2012-07-30 488 views
市政大樓的熟食中心,從來都是臥虎藏龍的地方.上環的瑞記,跑馬地的昌記,九龍城的樂園,都是其中之佼佼者.士美菲路熟食中心位於二樓,全空調開放,環境開揚.檔與檔之間隔得極開,故不會出現兩檔互相撬客搶客的場面.大家和平共處,是相當舒服悠閒的地方. 到源成興的管轄範圍坐下,他們採用香香麵包的供應,和我愛的勝香園一樣,所以也有粗麥麵包,甜提子麵包和豬仔包的選擇.不過送來的無論是多士或者脆脆豬仔包,賣相和食味都比牌檔的差太多.多士烘得不夠脆和乾身,塗料更抹得一片胡塗,影響賣相更影響味道;豬仔包更顯得空虛,麥香未見突出,質感更是又重又軟的頗為恐怖.這叫人更明白簡單如烘一片麵包,原材料對食物味道當然有影響,但後期功夫才是關鍵.任你的麵包比香香麵包的美味上百倍,你不肯像勝香園般重視和用心,將它們的優點發揮得淋漓盡致,也是徒然.啜飲著淡如水的凍鴛鴦,更叫人想念起阿姐親手調配的茶檔飲品...一字記之曰心,可不只是電影裡的一句對白,更是一種成功必備的做事態度.

2012-07-21
$17 (Breakfast)
2012-06-11 388 views
閒日的下午,獨個兒到了街市,享用一個遟來而便宜的午餐兩時左右,午飯過後又未到3點3,人一點兒都不多,雖然是街市,就如大多數街市的熟食中心一樣,每檔都劃好了位,這店的位子,則是在一個角落裡,有點自成一角的感覺這店最利害的地方,是在於它食品的種類。雖然只是街市的一個熟食檔,但是,這裡賣的由雲吞面,到茶室的公仔面,多士,再到炒粉面飯,碟頭飯,百搭扒餐甚至蒸飯都有得賣。直至現在我還是猜不透為何這一間小小的店可以賣這麼多的東西縱然食品種類凡多,叫得最多的,還是這裡的自選面餐。自選面餐和其它幾款餐在這裡都是全日供應,就好像all day breakfast一樣。自選面餐可以在一堆餸中自選兩款,然後配米粉,出前一丁,意粉,通粉,或是銀針粉(這而現在已很少地方有賣呢)是日也是吃面餐,點了鴨胸雪菜丁面,公你面煮得剛剛好,不過這裡都不會下麻油,如果要的話要問店員拿取。這裡的餸也放得很足,就相片所見,雖然賣相不太討好,卻可以見到兩餸連菜滿滿的把面都蓋著了。配以它們自家製的XO醬,濃濃的蝦米和豆豉味輕易地令這面更惹味,好重味的人一定會喜愛。飲品也是這裡的另一亮點。這裡除了一般茶記有的冷熱飲品外,還有一系列的特
閒日的下午,獨個兒到了街市,享用一個遟來而便宜的午餐

兩餸出前一丁
秘製XO醬
飲品也是這裡的另一亮點。這裡除了一般茶記有的冷熱飲品外,還有一系列的特飲,好像菠蘿橙椰果,威路士特飲,咸檸或雙檸系列等,還可以算配大杯裝(加$5),會以啤酒杯送上,夏日消暑,又或是運動後是一個很好的選擇
大杯裝雙檸蜜
價錢方面,比起一年前加價了不少,兩餸面$25,加熱飲加$2,特飲則加$7,但是還是西環一個廉價的好選擇!
2012-05-28
$32 (Lunch)
大杯裝雙檸蜜
兩餸出前一丁
秘製XO醬
  • 大杯特飲
街市頂層的熟食市場(俗稱「街市頂」),已不單是街坊來經濟地解決三餐的場所。這兒往往是美食雲集之地、更是高手過招之處(十足華山論劍)!知名的有大埔、九龍城、跑馬地、皇后街;原來還有個西環。這裡有新上場不久的順景(見另文),也有一直被捧場的源成興和源成泰。說這裡充滿「大戰」氣氛實在不假:枱椅明明寫著供所有食客共用,但各店家早已劃清地盤。初來幫襯的,稍有不慎坐錯隔籬,不是被怒啤,就是被「提醒」佔了人家的地方,看錯別家提供的報紙。源成興,午飯時間旺場,亦因此常出現這邊不夠坐、旁邊拍烏蠅的奇景。常客除付近的居民和工友外,還有從山上坐專線小巴來、吃完又坐小巴上山的一眾大學同學(更有一隊一隊來的球隊)。如此紅火,難怪這裡會有一張別開生面的證書!究竟這小店有何魅力?三個字:平、靚、大。便宜不贅,說其大:鄙人食量不小,但一碟碟頭飯也要加把勁才能吃完;即使熱量消耗厲害的建築工友和大學球員,亦鮮有聽過不夠飽。這天,明明飲完茶不久,但一行三人還是要來過吓癮。點了一份雞翼餐 ($20)、一份傳統早餐改油多($25;全日供應的港版 all-day breakfast)。兩杯奶茶都加大(各加一蚊),可倒滿三隻瓦杯有

