秋拾米線一直有名氣,想試好耐,今晚嚟開附近,就算要排隊都想把握機會試下炭燒原塊豬頸肉 - 炭香突出,爽口彈牙,片片都切到厚薄相若,口感一流,份量十足,墊底嘅都係豬頸肉自家製手作蝦多士 - 一大隻彈牙鮮蝦,真材實料,多士炸到金黃色脆卜卜,火喉控制好好,心機之作招牌魚腐米線 - 五大件自家製魚腐,,份量十足,口感順滑彈牙,豬骨湯底香濃,轉咗芽菜底更加掛湯,另外加咗木耳、炸醬、滷水腩肉同貢丸幾款款,炸醬同滷水腩肉好入味,調味出色秋拾豆花撈米線 - 好特別好有創意,豆花炸醬撈米線口感同味道好豐富好有層次,另外嗌咗甜酸齋、豬軟骨、蘿蔔同墨魚春卷,墨魚春卷特別高質,口感厚實嘅足料墨魚膠,鋪上腐皮炸到脆卜卜,豬肉骨口感軟腍又入味八味豆腐 - 炸到脆卜卜,外脆內嫩,豆腐好嫩滑,熱辣辣好好食腐乳通菜 - 腐乳份量十足,啖啖都食到香濃腐乳特色檸益、檸茶 - 檸益好特別,益力多嘅酸味更突出,檸茶茶底香濃秋拾整體做到好出色,食得出佢哋嘅用心,推介大家去試

腐乳通菜 - 腐乳份量十足,啖啖都食到香濃腐乳

秋拾整體做到好出色,食得出佢哋嘅用心,推介大家去試
2025-03-11 848 views
小弟從來都不是酸辣米線粉絲、直至我遇上「秋拾米線」 ,位於新蒲崗、用料認真、其中最令我驚艷的莫過於他的通心米線、孤陋寡聞的我第一次吃到、就像一條既長又滑溜的空心通心粉、而且更是有「坑紋的」 。 魚腐是繼上環生記魚湯米線(已結業)之後最令我有衝擊味蕾的魚腐、好比坊間那些順德菜館魚腐好很多、他能夠做到魚味十足之外、又不會像坊間那些一樣做到疏乎厘口感、軟硬適中、更帶有濃濃的蛋香味、 豬頸肉吃得出別有用心,外型討好有𠝹花紋之餘、即叫即炸熱辣辣、咬落的時候有香茅、腌製味道剛好、而且做到皮脆肉爽、蝦多士用料十足、$24兩件用原隻蝦,蝦爽彈、麵包不會做到全口油配上芥辣「爽」、只可惜豬軟骨,其中一件比較過硬、湯底絕對比那些連鎖店優勝、儘管畢竟有「師傅」相信這間米線必會爆紅、希望能夠保持到水準、價錢、食物質素以及食物份量絕對CP high, 香港需要多些這種用心經營的店舖

2025-03-07 945 views
米线条条分明, 爽滑弹牙,口感一流,咬落去仲有啲韧韧哋,唔会一咬就断,好有嚼劲,而且米线吸满咗汤底嘅精华,每一口都好入味。再讲下主角烧猪颈肉,烧猪颈肉切得厚薄均匀,每一片都烤得金黄油亮,外皮微微焦香,光睇已经令人垂涎三尺。 咬落去,外层嘅皮香脆可口,里面嘅猪颈肉嫩滑多汁,猪肉本身嘅鲜味混合住烧烤嘅香味,瞬间喺口腔中散发开嚟,咸甜适中嘅味道,真系好正! 而且猪颈肉嘅肥瘦比例刚刚好,肥嘅部分唔会觉得腻,瘦嘅部分又唔会干柴,每一口都令人陶醉。至于汤底,系浓郁嘅骨汤,闻起身香气扑鼻。 一咽,鲜味十足,明显系用咗大量嘅骨头同食材熬制而成,浓厚嘅汤底衬托住米线同烧猪颈肉,将整个味道提升到另一个层次。 汤底入面仲有啲配菜,好似青菜、木耳丝,青菜爽脆,木耳丝有嚼头,为米线增添咗唔同嘅口感同营养。
2025-03-05 1093 views
今日同朋友去新蒲崗交收,經過康強街見一食店未開門已經有人排隊等位,朋友話呢間秋拾米線係區內的人氣店鋪,主打招牌自家製魚腐、自家製手作蝦多士等都極受歡迎,咁就不容錯過,一於排隊等入座。米線有兩款湯底,分別為招牌豬骨湯底和秘製酸辣湯底。可揀走辣、小辣、中辣或大辣。湯底不加味精,用豬骨熬足十小時,夠曬濃郁鮮甜。招牌魚腐米線:加腐竹、滷水雞翼、墨魚春卷、炸醬,大大碗份量十足,每碗米線都配有芽菜、韭菜 、腐竹、豆卜、翡翠苗,如果唔想要,可於落單時註明不要。魚腐魚味濃郁,黑魚春卷彈牙,滷水雞翼好入味,米線口感爽滑,鮮甜嘅豬骨湯加埋炸醬,令味道更濃更美味!慢煮豬軟骨米線:加墨魚丸、貢丸、滷水雞翼,豬軟骨大大嚿,肉質軟嫩入味,墨魚丸和貢丸都好彈牙,呢碗揀咗小辣,食落比較惹味!越南炸春卷香脆可口。紅油伴海蜇:海蜇皮本身沒有什麼味道,但加上蒜、香紅油及鹽糖等調味,小黃瓜的爽脆加上海蜇皮的脆彈,讓人食不停口。招牌手作蝦多士:即叫即炸,食落酥脆彈牙,搭配芥末享用降低了油膩感。百味豆腐:外層香脆,內𥚃是溫潤滑嫩的口感。凍特濃阿華田、凍奶茶:夠濃又夠味,甜度適中。

