款式外,還有海鮮選擇!泰國鱷魚湯 - 平時吃慣的車仔麵多以豬骨作湯底,鱷魚湯底確實頗有綽頭。乳白色的湯底入口清甜,再配上杞子、秀珍菇的配菜作材料,更為味美,不經不覺的情況下我已飲下半碗!豬大腸 - 色澤深,有別坊間的淺色,洗得乾淨毫無半點羶味,質感軟稔彈牙。白蝦仁 - 坊間很少車仔麵店有海鮮選擇,有元貝、蝦仁確實難以抗拒。白蝦仁分量毫不吝嗇,遍佈在湯底裡,的骰造型,入口爽彈!馬拉盞芥蘭 - 芥蘭清綠。入口爽脆醬汁香濃。泰酥炸雞翼 - 雞翼雖則不算肥美,不過表皮煎得金香,肉質嫩滑,再點上泰式酸辣醬汁會更惹味!薄荷青檸梳打 - 天氣熱到汗流狹背,實在不得不叫杯飲品消消暑!青檸梳打滿佈散發出自然怡神香的薄荷葉。小飲一口非常清爽,青檸酸味味配上清新的薄荷葉再配上解悶氣之梳打,太。
朋友早前食過說味道讚,素來愛吃車仔麵的我自然不能錯過。

午市時份蒞臨,店內原本有兩三位食客,不消一會,全場已滿!

馬拉盞芥蘭 - 芥蘭清綠。
入口爽脆醬汁香濃。

青檸梳打滿佈散發出自然怡神香的薄荷葉。
$62 (Lunch)
2018-05-02 36 views
聞說元朗開咗特式車仔麵,湯底有特式,就約個朋友仔去食個午餐先🍲餐廳喺舊B仔附近,好容易就搵到,但餐廳座位不多,得二十個左右,我地2:00去到要等位呀除咗有車仔麵,仲有幾款小食凍奶茶,茶味夠,有茶餐廳水準薄荷青檸梳打,十分解喝牛腩湯底,湯夠濃牛腩牛根夠哂淋,珍珠元貝夠鮮味本身想試鱷魚湯底,但我發現有冬蔭公湯,就比佢吸引咗😜湯底少辣夠開胃,蝦仁爽口,羅白超淋泰式炸雞亦脆卜卜熱辣辣,加埋個辣汁不得了餐廳賣點湯底特別,吸睛又吸胃🤭

除咗有車仔麵,仲有幾款小食

凍奶茶,茶味夠,有茶餐廳水準

薄荷青檸梳打,十分解喝

牛腩湯底,湯夠濃
牛腩牛根夠哂淋,珍珠元貝夠鮮味

本身想試鱷魚湯底,但我發現有冬蔭公湯,就比佢吸引咗😜
湯底少辣夠開胃,蝦仁爽口,羅白超淋

泰式炸雞
脆卜卜熱辣辣,加埋個辣汁不得了

餐廳賣點湯底特別,吸睛又吸胃🤭
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2018-05-01 64 views
呢陣子係網上平台見到元朗有一間車仔麵以泰式湯底為主...攪到我又心郁郁想去試下....同埋位置一點都唔難搵,係教育路大坑渠附近....地方環境雖然唔算好大...但都係企企理理薄荷青檸梳打:青檸梳打配上薄荷葉...有清清青檸味道配上淡淡既薄荷味道....味道分明由於我當日剛剛病好..所以只能選擇食得清啖點...😔😔車仔麵配上了蘿白、豆卜、冬菇、珍珠元貝...而友人當然選擇了呢度既主打....泰國鱷魚湯!湯底味好鮮甜....食麵之餘仲可以連湯一齊飲埋....炸雞翼...炸得好酥脆....脆卜卜....配上泰式辣醬....

地方環境雖然唔算好大...但都係企企理理
薄荷青檸梳打

泰酥炸雞翼(原味)

薄荷青檸梳打
泰酥炸雞翼(原味)
2018-04-30 48 views
平時食開嘅車仔麵一般都係用牛腩湯或清湯做湯底, 今日呢間篤篤車就特別在經典選擇以外仲有泰國鱷魚湯, 冬陰功湯 & 咖哩湯俾你揀。 有噱頭之餘, 價錢仲相當吸引, 三餸麵都只係35蚊 。點餐紙上仲有成2-30款餸, 除咗一般選擇之外, 加$2仲可以揀海鮮添。麵底選擇都唔少㗎, 但既然呢度主打泰式湯麵, 如果有埋金邊粉我諗會更夾!奶白色湯底, 真材實料用鱷魚熬製而成, 加入紅棗杞子, 鮮味又養生。湯底有四種辣度, 我揀微辣都食到流曬鼻水, 怕辣嘅話記得落單時同老闆娘講聲啦!三餸 (墨魚仔 + 蘿蔔 + 響鈴)幾款餸之中我就最欣賞墨魚仔!鮮味爽口, 唔會煮過龍而變靭, 朋友都大讚。呢個湯底有大、中、小辣俾你揀, 朋友叫小辣都話食到出汗, 真係唔講得笑呀。愛辣之人必定上癮。三餸 (金錢肚 + 牛腩 + 魷魚圈) 金錢肚同牛腩 都非常入味, 又夠腍, 魷魚圈新鮮彈牙, 配濃味湯底就最夾。即叫即炸, 外脆內嫩, 配上餐廳自家調製嘅泰式沾醬, 當然特別惹味啦。清甜爽口嘅芥蘭配上馬拉盞, 風味倍增。食完辣嘢, 飲返杯冰凍青檸梳打, 爽呀!

