Thai Cuisine

Thai Cuisine (Closed)

泰皇屋
Thai Cuisine (Closed)
Zhu11
以後食泰國菜吾使去九龍城了
Zhu11
2013-04-01
Follow
在大埔食左好幾間泰國菜,都好少食到好美味又正宗嘅。因為我算係泰菜fans一名,所以都食過吾少泰國菜包括九龍城果d。因為媽咪都好鍾意食泰國菜,為免舟車勞頓一家九口就黎左呢間食餐飯。呢間泰皇屋門口鋪仔細細、入到去坐低又覺得幾舒服。晚餐就食吾同嘅菜式:豬肉碎生菜包(好香嘅肉碎)生蝦刺身、蝦頭仲炸埋添(最重要係要新鮮啦)串燒 (有鷄、有豬,因為阿媽吾食牛就無叫到)海南鷄 (整得好嫩)木瓜絲沙律 (呢款沙律係我媽咪至愛,好少舖有得食。佢話好好味又好正宗,睇到佢食到而開心到震)小食拼盆 (都幾多款小食係度)咖喱炒蟹 + 薄餅 (蟹又煮得幾入味、仲叫多一份薄餅蘸咖喱汁食)冬陰公湯 (叫吾好整太辣,又真係吾太辣又不失冬陰公湯嘅鮮味)魚餅 (好味,食落去同在泰國曼谷食過的好似)叫左碟炒河都清埋Read More
咖喱炒蟹、冬陰公湯
大鼻哨牙
可以成為午巿飯堂之選
大鼻哨牙
2013-03-26
Follow
開左張應該有四五個月想試但的唔起心肝始終唔係太和商場入面要行過去就會放棄終於等到一日lunch時間比較多而且有伴 的起心肝行過去試雖然行過去只係五分鐘但都可以用不枉此行黎形容叫左set lunch唔太貴 甚至可以講有d平三十零蚊包野飲似茶記價錢多過泰國餐廳價紅咖哩豬頸肉飯同海南雞飯豬頸肉ok因為有咖哩味食唔到肉本身係咪香口但主要想講口感爽口就ok了紅咖哩比平時食的冇咁辣因我唔好辣 感覺唔仲好味 而且香味仲突出左飯就正正常常啦海南雞飯我食好少 雞皮唔厚唔肥 未致於好有雞味 但熟的程度岩岩好 滑滑地我鐘意 但醬我就麻麻反而個雞飯幾好味喎唔油唔肥有少少雞味仲叫左個小食泰式鳯瓜應該係加十二蚊唔錯的 彈牙 個汁個味都唔錯跟餐有野飲叫左熱奶茶 絕對好過大部份茶記 當然未及太興水準 最鐘意個杯係保保地溫果隻杯總計來說 午巿黎講合格有餘 可以成為我午巿飯堂之一當然試泰國野真係要試晚巿先可以試到真章Btw 我睇過依間食店之前的食評先動筆 有兩篇都寫得依間野的食物好差 但依兩篇都係新戶口寫的 而且咁啱個名都係叫高 而另外有三篇讚好的都是比較資深的會員 都係唔好盡信d新會員Read More
Ko Ys
難食,唔會再有第2次
Ko Ys
Level 3
2013-02-11
Follow
年廿九當日大部份餐廳都仲有營業,呢間泰皇屋都唔例外我同我男朋友諗住見佢新開張冇耐就試下好唔好味啦入到去,門面幾靚,但一個食客都冇我地諗住當時都係1點左右未開始多人所以冇理就坐低嗌野食個度啲職員全部都係香港人,我以為應該好似普通泰菜館咁有泰國人係入面做野添~我地嗌左2個set lunch,1個係青咖哩雞肉飯+龍眼茶1個係泰式金邊粉+青檸梳打我地再加多個$18小食,泰式鳳爪沙律青咖哩雞肉飯張相影個時我男朋友已經食左幾啖未食已經見到啲青咖哩汁好稀,賣相又唔靚食得去更加淡而無味,好似白烚咁!直頭係非常差!一啲都唔好食:)泰式金邊粉金邊粉都算係幾好食啦,不過炒得好濕同埋唔夠鑊氣但味道幾好,都算足料,啲蝦食落都新鮮同彈牙泰式鳳爪沙律好辣,但味道麻麻加上得好少,唔係好抵食龍眼茶&青檸梳打左邊個杯龍眼茶除左淨係得好甜既糖漿既味道外,係唔會飲得出有茶同龍眼味-.-好想而知係幾咁甜同唔好飲而青檸梳打,我見到個杯野飲到時都呆左呆塊青檸細到想篤多幾下都難,成杯都好淡味,唔好飲總括而言,價錢唔係平但唔貴,同九龍城個啲泰國茶價錢差不多但味道就真係強差人意!食過一次後我同我男友都好肯定唔會再黎第二次,真係一啲都唔好食,直頭用差黎形容衰啲都要講呢句,呼籲大家可以唔洗去呢間泰皇屋食~Read More
參謀長
咁都無人食?
