炭燒

炭燒 (Closed)

炭燒 (Closed)
大木橋
惹味懷舊串燒
大木橋
2017-12-09
關注
九龍城一向出名多好野食,又平,野食又夠晒地道,不過對於我黎講遠左少少,唔太識路, 平時都少去。今日得閒就去open rice search下有咩食啦, 見呢間炭燒都幾特別就去試下啦,炭火燒烤係香港已經買少見少,最記得以前細個好多地方都有,放學要食返串先返屋企呢。而家屋企附近已經無晒,只有新年幾天先有街邊檔。而家唔洗等新年,係九龍城就食到啦。都好方便,先達門口塔小巴10幾分鐘就到。去門口已經聞到炭火燒烤味, 小時候既回憶即刻湧晒出黎!店鋪裝修都好具特式!即刻衝入去啦,已經等唔切好肚餓呢!!第一行除左秋葵同腸唔食外, 其他樣樣都叫左😙樣樣都好好味, 雞腎唔‘um‘ 牛肉又好琳,燒菇落都好juicy, 唔會好乾身。最有回憶都係燒魷魚,真係小時候戲院門外個d味道!而且上菜速度都好快 員工服務態度都好好。食沙嗲串燒, 除左食物質素之外,沙嗲汁都好重要, 呢度d汁有分大中小辣 如想要汁唔要辣都可以。跟住我地再叫2nd round。菠蘿好甜同juicy。燒牛丸 墨魚丸 雞軟骨 豬頸肉 同叉燒 叉燒是店長推薦 好鬆化 半肥瘦就最適合我最like 就係雞軟骨 一般雞軟骨就細細粒 骨多過肉 呢度唔係嫁!!好大粒!又有肉感又有軟骨 好好味嫁!飽晒! 餐廳環境仲好舒服,我同朋友仲傾左一陣計先走。食燒烤最怕完左成身燒烤味 真係成晚揮之不去。呢度完全無 可能因為佢隔住玻璃燒,完全可放心吃😙😙😙九龍城仲有巴士到屋企樓下添, 以後可以多d黎食好野!查看更多
+ 8
即叫即燒炭燒串燒😛
letsgocrazyjanet
2017-12-09
關注
位於九龍城侯王道的炭燒,主打即叫即點炭燒串燒,小店門口便有一個小櫥窗,可以看著師傅用慢火燒串燒。店內約有十個位置,落單後可以坐在高腳椅上耐心等候,用餐期間也觀察到不少客人會外賣串燒回家吃。用餐當天約有三枱客人,等候時間約15分鐘。串燒是即點即燒的,所以都是熱辣辣,新鮮上桌。和朋友收工後直接來吃,所以點了八款食物。個人最喜愛的為沙嗲手打牛丸,牛丸十分彈牙,咬落沒有筋,牛味濃濃。沙嗲醬更有辣度選擇,選了小辣的沙嗲醬,沙嗲醬味道和質感頗濃,更能吃到有粒粒花生碎,頗惹味,和各款炭燒食物頗搭配。價錢方面,每款串燒約十多元,價錢頗經濟。串燒墨魚丸彈牙,口感不會太粉,而且有粒粒墨魚粒。之後各款蔬菜也來到了,燒白蘑菇和翠玉瓜也不會燒得過乾,能保持當中的水份。更適合吃素的食家。吃了一口串燒肉類,再吃一口菠蘿,頓時解膩了。和朋友點了的食物:沙嗲串燒腐皮卷招牌炭燒白蘑菇蜜汁串燒翠玉瓜沙嗲手打牛丸炭燒豬頸肉香甜燒菠蘿炭燒燒賣查看更多
+ 8
SandyTang1110
都可一試
SandyTang1110
Level 2
2017-12-08
關注
今晚同個朋友試下依間炭燒串燒!一早黎到有位坐!先講下佢地服務幾好!一坐低只要上Facebook 比個like 就送汽水!食物都係串串上!食物都有二幾款!有辣有唔辣!即叫即燒!用的碟好特別!一片石上!暫時未見過出面甘既碟!環境方面!可能我們早啦!吾算多人!不過位置可有空間!可以再做多幾個位!不過可能多外賣啦!三五知己想食串燒都可以試下!查看更多
+ 2
Selinatsoi
平靚正
Selinatsoi
2017-12-03
關注
