2023-08-10 27 views
食新加坡菜一定想起肉骨茶,肉骨茶的湯頭有黑白之分,這裡的屬於白派,湯頭顏色比較清淡,胡椒味比較重,配陣陣的藥材香。這裡一樣有大骨,小骨可選,更有豬肝,豬腰及豬肚的配撘。選了兩條大骨,肥瘦均勻,肉質軟淋。肉骨茶通常會配上白飯及油條一齊食,油條吸滿湯汁更好味,另可按個人口味加入調味料(花生,黑醬油及蒜蓉)。海南雞套餐,可配撘油飯或是粉麵,粉麵的湯底亦可選冬蔭公,叻沙或清湯。份量頗大,叻沙米粉大大碗,叻沙微辣惹味,主角海南雞肉質嫩滑無骨,啖啖肉,最鍾意配黑醬油一齊食。蒜蓉炒芥蘭,脆綠無渣,大大碟都只是$68.

蒜蓉炒芥蘭,脆綠無渣,大大碟都只是$68.
2023-08-08
$150 (Dinner)
2023-08-07 32 views
上個禮拜突然之間好想食肉骨茶,就搵到呢間,價錢都幾實惠🥺👍🏻👍🏻入到去即刻嗌咗碗肉骨茶,有分幾款,仲有唔同部位,例如豬肝、豬肚等,我哋就嗌咗精選排骨,一嚟到有三大條排骨,都只係$76,味道方面都幾重胡椒味,仲配埋油炸鬼,真係超級正宗啊。聽講呢一間餐廳嘅麻辣香鍋都幾出名,所以就一次過試埋😜,又幾出乎我意料之外好食喎😋,同出面正宗嘅冇任何分別😂,我哋叫咗午餐肉、土豆、鮮魷、牛柏葉同墨魚丸,嗌咗微辣都有啲料到😂😂但係我會班第一俾午餐肉🥹🥹🥹真係超級好食,牛柏葉都同個麻辣香鍋好夾😍其他都OK👍🏻👍🏻小食方面,屋企人鍾意食豬大腸,所以揀咗滷水豬大腸,點知原來佢墊底仲有幾嚿豆腐,超級好食同入味😋😋👍🏻,豆腐夠晒滑😝,豬大腸雖然好肥,但係入口完全唔覺得嚟,一嚿一嚿擺入口好快就食晒成碟啦😍😍為咗睇落健康啲🥶😂,就嗌多咗個馬來風光(馬拉盞炒通菜),本身以為佢$58正常size,點知係超!級!大碟!我哋完全食唔晒😫真係超級抵食,同埋超級入味,呢啲必叫!!嘢飲就嗌咗龍鳳檸檬可樂同雪碧👍🏻👍🏻總結嚟講都幾推介呢一間,而且老闆好似係新加坡人✌🏻感覺超級正宗👍🏻👍🏻👍🏻

嘢飲就嗌咗龍鳳檸檬可樂同雪碧👍🏻👍🏻
2023-08-06 30 views
這天晚上我約了朋友在旺角吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間餐廳試一試,店內座位與座位之間有一定的空間,非常舒適,環境十分清潔衛生海南雞半隻($128)香芒酸中帶一點甜,車厘茄鮮甜多汁,花生爽口,紅椒,白蘿蔔絲和紅蘿蔔絲酸酸甜甜,令人非常開胃,海南雞非常嫩滑細密,非常新鮮,份量非常多,用生菜鋪底馬來風光($58)用馬拉盞調味,味道恰到好處,不會太鹹,通菜十分爽口微彈,非常新鮮,份量非常多,非常抵食孖寶皇袍炒滑蛋($98)蝦仁十分爽彈鮮美,十分大隻,牛肉稔香軟彈,炒蛋非常嫩滑,材料非常新鮮,份量非常多,這個價錢相當合理油飯($15)黃油飯煮得十分軟身,非常適合小孩和老人食用,飯粒粒分明,質素非常高整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

海南雞半隻($128)

馬來風光($58)

