2016-03-16 314 views
近期大熱既「蒸氣石鍋」越開越多,好似總有一間喺左近咁。無他既,除左全程有人服侍、好似食殘廢餐咁之外,更加唔需要擔心會食到平時打邊爐時常見果個「油淋淋」既萬年油化學湯底,最適合一大班注重健康朋友飯聚之用!同其他潮福分店唔同,呢度採用既係「半自助」形式,$298一位另加$12醬油同加一,如果8點前離座或10點半後入座更加只需$248添。套餐包一個粥底,每位一個燉湯,另送半隻加拿大龍蝦同五款海鮮定食,其他配料同埋酒水更加係150分鐘之內完全無限任飲任食添!老實講,以咁既價錢可以食到「放題式」蒸氣石鍋真係抵到爛,性價比極高!沙參玉竹燉海中寶湯︰沙參軟硬程度剛好,口感一流。雞腳亦都煲得好腍、非常易入口,正!蟲草花燉雞湯︰唔知係咪落得太多配料既關係,燉湯整體口感偏鹹,即使對於鍾意食濃味食物既我都覺得好似over左少少!加拿大龍蝦︰龍蝦既size有成隻手掌咁長,由於蒸既時間剛好,可以食到肉既鮮味,放埋蒜蓉落去一齊蒸更加令佢入口時非常惹味添!日本大元貝︰Again,因為用左特別既材料醃製令佢更加惹味,同平時只係「清蒸」既煮法口感好唔同,值得一試!大連鮑魚︰放左蟲草花一齊去蒸既口感唔錯,不過唔知係咪我地

沙參玉竹燉海中寶湯
蟲草花燉雞湯
加拿大龍蝦
日本大元貝
大連鮑魚︰放左蟲草花一齊去蒸既口感唔錯,不過唔知係咪我地蒸既時間over左少少所以口感偏韌,所以想食好野既朋友記住要留意個timer呀!
大連鮑魚
北寄貝︰平時食壽司同魚生就食得多,「清蒸北寄貝」都係第一次!唔知係咪食開生既version多,感覺總係怪怪的,不過鍾意試新野既朋友千企唔好錯過呀!
北寄貝
象拔蚌仔︰非常好食,絕對係必食之選。肉質煙煙韌韌非常有質感,一啖蟲草再一啖象拔蚌仔入口既感覺超正!
象拔蚌仔
聖子皇
肥牛片︰坦白講,整體肉質偏肥,有D似平價火鍋放題之流,如果D肉可以再瘦返少少就更好喇!
肥牛片
勝瓜︰非常新鮮,蒸既時間剛好可以食到鮮甜既味道之餘又唔會有老既感覺,絕對係食肉獸「中場休息」時不可或缺既一道菜!
勝瓜
蟲草雞︰蟲草既味道因為清蒸既關係可以滲入雞裏面。不過,D雞略嫌多骨左少少,而且有D好似雞頸之類既頭頭尾尾,所以如果每碟既份量再多少少就更好喇!
蟲草雞
新鮮排骨粥︰放喺蒸籠下面慢火咁煲,吸收晒整晚每一道菜既精華所在炮製而成既排骨粥味道自然一流!軟綿綿既粥底配埋吸收晒海鮮既日月精華既排骨入口感覺真係一流,大家記住要留肚清晒煲粥呀!
馬拉糕︰非常鬆軟,絕對係飯後甜品絕佳之選,食埋飯後生果剛好為呢餐劃上完美句號!
馬拉糕
整體黎講,呢間「潮福」既服務能夠貫切集團一向既水準。頻頻換碟唔在講,食完一道菜之後更會主動幫你去蒸下一道菜,全程自動波絕對唔駛三催四請!以$300左右一位既價位黎講,呢間潮福分店絕對適合budget有限、但胃口無限既大胃皇!