,就是被「提醒」佔了人家的地方,看錯別家提供的報紙
)。如此紅火,難怪這裡會有一張別開生面的證書!
;即使熱量消耗厲害的建築工友和大學球員,亦鮮有聽過不夠飽。

這天,明明飲完茶不久,但一行三人還是要來過吓癮。點了一份雞翼餐 ($20)、一份傳統早餐改油多($25;全日供應的港版 all-day breakfast)。兩杯奶茶都加大(各加一蚊),可倒滿三隻瓦杯有餘了。
大奶茶,超過十六安士,同旁邊的糖罌一樣高!
油多(早餐) ... 牛油呢?原來「攝」在多士中央開的坑裡。古惑喇你!
奶油多(雞翼餐),煉奶「多」到可以叫淨紅茶,加奶入去變茶走
雞翼就細咗少少!咁細隻就被人劏,真可憐!
早餐嘅超油腸仔蛋同 ... 肉丁麵?食落先知無錯,個樣十足香菇肉醬。麵彈口,無煮得過腍
跟飯餐相比,這些茶市餐的份量多少,見仁見智;改天還是要來吃豬扒飯豉油汁,再喪加獨門超辣XO醬(外賣每瓶$100,但堂食則任落唔嬲
)!

2012-02-26
$16 (Tea)
大奶茶,超過十六安士,同旁邊的糖罌一樣高!
  • 大奶茶
  • 肉丁麵
(Non-member)
2011-06-03 182 views
今天炎炎下午, 運動完後, 一大伙人便急不及待找東西吃, 最後決定往街市內的"源成興", 因為大家胃口不同, 有些想吃茶餐, 有些想吃飯餐...最後, 女孩子們決定吃茶餐, 男孩子們決定吃碟頭飯...等了很久, 食物終於到了, 怎知一看, 心知不妙...茶餐裡的餐肉通粉, 我還以為是餐肉餅乾, 超薄超乾! 腸仔旦的腸仔燶了, 旦是一堆, 很反胃..豉汁排骨炒麵"超咸"; 薑汁炒飯炒燶又不乾身, 干炒牛肉意也是很濕, 真的好像鑊還未清洗便再炒第二碟...飲品也沖得不好渴, 淡而無味...最近已加價了, 但沒有誠意, 我們說再也不會再去了!

最後, 女孩子們決定吃茶餐, 男孩子們決定吃碟頭飯...

等了很久, 食物終於到了, 怎知一看, 心知不妙...

豉汁排骨炒麵"超咸";

薑汁炒飯炒燶又不乾身,

干炒牛肉意也是很濕, 真的好像鑊還未清洗便再炒第二碟...

飲品也沖得不好渴, 淡而無味...

最近已加價了, 但沒有誠意, 我們說再也不會再去了!
2011-06-03
$40 (Lunch)
2011-05-28 162 views
下午茶餐沒有特價炒粉麵餐,叫咗個肉絲濕炒河.上枱時巳經知衰,好似湯河咁,重要有陣唔知咩味,睇得出完全沒有誠意去整,24元.點解可以整得咁難食既呢?以後唔會再去囉.