孖寶皇袍炒滑蛋($98)

油飯($15)

油飯
海南雞半隻
孖寶皇袍炒滑蛋
2023-08-05
$150 (Dinner)
油飯
海南雞半隻
孖寶皇袍炒滑蛋
馬來風光
  • 孖寶皇袍炒滑蛋,馬來風光,海南雞半隻
2023-08-06 42 views
今天和朋友去了旺角買點東西,路過泰源獅城風味,被他們的紅噹噹招牌吸引著,於是便順道在這裡吃午飯。坐下後,看看餐牌,原來這裡有那麼多的獅城美食,可供選擇。我們叫了泰式滷豬蹄飯配酸瓜滷水蛋、新加坡海南雞飯餐、滷水五拼盤,及精選排骨湯。跟套餐有一杯餐茶,加$8 可轉特飲,我們叫了薏米水,及話梅檸檬茶。~ 泰式滷豬蹄飯配酸瓜滷水蛋:滷豬蹄煙靭,口感有彈性,加埋滷水蛋,非常地道。~ 新加坡海南雞飯餐:海南雞份量十足,雞件大大塊,肉質細滑,配上辣湯,確是平靚正之選。~ 滷水五拼盤:五款都是至尊之選,滷水入味,大腸、豬耳、豬肚爽口美味,滷水蛋吸了滷水的精華,豬腩肉半肥瘦,滋味無窮。~ 精選排骨湯:這個湯是任添任飲的,湯底微辣,排骨亦肉味濃,必吃之選!~ 薏米水:味道不甜,清熱去濕。~ 凍話梅檸檬茶:酸咪咪的,最適合夏天飲用。整體來說,食物地道,款式多,充滿獅城風味,招呼親切,座位亦寛敞,下次再來試試其他菜式。

~ 薏米水:味道不甜,清熱去濕。
~ 凍話梅檸檬茶:酸咪咪的,最適合夏天飲用。

2023-08-03
Type of Meal
Lunch
2023-08-03 15 views
與朋友打完乒乓球之後,搭車去旺角吃晚餐。這家餐廳是主打星馬泰菜式,內部裝修新,環境衛生。必試新加坡肉骨茶,有八款肉骨茶,價格是介乎於38元至88元之間,全日供應,無限添湯。特選大排骨內骨茶58元,大大碗,肉骨茶帶中藥味和香料味,大排骨肉嫩滑入味,蒜頭鬆化,湯味沒有過咸。滷水豆腐28元,滷水帶香料味和咸味,豆腐外層濃味,內層滑。馬來風光58元,通菜鮮嫩,顏色翠綠,馬拉盞醬多,很惹味。蒜蓉炒生菜58元,生菜爽脆,蒜味香。金蒜黃金海鮮炒飯58元,大大碟,材料豐富,有蒜粒、蝦、蜆肉、魷魚、翠肉瓜、紅蘿蔔和雞蛋,飯粒香,軟硬適中。龍鳳檸檬七喜26元,檸檬新鮮,咸檸帶咸味及酸味,七喜甜,開胃生津。總結:食物美味,大件夾抵食。

滷水豆腐28元,滷水帶香料味和咸味,豆腐外層濃味,內層滑。

馬來風光58元,通菜鮮嫩,顏色翠綠,馬拉盞醬多,很惹味。

蒜蓉炒生菜58元,生菜爽脆,蒜味香。

總結:食物美味,大件夾抵食。
2023-07-29
Type of Meal
Dinner
2023-07-27 52 views
旺角開左間新加坡菜,黎試一試佢既肉骨茶。位置方便,座位寬敞都坐得舒服。特選大排骨肉骨茶 $86肉骨茶本身份量夠大,重要無限添飲添。同一般藥膳味道唔同,呢個湯底胡椒味濃,飲落反而好似胡椒豬肚湯,帶微辣但易入口。排骨亦相當大舊,骨肉分明,肉質唔會un。套餐配埋油條更加飽。海南雞配油飯 $86雞肉頗嫩滑,滲出油香,點醬汁更惹味。馬來風光 $58原來係馬拉盞炒通菜,鑊氣夠,帶微辣且口感鮮嫩入味。套餐送飲品,叫左蜂蜜檸檬水,清潤解膩。