招牌魚腐米線:加腐竹、滷水雞翼、墨魚春卷、

越南炸春卷香脆可口。

百味豆腐:外層香脆,內𥚃是溫潤滑嫩的口感。

凍特濃阿華田、凍奶茶:夠濃又夠味,甜度適中。
2025-03-04 1047 views
啱啱開舖嘅時候,一路都有幫襯覺得味道不錯。欣賞佢嘅燒豬頸肉,隔幾個月再食味道已經大不如前。豬頸肉比以前厚咗冇咁脆口,湯底亦唔同咗,非繁忙時間外賣等候時間都超過半個鐘,吾會再幫襯
2025-03-04
2025-03-04 864 views
舖面已經唔多位置,上野又慢,lunch呢d繁忙時間,根本舖面d客都完全攪唔掂,排隊起碼30分鐘以上,重要係咁接外賣單,好心你地喇,做唔切就唔好做外賣。如果唔攪掂呢重安排,其實擺明趕客
之前在食評看到這間,已book mark了,今天星期六和亞女特意來試試🙂,17:15門口已排了五六個人,我們跟着隊排,等了20分鐘有位了。見台台都叫了蝦多士和豬頸肉,我們都叫了這些,一碟炸豆腐,豆腐花米線和魚腐米線中辣,平時都喜歡食辣的,正考慮要小辣或中辣時,心想如小辣不夠辣就不好吃了🥺, 於是叫了中辣😂,大約20分鐘,蝦多士就到了,熱辣辣的😃,蝦肉幾爽🙂, 面包不會太多油,但一件已夠了,因其他食物都吸引,所以想樣樣都試😄豆腐花米線到了,加了娃娃菜,$47,都好大碗😲, 撈一撈就可食,豆腐花重豆味🙂, 米線你質地不同平時食的,幾好食😃。豬頸肉燒得幾平均,加上醬汁很夾,炸豆腐很香脆,一碟都有20 多粒,魚腐米線,$50,飲第一啖湯,已辣到即刻要叫杯凍檸茶🥵,後加的飲品到時跟餐價,凍飲加$8,魚腐很有魚肉味,兩個人,一人食晒一碗,加3碟小食,非常豐富了😃, 共$203。總括而言,樣樣都幾好食,阿女話下次一定再嚟😂

總括而言,樣樣都幾好食,阿女話下次一定再嚟😂
2025-03-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 秋拾豆花撈米線
  • 炭燒原塊豬頸肉
  • 招牌魚腐米線
平日過咗Lunch Time時間都要排隊嘅米線舖頭🍜 之前見過YouTube片介紹佢哋原來主打嘅唔係米線 而係小食😆 見到店主介紹佢哋嘅蝦多士係改良咗幾次添 蝦多士真係值得一試👍我下次都會再試多次其他款嘅米線 Feel到小店嘅用心 支持小店😍❤️🍜炸蝦多士麵包炸得好酥脆 又唔會油膩 多士配上一大舊爽口彈牙嘅炸蝦 好味😋不過我就覺得米線配嘅豬頸肉略嫌普通 燒得有少少燶 見到隔離枱個燒豬頸肉係唔燶 入口係幾香口 不過調味方面有少少鹹🤣米線湯底係酸辣味 湯底帶少少甜味 酸味唔係好出 亦唔會太辣 我會形容佢為食落口舒服唔係好濃味嘅湯底🍜

炸蝦多士
自家製手作蝦多士
炭燒豬頸肉
2025-02-22 952 views
前排去咗新蒲崗嘅秋拾米線,排咗成40分鐘隊,但又覺得好值得! 我點咗秋拾豆花撈米線同蝦多士。重點要講下個蝦多士,一上檯已經好香,食落去嗰下覺得好鬆脆,同時d蝦肉厚實又彈牙,同埋好鮮甜 。平時嗰啲會有啲有油溢味,但係呢個完全冇呢個問題,未點蛋黃醬已經好好食
前排去咗新蒲崗嘅秋拾米線,排咗成40分鐘隊,
但又覺得好值得!