2011-05-27
10月2日, 今日呀比勁想食平靚正碟頭飯~ 所以又黎咗食源成興! ::: 咕嚕肉飯 ::: $22依舊大碟碟頭飯~ 呢排好想好想食咕嚕肉, 不過叫完都有d淆, 因為太難整喇, 驚佢嘅咕嚕肉唔新鮮~ 不過嚟到又舒一口氣, 唔係出面一d茶餐廳咁, 咕嚕肉硬掘掘… 呢個咕嚕肉有肉得嚟又唔乾wor, 雖然都有少少骨, 不過可以接受~ 而醬汁方面少少酸好開胃, 加埋菠蘿青椒等都幾新鮮~ 算是止了癮~::: 麥皮 + 多士早餐 + 加大朱古力::: $17 + $5麥皮依舊大大兜, 不過今次好似唔夠甜, 要自己加糖去調味. 但保持到水準, 夠杰! 奶醬多又厚又鬆軟~ good!今次試下叫加大朱古力, 用啤酒杯飲凍朱感覺真係好正! 不過睇嚟廚房仲未掌握到沖加大朱古力嘅比例… 味道唔夠濃, 又唔夠奶味, 而且d冰融晒杯野仲係暖嘅, 完全唔夠凍… 真係有好大進步空間!!原來源成興都有失手嘅時候… 但睇在其他食物都繼續保持都平靚正呢個水準, 我地係會再幫襯嘅~

::: 咕嚕肉飯 ::: $22
咕嚕肉飯

加大朱古力

2010-10-02
$22 (Lunch)
咕嚕肉飯
2010-05-03 72 views
每次去到堅尼地城都好想去源成興, 因為我一向只追求抵食夾大件, 源成興做得到.今日唔食"全日制"早餐, 今次食叉燒炒賴+大杯熱奶茶, 可能我十分肚餓的關係, 覺得D食物特別好味.$28真係抵食夾大件(早幾個月前仲抵, 而家加左兩三蚊, 不過都值!)

2010-04-30
$28 (Lunch)
2010-01-12 43 views
因為男友愛吃這兒的全日早餐, 牛肉面加油多加腸仔及蛋 20元我就麻麻地啦, 但他愛吃..無計..我今次叫咗豬扒脆豬仔, 走油...豬仔包真係好脆, 豬扒都好味不會太"um" 但就欠缺某些嘢..就係醬料呀~ 無沙律醬或蕃醬呀如果加咗好更好味~茶走好好飲呀,但唔明點解茶走不是茶同煉奶分開咩~
我就麻麻地啦, 但他愛吃..無計..

我今次叫咗豬扒脆豬仔, 走油...
如果加咗好更好味~

茶走好好飲呀,但唔明點解茶走不是茶同煉奶分開咩~
2010-01-09
$20 (Lunch)
2009-11-16 43 views
I went to have breakfast this morning.The environment is ok, as you cannot expect it will be good within a government fast food court.Food is ok, price is cheap, but quality is nothing surprising. Howerer, I cannot agree that the portions are big and the food is tasty. There are many restaurants that can produce similar quality.Services varies, one lady was helpful but the cashier was impolite and impatient. The time I went was 10.45 and there was not much customers around already. She showe

Services varies, one lady was helpful but the cashier was impolite and impatient. The time I went was 10.45 and there was not much customers around already. She showed 'black face' when I said I don't want the 10 dollar coin but a 10 dollar note instead.

Overall speaking, this is ok but cannot said is good, and I won't recommend it since there are always better alternatives around.
2009-11-16
$16 (Breakfast)
2009-10-14 34 views
在西環行左一段時間,最後決定在士美菲路街市內既源成興食d野...我叫了西多士配熱奶茶。西多士:炸得金黃既西多士,加上糖漿同牛油..食落非常之好味,唔錯。奶茶:有茶味,但奶味不足...差些。

奶茶:有茶味,但奶味不足...差些。
2009-10-11
2009-07-09 48 views
5月17日, 又黎到街市食午飯, 真係好佩服佢地嘅全日早餐, 價錢平之餘好食又大件, 呀菲就係為咗食麥皮而黎~::: 麥皮 + 多士早餐 ::: $21上次食過吞拿魚沙律麥包三文治烘底覺得又健康又好味~ 今次一於試試呢個麥皮早餐! 麥皮好大兜, 夠杰, 而且完全係屋企煮嘅風味! 香甜有奶味, 味道是超級的正! 跟餐的奶醬多係厚切的, 而且烘得夠脆, 奶醬都落得足, 好味! 凍奶茶要了加大的, 一大個啤酒杯真係好滿足!!::: 黑椒什扒飯 ::: $23呢個什扒飯有腸仔, 雞扒同豬扒, 雖然種類得2款, 亦都冇我幾鍾意嘅牛扒, 碟頭依然大~ 有足3碗飯咁多, 加埋好似湯份量嘅汁, 我一個人真係食唔晒~ 尤其鍾意佢地嘅黑椒汁, 辣得黎好開胃, $23當真物超所值~不其然地想喺中午時間食早餐, 又或者想食超抵碟頭飯, 都會即刻想起源成興, 唯一唔好處係多人嘅時候食物等候時間比較長…