今日同朋友九龍塘睇戲,之後去左九龍城食嘢,每次黎九龍城食嘢多數都係食泰國菜,所以今次想睇下有冇其他新野。行行吓俾我哋發現到呢間串燒專門店,呢度座位唔多,麻雀雖小但五臟俱全,吸引我哋入嚟就係價錢公道。我地點左沙嗲牛肉、叉燒串、沙嗲雞中翼、鹽燒雞軟骨、燒鱔、招牌炭燒白蘑菇、沙嗲燒賣、蜜汁秋葵、燒豬頸肉。全部都好好食,兩個人埋單$300都唔使,平時閑閑哋食餐串燒都要$1000,會再嚟幫襯。仲有呢度服務態度好好,簡直係平靚正!查看更多
siiiiikiiioi
特式炭燒串燒👍🏽
siiiiikiiioi
Level 3
2017-11-28
關注
聽聞九龍城開左間炭燒串燒小店,放假就同朋友去試下,順便行下街夜晚七點幾到,人流都算多,好多人都係嗌外賣呢間野好有特式,所有串燒名都掛曬係牆,睇啱就可以直接去落order隨處都見到寫著串燒既名~我同朋友決定嗌唔同既串燒,一齊share首先黎既係近江和牛串($48)同雞軟骨串($18)和牛串好出色,咬落口好有驚喜。椒鹽味雞軟骨串都好香口之後就係燒賣串($14)、墨丸串($24)、沙爹串燒腐皮卷($12)、同燒豬肉($18)之後就係燒菠蘿($16)、燒牛肉串($18)、豬頸肉串($18)最後就係燒雞翼,呢個好好食呀!玻璃入面會見到師傅好用心用炭燒整串燒每人埋單都係$100到,好扺食!下次經開九龍城都要帶朋友黎😚查看更多
+ 5
Strawberryllh
Strawberryllh
2017-11-22
關注
炭燒串燒,真正用炭來燒串燒,串燒上菜會你聞到陣陣香味,主要醬料係沙嗲醬,雞、豬、牛串、以疏菜串燒也能配上。價錢最平10元已有具有香港傳統港式串燒1串啦!沙嗲串燒牛肉 $18沙嗲串燒雞肉 $18 沙嗲串燒豬肉 $18沙嗲串燒雞翼 $18百搭沙嗲醬,花生味較出,沙嗲醬蓋在豬 、牛、雞份外惹味。沙嗲串燒紅腸 $18紅腸表面燒到脆卜卜,好味。香甜燒波蘿 $18用新鮮波蘿燒到外脆內甜近江和牛 $48一份錢一份貨,和牛口感勝過牛肉串...蜜汁串燒秋葵 $14秋葵經檢驗後證實無蟲,算新鮮。招聘炭燒白蘑菇 $20高檔白蘑菇, 灑上黑椒鹽.....查看更多
shinotse
真正炭燒既味道
shinotse
2017-11-13
關注
九龍城最出名既應該就係泰國菜但係近年都有唔少有質素既餐廳進駐九龍城令到九龍城唔再係泰國菜獨霸一方既地方今次食既呢一間係主打炭燒既串燒店一去到門口就見到廚師係門口到燒緊 沙嗲串燒燒賣呢個串燒燒賣都係第一次食, 佢燒到個燒賣有少少炸既感覺, 食落係脆口既, 而且既沙嗲汁同外面食到既好唔同, 有一種好香既味道係入面! 近江和牛串一上台就聞到好香既牛肉香味, 一咬第一口和牛味出哂黎!! 呢串野都唔平架, 好彩一食到個隻和牛味同口感就知道完全係超值!! 燒左個皮有少少燶脆, 入口即溶!! 串燒豬頸肉燒到有少少脆皮口口感, 最正都係佢既醬汁, 同個豬肉味道好夾, 而且個豬肉肉質係好嫩Q, 勁鐘意查看更多
xxjinlee
沙嗲控必試既炭燒燒烤
xxjinlee
2017-11-13
關注
平時食開既串燒有好多都係會燒到好DRY, 今次呢一間係用炭燒黎食, 首先聞落去個香味就已經與別不同, 加上佢燒完會淋上滿滿既沙嗲汁係燒物既上面, 就係呢幾點已經同其他店好大分別 沙嗲手打牛丸不得不推介就係呢個牛丸, 本身呢隻牛丸既質地已經係好好咬口, 爽兼彈牙, 配上呢個沙嗲汁, 爽口得黎味道好夠!! 沙嗲雞中翼雞中翼唔會燒到太DRY, 除左外面既沙嗲汁, 入面既雞翼仲會有D汁鎖左係入面, 食落唔 沙嗲串燒腐皮卷同我想像中有少少唔同, 但係反而更好味, 因為佢個神級沙嗲醬真係無得頂!! 我以為會係食開個D腐皮咁既口感, 但係反而似食緊肉, 而且佢吸收哂沙嗲醬既香味!! 真係不得不試查看更多