我點咗秋拾豆花撈米線同蝦多士。

2025-02-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 自家製手作蝦多士
2025-02-19 1386 views
好後悔冇睇食評就叫咗外賣!我只係叫一碗好普通嘅豬軟骨米線, 足足帶住個女等咗40分鐘, 17.26落單18.06才出, 中間追過一次當然係得唔到回覆啦, 理都唔理我!眼見睇住佢排入去食嘅客人都快過我, 我明白你想堂食快D翻枱做生意,咁你外賣落單嗰陣可以同人講至少30分鐘, 我等就甘心情願或者行個圈先返嚟, 咁樣真係唔可以接受!奉勸各位帶小朋友慎買, 大人企到咁耐小朋友都辛苦!冬天更加慎買, 熟路都知嗰個位幾大風, 同埋佢永遠唔會同你講你要等幾耐😡你以為就得啦等十分八分鐘, 隨時變咗38分鐘😥如果真係要買記住帶多件外套同埋真係真係要睇食評,如果唔係畀咗錢激氣又辛苦, 最慘仲帶住小朋友😭
2025-02-18
Waiting Time
40 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2025-02-16 1347 views
好味!**《豬軟骨の叛逆物語》** 呢碗豬軟骨,係一場溫柔嘅革命—— 骨頭背叛咗「硬淨」嘅宿命,喺秘製滷汁浸淫下, 蛻變成半透明嘅琥珀凝膠, 咬落「喀嚓」微響, 隨即化作舌尖嘅雲朵, 仲帶住八角同陳皮嘅暗香滲入喉嚨⋯⋯ 最狡猾係嗰啖濃湯, 明明係豚骨熬足八粒鐘嘅深沉, 偏偏加咗啖啖米線嘅稻香中和, 仲有蔥花喺面頭跳芭蕾舞, 將油膩感一腳踢走! **「骨頭都可以軟綿綿,人生點解唔得?」**
好味!

**《豬軟骨の叛逆物語》**

呢碗豬軟骨,係一場溫柔嘅革命——
骨頭背叛咗「硬淨」嘅宿命,喺秘製滷汁浸淫下,
蛻變成半透明嘅琥珀凝膠,
咬落「喀嚓」微響,
隨即化作舌尖嘅雲朵,
仲帶住八角同陳皮嘅暗香滲入喉嚨⋯⋯

最狡猾係嗰啖濃湯,
明明係豚骨熬足八粒鐘嘅深沉,
偏偏加咗啖啖米線嘅稻香中和,
仲有蔥花喺面頭跳芭蕾舞,
將油膩感一腳踢走!

**「骨頭都可以軟綿綿,人生點解唔得?」**
豬軟骨米線
魚腐湯米線
2025-02-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
豬軟骨米線
魚腐湯米線
  • 慢煮豬軟骨米線
  • 炭燒原塊豬頸肉
  • 自家製手作蝦多士
2025-02-06 1422 views
食物普通,環境擠迫,等3個人等一個鐘,最尾放2個2個入,不知所謂,安排極之混亂出邊垃圾袋漏水,完全冇人處理,發出臭味完全唔明得咁多人排隊,比緊智商稅,食碗譚仔好過
出邊垃圾袋漏水,完全冇人處理,發出臭味
完全唔明得咁多人排隊,比緊智商稅,食碗譚仔好過
2025-02-02 2623 views
叫外賣超過一小時都未ready, 走咗幾個車手都未出到份外賣, 咁我就打電話俾餐廳 第一次就話幫我跟張單 過咗幾分鐘收到app入面cancel 我張單 話其中一樣食物賣晒 當時已經order咗超過80分鐘, 咁我就再打電話俾間餐廳,餐廳就話唔係佢哋取消我張單,喺平台取消我張單,而我就話如果你哋接單嘅時候就應該確認夠唔夠材料先接,而唔係過咗成個幾鐘先取消人哋話冇,而餐廳話唔係佢哋嘅問題,係我嘅問題喎 接咗單都要排隊 排到我嘅時候唔夠食材都冇辦法喎!