::: 麥皮 + 多士早餐 ::: $21

::: 黑椒什扒飯 ::: $23

加大凍奶茶
黑椒什扒飯
2009-05-17
$22 (Lunch)
加大凍奶茶
黑椒什扒飯
2009-06-27 25 views
終於可以夠早起身黎呢度食早餐好有細個時去大排檔既感覺尤其是早餐一支支既玻璃樽裝鮮奶早餐食得好飽,沙爹牛肉公仔麵好好食多士加一蚊可以轉奶油多炒蛋同腸仔都係姐典既大排檔味道雖然加左價要廿蚊多少少,但真係份量好夠食得好飽
終於可以夠早起身黎呢度食早餐
好有細個時去大排檔既感覺
尤其是早餐一支支既玻璃樽裝鮮奶

早餐食得好飽,沙爹牛肉公仔麵好好食
多士加一蚊可以轉奶油多
炒蛋同腸仔都係姐典既大排檔味道
雖然加左價要廿蚊多少少,但真係份量好夠食得好飽
2009-05-31
$22 (Breakfast)
2009-05-31 7 views
又來源成興食個遲來的年餐綜觀全場, 9成食客都係幫親這裡, 無他, 大件夾抵食是也, 而出品亦不俗 雞扒拼牛扒炒底: 份量超足, 炒底很香, 飯亦粉粉分明而乾身 我在想如果用上珍珠米來炒的話.....那就無敵了 雞扒和牛扒香口, 不過雞扒乾了少少. 干炒牛河: 牛河遲來, 因為急不及待而忘了拍照. 份量依然十足, 可惜相信是因為份量多以致調味偏淡了少少, 而且炒得亦不夠"干", 有點兒遺憾...飲品一樣大大杯, 味道略甜, 爽丫 每人亦只不過約$26, 經濟抵食
又來源成興食個遲來的年餐
綜觀全場, 9成食客都係幫親這裡,
無他, 大件夾抵食是也, 而出品亦不俗

我在想如果用上珍珠米來炒的話.....那就無敵了
雞扒和牛扒香口, 不過雞扒乾了少少.

飲品一樣大大杯, 味道略甜, 爽丫

每人亦只不過約$26, 經濟抵食
份量十足
一杯抵2杯
2009-05-04 7 views
呢度既All Day Breakfast 真係好平又好味呀...佢吔既傳統早攴只售$20元就有一個沙爹牛肉出前一丁, 煎蛋&腸仔&多士 配一杯熱飲添..佢既奶茶, 好好飲, 佢既早餐好好味...尤其是牛肉出前一丁丫...., 今次叫咗爽面,但就差咗少少呀...下次試下佢既炒嘢先

佢吔既傳統早攴只售$20元就

佢既奶茶, 好好飲
, 佢既早餐好好味...尤其是牛肉出前一丁丫....
, 今次叫咗爽面,但就差咗少少呀...

下次試下佢既炒嘢先

傳統早餐
$20 (Lunch)
傳統早餐
2009-03-24 15 views
今日食晏去咗西環,跟大隊去到呢個市政大廈熟食中心2樓,嘩!都好多人吓。睇見餐牌一般茶餐廳炒粉麵飯、多士意粉公仔丁麵都有得食,二話不說叫咗豬扒煎疍飯豉油汁加杯大檸茶。話咁快有得食,碟頭夠大就算好肚餓都實夠食,豬扒係炸嘅但唔算好乾調味唔太咸,食煎疍食落味麻麻,豉油汁欠咗老抽嘅色同甜味,差咗啲!杯大檸茶照係用個啤酒杯裝啲冰溶梗啲都唔太淡,靠得住。成餐飽到上心口都係廿七個大洋,任你坐加埋老當益壯又醒目阿伯幫你落單打點送餐真係無話可說!
豬扒煎疍飯豉油汁加杯大檸茶。
杯大檸茶照係用個啤酒杯裝啲冰溶梗啲都唔太淡,靠得住。
打點送餐真係無話可說!

2009-03-24
$27 (Lunch)
  • 大杯特飲