+ 1
沙嗲串燒腐皮卷
沙嗲手打牛丸
Juliae
傳統炭燒,對食物既堅持
Juliae
2017-11-12
關注
近來娛樂媒體熱門推介的小店,一於黎試下。首創炭爐串燒,傳統製作方式,保留最原始既風味。店鋪不大,內有吧枱座位,佈置簡潔,坐得尚算舒適。其賣點系平民價錢,同埋所有串燒都系即點即燒,性價比高。特製燒鱔柳 $48,燒魚類向來難掌握要訣,火候太猛易燶,太早反面就易散,不過呢家做得好出色,外皮脆而不焦,肉質嫩而不糊,保留鮮味。近江和牛串$48,選用新鮮既牛肉,肉質柔軟而結實,時間同火候剛好,鎖住肉汁。古法燒魷魚$23,滿滿懷舊風味,燒到好乾身,但食落不硬,同甜甜既燒汁好夾。沙嗲燒豬肉$18,沙嗲汁好香花生味,相當惹味。招牌炭燒白蘑菇$20,香濃多汁。炭燒豬頸肉$18,食落爽口,美中不足既邊位比較焦。手打墨魚丸$24,口感彈牙。係現時香港無咩傳統既炭燒之下,好歡迎大家去試下呢一間炭燒店,雖然人手真係唔多,等待要一定既時間,但係食物唔會令你失望。查看更多
missdonut
炭爐風味🔥
missdonut
2017-10-29
關注
前陣子見某大雜誌介紹九龍城新開的炭爐燒串燒,並是香港首創炭爐串燒😱害小妹一直想去試♥️!今日開車經過,便決定買走外賣一試👍🏻門口不難找,大大一個紅燈籠掛在門口,店名十分簡潔而明:「炭燒」二字!餐牌都掛在牆面,跟店員下單就可以!小妹記得雜誌極力推介炭燒魷魚,所以當然點了一份炭燒魷魚,另外還點了一串墨魚丸、一串雞腎、一串紅腸、一串翠肉瓜、一串秋葵、一串牛肉跟一串腐皮卷!即叫即燒!見師傅整理好炭開始用扇吹紅炭火🔥過程超用心👍🏻等了十多分鐘,外賣便完成!而外賣包裝令小妹整個傻眼😱😱😱太太太精緻了♥️!回到家,一盒一盒打開!整個包裝真的太重本了,連醬汁都是獨立包裝👍🏻錫紙盒十分保溫,20分鐘車程,回到家打開依然熱辣辣🔥秋葵跟翠肉瓜炭燒效果真的燒得十分好,超juicy!另外,要數小妹大愛的,必定是墨魚丸!有淡淡炭燒味,又不失彈牙!下次一定要encore😍要數特別的,就一定是腐皮卷!小妹第一次吃腐皮卷串燒,原來口感很好,外皮被炭燒致脆卜卜,裡面則非常彈牙👍🏻重點炭燒魷魚!一打開,滿滿炭燒魷魚香味!🤤魷魚切成了絲,咬下去,卻不像平時包裝的魷魚絲,炭燒後的魷魚,口感彈牙,有著點點水份,還有點點炭燒的餘香👍🏻查看更多
炭爐串燒
aswaho
Level 2
2017-10-23
關注
男朋友一直都好鐘意食串燒,知道男朋友打完波一定會肚餓 隨意上網碌到依間早前媒體都報導過的串燒店,所以我就化身外賣囡去買串燒。店舖吾算大,左邊有桌椅,右邊就係廚房,門口有個玻璃可以見到師傅用炭火燒,隔味同通風都做得幾好,吾會好大油煙又吾會好臭。炭火燒因爲控制吾到火力好考師傳工夫,見師傅用扇撥下撥下,其實一點都吾容易。我知道拎到依個炭火牌係香港一定吾容易,感覺好似等緊細細個街邊果種串燒檔甘。串燒選擇大路,我基本大部分都買左一串,豬牛雞瓜秋葵魷魚等等。講真,十八蚊吾算平,但食得出舖頭好用心。首先用碳火多左果種香係一邊爐做吾一既,而且醬汁非常認真,不用種類的肉配不同的醬汁,秋葵用甜醬油再辣辣地,好惹味。沙嗲醬都好出色,有花生香,而且外賣黎講化裝都好好,隔左45分鐘左右食都仲好香,支持本土小店!因為實在太認真用心製作,性價比好高。查看更多
小東
真炭烤風味
小東
2017-10-23