參謀長
Level 3
2013-02-05
Follow
周六晚去舊同學屋企打機後落街搵野食,行到翠怡,未知食乜好,眼見3間食肆並排,一間韓一間泰一間小炒,頭尾2間都座無虛席,有排等,但中間o個間泰竟然仲有吉位,為左唔想等就入去試試啦。簡單講啦,服務方面:招呼不錯,態度好,勤加水食物方面:1)馬拉盞通菜-味道調得好,不會太鹹,但夠味,缺點係d通菜有少少老2)小食拼盤(蝦餅x2,魚餅x2,蝦片x4,雞肉串燒x2,柚子沙律,春卷x2)每樣小食都幾好,特別係蝦餅魚餅,沙律少辣好醒胃3)黃咖哩豬頸肉跟飯-咖哩汁帶少少甜,味道也不錯,豬頸肉份量好多,不過有少少”鞋”埋單每人110,晚餐黎講唔算貴,味道亦可以,真係解釋唔到點解無人食,唯一就係可能佢招牌個中文名太細個,人地o係openrice難搵Read More
小食拼盤
(^^,)
可以一試
(^^,)
Level 4
2012-12-07
Follow
太和向來冇泰國餐廳, 最近竟然一開就兩間.美新街嗰間靜英英, 翠怡呢間可能有個四面神喺門口, 人氣比較旺盛. 新舖頭, 裝修幾清雅, 座位都好闊落舒適.樓面只有一位女士, 落單係佢, 收銀亦係佢, 忙起上嚟幾踼腳.我點了泰式牛肉湯粉連熱飲$32粉類可選河粉金邊粉, 我要了金邊粉. 先試湯底, 好淡, 加了魚露就鮮味少少, 但溫度唔夠熱, 不過味精真係唔重手, 要讚. 碗粉有兩塊蘿蔔&幾片牛肉, 蘿蔔夠腍, 但牛肉就幾硬下, 好似一早煮熟擺咗成朝咁.唔知因為金邊粉比較硬, 定佢淥得唔夠時間, 總之覺得河粉應該好食啲. 跟餐可以加$12選擇小食, 魚餅、春卷、沙律之類,我地揀了青木瓜沙律點之前提出要走蝦, 待應小姐話因為係即叫即整, 所以冇問題.呢碟青木瓜只係小辣, 有花生碎及青豆角, 個sauce好好味, 正.老公點了泰式海南雞飯, 連熱飲$48$48 感覺幾貴, 上到枱見到咁迷你, 覺得唔係好抵, 雞肉下仲要墊幾塊茄子, 我想攞塊雞試下都唔敢, 費事阿飯桶投訴唔夠食. 雞肉係去了骨, 睇樣幾滑溜, 可惜份量太細, 只夠某人攝牙罅 兩人的餐飲都點了熱咖啡, 是茶記式咖啡, 好濃味, 比美新街三合一貨仔有誠意. 見到其他客人點了咖哩碟xx頭飯, 飯少, 個碟又細, 男仔三扒兩撥就食完, 有啲戥佢地餓.Read More
唯食妹
美味泰式咖哩
唯食妹
2012-11-27
Follow
今日獨自行經大埔一個人都唔知食咩好....周圍遊盪搵野食見呢間新開既泰國菜,入面冇咩人食野喎,試唔試好呢算啦...一個人都唔知食咩,一於試下啦入面有兩三台客,由於新裝修,環境都好舒服,好乾淨SET LUNCH 有9款,有湯粉,咖哩,炒飯等就試下泰國最出名既青咖哩啦青咖哩雞飯+青木瓜沙律+青檸Soda個青咖哩真係好好味,好香椰汁味,但又唔會蓋左咖哩味只有少少少辣,可能我本人食得辣青木瓜沙律,酸酸辣辣,又爽口,好開胃青檸Soda....酸左d,唔夠甜,但有好濃既青檸味見佢地人少少,一於同地講返呢個意見先講完後佢地即刻同廚房反映意見...而師傅亦立即試返而且從佢地口中得知原來青檸汁係自己買青檸榨下次一定帶埋朋友一齊黎食Read More
好味
力高小姐
偷工減料
力高小姐
Level 1
2012-11-26
Follow
原本首選係附近既德國菜, 可惜full booking~於是黎咗呢間新開既泰國菜, 星期日晚飯竟然唔洗等位...試下啦睇完menu 價錢都正常既例如蝦餅一份$56, 其他價錢都係$50-80不等我地六個叫咗六樣野野食好快黎, 第一樣蝦餅一睇大家就知"lai "野!$56 得個六小件, 即3件cut 一半!一人一口無晒...:(之後既鳳爪...每人分到兩隻腳趾...$50+炒金邊粉...等於茶餐廳炒粉既半碟, 而且唔好食...$70+炒椰菜苗...細細碟...冬陰功最離晒普...得半個爐, 湯都滾唔起呀菠蘿炒飯, 真係得菠蘿同飯, 無其他餸d 野食既份量少到唔洗廿分鐘已經食晒!!!大家決定唔會加餸, 寧願去第二度食~~埋單調480...每人$80 但唔知食咗咩....無下次:(Read More
沒有