盛宴 - 輝哥私房菜

盛宴 - 輝哥私房菜 (Moved)

New Location
盛宴 - 輝哥私房菜 (Moved)
蒸熟蛋
高水準隱世中菜加德國豬手
蒸熟蛋
2019-10-31
Follow
朋友約食飯,話去菲律賓會所食,仲要食中菜。難道有菲律賓華僑大廚坐鎮?菲律賓會所係邊都未聽過,google 一查,原來係QE醫院附近。去到中菜廳,呢到叫做「盛宴-輝哥私房菜」。可能因為係會所既關係,環境幾舒服,人多但大家都好斯文好靜。我欣賞緊環境既同時,朋友已點好菜,我好似被賣豬仔一樣,等食。首先,飲碗湯先,可能知我岩岩搬出黎,無湯水,哈哈哈。杏汁豬肺湯,未飲已聞到好香杏汁味,碗湯好香啲豬肺煲到好入味。然後,我以為係炸魚皮,一問之下先知道原來係避風塘九肚魚,我就係覺得奇怪喇,點解無骨既?原來廚師專登去骨,然後再避風塘,脆到不得了,又食到九肚魚肉。呢種享受係薯片、炸魚皮都比唔到既,完全停唔到口…直至食曬…跟住係小炒王,韭菜炒得好香,夠鑊氣。蝦乾又係脆仆仆,配以蝦仁同腰果。都好好味,但係個九肚魚真係太正!搞到我食住蝦乾都諗住啲九肚魚。好彩下一道,終於脫離炸物,個名好搞笑,叫「燒汁牛魔王」。啲牛柳好「林」好易咬。同燒汁同豆好夾,淨係個牛柳已經值回票價。最後一道主菜,一黎到我地就知道大穫了…隻豬手好大份,幫我地切埋,起埋肉。中餐館食德國豬手靠得住??呢度話你知,仲正過香港某連鎖德國餐廳。塊皮脆過燒豬,仲有少少肥肉。啲豬手既肉更加係入味,又「林」。唯一問題係,好大份,兩個人食唔曬!真係好抵。叫埋啤酒的話就滿足了。總結,好值得黎既隱世中餐館,環境同食物都好適合3歲到80歲。食物亦都確實好高質,完全唔會失望,試過你就知!Read More
+ 2
kykat01
2019-10-30
2K views
Follow
曾經去過菲律賓會燒烤, 都竟然無為意原來有間中菜私房菜館! 雖然位置比較隱蔽, 不過反而有旺中帶靜, 視野廣闊的空間! 地方乾淨企理, 坐窗邊仲可以見到遼闊草地, 有時候仲有人玩草地滾球!中式小菜, 適合一家大小聚餐, 又或者…啤啤佢! 話明係私房菜, 咁就等輝哥發版啦…應該無乜怪嘢既…店員更會視乎乎終於人數調整份量價錢!金蒜脆皮德國豬手 ~ 大大的一隻豬手! 外皮脆卜卜, 咸咸香香, 中間脂肪入口即化唔油膩, 肉質軟嫩, 配上金蒜…送酒一流! 盛宴小炒王 ~ 好多料的! 有鮮蝦, 蝦干, 蝦米, 腰果, 鮮魷魚, 叉燒, 咸酸菜, 脆魚仔, 韮菜花! 唔油膩, 有穫氣, 好香口! 另一送酒選擇! 椒鹽九肚魚 ~ 超香脆, 炸粉薄! 同坊間一般九肚魚處理方法不同, 呢度係開邊去骨所以魚身亦比較薄, 亦相對香脆! 燒汁牛魔王 ~ 牛柳粒好軟滑, 無用鬆肉粉, 外層煎至金香, 內裡仍保留肉汁! 豆爽脆, 軟硬適中, 其他椒我就無食到喇….生磨龍皇大杏燉豬肺 ~ 超香杏味! 同坊間見到奶白色豬肺湯唔同, 反而有白色粒粒浮面, 細問之下原來白色粒粒係生磨杏仁而來, 唔怪得咁香啦! 媽媽話豬肺處理得好好, 好滑好乾淨, 成個湯好甜, 仲要無加味精….呢啲天氣飲, 養顏一流啊! Read More
+ 8
Thingirlseatallday
超高質二人私房菜
Thingirlseatallday
2019-10-21
Follow
