2021-06-24 461 views
自從他們由中環搬了去上環,我未試過。今曰同同事叫外賣。同事都叫湯河,但係今天下大雨,悶閟地便叫了辣椒膏炒青口$95及泰式生菜包$82.青口都多,一d都唔辣,反而甜甜哋。生菜包份量ok,生菜算小,而且不太新鮮,一般般。總括來說,都算是傳統的泰菜。
辣椒膏炒青口

青口都多,一d都唔辣,反而甜甜哋。
生菜包

生菜包份量ok,生菜算小,而且不太新鮮,一般般。
總括來說,都算是傳統的泰菜。
Delivery
辣椒膏炒青口
生菜包
2021-06-15 793 views
剛想寫食評時,想看看其他食客的評語寫什係,發現很多所寫的,我都有同感,亦是我的總體評語:.🚫服務態度有待改善🚫熱🚫價錢不便宜✅雞滑🚫飯唔得.詳細評論如下。.🎈環境:.門口係深色玻璃,黑蚊蚊睇唔清楚,仲以為無開門。.一入去嘅感覺係窄同逼,都唔緊要啦,坐完就走。.坐底係有啲熱,好似無乜冷氣。.有位女侍應 (又或老闆) 很快招呼,不過語氣屬粗聲粗氣,聽上去感覺像不歡迎客人的樣子,有少少趕客feel,看她與其他侍應對話,有老闆的氣場,對伙頭對食客她都是”掘擂槌”,我估計她未必覺察到自己會令人覺得她不禮貌和令人不舒服的感覺,不過真的不是一般食客會喜歡的服務態度。.🎈餐牌:.👇全餐牌,中間綠色部分有最具特色的泰妃海南雞餐及豬脾餐,$61包一杯熱飲。.👇也有平幾蚊 ($54) 的精選午餐,每天兩款選擇,天天不同。.👇下午茶時段 (2:30pm開始) 有特價粉麵同套餐.🎈食物:.泰妃海南雞飯 $61包一杯熱飲⭐️⭐️⭐️💫雞4分,飯3分,平均3.5分.✅雞南雞⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉的確嫩滑,抵讚😋.🆗飯雖然看上去是黃色,但味道不覺是雞油飯⭐️⭐️⭐️.👇午餐包一杯熱飲,我選了熱檸水🎈總結:.✅海南雞肉嫩滑🆗雞飯並沒雞油飯味
🚫服務態度有待改善
🚫熱
🚫價錢不便宜
✅雞滑
🚫飯唔得
詳細評論如下。
🎈環境:
門口係深色玻璃,黑蚊蚊睇唔清楚,仲以為無開門。
一入去嘅感覺係窄同逼,都唔緊要啦,坐完就走。
坐底係有啲熱,好似無乜冷氣。
🎈餐牌:

👇下午茶時段 (2:30pm開始) 有特價粉麵同套餐

🎈食物:
泰妃海南雞飯 $61包一杯熱飲⭐️⭐️⭐️💫
雞4分,飯3分,平均3.5分

海南雞飯 (3.5分)

✅雞南雞⭐️⭐️⭐️⭐️

雞肉的確嫩滑,抵讚😋

🆗飯雖然看上去是黃色,但味道不覺是雞油飯⭐️⭐️⭐️

👇午餐包一杯熱飲,我選了熱檸水

熱檸水

🚫座位空間較窄
🚫餐廳內較熱

2021-06-10
2021-06-05 292 views
有時係屋企懶唔想落街買嘢食都會睇下啲外賣app有咩選擇今次見到有泰國菜價錢又唔算貴就試下.泰式炒金邊粉鹹魚炒介蘭泰式牛肉串燒配油飯.金邊粉可以話係泰國菜啲signature dish第一次食依間餐廳就試下佢!🤣🤣🤣賣相唔錯 炒得幾乾爽啲粉唔會痴埋一舊咁食落都有鑊氣味道唔會太鹹 剛好👍🏻有啲蛋 豆乾 蝦仁 芽菜 花生口感都算ok!👌🏻介蘭炒得岩岩好唔會太冧太硬有時都會食到啲鹹魚粒粒🐟🐟相比起上面兩個菜串燒飯遜色咗少少串燒我揀咗牛🐮但我覺得有啲鞋身 冇咩肉汁唔算太吸引
有時係屋企懶

唔算太吸引
泰式牛肉串燒配油飯
2021-05-23
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
2021-05-31 198 views
食物質素一般,不算難食,但真係好普通,價錢都唔係話特別平。海南雞飯$61,不過不失。Lunch hour上環好多餐廳選擇,偶然經過依間食泰國菜,見到個門面裝修好似都ok,重要係唔需要等位就可以直接入,就決定入去試下。不過lunch hour唔駛等位既餐廳下次真係要考慮清楚,中伏機會真係幾大。依間餐廳服務態度奇差,有個女侍應(定老闆?)聲大夾惡,好似得罪左佢咁,比錢買難受。上環咁多餐廳,咁既態度想人幫襯下一次?永不再幫襯!