特選大排骨肉骨茶 $86

海南雞配油飯 $86
雞肉頗嫩滑,滲出油香,點醬汁更惹味。

馬來風光 $58
原來係馬拉盞炒通菜,鑊氣夠,帶微辣且口感鮮嫩入味。

套餐送飲品,叫左蜂蜜檸檬水,清潤解膩。
2023-07-27 53 views
旺角西洋菜南街新開一家南洋料理餐廳「泰源獅城風味」,裝修簇新,牆上掛有很多新加坡老照片,非常富有南洋特色。說到南洋菜,一定要嚐肉骨茶和海南雞了。這裏用掃碼方式下單,效率非常高,轉過頭便上菜。“特選大排骨”(肉骨茶),兩條大大條的豬骨,原來幾乎全是肉,連骨的豬肉特別爽口。肉骨茶帶點胡椒味,微辣醒胃,還可以無限添加。排骨點少許老抽,味道更上一層樓。“新加坡海南雞飯”,雞肉嫩滑,已起骨,啖啖肉。配菜有新鮮沙律菜和蜜桃,帶少少辣,但更惹味。“滷水大豬腳(半隻)”,豬腳去骨,啖啖肉,滷水汁入味,膠原蛋白豐富,爽滑無比。“滷水三拼盤”(豬肚、豬腩肉、紅腸),豬肚腍軟可口,不韌,滷得滋味。豬腩肉肥瘦相間,入口多汁。紅豆冰,大大粒紅豆,夏日良伴。咖啡,香濃醒神。這裏的菜色選擇多,味道佳,而且價錢大眾化,所以人流興旺。

旺角西洋菜南街新開一家南洋料理餐廳「泰源獅城風味」,

裝修簇新,牆上掛有很多新加坡老照片,非常富有南洋特色。

紅豆冰,大大粒紅豆,夏日良伴。
咖啡,香濃醒神。
這裏的菜色選擇多,味道佳,而且價錢大眾化,所以人流興旺。
呢一晚朋友約我試下新加坡菜🇸🇬有新鮮感 我們到了位於旺角的 泰源獅城風味📍-地點唔算難搵💛有肉骨茶、海南雞飯等等 📝我就揀左精選排骨肉骨茶套餐🥄配米飯、油條同飲品! 肉骨茶好易入口,胡椒味重,夠順口✅排骨都幾多,不過肉就無咩味❗️要配下醬料!-朋友點了新加坡海南雞配油飯(秘製酸瓜)套餐飯好多 雞肉都唔少🥩-我們再點了馬來風光(馬拉盞炒通菜)🥬呢個相對偏淡 同埋有D硬⚠️-飲品我們就點了美祿同檸檬茶, 經典之選🧃整體泥講,份量好多,味道唔錯的🔎不過選擇唔算好多,如果再多D選擇會更好呢‼️
呢一晚朋友約我試下新加坡菜🇸🇬
有新鮮感 我們到了位於旺角的 泰源獅城風味📍
地點唔算難搵💛
有肉骨茶、海南雞飯等等 📝
我就揀左精選排骨肉骨茶套餐🥄
配米飯、油條同飲品!
肉骨茶好易入口,胡椒味重,夠順口✅
排骨都幾多,不過肉就無咩味❗️要配下醬料!
朋友點了新加坡海南雞配油飯(秘製酸瓜)套餐
飯好多 雞肉都唔少🥩
我們再點了馬來風光(馬拉盞炒通菜)🥬
呢個相對偏淡 同埋有D硬⚠️
飲品我們就點了美祿同檸檬茶, 經典之選🧃
整體泥講,份量好多,味道唔錯的🔎
不過選擇唔算好多,如果再多D選擇會更好呢‼️
美祿
凍檸茶
2023-07-16
$125 (Dinner)
美祿
凍檸茶
2023-07-25 65 views
鐘意食肉骨茶的朋友有福了, 朋友介紹係旺角開左間泰源既新加坡野, 肉骨茶係可以免費加湯的,咁正就梗係要去試下啦入面都貼左唔少新加坡既相, 幾有氣氛, 而且因為係打通左兩個鋪位, 所以空間感好大, 有幾多卡位, 坐得幾舒服特選大排骨湯-$58個湯底係偏向新加坡式, 藥材味唔算重, 但係胡椒味就幾濃, 我同朋友都幾鐘意D款湯底, 而且特選大排骨真係好大, 而且仲有好多肉, 食落幾嫩滑, 幾有豬味, 係一個好味既肉骨茶黎, 飲完個湯當然要再添啦海南雞冬陰功米線-$86 (配特飲)海南雞除左食油飯外, 仲可以免費轉冬陰功米線, D個幾個, 冬陰功幾香幾惹味, 配米線食都幾夾下, 而海南雞幾嫩滑, 有雞味香鍋套餐-7餸, 轉烏冬-$108 (配凍飲)泰源其實係有埋川式既食物, 但我地想食返東南亞的, 所以湯底叫左叻沙, D個香鍋其實幾似車仔麵, 我地叫左牛肉片, 牛百葉, 豆腐皮, 豬大腸, 椰菜花, 雞肉片同冬菇, 我就最鐘意牛肉片同埋豬大腸, 牛肉片幾淋滑, 而牛大腸望落冇肥膏, 但係食落仲有股油香味, 真心唔錯總結我地諗左東南亞三大特色湯-肉骨茶, 東陰同埋咖沙, 三款都有東南亞既口未,
鐘意食肉骨茶的朋友有福了,
咁正就梗係要去試下啦