2016-03-14
$340 (Dinner)
沙參玉竹燉海中寶湯
勝瓜
蟲草雞
馬拉糕
  • 新鮮排骨粥
最近很喜歡食蒸海鮮,貪其可以將海鮮的鮮甜都保留。試過幾間,其中覺得潮福的價錢及味道比較親民,所以這次還是選擇到潮福,這次是旺角通菜街的分店。之前試過別的分店,都沒有看到有配料任食的優惠,但通菜街的這一家可以$298的價錢(8時-10時半以外的時間只需$248呢)享受配料任食的優惠,每個人可以在菜單中選擇5種不同的海鮮,比起套餐選擇更多,而且還有足料燉湯呢。點菜後,侍應便很快幫我們開爐,及將粥底的材料: 米粒,瑤柱和鮮淮山到在鍋內,再放上一塊蒸海鮮用的鐵片,最後放上蒸氣火鍋的特色三角形蓋子。燉湯選擇蟲草花燉雞湯和沙參玉竹燉海中寶湯。蟲草花燉雞湯味道超濃,湯面都是雞的黃油,所以把蓋打開後雞味便湧出。雖然湯面蠻油膩,但湯水本身很清,而且真的帶有新鮮的雞味。另一種燉湯就清很多。本身我很喜歡飲湯,完全沒有想過這裡的燉湯竟是這麼的足料及滋補,所以這個美味的燉湯真的為這一餐加了很多分。番薯蜆十分大隻,足足等於一隻瓷匙的大小,色澤亦很漂亮。新鮮蒸過後帶有淡淡的海水咸味,而且每一粒都很飽滿,十分爽口彈牙。海花螺每隻都小小的,肉質很爽口,一點也不硬。石蠔很大一隻,每隻都十分飽滿,而且味道不會太重,易入口。
瑤柱鮮淮山粥材料
燉湯選擇蟲草花燉雞湯和沙參玉竹燉海中寶湯。
另一種燉湯就清很多。
番薯蜆
海花螺每隻都小小的,肉質很爽口,一點也不硬。
海花螺
石蠔很大一隻,每隻都十分飽滿,而且味道不會太重,易入口。份量真的很大了,食完一整隻很有飽肚感。
石蠔
以前沒有聽過象牙蚌仔,所以點來一試。象牙蚌仔加上香甜蒜蓉,蒸後很爽口,口感跟象拔蚌類似。
象牙蚌仔
元貝份量很大,而且很厚身。加上蒜蓉和粉絲,更增其鮮味。
元貝
蟶子大隻而且舖滿了粉絲和蒜蓉,蒸後超爽口,加上香甜蒜蓉更加惹味。
蟶子
預先訂桌還送開邊龍蝦,我們每人半隻。開邊龍蝦鋪滿了香甜的蒜蓉,提起了龍蝦肉的鮮味。而且蝦肉真的很多,大啖大啖地把蝦肉吃下去,特別過癮好味。
開邊龍蝦
任食配料我們點了鯪魚球及釀涼瓜。鯪魚球有香濃新鮮鯪魚味,材料十足。
鯪魚球及釀涼瓜
蔬菜類我們選了雜菜籃。蒸出來的蔬菜保留了其原本的味道,十分鮮甜。
雜菜籃
吃個海鮮及其他配料後,侍應便為我們盛起粥底。用水蒸氣煮開的米粒變成了潮州粥的口感,再以瑤柱和鮮淮山提味,加上海鮮的水氣,整個粥底十分香甜。
瑤柱鮮淮山粥
兩個人都吃得十分飽,海鮮份量十分足夠,還可以有任食配料選擇,而且飲品也是任飲的呢,真的很化算。
蒸氣火鍋的好處是能把海鮮的鮮甜直接保留起來,讓食客更能品嚐到海鮮的獨特鮮味。最重要的當然是這裡的海鮮真的十分新鮮。