2021-05-24 257 views
今日中午行過見到上環有間泰妃雞, 入去坐低叫咗個海南雞, 質素同以前食差咗好多, 最差喺個飯好似隔夜飯一樣, 坐低冇耐發覺越嚟越熱以為冷氣壞咗, 標曬汗食完馬上走人,出去埋單時冷氣又開返, 今日三十幾度使唔使咁慳呀, 旺角嗰間之前有幫襯開都ok上環呢間第一次幫襯食飲完個湯仲勁口喝😒
2021-04-23 197 views
下午茶時段湯河麵類$27起,完全不知午餐想吃什麼之下就來了這裡吃了點了雞絲沙嗲湯金邊粉,份量不會太小,雞絲和粉都足夠飽肚,只是味道不算好吃,湯底甜甜地,沒什麼香味,不過$27來說都合格的了

2021-04-22 103 views
🍽泰妃雞 (上環)📍上環禧利街17-19號地下.繼續係上環系列,Staycation 的午餐我地都係去禧利街食飯~ 試咗呢間泰國嘢~ 🇹🇭🇹🇭🇹🇭.🦐泰式炒金邊粉 $61好好食嘅金邊粉,酸甜程度啱啱好~ 佢有好多花生~不過鍾意食有多啲炒蛋絲嘅~ 🍜豬頸肉湯河 $41有勁多豬頸肉嘅湯河,完全唔吝嗇~ 不過河粉略微淋咗啲。.#利利仁飲食雜誌港島區 #泰國菜 #豬頸肉 #Laksa #泰式料理 #九龍城 #東南亞 #越南菜 #malaysianfood #penang #FishCake #fusion #instafood #chillin #chili #上環 #vibes #coffee #cafe #chill #lazy #thaifood #thai #thailand #上環美食 #foodie #food #foodstagram #staycation #thaïcuisine
🍽泰妃雞 (上環)
📍上環禧利街17-19號地下
🦐泰式炒金邊粉 $61
🍜豬頸肉湯河 $41
有勁多豬頸肉嘅湯河,完全唔吝嗇~ 不過河粉略微淋咗啲。
#利利仁飲食雜誌港島區

2020-05-17 1601 views
在香港食海南雞周圍都可以食到,味道好不好見人見智,各家各有各特色各有精彩之處,實有一家合你口味。我在中環上班附近就有好幾間,大多數都好多人排隊各有各客戶,《泰妃雞》是我同事經常到訪的午餐熱點。地點於上環禧利街17-19號。店舖不大可以說逼夾,裝潢都比較舊式。生意多餐廳唔優做侍應們態度不算太好。除了高級餐廳上中環大多數餐廳侍應生都係態度差到嘔,都已成習慣。招牌菜有泰妃海南雞飯、泰式小食拼盆、泰式炒金邊粉、泰式豬脾飯、醃豬頸肉沙律、馬拉盞炒通菜。主角海南雞飯+飲品HKD61招牌祛了骨的海南雞飯,雞油飯顏色金黃色軟硬適中滿香,雞無雞味但肉質還算嫩,點甜酸醬就變得好味啲。泰式金邊粉+飲品HKD61味道較淺還可以,配上香脆花生碎,夠晒香口香茅雞翼冬陰功金邊粉HKD49陰公湯底超級好味😋酸酸辣辣超級適合夏天,開胃又惹味,金邊粉煙韌彈牙,可惜敗筆香茅雞翼太乾太柴好難食。凍檸檬茶冲得剛剛好

主角海南雞飯+飲品HKD61
泰妃海南雞飯

泰式金邊粉+飲品HKD61
味道較淺還可以,配上香脆花生碎,夠晒香口
泰式金邊粉

香茅雞翼冬陰功金邊粉HKD49
香茅雞翼冬陰功金邊粉

凍檸檬茶冲得剛剛好
凍檸茶
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
泰妃海南雞飯
香茅雞翼冬陰功金邊粉
凍檸茶
2020-05-16 540 views
標題已經完美表達這餐飯的水準⋯⋯早兩年食過泰妃雞,還記得味道不錯,不知道為什麼這次水準真的難以接受。這晚來到泰妃雞,從入門口時量體溫、帶位到落單態度都麻麻地。落單叫了一個泰式炒金邊粉+半份雞翼(3隻)雞翼配上泰式酸辣醬,看起來賣相不錯。誰知道咬了一口發現裡面還是紅紅的。不信邪的再咬開另外兩隻雞翼,同樣是還沒熟透,盛惠35蚊多謝晒......原諒我放上來一張咬開,不太美觀的照片,其實最後面那隻也沒熟透,但沒有特地咬開拍照雞翼半生熟,沒想到連金邊粉也是炒得很硬,實在分不出來到底是炒焦了,還是什麼原因所致。調味方面倒是還能接受,就是口感真的難以忘懷。只是只是一餐OT飯,卻搞得心好累
標題已經完美表達這餐飯的水準⋯⋯