特選大排骨湯-$58

海南雞冬陰功米線-$86 (配特飲)

香鍋套餐-7餸, 轉烏冬-$108 (配凍飲)

總結我地諗左東南亞三大特色湯-肉骨茶, 東陰同埋咖沙, 三款都有東南亞既口未, 整體味道都唔錯, 睇黎要食新加坡野我地之後又可以多一個選擇
2023-07-25
$100 (Dinner)
2023-07-24 36 views
係花園街買野,附近搵食見到肉骨茶被吸引,仲可任飲,又不錯如意三寶-肉骨茶都有多款組合,選了三寶意思係豬潤,豬肚,豬腰,再另上蒜頭,豉油,油炸鬼,味道胡椒味重,香氣撲鼻,不油膩,豬腰唔鞋身,豬肚爽脆,不錯,試下添加,店員爽手再拎多碗😂正新加坡海南雞飯,必食之選,雞肉嫩滑,又厚肉,三款醬油,雞湯,但油飯太受歡迎,換了喇沙,湯底未算濃,微辣,算不錯水煮魚片-魚份量多,魚好滑,未算厚身,入面配料有芽菜,蓮藕片,千葉腐皮,每樣都索夠入味,寫完都回味中😄滷水豆腐-滷水味十足,豆腐香滑,夠入味龍鳳可樂-套餐加8蚊,咸檸檬加普通檸檬,味道夠解渴,夏天之選整體不錯,地方大,店員禮貌。泰源獅城風味
係花園街買野,附近搵食見到肉骨茶被吸引,仲可任飲,又不錯
滷水豆腐-滷水味十足,豆腐香滑,夠入味
整體不錯,地方大,店員禮貌。
泰源獅城風味
  • 海南雞飯
2023-07-24 26 views
今天跟同事試試附近的新餐廳, 裝修簡約而有特色, 牆壁上的黑白壁畫很有懷舊感覺, 我們坐了卡位, 梳化位很舒適除了午市套餐外, 想不到新加坡菜以外還有川菜, 選擇很豐富很多菜式都有興趣一試, 但來到這家肉骨茶是必試的, 而且是無限添飲吉祥四寶(肉骨茶)特選大排骨、豬肝、豬腰、豬肚湯頭清甜, 有淡淡的胡椒&菜味,由於新加坡風味肉骨茶相對上 藥材味較淡, 對不喜愛藥才味的朋友們比較友好, 而且咸味不會過火, 有家的感覺傳統牛油咖椰麵包包皮烘得超香脆!!微微焦香配上甜甜的醬料勁邪惡, 但超好味~酸辣土豆絲有鑊氣, 夠香口, 薯仔絲夠爽脆, 酸辣味平衡得不錯滷水豬腳(半隻)豬腳吃一件才記得要拍照, 豬腳的顏色太誘人了哈哈~豬皮煙韌有咬口, 醃得頗為入味, 調味剛好飲品點了 凍奶茶 & 薏米水糖漿另上自行添加, 甜度可隨意控制這餐非常滿足, 下次再來可試試辣子雞和海南雞飯
除了午市套餐外, 想不到新加坡菜以外還有川菜, 選擇很豐富
肉骨茶
吉祥四寶(肉骨茶)
特選大排骨、豬肝、豬腰、豬肚