平時聽開私房菜都覺要一大班人先食得,但二人一樣可以食好多野 😆 今晚約左個尖沙咀返工既朋友,普通餐廳又嘈又多人,所以上openrice搵下有咩新餐廳見到叫盛宴好似幾吸引就試下。菲律賓會所話就話只招待會員,但盛宴就係open for public,見樓下有人燒野食,上面原來別有洞天!酒樓setting,但啲野食都唔惹小!之前打黎問過都係等輝哥發版,我地淨係講左聲唔食辣,就有以下招牌菜食 😍個湯有花旗蔘,飲落好甘甜,好清熱既感覺。即炸咕嚕肉真係超新鮮,肉質又林,外脆內軟炸粉又薄。芥蘭有好多蒜粒同薑絲,我個人唔太好薑,但整落又非常唔錯。芥蘭唔苦係甜嫁!金磚豆腐超好食,夾得起唔會散唔會爛,但又唔係炸到硬掘掘咁,最正係啲味粉,加埋醋食100分 😆豬手老實講兩人食就多左少少,下次試下叫半隻,或者叫多個人黎食就 perfect!豬手皮好正好煙韌,肉都好嫩滑 👍🏻Read More
+ 4
KMWY
遠離塵囂的私房菜
KMWY
2019-10-20
Follow
這間私房菜位置隱蔽,遠離鬧市,所以客人不多,環境清幽安靜,不喜歡喧嘩吵鬧的母親大人表示十分滿意杏汁燉豬肺湯水濃郁鮮甜,沒有添加任何味精,清熱養顏一流金蒜脆皮德國豬手 ($168)豬手水準不錯,外皮十分香脆,肉質滑溜多汁,咸香味十足燒汁牛魔王 ($118)牛柳粒嫩滑彈牙,三色椒清新爽脆,整道菜很有鑊氣盛宴小炒王 ($118)材料十分豐富,有魷魚、金華火腿絲、蝦、果仁、韭菜、白飯魚乾和蝦乾招牌避風塘九肚魚 ($98)椒鹽味濃厚,炸粉很薄,值得一讚九肚魚已經完全去骨,不用吐骨很方便最後以椰汁布甸甜品作結,是次晚餐十分滿足Read More
燒汁牛魔王
盛宴小炒王
sharefood2you
輝哥不是只有BBQ
sharefood2you
2019-10-16
Follow
之前同事相約到菲律賓會所的輝哥BBQ聚餐,才得知這個位置是鬧市高樓大廈外中的綠洲,地方雖然較為幽靜,但坐位不少而且貴賓式空間,所以今次相約友人二人談心聚餐,點了幾款不錯的小菜,店員會視乎乎終於人數調整份量價錢,場內有幾檯大至14人的檯,空調充足,包場同事聚會慶祝的確是旺區中的好選擇。Z招牌避風塘九肚魚一落檯香噴噴好吱引,九肚魚香脆大條,作為熱氣野的不錯開胃前菜。生磨龍皇大杏燉白肺足料靚湯,乾淨白肺加了果皮,沒有味精的自家私房湯品。一碗湯中有數大片白肺滿足非常。金蒜脆皮德國豬手這晚推介必叫的菜款!整條脆皮德國豬手骨肉分明,這喜愛肥瘦合一的香脆口感,味道不太過分咸,剛好與炒小菜配合一齊食。另外叫左兩個小菜意外香口味道好,燒汁牛魔王炒得入味而且肉粒口感林身,蜜豆併上三色椒洋蔥,材料豐岩富。盛宴小炒皇面屠脆炸白飯魚香口吱引,加上蝦干魷魚腰果九菜等混合炒起,既香口又入味,小炒推介的一客菜款。晚市落單已包含甜品,最後吃一個解渴香甜的杞子桂花糕,是一個在舒適環境嘆著升級大排檔私房菜的好地方,另外需加茶位及前菜小費,👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5Read More
+ 8
honggood
隱世好味私房菜
honggood
2019-10-01
Follow