關注
又來到庶民美食天堂九龍城被一個紅紅大燈籠吸引門前的師傅在炭火上努力燒烤串燒價錢親民十多二十元就可嚐到真炭燒風味豬頸肉燒得香口炭火逼出脂油格外有風味燒豬肉牛肉配上自家沙嗲汁沙嗲汁偏甜有粗粒花生雞肉烤得蠻嫩的燒燒賣的感覺特別外皮脆口好像變了另一種食物墨魚丸沒什麼特色燒鱔柳絕對令我驚豔魚皮烤得脆口魚油油脂向外逼出呷一口滿口魚油四十八元一串是絕對超值肉食後就來點蔬菜吧烤蘑菇過了一把火後更香口外皮有炭香但咬下去仍不會太乾在充滿炭香的空氣中享受最有港味的串燒查看更多
燒鱔柳
烤白蘑
foodsearcher87
地道炭燒
foodsearcher87
2017-10-16
關注
朋友介紹九龍城除了泰國菜之外,港式風味的美食也不少!今晚宵夜去了試一試這間炭燒,店鋪間格for同朋友落黎飲下野食下野,幾特別,門口更有炭爐燒烤,別具風味!先來了燒魷魚,還以為是鮮魷,原來是乾魷魚,幾有街邊風味,醬汁幾惹味,用黎送啤酒/汽水非常適合。之後到燒牛肉同雞腎,燒牛肉很乾身,但不會太韌。雞腎很有口感,十分爽身,推介試一試。雞翼一串兩隻,由生燒到熟,不過燶了一點,但配埋個汁,也不錯。然後到重點想吃的燒鱔,也是燒得有點燶,但咬走了燶的部分,也是很爽脆鮮甜的。整體來說,炭爐燒很有港式風格,值得一試啊!查看更多
+ 2
choyibebe
真。炭燒串燒
choyibebe
2017-10-15
關注
九龍城美食大家諗到d咩? 好多人都應該淨係知九龍城出名泰國菜,但聽朋友講最近好似係開左間串燒店,仲標榜即叫即用炭火爐燒,真正有炭火既味道 之前係日本同男朋友食過炭火串燒,一直念念不忘,一聽到呢間餐廳係用炭燒,即刻拖埋男朋友去試試! 一落巴士行5min到就到,門面細細,入面裝修係日式居酒屋咁,坐係bar枱咁食,可能多人聚會未必適合坐底就見到牆上掛哂一個個木牌,上面有齊成間餐廳供應既串燒,款式唔算多,男朋友係牛魔王,一見到A5和牛呢4隻字,即刻叫左串試下 A5 和牛串$68單上,碟上有張牛油紙咁既野吸下油,食落牛肉都冧,牛味好出,落多少少鹽一齊燒仲好,可惜得4粒,一人兩粒就食完,完全唔夠喉雞牛豬各一串,仲有豬頸肉,豬頸肉唔係一串上,而係單上,食落好香口,超爽唔un, 差唔多我自己一個食哂haha 豬牛雞串就好似泰式串燒咁,上面有d沙嗲花生醬,都幾夾,易咬開,但相對黎講唔夠特別我最鍾意就係燒翠玉瓜,香甜,加上少少辣椒同醬汁,完全係賣飛佛!另外既丸串燒,墨魚丸最彈口,大細岩岩好一啖食哂,正! 查看更多
+ 1
l.tsui
Authentic Charcoal Grill
l.tsui
2017-10-14
關注
係FB見到video介紹呢間炭燒,主打真炭燒好吸引我,今晚收工後就去嘆下。港式炭燒的製修以木為主,感覺很整潔,食得舒適。店舖透明度極高,在門口就見到大廚為客人燒製食物,而且給人感覺很衛生。都有幾多雜誌報導。真係用炭燒,好有傳統街邊串燒的風味!燒鱔魚($48)微辛,肉質扎實,皮脆肉滑,很juicy。招牌炭燒白蘑菇($20),白蘑菇很大隻,口感幾爽。沙嗲雞肉($18)和沙嗲豬肉($18),沙嗲醬濃郁,仲有粒粒花生,非常滋味。沙嗲雞中翼($18)、沙嗲牛肉$(18)、叉燒串($22)、蜜汁秋葵($14),可見沙嗲醬係百搭的,必試!半肥瘦的叉燒用炭燒別有一番風味,微辛,很惹味。而牛肉也燒得外脆內軟,牛味十足。開邊雞翼不但方便食用,仲燒特別入味。秋葵拌蜜糖豉油甜甜的,時間掌握得很好,冇燒乾到。查看更多
燒鱔魚
沙嗲雞中翼