酸辣土豆絲
有鑊氣, 夠香口, 薯仔絲夠爽脆, 酸辣味平衡得不錯
滷水豬腳(半隻)
豬腳吃一件才記得要拍照, 豬腳的顏色太誘人了哈哈~
豬皮煙韌有咬口, 醃得頗為入味, 調味剛好
凍奶茶
飲品點了 凍奶茶 & 薏米水
糖漿另上自行添加, 甜度可隨意控制

這餐非常滿足, 下次再來可試試辣子雞和海南雞飯
肉骨茶
凍奶茶
《泰源獅城風味 - 旺角》前排同個朋友講起好想食叻沙,好想食東南亞既菜式,雖然香港都有不少過江龍既星馬泰餐廳🤔不過試過幾間都唔算係好驚喜🤔幾兩日突然心血來潮想食肉骨茶,search到附近有一間新開既星馬餐廳,不過餐廳好搞笑,除左星馬菜之外,仲有川菜食添😂不過我同朋友一心想食肉骨茶既關係,完全無試到其他既菜式,主攻星馬菜為主💁🏻‍♀️新加坡海南雞餐 $78食海南雞當然係要配油飯架啦,個人覺得個油飯好好食,食落有少少spices 既味道👍🏻個主角海南雞都好滑溜,自帶少少咸味,可以點黑醬油或者酸辣汁都好好味💁🏻‍♀️馬來風光 $58呢道菜都係食星馬菜必叫既item之一,即係馬拉盞炒通菜😋極咸香勁濃味,朋友對通菜好講究,一食佢就知係幼通菜,好似話粗幼既分別係在於水耕同土耕,今次既菜無乜渣,唔怕食到痴曬牙💁🏻‍♀️滷水五拼盤 $88兩個人叫呢個拼盤的話份量就有點太多啦,所以下次可以考慮番點三味拼盤就夠啦,呢個拼盤入面有豬肚、豬大腸、豬耳、豬腩肉、鹵蛋同埋墊底既鹵豆腐👍🏻食材夠入味而且口味偏甜口,送白飯應該會好正💁🏻‍♀️特選大排骨肉骨茶 $86重點黎啦,我地最想食既肉骨茶,佢有得選擇普通排骨、大排骨又或
《泰源獅城風味 - 旺角》