而且這裏的侍應都十分友善,主動為我們放海鮮,基本上整頓晚餐都無需動手,侍應已經幫我們準備好所有。還會幫食客安排蒸煮的時間長短,即刻完全無需操心。讓食客能輕輕鬆鬆的慢慢享受到蒸氣海鮮的鮮味。
瑤柱鮮淮山粥材料
鯪魚球及釀涼瓜
雜菜籃
瑤柱鮮淮山粥
2016-03-13 231 views
旺角西洋菜南街的多人到位到BOOK吾到, 但係女人街的就吾使排隊, 仲任食添, 但不是海鮮任食, 海鮮好新鮮,即蒸即吃,鎖住食材的營養成分, 好健康食物方面, 花蛤同象肉質緊實有彈性,忍,鮮甜味真是沒話說,這就是大海的味道龍蝦肉Q彈有勁,一口咬下,鮮甜味瞬間在口中化開,那濃郁的滋味真讓人欲罷不能, 大元貝飽滿多汁,好鮮哦鍋底只需放米,不用放水跟其他任何東西,利用海鮮汁液餾水,最後變成清甜的海鮮粥, 蒸菜時一鍋鍋海鮮、蔬菜的鮮美汁水就會透過蒸架滴進鍋底的米粥裏,混合著米粥,越蒸越鮮

海鮮好新鮮,即蒸即吃,鎖住食材的營養成分, 好健康

2016-03-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2016-03-12 174 views
用手指計下,我都差唔多三個月無食過海鮮喇,一淋起海鮮就流口水,即刻約個朋友今晚去潮福食蒸汽石鍋,果度環境同服務都好,食物好新鮮。而且佢地仲系用草帽來當鍋蓋,好特別,又可以保持食物鮮味。點完自己想食嘅菜,然后用粥嘅蒸汽將肉同海鮮等蒸熟,有調味料可以自己揀,首先整個肥牛食下先,肥牛肥瘦適中,肉質靚,蒸幾分鐘就食,好滑,分量都算足。呢度蒸生蠔只放左姜同蔥,蒸熟后我都無放其他醬料,因為呢度嘅海鮮好新鮮,我鐘意原汁原味,咁樣更令食到海鮮本身嘅鮮甜味,生蠔好爽口,好鮮甜,即開即蒸,真系保持左新鮮度,一人食兩只都覺得唔夠。蟲草花蒸雞好正,雞肉好結實,日子夠曬足嘅雞食起來特別有質感,蒸汽蒸又好容易掌握好時間,一到時間就開食,雞肉嘅鮮嫩真系唔識用文字嚟形容,而且我都無點放調味料,全靠雞肉嘅鮮甜就可以食曬一大盤雞。平時食煎醇四寶就食得多,蒸仲系第一次,不過估唔到有另一種滋味,蒸汽蒸更能帶出豬肉同魚肉嘅清甜味,四樣嘢我都鐘意食,釀苦瓜覺得最好,苦瓜嘅苦味,加上粥汽同肉嘅味道,雖然苦但味道都好好。蒸蜆都好鮮甜,竹蔗水免費提供,可以清熱,最后個粥先系最正,吸收曬海鮮同埋D肉啊,蔬菜嘅精華,個粥覺得特別甜,無落任
蒸蜆都好鮮甜,竹蔗水免費提供,可以清熱,最后個粥先系最正,吸收曬海鮮同埋D肉啊,蔬菜嘅精華,個粥覺得特別甜,無落任何材料已經好好食。
2016-02-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2016-03-12 234 views