有噱頭之餘, 價錢仲相當吸引, 三餸麵都只係35蚊
泰國鱷魚湯河 ( 微辣 )

, 怕辣嘅話記得落單時同老闆娘講聲啦!
泰國鱷魚湯河 ( 微辣 )

三餸 (墨魚仔 + 蘿蔔 + 響鈴)

芥蘭馬拉盞

清甜爽口嘅芥蘭配上馬拉盞, 風味倍增。
青檸梳打

食完辣嘢, 飲返杯冰凍青檸梳打, 爽呀!
芥蘭馬拉盞
青檸梳打
  • 泰國鱷魚湯河(微辣)
2018-04-29 38 views
元朗新穎車仔麵, 呢到湯底好特別, 有冬蔭功湯, 泰國鱷魚肉湯(可選麻辣大中小或不辣),咖哩湯,當然還有牛腩湯及清湯選擇😋餸方面有32款,客人可以選3餸麵($35)或3餸麵+大小食+菜($62)價錢合理👍🏻👍🏻🤟🏻蘿蔔,炸魚皮,豬大腸冬蔭功湯小辣米粉白蘿蔔無渣,好清甜👍🏻炸魚皮加吸收冬蔭功湯, 又特別一番風味😍牛柏葉,豬大腸,金錢肚冬蔭功湯中辣油麵豬大腸及金錢肚都煮得入哂味😋泰酥炸辣味雞翼(細)($14)有2隻, 如果叫大有4隻雞翼都炸得皮好脆,好夠味網紋春卷(細 $14)好脆, 內面好多蘿蔔絲✌🏻好想下次再食過😘

價錢合理👍🏻👍🏻🤟🏻

蘿蔔,炸魚皮,豬大腸冬蔭功湯小辣米粉
白蘿蔔無渣,好清甜👍🏻
炸魚皮加吸收冬蔭功湯, 又特別一番風味😍

牛柏葉,豬大腸,金錢肚冬蔭功湯中辣油麵
豬大腸及金錢肚都煮得入哂味😋

泰酥炸辣味雞翼(細)($14)
有2隻, 如果叫大有4隻
雞翼都炸得皮好脆,好夠味

網紋春卷(細 $14)
好脆, 內面好多蘿蔔絲✌🏻

好想下次再食過😘
2018-04-29
$60 (Lunch)
2018-04-29 37 views
放工經過這間車仔麵店,名字篤篤車引起我的興趣,原來是泰國Tuk tuk的譯音。細看餐牌,才知這兒主打泰式湯底,有冬蔭功和外面少見的鱷魚骨湯底。我點了三餸麵套餐($62,海鮮每款+$2),除了麵,還包小食(大)和菜。男友則淨點三餸麵($35,海鮮每款+$2)。我的是鱷魚骨湯底,加杞子紅棗熬,非常滋補。味道方面鮮甜順喉,如果味道再濃郁一點就更好了。男友的冬蔭功湯底選了小辣,但我不太吃到辣,對我而言辣度偏高,男友還吃到汗流滿面!不過冬蔭功湯底確實充滿泰國風味,香茅味道突出,和檸檬葉比例剛好,酸辣平衡。餸料較特別的是有海鮮選擇,如白蝦仁、墨魚仔等,不過變化不大,店員禮貌地詢問意見,我亦坦承表達了,開心聽到小店正在不斷改良和設計新菜式。小食點了泰酥炸雞翼(原味),一客4隻,配上特製甜酸醬,香口惹味。蔬菜可選腐乳、馬拉盞或蠔油,選了車仔麵較少見的馬拉盞菜心,可惜調味略鹹,有進步空間。

2018-04-29 58 views
之前見好多網上平台都sell 呢間新進食堂,見大家食完評價都唔錯,所以都專登過黎一試。間舖細細間,當日可能係假期,所以都差唔多滿座。樓面得一位侍應,坐低自己喺張點餐紙劃想order的食物,價錢唔貴,3餸一麵都係收$35,海鮮每款另收$2。最後我點左珍珠元貝,冬菇同雞腎,冬蔭功湯底幼麵。因為間舖頭主打泰式湯底所以我對佢期望都幾高,可惜最後都係失望😞。首先講下個湯底,味道偏淡,得個辣字。而餸菜方面,除左冬菇炆得比較入味,其他都零驚喜,味道真係一般。
冬蔭功湯底