只是只是一餐OT飯,卻搞得心好累
Type of Meal
Dinner
2020-03-15 788 views
本身想食某間好出名既黃店,但實在排太太太長龍,所以周圍行過揀左呢間泰國野。雖然佢叫泰妃雞但我地冇揀雞 lol泰式豬脾飯 $61林,但係好多毛,飯唔新鮮所以一舊舊。汁份量夠多夠撈成個飯,味道正常。泰式炒金邊粉 $61粉質唔錯有少少咬口,羅望子醬均勻炒係每條粉上,但係冇乜蝦膏味。菠蘿青檸蜜 跟餐+$5好甜,有一舊罐頭菠蘿,成杯都有啲菠蘿碎。青檸柑桔蜜 跟餐+$5好甜,但有柑桔酸酸地都幾開胃。有廁所,廁所外都有洗手盆有梘液,方便疫情下既大家。但最搞笑係泰國餐廳掛晒佛像畫咁但係係咁播經典英文歌 😂

泰式豬脾飯 $61

泰式炒金邊粉 $61

菠蘿青檸蜜 跟餐+$5
好甜,有一舊罐頭菠蘿,成杯都有啲菠蘿碎。

青檸柑桔蜜 跟餐+$5
好甜,但有柑桔酸酸地都幾開胃。

有廁所,廁所外都有洗手盆有梘液,方便疫情下既大家。

但最搞笑係泰國餐廳掛晒佛像畫咁但係係咁播經典英文歌 😂
泰式豬脾飯
青檸柑桔蜜
菠蘿青檸蜜
2020-01-25 648 views
Lunch 去食,坐樓上唔洗等位,都唔迫,全枱6個人全部都係食海南雞飯。$61蚊唔洗加一,連杯野飲或者跟湯,凍飲仲唔洗加錢。雞都幾多,夠餸飯,舊舊都好滑,即使係雞胸都唔鞋,飯就黃油飯,不過唔算香,可能唔夠熱,最求其就係一塊青瓜同蕃茄,不過都好過完全無菜食既。

$61蚊唔洗加一,連杯野飲或者跟湯,凍飲仲唔洗加錢。
海南雞飯
海南雞飯
2020-01-16 526 views
今日又要去接牙仔放學喇... 咁今日我地晏左起身無食午餐,好肚餓,牙仔放4:30,所以我地早左1個鐘去學校附近食嘢!今日我決定食泰國嘢!我老公話佢好肚餓,所以叫左個泰妃海南雞飯!不過間餐廳d海南雞好正,好淋. 仲有無骨的!😁😁咁我就叫左下午茶既粉麵,肉碎湯粉,食米線,轉冬陰公,配菜全走。好正,最鐘意冬陰公。我既餐廳必須飲品,又係凍檸檬茶。我老公果個要61蚊,我果個下午茶既粉麵只係35蚊咋!其中一杯凍檸茶唔使錢,1杯就加左8蚊!

我老公話佢好肚餓,所以叫左個泰妃海南雞飯!
不過間餐廳d海南雞好正,好淋. 仲有無骨的!😁😁

我既餐廳必須飲品,又係凍檸檬茶。

2020-01-16
$52 (Tea)
2019-11-20 481 views
第一次食梗係叫個招牌海南雞飯啦!鋪面乾淨企理 坐得舒服,$61套餐包熱飲或例湯都算正常價錢。節瓜雞腳湯~夠熱有幾件瓜及一隻雞腳好味雞飯~份量足料,雞件好滑又唔太肥,特別欣賞個泰式汁好惹味

節瓜雞腳湯~夠熱有幾件瓜及一隻雞腳好味
雞飯~份量足料,雞件好滑又唔太肥,特別欣賞個泰式汁好惹味

2019-11-19
2019-11-10 296 views
$27下午茶沙嗲雞肉米粉,沙嗲有微辣的味道,不算太辣。醬料加了一點花生醬,對花生敏感的人不可以吃。雞絲肉質不算太滑,有生菜。在上環吃下午茶以這個價錢來說已經很抵。
2019-10-13 433 views
一眾同事想嗌lunch,但係又諗唔到食咩,佢哋對泰妃雞嘅海南雞飯評價就一般,不過真係唔想成日食茶餐廳,決定一試。好不幸地由於lunch time好多人嘅關係所以佢唔送外賣, 唔緊要,為咗食我哋就行去自取啦我就揀咗香葉肉碎飯,一打開真係好香,份量都幾多,到夜晚放工都仲飽飽地。值得一讚嘅係佢既肉碎足夠餸飯,因為始終呢個飯唔係有汁個種,如果啲肉碎唔夠餸飯就爭好遠啦。仲有,呢個肉碎飯都幾香幾辣,十分惹味,可以encore,係好食既。然而呢個飯就無套餐既,只有散叫,承惠$56,喺上環食個飯五六十蚊係等閒事,不過如果佢包埋嘢飲我就會成日都叫囉,又或者加幾蚊有杯泰式奶茶都好丫,哈哈
2019-10-11
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$56 (Lunch)