潮流興食蒸海鮮,但價錢頗貴,所以不捨得去吃。但聽聞潮福現在有半任食套餐,馬上找朋友去試試。這個海鮮定食配料任食套餐,分2個時段,套餐包一個粥底、燉湯、任選5款海鮮、任食配料及任飲啤酒汽水或竹蔗水。雖然海鮮種類不算太多、份量也有規定,但二百多三百元,能夠吃到這麼多海鮮,已算物有所值。我們選了南瓜排骨粥底,侍應將粥料放在窩底,再在上面放上蒸籠,一面蒸海鮮、一面煲粥,非常自助及方便。自助酒水及醬汁調味,非常個人化。這個燉海蜆肉湯用料十足,味道清甜,有滋補作用。蕃薯蜆比一般蜆大隻很多,很飽滿很鮮甜,但每人只得一隻,真的不夠喉。蟶子皇是我喜愛的海鮮之一,用蒜蓉和粉絲來清蒸,能保留蟶子的鮮味,蒜蓉能辟去海鮮的惺味、粉絲可吸收海鮮的汁液。象拔蚌仔也是我的最愛之一,這隻象拔蚌仔size也不算太細,肉質豐厚,有咬口。同樣用蒜蓉粉絲來蒸,效果相同。這隻鮑魚用蟲草花及蔥來蒸,估唔到咁好味,蟲草花味道獨特,一試難忘。鮑魚煮得很腍,肉質鮮甜,很厚身,有口感加拿大龍蝦,每人半隻,鮮甜清香。這隻石蠔很飽滿,脹脹的,但吃時感到有沙粒,影響了食材的鮮味。吃了這麼多海鮮,一定要多吃點瓜菜才可以。而馬拉糕及紅棗糕亦做得不錯
南瓜排骨粥
自助酒水及醬汁調味,非常個人化。
淮杞燉海蜆肉湯
這個燉海蜆肉湯用料十足,味道清甜,有滋補作用。
蒸蕃薯蜆及海花螺
蒸蟶子皇
蒸象拔蚌仔
蒸大連鮑魚
蒸加拿大龍蝦
加拿大龍蝦,每人半隻,鮮甜清香。
蒸美國石蠔
任食配料
吃了這麼多海鮮,一定要多吃點瓜菜才可以。而馬拉糕及紅棗糕亦做得不錯,不太甜,馬拉糕香軟、紅棗糕煙靱。
南瓜排骨粥
用蒸的方法煮海鮮,能保留海鮮的鮮味,各種食材原本獨特的味道,而海鮮的鮮甜味又會滲入粥底裏,粥煮得又芬馥又香甜

能夠一次過吃這麼多美味的海鮮,今晚真的很滿足。
2016-03-10
蒸蟶子皇
蒸象拔蚌仔
蒸大連鮑魚
蒸加拿大龍蝦
2016-03-11 168 views
天氣不似預期,但要走...吖Ben就嚟要去英國啦,真係好唔捨得吖~~我地一齊經過咗咁多風風雨雨,點知到最後都系要分開,更多嘅系無奈囖。希望佢去英國之前仲可以同我喺呢度留翻些少屬於佢同我兩個人之間嘅memory。我地系10點半入座嘅,等位都唔算好耐,好好彩!瑤柱粥竟然都係要自己現煲嘎!!好特別,呢度會俾你米同埋其他食材,然後你就可以自己動手,自己煲粥啦~~最衰就系等嘅時間有啲長,好肚餓吖 ~!~除咗火鍋套餐之外,另外想加其他海鮮嘅話就要自己另外加錢啦。個雞湯味道好好,湯底有非常濃郁嘅雞味,每一盅湯入面仲有一隻好大嘅雞腳~~雖然我唔鐘意食雞腳,不過齋飲個湯,都覺得好抵食!我最鐘意呢度嘅原因,系因為呢度嘅啤酒可以任飲!花甲,熟得比較快,而且一份嘅份量比較多,味道好鮮甜,好有海鮮味!!而且啲肉入面好少沙,好乾淨!
我地系10點半入座嘅,等位都唔算好耐,好好彩!
除咗火鍋套餐之外,另外想加其他海鮮嘅話就要自己另外加錢啦。
我最鐘意呢度嘅原因,系因為呢度嘅啤酒可以任飲!