朋友好鍾意食中菜今日就帶佢黎呢間傳聞好有水準既隱世私房菜大飽口服款式多樣,價錢相宜豬𦟌豬肺湯先來一碗老火靚湯,睇下幾足料每一碗都可以見到真係有豬𦟌同豬肺,真材實料而且唔會有豬獨有既肉騷味同內臟既腥味招牌避風塘九肚魚真不負招牌之名炸到外面脆得黎,入面既魚肉又唔會乾晒身咬落口會食到九肚魚陣陣魚香最重要係一D骨都冇,清理得夠晒乾淨外層仲有炸得好香口好惹味既辣椒蒜頭令到連我呢個最怕食骨既都食唔停口盛宴小炒皇食小炒又點可以少得小炒皇呢不過雖然小炒皇我食得多但擺盤咁精緻既小炒皇我真係未見過而且呢味小炒皇都真係唔惹小,夠晒足料淨係有蝦乾呢樣野已經贏晒依家出街食小炒皇好多都已經冇蝦乾,因為想減成本但問題係有同冇成個味道既層次係會差好遠抵讚!成個菜都炒得好夠火侯夠晒鑊氣而且一D都唔油膩調味方面惹味得黎又唔會太咸燒汁牛魔王鍾意食牛既我又點可以放過D牛呢牛肉炒得好夠鑊氣得黎咬落去係好嫩滑最重要係佢牛味十足,唔會比佢惹味既調味覆蓋之餘仲互相輝映金蒜脆皮德國豬手非常有驚喜既一味老老實實,豬手同豬腳我本身就麻麻,但朋友堅持想食先叫點知真係好有驚喜外皮燒得金黃香脆咬落去脆卜卜好似食緊薯片咁而且調味夠晒香口配埋炸得酥脆既香蒜黎食簡直一絕而且豬手肉亦好嫩滑令人食到停唔到口飯後再黎個香甜既芒果布甸作結,完美Read More
+ 13
foodies.hp
又好食又食得開心🥳
foodies.hp
2019-09-29
Follow
呢一日有機會去輝哥私房菜試菜☺️☺️今餐除左食到好食既餸菜之外😉環境都好舒服 侍應uncle為我地準備左間獨立房間🙂可以靜靜地享受食物又可以兩個人傾下計無人嘈住✌🏻.講解一下先 由於試食關係 餸菜份量有別於原本既份量🤔所以未能給予抵食指數🙏🏻除左隻豬手 豬手就跟返一般既份量😏.打頭陣有川芎百芷燉魚頭🤓一飲落去真係心心眼 十級有二十級甜😙😙藥材味道非常香濃 魚既鮮味完全融入左落湯😛一啲腥味都無 😇再加埋豬肉去燉 實在係甜到你唔信😂H先生仲食埋啲豬肉 juicy度極高😀.避風塘九肚魚咸度適中🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️蒜頭炸得好惹味 魚唔會炸到太乾身 又唔腥🙉食落唔係好𡁻到硬既魚骨 感覺啖啖肉好滋味💫記得趁熱食🔥.黃金蝦黃金涼瓜menu上唔見有呢個組合🤣但我地今次可以一次過食曬兩樣🌝咸蛋黃份量非常充足 入口感覺好夠粉🤤煮得又夠糊狀好容易就黐到上蝦度💫蝦size雖然唔係大 不過夠新鮮 肉唔會霉曬🦐💫本身H先生都唔鐘食苦瓜😧但落左咸蛋真係香好多 苦味都無咁突出 覺得幾甘甜添😚.浸勝瓜個湯清清地 balance返之前嗰幾樣濃味既餸🤔勝瓜種味道較為清新 多水 H先生幾鐘意😻當然最重要係健康有益啦🤘🏻有埋竹笙索湯 將普通既一碟蔬菜化身成美食💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️.最後驚喜係德國豬手🇩🇪呢碟既份量同平時菜單上既一模一樣🉐考慮到質素同價錢後 實在係爆曬分💯首先豬手個皮好鬆脆😆面頭既炸蒜粒好成功地令味道更可口😻肉汁幾豐富 火喉好好 醃得唔算咸 🤤所以食到濃厚肉味🤗份量兩個人share都幾heavy😮因為真係好大隻😂Read More
+ 1
不錯的中菜
foodigging
2019-09-28
Follow
有一日放工同朋友去這一家中式酒樓吃私房菜!和朋友點了很有名氣的德國豬手、牛柳粒、炸魚小食、小炒王和湯~首先是德國豬手,豬皮十分脆口而且肉質好嫩,但因為只有兩個人,而豬手份量又多,最後都吃不完,哈哈!而豬手的醬汁一點都不膩,是酸酸甜甜的。而牛柳粒第一啖入口都不錯好嫩口,很入味,但多食會覺得有點濃,配飯就最好。小炒王就同一般打冷嘅店舖差不多。最好味都係個湯,很濃郁!整體來講食物都不錯,比起其他酒樓有屬於中上等級!Read More
