2020-01-30 1101 views
明星效應的關係,去試試專門燉湯這家店,多款的湯款,今次我試左「花膠螺頭燉雞湯」,味道較淡,但仍然有湯味台上也提供了鹽給我們自行加鹽,另外我們叫了2客客飯,「南乳豬手」 「紅酒牛腩」份量充足,味道也吸引,唯獨白飯口感及味道,認真慢慢地,有待改善!餐廳店內廣闊,座位也多,飯類價錢也合理,但加埋湯就比較貴
,唯獨白飯口感及味道,認真慢慢地,有待改善!
餐廳店內廣闊,座位也多,飯類價錢也合理,但加埋湯就比較貴
店舖位置方便易搵,一落電車就見到,喺集成對面。環境衛生好,不會太狹窄,枱與枱之間有足夠空間。食物方面當然是重點,客飯價錢非常便宜,價廉物美,而且餐牌上仲寫住「白飯任裝」,不過我為左要留肚飲湯,所以無添飯。我選擇食「紅酒燴牛腩飯」,只係$38,非常經濟實惠。我覺得牛腩煮得好林,牛腩好入味,唔會好靭。由於當日時間唔早,加上燉湯太受歡迎,所以當日只剩下幾款湯選擇。唯有下次先試其他款式,最後我選擇「蘋果雪梨百合燉瘦肉」,我覺得好清甜,材料十足。呢度屬於自助形式,需要自己捧餐,自己食完再拎去回收。好似日本咁。店員十分有禮貌。
店舖位置方便易搵,一落電車就見到,喺集成對面。
環境衛生好,不會太狹窄,枱與枱之間有足夠空間。

店員十分有禮貌。
紅酒會牛腩飯
蘋果雪梨百合燉瘦肉
2020-01-23
$100 (Tea)
紅酒會牛腩飯
  • 紅酒燴牛腩飯
2020-01-17 787 views
最岩無湯水人仕👍今日經過灣仔,所以就去試試看好彩去到時間尚早,剛好還有位睇完個餐牌,研究左好耐,終於諗到食咩喇我們就點了一個客飯,芋頭燜五花腩,原個椰皇燉🐔,豉汁蒸白鱔(蒸🐠需時15mins) (加左20蚊配一白飯同油菜),鮮奶燉花膠因為點完先睇到原來可以加9蚊追加干貝蒸😓,幸好攞返張單問服務員可不可加返,幸好可以加返👍首先個芋頭燜五花腩,芋頭夠晒淋和粉,五花腩就有點不平均(有兩三嚿會太瘦)沒有一層肥一層瘦,有待改善。不過那個醬汁超級👍,不會很鹹,太油膩原個椰皇燉雞,超濃椰香味,而且份量都唔少嫁,倒出來都有約兩碗啲椰肉還可以食埋,唔洗嘥😂豉汁蒸鱔,很多地方都食得多,這間店舖真是最清啖既豉汁蒸👍鮮奶燉花膠,不會太甜,一大片花膠,完全滋潤干貝蒸,夠滑,最底還有一粒小干貝油菜,我就揀左菜心,不過太多渣,提議改用菜心苗,有待改善好喇第一次去,到總結感覺服務員態度👍👍👍裝修簡潔,食品健康,完全非常適合都市人忙碌生活價格都算適中還有一樣非常十卜,就是用者自己將食完餐具拿回收集車Ps: 不過如果重口味既就可能滿足唔到喇😅最後有待改善就是just cash only😂
最岩無湯水人仕👍

今日經過灣仔,所以就去試試看

好彩去到時間尚早,剛好還有位

睇完個餐牌,研究左好耐,終於諗到食咩喇

啲椰肉還可以食埋,唔洗嘥😂

豉汁蒸鱔,很多地方都食得多,這間店舖真是最清啖既豉汁蒸👍

鮮奶燉花膠,不會太甜,一大片花膠,完全滋潤

干貝蒸,夠滑,最底還有一粒小干貝

油菜,我就揀左菜心,不過太多渣,提議改用菜心苗,有待改善

好喇第一次去,到總結感覺
服務員態度👍👍👍
裝修簡潔,食品健康,完全非常適合都市人忙碌生活
價格都算適中

還有一樣非常十卜,就是用者自己將食完餐具拿回收集車

Ps: 不過如果重口味既就可能滿足唔到喇😅

最後有待改善就是just cash only😂

• 干貝蒸
  • 鮮奶燉花膠
  • 原個椰皇燉雞
  • 芋頭燜五花腩
  • 豉汁蒸鱔
2020-01-17 444 views
六時坐下,起初沒太多人,跟住就慢慢多人坐滿哂,因為有大班人在搞生日會,以為咁多人食物應該不錯。等食物嘅時間都比較長,如果趕時間就唔好去。六點只有豬肺湯,叫了蒸鱔,蒸蛋,油菜。首先是飲湯先,嘩! 是水來嗎? 只有少少南北杏味和雞腳味什麼味也沒有。菜是又嚡又有苦味!蒸蛋已經叫正常一點,但唔滑。蒸鱔又薄又無鮮味。無味精係要材料夠新鮮才可以做到。
等食物嘅時間都比較長,如果趕時間就唔好去。