2016-02-29
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$248 (Lunch)
2016-03-10 435 views
潮福最近,突然有不少餐廳都推出放題,莫非又有一浪放題熱潮?說真的,可以用一個固定價錢任叫任吃餐廳內的食物,感覺確是興奮,那種想吃什麼便吃什麼,不用再顧慮價錢的感覺真是很舒暢。這時,我和朋友再次來到潮福吃蒸氣火鍋,潮福最近亦推出了放題,以$248的價錢可以享用滋潤燉湯、半隻加拿大龍蝦、海鮮定食、配料放題及粥。海鮮定食有非常多選擇,每位可選擇五款海鮮,全部都可在餐廳的海鮮池裏挑選,有鮑魚、蟶子、帶子、象拔蚌、石蠔、北寄貝等.....以$248這個價錢可以吃到高檔的海鮮,實在非常划算。一開始,店員先把米、南瓜及豬肉放在獲底,然後便可以開始蒸食物了。等待食物熟透的期間,我們先飲滋潤燉湯,今次我們選擇了老黃瓜燉雞湯,想不到非常有驚喜,雞味很濃郁,湯燉得非常鮮甜,感覺真的很滋潤。加拿大龍蝦終於都熟透了,龍蝦體積不算大,龍蝦以蒜蓉清蒸,味道極香濃,而且肉質彈牙,鮮味十足。接着便到蒸鮮魷,今次鮮魷以蒜蓉粉絲清蒸,味道非常鮮甜,而且質感很爽脆,配上粉絲一起吃,味道更濃郁,粉絲吸收了鮮魷的精華,真的很吸引。然後,鮑魚終於出場了,鮑魚的調味剛剛好,完全可以凸顯出鮑魚的鮮味,而且肉質軟腍彈牙,不會太硬,真的要
潮福
然後,鮑魚終於出場了,鮑魚的調味剛剛好,完全可以凸顯出鮑魚的鮮味,而且肉質軟腍彈牙,不會太硬,真的要讚一讚店員對烹調時間的控制。
吃過鮑魚後,便到珍寶帶子出場,帶子體積非常大,以蒜蓉粉絲清蒸,也是鮮味十足,非常鮮甜,而且肉質軟腍彈牙,很誘人呢!
而我最期待的北寄貝也上場了,這裏的北寄具非常大隻,大廚預先幫我們把北寄貝清潔及切好,然後再作調味,也是以蒜蓉粉絲清蒸的,我第一次吃這味道的北寄貝,通常北寄貝都是以日式的食法,以刺身呈現在大家眼前,但原來已蒜蓉粉絲清蒸,味道是非常不錯的,鮮味十足,很鮮甜,而且肉質也是相當彈牙。
吃過海鮮後,便可吃南瓜排骨粥底了,這個時候,粥底吸收了剛才吃過海鮮的精華,聞落確是挺香,但味道還是有點淡。
總括來說,潮福推出的放題套餐相當抵食,因為可嚐盡不少新鮮海鮮的味道,而且某些食物可以任飲任食,很划算,有機會會與家人一起再來。
2016-03-02
$248 (Dinner)
2016-03-03 401 views
今天和舊老闆聚餐,大家都一致要到旺角的潮福蒸氣石鍋吃海鮮定食,因為這樣冷的天氣,吃蒸氣海鮮最好不過!大連飽魚加上蟲草,又香又滑,很有鮑魚的新鮮!美國石蠔真大隻,也很新鮮,口感一流,蠔味十足!象牙蚌仔又香又滑,真的很爽口!象拔蚌是很有鮮甜味,令我們胃口大開!日夲大元具清蒸粉絲,真的很清但帶着鮮甜! 瑤柱鮮淮山粥真的很香,因為集合了海鮮的精華!我們還叫了蟲草雞,釀凉瓜,什菜篮,葱花卷和馬拉糕!  想不到任食海鮮定食,又如此多選擇,性價比高,真的不錯!
大連飽魚加上蟲草,又香又滑,很有鮑魚的新鮮!
美國石蠔真大隻,也很新鮮,口感一流,蠔味十足!
象牙蚌仔又香又滑,真的很爽口!
象拔蚌是很有鮮甜味,令我們胃口大開!
日夲大元具清蒸粉絲,真的很清但帶着鮮甜!
瑤柱鮮淮山粥真的很香,因為集合了海鮮的精華!