💁🏻‍♀️新加坡海南雞餐 $78

💁🏻‍♀️馬來風光 $58

💁🏻‍♀️滷水五拼盤 $88

💁🏻‍♀️特選大排骨肉骨茶 $86

重點黎啦,我地最想食既肉骨茶,佢有得選擇普通排骨、大排骨又或者拼內臟都得,肉骨茶可以無限refill,飲完啲湯後同店員講就得啦,個湯應該係白湯來的,飲落胡椒味重而且有少少辣,冬天飲應該會全身暖笠笠😝而個肉都煮到好入味,啲筋膜位有啲咬口好好啜😋係我喜歡既質地
2023-07-17
2023-07-23 27 views
呢排天氣熱焫焫,口淡淡想食啲濃味嘢揀咗旺角泰源獅城風味肉骨茶係呢度嘅招牌菜,大大碗,入邊有三嚿大排骨,而且湯可以無限量添加,夠哂兩個人飲。呢度肉骨茶係偏向白胡椒風味,藥材味唔算太重,夏天飲可以幫助去濕,正👍滷水拼盤價錢平款式多,有豬大腸,腩肉,豬耳,豬肚同滷水蛋。最好味嘅係腩肉,雖然見到有肥膏,但入口唔覺太油膩,其他嘢都滷得好入四川辣子雞,冇想像中咁辣,麻嘅味道都啱啱好,大大碟,食極都仲有最後加咗個馬拉盞炒通菜,超級有鑊氣,通菜揀唔係好粗身嘅,爽口,調味又啱啱好,炒得非常唔錯
呢排天氣熱焫焫,口淡淡想食啲濃味嘢
揀咗旺角泰源獅城風味

近年香港開咗唔少馬來新加坡菜餐廳,依間位於旺角小巴站附近既主打潮州和新加坡菜,亦有香港地道小菜和套餐選擇。🍖🥣 精選排骨湯 $48來到一定要試試店主推薦既肉骨茶,湯上面有三件大份排骨,排骨肉軟爛入味,令湯頭帶有肉味,依個肉骨茶湯底係以潮州派,肉骨茶顏色較淺,用左更多的胡椒,飲完特別暖身,藥材味就冇咁突出,一樣都可以無限加湯。🐔🍚 新加坡海南雞餐 $86無骨海南雞肉香滑多汁,配上金黃油飯同肉湯,份量都幾多,而且有多款配菜,青瓜、酸瓜、菠蘿、蕃茄、花生,同埋薑蔥、甜醬汁。🍖🥚🐷 滷水三拼盤 $68拼盤有滷蛋、滷豬耳、滷五花腩,滷水味都非常入味,而且仲有啲濕潤,豬耳比想像中大件,口感唔差。🍜 星洲叻沙炒貴刁 $58 *(轉米粉)呢個星洲炒米份量幾多,咖喱味比較突出,唔會有太辣,但食落唔太覺得有叻沙味,而味道都比較鹹。泰源獅城風味 🍚🥣🍖旺角西洋菜南街190-194A號西洋大樓地下~人均$150

🍖🥣 精選排骨湯 $48

🐔🍚 新加坡海南雞餐 $86

🍖🥚🐷 滷水三拼盤 $68

🍜 星洲叻沙炒貴刁 $58 *(轉米粉)

泰源獅城風味 🍚🥣🍖
旺角西洋菜南街190-194A號西洋大樓地下
~人均$150
$200 (Dinner)
2023-07-21 50 views
系旺角西洋菜街聚集唔少親民小店,有間新開既獅城風味餐廳#泰源獅城風味,系旺角中心對面。餐廳環境相當大,座位相當闊落,當中亦有川菜,特色滷水拼盤等等,而且價錢親民。並以手機落單,簡單又方便,適合同朋友或者同屋企人來食。馬來西亞肉骨茶~$88佢嘅肉骨茶十分足料,有兩大舊豬骨,味道有濃郁胡椒味,而且可以無限加湯,飲完暖笠笠。另有炸油條炸得香脆。鹵水三拼盤~$68味道也剛剛好!整得糖心蛋好靚,豆腐好入味,成碟滿滿的骨膠原💯馬來風光-馬拉盞炒通菜~$58 碟通菜份量都幾多,鐘意食辣既朋友仔要留意。對我黎講有啲辣。而且炒得好香。凍薏米水凍蜂蜜檸檬水整體而言,味道唔錯,環境舒適。

馬來西亞肉骨茶~$88

鹵水三拼盤~$68

馬來風光-馬拉盞炒通菜~$58

凍薏米水
凍蜂蜜檸檬水

整體而言,味道唔錯,環境舒適。