六點只有豬肺湯,叫了蒸鱔,蒸蛋,油菜。

菜是又嚡又有苦味!
蒸蛋已經叫正常一點,但唔滑。
蒸鱔又薄又無鮮味。

無味精係要材料夠新鮮才可以做到。
2020-01-08
$100 (Dinner)
2020-01-13 518 views
朋友介紹這家燉湯店,星期日未到7點已經坐滿人;全店自助形式,要先到收銀排隊點餐付款,然後等叫號碼取餐。我原本想食蒸飯,但已經賣曬,七點已經話賣曬,有冇搞錯! 蜜瓜螺頭燉瘦肉  58元 一盅,好足料,熱騰騰,香噴噴,清甜滋潤降火,讓人念念不忘,好野!藍象黃咖喱牛筋腩客飯 45元,不太辣但好惹味,牛腩和牛筋分量都唔少 ,夠腍又入味,餸飯一流。清蒸沙巴龍躉79元,即叫即蒸,等了15分鐘才有,火候剛剛好,用傳統鉄碟上,好有住家飯的感覺。以後唔想煮飯就在這家點開餐,因爲食完返到屋企都不會口渴,證明沒有用味精,這點最令我食得安心又放心。門口有個冰櫃,上面寫著有供應 洛神清心花茶,夏枯草羅漢果茶,杞子菊花蜜,清熱去濕茶,一律20元,豆漿 8 元;但都只剩番幾支豆漿 同去濕茶。一頓晚飯,有燉湯,有魚 又有肉都每人不用100元,非常合理。

Other Info. : 店裏還有免費wifi,可以一邊等餐一邊上網。
2020-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
  • 蜜瓜螺頭燉瘦肉
  • 藍象黃咖喱牛筋腩客飯
由於港島區食午餐都貴貴地👉🏻👈🏻加上平時食飽飽都鍾意訓返覺先做嘢😆所以絕大部分日子都係帶飯食🍱難得同事叫到,咁我就出去同佢地一齊食飯吹吹水啦🤣佢地一心諗住去飲湯,點知發現都幾唔抵下😅原來午餐都係冇做套餐😅只係買飯時叫埋湯就減$8⋯真係多謝哂喎⋯湯嘅款式又唔多吸引⋯價錢又貴⋯完全揀唔落手至於啲飯其實都冇乜特別,不過唔算太貴😅可以接受嘅😂揀左個蟲草花蒸雞飯,點知變左蟲草花排骨飯⋯算啦🙆🏻‍♀️反正都係差不多味⋯啲蟲草花都好𡁻😂個飯整體偏細,幾啖就食完左😝(睇下隻羹同個碗嘅比例就知⋯)點知揀完飯之後發現原來個個都有叫湯,我齋食飯又好似好寒酸🤣咁唯有再研究下餐牌啦😝望望下,原來有燉甜品😍即刻揀左鮮奶燉花膠($48)😋呢排開始天氣乾燥,食返啲膠滋潤下就啱哂🥰 估唔到幾足料👍🏻撈到原隻花膠仔,啲鮮奶都好漿口,甜甜地咁🤤好想一啖就清左佢🤤 食完呢個飯後甜品真係大滿足😍#返工日嘅午餐都食花膠#感覺好豪#但其實抵過飲湯好多#同事們冇一個滿意啲湯#一係太重薑味#一係就冇味#鮮奶燉花膠 #無得輸#foodie #yummy #camerafirst #吃貨 #相機食先 #運動就是為了吃更多