2016-03-02
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2015-10-25 1241 views
地下本來是燒味茶餐廳,常有幫襯。現在轉點心店便試試。這次經驗是超不爽。叫了外賣燒賣糯米鷄。店員用了十分鐘才弄清楚價錢。一等十五分鐘,樓面是在不停的講手機。這時再有兩外賣單。就在這時廚房出來休息,店員追問外賣單但廚房根本無收過。ok,再等。最後竟是另兩人拿食物走了我仍然要多等五分鐘,真関照。味道如何?咸!超多味精,吃了兩粒燒單一件糯米雞巳口鞋脷鞋,其餘丟了。永不回頭。
2015-10-19
Waiting Time
35 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
2015-10-15 1384 views
今日有幸小比話食晚飯,還提議食海鮮,有好野食,一定跟,今次比較特別,是蒸氣鍋煮,自己去選海鮮,因應每種唔同的海鮮,用唔同的時間,服務員好細心,基本上我地等食,就可以,花竹蝦,又大隻又好肉蘇格蘭聖子皇,因為佢,小比先帶我來食,唔係就食唔到咁鮮甜可口的大聖子紐西蘭鑽石蜆,小比話無咩特別,同平時d蜆差唔多味大元貝,蒜泥粉絲不會太濃,保留到元貝鮮味南非鮑魚,幾彈牙,也不硬大閘蟹,168隻,小比話唔低,但又幾多糕,幾好味食到尾,有蟲草蒸雞,好滑還有個南瓜排骨粥底,好甜好好味,聽店員話個粥底是吸收晒全部海鮮精華,所以好香甜,總結服務好,貴錢尚可,海鮮新鮮好味
花竹蝦,又大隻又好肉
紐西蘭鑽石蜆,小比話無咩特別,同平時d蜆差唔多味
大元貝,蒜泥粉絲不會太濃,保留到元貝鮮味
南非鮑魚,幾彈牙,也不硬
大閘蟹,168隻,小比話唔低,但又幾多糕,幾好味
食到尾,有蟲草蒸雞,
好滑
還有個南瓜排骨粥底
$660 (Dinner)
2015-10-12 1064 views
每逢聽到話食海鮮…總係諗>要約埋一大班人先有得食…今次兩個人想食海鮮…又可以點??其實依家新興既9層塔…都未能迎合到兩個人既需要…今次選擇石鍋蒸…又睇下得唔得??講到明食海鮮…當然係要睇海鮮價啦…海鮮都放哂係度…大大小小自由選擇…要幾多隻就照秤…但留意蜆類要斷斤買…呢度勝在兩隻都可以落order...樣樣都可以試下…每樣野食都有教蒸幾多分鐘…枱面有計時器…夠鐘就咇咇咇…侍應自動會過黎服侍你…每張枱有一個大火爐…用竹蓋蓋住…亦包保唔會有搭枱…打開竹蓋…先放米,排骨,南瓜…係食完哂海鮮之後…最後就會有粥食…再加放蒸盆…就可以開始開動哪…4隻花竹蝦…盛惠300大元…真係新鮮紥紥跳架…蝦頭有少少膏少少肉食…夠彈牙…紐西蘭鑽石硯至少要一斤…一斤廿幾隻…蒸完質感反而比較乾…蘇格蘭蟶子王都好大隻…成隻餐碟咁長…而帶子都唔弱…兩款都係加蒜蓉粉絲蒸…時間較得啱啱好…新鮮又好味…至於大閘蟹要蒸得耐d...約15分鐘…趁機可以回一回氣…因為侍應每蒸好一樣野食上碟…就即刻放第二樣…好似食得好急咁…蟹係咪足5兩就唔知…要168一隻…蟹膏唔算好多…唔夠滋味…朋友意猶未盡…後加左隻南非鮑魚…用蟲草蒸…味道清
講到明食海鮮…當然係要睇海鮮價啦…
呢度勝在兩隻都可以落order...樣樣都可以試下…
每張枱有一個大火爐…用竹蓋蓋住…亦包保唔會有搭枱…
再加放蒸盆…就可以開始開動哪…
紐西蘭鑽石硯至少要一斤…一斤廿幾隻…蒸完質感反而比較乾…
朋友意猶未盡…後加左隻南非鮑魚…用蟲草蒸…味道清淡…鮑魚好煙韌彈牙…
蟲草蒸雞至少order要半隻…去哂骨唔係好多肉食…都幾肥下…但好滑而有味…