Waiting Time
80 Minutes (Delivery)
2025-01-26 3564 views
經過新蒲崗見到咁多人排隊嘅米線店味道一定唔差米線可以轉薯粉揀軟硬度走韭菜芽菜等等~小食都有超多🥹好多都想食不過食唔到咁多揀最想食嘅蝦多士,發覺好多枱都有叫脆卜卜蝦肉爽口彈牙✨招牌魚腐米線額外加左墨魚春卷,生菜本身附腐竹,豆卜,翡翠苗、芽菜,韭菜都好多配料豬骨湯底少少濃稠唔會好稀而且唔膩魚腐同春卷都係炸過再上,食落少少脆脆地兩款都唔會太鹹,墨魚春卷食落相對再爽啲好立克可以揀多奶少奶🤣仲有啲好少聽嘅檸益,兒童鴛鴦啱曬鍾意唔同口味嘅人原來呢到大熱係碳燒豬頸肉!下次黎再試下🔥
經過新蒲崗見到咁多人排隊嘅米線店味道一定唔差
米線可以轉薯粉揀軟硬度
走韭菜芽菜等等~

小食都有超多🥹
好多都想食不過食唔到咁多
揀最想食嘅蝦多士,發覺好多枱都有叫
脆卜卜蝦肉爽口彈牙✨

招牌魚腐米線
額外加左墨魚春卷,生菜
本身附腐竹,豆卜,翡翠苗、芽菜,韭菜都好多配料

豬骨湯底少少濃稠唔會好稀而且唔膩
魚腐同春卷都係炸過再上,食落少少脆脆地
兩款都唔會太鹹,墨魚春卷食落相對再爽啲

好立克可以揀多奶少奶🤣
仲有啲好少聽嘅檸益,兒童鴛鴦
啱曬鍾意唔同口味嘅人

原來呢到大熱係碳燒豬頸肉!下次黎再試下🔥
之前IG見到唔少foodie介紹新蒲崗「秋拾米線」,米線關注組又大推,但又未至於值得去專登去食喎🤔個人覺得如果你係住附近,間唔中食下都ok嘅。😂其實佢一開張嘅時候我已經試過,但其實唔係特別驚艷。見咁多人介紹,就諗住再俾多次機會佢,點知。。。就發現。。。1️⃣豬頸肉遇上頭髮😅😂2️⃣廚房不斷錯單,短短半個鐘內在場見證好幾張order錯餸和漏單錯餸就問個客…「個餸比錯咗你,送埋俾你食,如果你唔食,我哋就拎返入去夾返起」雖然都知應該係咁樣處理,但講出嚟感覺好古怪。。。😅😂首先講吓佢嘅招牌~🔸炭燒豬頸肉米線($56)豬頸肉係好大份,燒得幾香口,配搭泰式秘製酸辣汁都幾惹味!不過衛生真係要檢討下,食食吓見到有一條頭髮連香茅係豬頸肉上面。🥲🥲湯底揀左秘製酸辣湯底,我叫左中辣,味道👅其實唔夠酸又唔夠辣,唔係實實在在個種,如果你只係想食嘅湯底,只係得少辣肉醬和酸菜嘅味道,可以一試。😆以酸辣湯底去評分嘅話,只係可以話食得人,但唔會酸爽到惹味到正到特別想再食。😂 🔹墨魚春捲(+$8)$8兩條幾抵食,不過裏面口感好粉,唔爽彈,冇咬口。🔸麻辣雞球(+$8)雞球幾入味,不過如果跟湯一齊上嘅話,外皮好快就淋晒。如果可以分湯
之前IG見到唔少foodie介紹新蒲崗「秋拾米線」,
米線關注組又大推,
但又未至於值得去專登去食喎🤔
個人覺得如果你係住附近,間唔中食下都ok嘅。😂

其實佢一開張嘅時候我已經試過,
但其實唔係特別驚艷。
見咁多人介紹,就諗住再俾多次機會佢,
點知。。。就發現。。。
1️⃣豬頸肉遇上頭髮😅😂
錯餸就問個客…
「個餸比錯咗你,送埋俾你食,
如果你唔食,我哋就拎返入去夾返起」
雖然都知應該係咁樣處理,但講出嚟感覺好古怪。。。😅😂

首先講吓佢嘅招牌~
🔸炭燒豬頸肉米線($56)
豬頸肉係好大份,燒得幾香口,
配搭泰式秘製酸辣汁都幾惹味!

炭燒豬頸肉

湯底揀左秘製酸辣湯底,
我叫左中辣,味道👅其實唔夠酸又唔夠辣,
唔係實實在在個種,

🔹墨魚春捲(+$8)
$8兩條幾抵食,不過裏面口感好粉,唔爽彈,冇咬口。
墨魚春捲

🔸麻辣雞球(+$8)
雞球幾入味,
不過如果跟湯一齊上嘅話,外皮好快就淋晒。
如果可以分湯上會更好!
麻辣雞球