+ 4
juillet
私房菜德國豬手好出色
juillet
2019-09-23
Follow
今天朋友帶我去油麻地吃私房菜。位於菲律賓會所3樓。-豬𦟌豬肺湯~每碗有豬肺及豬𦟌,非常足料。湯沒有臊腥味及味精感覺👍🏻-HK$168金蒜脆皮德國豬手~上檯時還熱烘烘,豬皮炸至金黃色好誘人,豬皮與薯片一樣薄,咬下去嗦嗦聲非常脆口。豬皮下是滿滿的骨膠原,豬肉是嫰軟而不膩。-HK$118盛宴小炒皇~外面飯店小炒皇像大雜燴。大多數只有魚片沒有肉絲🤦🏼‍♀️這裡小炒皇有韮菜、蝦乾、腰果、五花肉絲,用爆香豬油來炒餸,整碟餸會更香口配上炸至金黃色的白飯魚更惹味。拌飯一流。-HK$118燒汁牛魔王~以甜椒、蜜豆、洋蔥、牛柳粒組成。先將牛柳粒煎至焦香,鮮脆可口,入口牛柳嫰滑又多汁配上秘製醬汁,吃起來有點微辣感。-HK$98避風塘椒鹽九肚魚~朋友不可以吃太辣,特意煮一個微微辣的避風塘椒鹽九肚魚。-吃飯後還送上芒果布丁給我們做飯後甜點👍🏻。-可能不太多人知道這裡有私房菜。所以環境空間感比較足夠。非常適合吐苦水或談心事的好地方。價格也可以接受。Read More
+ 6
花太郎
2019-09-20
1K views
Follow
<原來菲律賓會有好味中菜>👍🏻本身以為菲律賓會淨係得燒烤 原來仲有間十分唔錯既中菜 交通不是太方便 雖然油麻地區 其實係佐敦行10 零分鐘就到😂 呢間輝哥 以中菜為主 感覺上有 d中菜大排檔風味 幾啱一班朋友飲下啤食下野🍻🍴鐵板豬手🐷🔥大大隻豬手 係港式燒豬手 豬手出面層皮整得十分香脆 中間既肥膏 唔會話好肥 因為佢煮到帶 d彈牙 層豬肉就醃到有 d香咸🐖 好有口感 再點埋黑醋汁 更正 送啤一流👍🏻🍴花旗蔘石斛湯 🍲第一次飲石斛煲既湯 聽講益胃 清熱 有種獨特既味道 花旗蔘味幾香 瘦肉加 d肉味點綴 飲落去感覺幾滋補👍🏻🍴即炸咕嚕肉🐖紅綠椒加紫洋葱加上香甜菠蘿🍍做點綴 🌶 咕嚕肉切得比較長身 佢個口感偏彈牙 應該同平時食類似排骨位嗰 d唔同 外面脆入面軟熟 口感唔錯 而且個甜酸汁亦都適中 👍🏻值得讚賞🍴日本芥辣通菜 🌿似啫啫煲既整法 熱辣辣既瓦煲放住菜 跟住一路兜 d香味飛哂出黎 通菜夠新鮮 配上 wasabi估唔到都幾 match又唔會太攻鼻 另外 仲有大大隻蝦乾🦐 幾香咸 令通菜有蝦香味👍🏻🍴金磚豆腐粒🔥外面有 d黑白胡椒粉令豆腐皮惹味 d 外皮香脆 一咬開 入面既豆腐熱辣辣 豆腐好軟骨 好味👍🏻Score 平均分 <7.2/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#盛宴輝哥私房菜油麻地京士柏衞理道10 號菲律賓會所3 樓=====================Read More
happyeat88
不錯的晚飯小菜
happyeat88
2019-03-17
Follow
透過訂座平台訂了晚飯半價優惠,可能近新年,好多人來這裡食團年飯,是晚座無虛席。從佐敦方向走過來,有點遠,到Philippine’s club 後再要上許多樓梯,對老人家幾不便!我們未夠六點來到,未有其他客人。招牌風沙雞飲宴的味道,雞肉肉質嫩滑,僅僅熟,控制火候做得好。不過salty 左一點。椒鹽9肚魚,不過不失,魚太薄,口感差。酒焗蠔長輩讚嘆不已的一道菜,蠔很大隻及肥美,不過只有四隻,剛好一人一隻!:)家常菜之滑蛋炒蝦仁水準之內小菜款式選擇唔算多,有半價就係好抵食既!Read More