最後就係南瓜排骨粥哪…成個過程都用左一個鐘有多…煲完出黎都有成5碗仔…粥都幾綿…但唔覺有海鮮味…不過南瓜溶哂都已經好好味…
基本上海鮮都幾新鮮…唔需要自選醬汁…但海鮮質素偏向貴價位…如果多d平民化選擇會更加好…而煮法亦只係獨沽一味>>蒸…無咩變化…我還是覺得煮會比較好食…不過貪新鮮去試一次都無妨…

$700 (Dinner)
2015-09-21 1271 views
第1次食蒸氣火鍋,最緊要係咩?除左海鮮要新鮮之外,個粥底都好緊要!因為個粥底係會吸收哂每次蒸海鮮既精華,食到最後啖啖粥都可以食到海鮮既鮮味,所以一定要嗌!新鮮排骨粥(細$60/ 中$100)呢個排骨粥就係一開始擺係底,將醃好既排骨,幾粒南瓜同西芹放落去等佢自己滾之後就開始蒸海鮮然後用呢個草帽(店員係咁叫)蓋番住,每樣海鮮都有建議蒸既時間,隔離有個Timer可以set好時間一夠鐘會響就食得!日本大元貝皇($48隻)其實蒸海鮮來來去去都係咁整,店員都話用蒜蓉粉絲蒸係最好,正常既combination啦,唔中意食蒜既可能覺得蒜蓉過多,但中意就真係不得了,同埋個扇貝夠哂大隻同鮮甜,用叉一刮就得唔會痴肉。紐西蘭聖子皇($38隻)都係用一樣既方法:蒜,不過個蟶子都係新鮮所以食落係好味鮮甜,蒸既時間亦岩岩好,夠咬口。重點係呢度啲蟶子都係好鬼大隻,一人一隻好滿足!生猛龍蝦($98隻)店家好細心咁一早拆左蝦殻,蝦鉗都已經啪開左,只需用叉叉黎啖啖肉,殘廢餐😀個龍蝦一起肉超大舊,肉質亦好q彈(唔係粗口),仲保留到Juicy,唔錯!新鮮大魚頭($138隻)其實個魚頭係幾滑,如果你係中意食魚頭既呢個應該會覺得好
新鮮排骨粥(細$60/ 中$100)
日本大元貝皇($48隻)
紐西蘭聖子皇($38隻)
生猛龍蝦($98隻)
新鮮大魚頭($138隻)
其實個魚頭係幾滑,如果你係中意食魚頭既呢個應該會覺得好味!只不過魚頭實在太難去食啦,好多骨呀!
蟲草花蒸新鮮雞($148半隻)
特登試吓啲蟲草花先,因為有落蜜棗,令到蟲草花非常清甜有咬口。雞嘅份量好多,兩個人食唔晒,真係可以蒸得啱啱好,唔會過熟又冇血水。

清蒸菜心
d菜心好甜,而且一份擺哂上個籠度蒸,目測有一斤⋯

窮遊指數:5/10
好味指數:7/10(其實海鮮新鮮蒸一定好食)

2015-09-13 1081 views
嗰晚同朋友聚餐,食唔到一個鐘,全店跳制.好快, 有好多食客食霸皇餐冇俾錢就走.我哋先食咗套餐的海鮮拼盆,一心諗住唔可以咁缺德,願意為拼盆埋單, 點知個套餐先1188,佢哋夠膽死同我哋逐件海鮮計開我哋七百幾蚊.同台有朋友見佢哋咁唔老實已經準備報警.最後我哋擾攘到佢哋的八折憂惠時段,問佢哋如果我哋去你哋其他分店食埋我哋單上面啲嘢可唔可以計八折.佢哋諗都唔諗就話唔得.如果唔係朋友聚餐唔想掃興, 早就轉咗場.(當然我哋最後係按照承諾喺佢哋尖沙咀分店繼續食,明顯尖沙咀分店比較旺場,亦比較識做生意-雖然佢哋尖沙咀店都想混水摸魚將套餐啲嘢拆出嚟計,即係收完我哋套餐價再將套餐入要嘅嘢拆開計落哋張單度,不過好彩由七點食到十一點的游擊進食情況下我都仲清醒睇到張單有問題)蒸氣鍋係有新鮮感,但係如果多種海鮮一齊蒸,有啲會過熟。有好多次服務員又較得時間太短,攪到啲嘢唔夠熟,又要等佢哋嚟再較過。但係我個人認為試新嘢都可以揀個食得開心啲嘅地方試。專登為咗哩件事開OPENRICE ACCOUNT.只係希望大家以後唔好去俾人劏.不過你如果同你個荷包過唔去我當然唔阻你.

2015-08-07
$240 (Dinner)