#返工日嘅午餐都食花膠
#感覺好豪
#但其實抵過飲湯好多
#同事們冇一個滿意啲湯
#一係太重薑味
#一係就冇味
#鮮奶燉花膠 #無得輸

2019-11-29
$80 (Lunch)
  • 鮮奶燉花膠
2020-01-09 331 views
第一次去,排隊排到出門口,超多人氣。一埸黎到,無理由唔排就走,排前面個姐姐話去問下有無排錯隊,返黎就話蒸飯賣晒。排左25分鐘終於到我,蒸飯賣晒,好彩仲有客飯,因為已經排隊用左好多時間,唯有買外賣返公司食,等緊外2賣時更加聽到連湯都無晒,好彩自己行快幾步。我叫左蘿蔔牛腩客飯,牛腩入味又夠林,又叫左個雞酒,嘩呢個雞酒真係不得了,飲落就知真材實料,飲完慶合合,好正,好補身。一湯一飯八十幾蚊,因為買任何飯加湯就會減8元。抵
TakeAway
  • 雞酒,花膠湯
2020-01-08 245 views
冇味精冇食鹽嘅湯,飲到湯嘅清甜!好正!今日飲呢個係花膠螺片燉雞!好味!仲叫咗個鼓汁釀涼飯!真係抵食!又成八件涼瓜,飯有大大碗!本來想買埋甜品,可惜全部都賣晒,唯有等下次再買啦!
花膠螺片燉雞
豉汁釀涼瓜飯
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$108 (Dinner)
花膠螺片燉雞
豉汁釀涼瓜飯
2020-01-08 251 views
天氣時冷時熱,喉嚨有啲乾涸,飲碗燉湯補補身,中午食晏時間大排長龍。今日有啲頹叫咗個海底椰燉湯加栗子炆鴨客飯。燉湯熱辣辣冇味精,甚至自己要加啲鹽,客飯嘅鴨件都炆得好淋,我仲叫左少飯,就算男仕食都夠飽。唯一缺點係中午時分有啲熱門燉湯都買晒,所以要食就趁早。
2020-01-08
$80 (Lunch)
2020-01-08 207 views
行完百萬行,就搭車來這裡醫肚。12點來到,舖頭未算好多人叫左兩個燉湯、一條魚、一個燉甜品埋單2舊尾數字上來看,好似都唔平喎但睇下用咩食材先一個鮑魚花膠雞燉湯一個天麻川弓燉魚頭一條沙巴龍躉一個桂圓紅棗燉花膠真心唔貴仲要好味足料燉湯沒有落任何調味料如果唔夠咸可以落枱上面一小包的鹽來調一調味總給:必定再來
行完百萬行,就搭車來這裡醫肚。
12點來到,舖頭未算好多人
叫左兩個燉湯、一條魚、一個燉甜品
埋單2舊尾
數字上來看,好似都唔平喎
但睇下用咩食材先
如果唔夠咸
可以落枱上面一小包的鹽來調一調味

總給:必定再來

2020-01-05
$150 (Lunch)
  • 鮑魚花膠燉雞湯
2020-01-08 131 views
燉湯看似濃和入味,仲有料在內,實際是啖如水,唔值花幾十元。飯和餸菜尚算合格,中規中矩。即使再有翻單,都唔會花錢叫燉湯。但是飯餐份量有限,總是覺得不值花這個價去食一頓午飯。
2020-01-02 559 views
猴頭菇螺片燉瘦肉湯,味道天然,幾清甜,無落到味精,所以無嗰浸死咸味,就係住家feel嘅味道,價錢可能會有少貴,但燉湯飲到曬食材D原汁原味,我又覺得都抵買尼飲下。雖則會有D清淡,大家可能唔習慣,但取餐處有鹽包提供,都真係幾考慮周到。燉湯款式多,本身我都揀唔落手Order邊款,收錢嗰位姐姐都幾熱心介紹左依款俾我,好彩都啱我好味。洛神花茶,酸酸地,又幾大枝,應該用左多D水去煲,所以酸度無台飲店洛神花茶走甜嗰D咁酸。

2019-12-27 1172 views
一向都知燉喺唔同地區開咗分店📍前一,兩個月見到佢喺灣仔開左分店😎所以就即刻去左試下🧐花膠螺片燉雞🥣以燉盅上,一拎上手就見到好多煙🌫飲第一啖嘅時候亦都好熱🔥湯料主要有一大舊瘦肉🥩一片螺片🐚,湯頭清甜,成個湯都係唔落味精同鹽,原汁原味,如果覺得唔夠味可以自行去拎細細包嘅鹽落落個湯度🧂無乜油👍🏻上海瓷飯,瓷飯入面主要係肉鬆,餐廳店員同我推介左如果食得辣嘅話😋可以將瓷飯點落辣椒油🌶
2019-12-14 1101 views
啱啱搬嚟灣仔返工, 發現呢間食店, 諗住好健康,有燉湯飲又有蒸飯食, 我試咗佢嘅猴頭菇響螺燉湯,不過冇叫蒸飯,而係叫咗蘿蔔炆牛筋腩飯 ,非常失望 啲湯冇味 ,牛筋腩啲汁又係冇乜味, 仲要得嗰兩小粒我最鍾意嘅牛筋 ,啲牛腩又硬, 又唔入味,真係未食過咁唔好食嘅炆牛筋腩飯
Type of Meal
Lunch
2019-12-13 832 views
灣仔乜都有,但想飲冇味精湯又真係搵唔到,最近發現有間靚仔明星開既燉湯店,同場加映蒸飯。第一次食已有驚喜,湯清甜,冇味精,飲完唔口渴。飯好味,粒粒分明。滑雞飯,雞超滑。肉餅飯,肉餅分量大,肉質鬆軟好味。雖然店係自助形式,但服務一流。收銀ee 會介紹湯款給你。幾個人一齊食,又會教你點叫就夠食。真心推介
開既燉湯店,同場加映蒸飯