nono2012
物不所值的盤菜
nono2012
Level 1
2019-02-10
Follow
今年想試吓第二間盤菜,在團購看到輝哥盤菜,見廣告相片不錯,也有食物內容明細6人份及12 人份包含什麼。研究左好耐,決定買12 人份鮑魚一品盤菜,價值1380. 最大原因是有原隻南非鮑魚!所以好期待!殊不知一打開包裝,看到鮑魚非常失望!再看其他材料發現沒有12 隻蝦!竟然沒有蝦!!非常谷氣!已經無晒心機!再發現沒有給枝竹及旺菜!摷來摷去也不見一條!贈送1包鮮菜倒是有,是1棵仔生菜!其他材料及份量都不予置評,有供給便算了!總之是物不所值!非常後悔去試新野!買回往年買開的都沒那麼谷氣!Read More
Ratings
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
Papapa
最難食的盤菜
Papapa
Level 2
2019-02-09
Follow
年初四一班朋友團拜,叫左個價值1680所謂既盤菜,首先一打開🤮究竟雜窩定盤菜,望到都想反胃🤢簡直係大排擋剩餘物資,啲材料不在話下。豪又硬又有沙,冬菇咬落去酸🤷🏼‍♀️鮑魚出去買100蚊3罐仲好過多多聲,海參望唔到可能游走左?其他想唔想再多講。新年比啲咁既人食,不如唔好再做,免更多受害者受到害🤦‍♀️雖然圖片只供參考,都唔係離譜到咁既地步,真係未見過尼啲所謂極品盤菜。真係想問點對住人,生意操手完全唔岩。唔好再做團購累啲消費者🤬Read More
嘩!好恐怖喎
2019-02-11
🤦‍♀️的確係,太恐張
2019-02-14
KittyLee8892
完全違反商品說明條例
KittyLee8892
Level 1
2019-02-09
Follow
早前用左$1680 嚟訂個《輝哥私房菜》所謂既一品佛跳牆盆菜,打算滿心歡喜大家開開心心食啦,點知一打開真係谷9氣,都冇見過咁肉酸既盆菜。新年流流想嚇死人咩,成個盆菜好似求其執落去似成堆垃圾咁🤬🤬🤬冬菇酸既變9晒🤬🤬所謂既紅燒鴨掌好似冇醃製過咁白雪雪 🤬個紅燒元蹄玩九宮格咩🤦‍♀️🤦‍♀️翠玉瓜瑤柱硬到hi 🤬🤬果D鮑魚細粒到1蚊咁🤦‍♀️🤦‍♀️海參細到搵佢唔到🤬🤬蝦就大部分都梅晒完全唔新鮮🤬🤬果D所謂既金蠔腥到阿媽都唔認得仲要有沙🤬🤬其他配料都不知所謂⋯仲有花膠又腥又細舊🤬🤬🤬總之最後結論要用垃圾級嚟形容呢個盆菜🤬🤬嬲爆Read More
Like
唔係呀⋯⋯哩個咁嘅嘢值1680唔係呀⋯⋯*咁嘅!
2019-02-11
Idy Lau
送比我都吾要
Idy Lau
Level 2
2019-02-08
Follow
每年初二都買太x盤菜,已食3年,好滿意的,但諗住試其他,吾洗咁悶。在新年前夕,在團購網買了一個盤菜,12人用,睇佢寫D料都吾錯。在團購上3日前要求whatsapp預訂,但whatsapp 係要等足24小時才覆,重要覆到九吾搭八。又話時間吾得,地址又錯,亂到阿媽都認得。成功收貨後,一打開個盒,真係"媽媽星''。D鮑魚要用顯微鏡才睇到,成隻豬手吾切就放入個盤內,冇乜料吃,吾好味,好多芋頭在盤底,滾左一陣就"痴''晒底燶哂。設計盤菜嗰個人離哂大譜。開年個盤菜搞成咁樣,真係失禮c人。送比我都吾要!Read More