2012-08-18 161 views
原本係去乙明廣東館飲茶但係入去個時D服務態度唔好同戴戴下唔知去左邊所以一怒之下就去左樂福食我哋叫曬野然後食到差唔多走的時候有一樣野留單然後等左4粒字先黎,不過我都預左因為我同家人次次去食佢都同我哋留至少1樣野...唉...佢依家都結左業,常去一次都無機會啦!
2012-07-10
2012-06-03 114 views
晚上與母親慶祝母親節,原本往乙明廣東館,但超多人唯有一家人改往樂福食dinner,有BB鴿,花膠塘排湯、四季豆咸肉、三菇雞煲、玉環瑤柱圃和金銀蛋炒菜,但今餐d食物不太得,d BB鴿好多骨,灰!
d BB鴿好多骨
Mother's Day
四季豆咸肉
玉環瑤柱圃
2011-03-14 44 views
去探親戚, 順便去附近同家人親友飲埋茶~好街坊FEEL, 好大聲廣播有咩食, 有咩停售, 仲要去搶食~ 有個大COUNTER, 有生滾粥, 有烚粉麵(類似車仔麵), 有上海包點, 有煎炸野, 有一盅盅飯 ........ETC所以個個都去果度搶, 大聲叫~ HAHA~ 真係好街坊FEEL~ 食物唔係精美, 但種類好多~腸粉, 粉粿, 菜苗餃: 每係有皮/粉類東西, 皮係超厚, 但餡料都OK~鳳爪排骨飯: 好味, 好有舊式味~ 鯪魚球豬膶粥: 粥底濃味, 粥夠綿夠滑~ 燒賣: 超大粒~其實食物印象不深~
去探親戚, 順便去附近同家人親友飲埋茶~

街坊點心
食物唔係精美, 但種類好多~
鳳爪排骨飯: 好味, 好有舊式味~

鯪魚球豬膶粥: 粥底濃味, 粥夠綿夠滑~

燒賣: 超大粒~

其實食物印象不深~
2011-03-13
$45 (Tea)
街坊點心
  • 生滾粥
  • 盅頭飯
2010-01-02 31 views
落樓下飲下午茶,四個人吃埋單計數才是百多元,幾抵食呀例如一碟雞肉炒河粉,大大碟份量十足,才是二十四元味道尚可,一分錢一分貨,當然不能對食物質素有太高要求吧又例如叫了一碟牛肉腸粉,皮厚得比特首的面皮還甚,吃下去也有點吃不出是甚麼的怪味但念在這只是一碟賣十一二元的中點 (一般酒樓,腸粉不止計做中點的),還是算了吧也許長假期食客眾多,加上侍應的質素一般,所以也出現示意了很久,才有侍應有空跟我們落單的情況
落樓下飲下午茶,四個人吃埋單計數才是百多元,幾抵食呀
例如一碟雞肉炒河粉,大大碟份量十足,才是二十四元
味道尚可,一分錢一分貨,當然不能對食物質素有太高要求吧

2009-12-26
$40 (Tea)
去到大排檔冇晒位, 唯有上呢間酒樓平就係平呀, 每人圍返六十幾蚊點知去到發現只有一樣野任飲--菊蜜(好似)得個凍字, 淡淡地, 都唔可以話差ge !跟住好興奮打邊爐連個湯底都等左成15 分鐘先黎! 慢!重要係催佢\先黎, 好似得幾個員工咁乜野都要d經理做, 我懷疑d經理根本就係低級員工個湯底黎完, 我地寫晒野, 遞晒紙!第一碟好快黎,但佢\d野食係一碟過的!牛肉,丸,菜,乜野都擺\晒一齊一碟過我地8個人去, 唔駛2 分鐘, 倒晒落去好快食完,所以我地一早其實遞多左張食晒後....一味等...等...等寫到第五張, 佢\終於黎第二碟, 同樣的少!我諗佢\真係好少員工,打邊爐全部d野都係生嫁嘛做咩要等咁耐? 等左成20mins , 齋坐!跟住都係一樣, 後黎我地展開狂寫攻勢係咁寫係咁寫, 結果到左差唔多10 點d人少左喇, d 野食開始黎, 佢\又接住上勁多野食, d 牛肉痴住晒! 成舊野!所以如果想食野, 9 點後先好去!否則等既時間多過食!呢間酒樓有兩個好處, 夠靜!同埋, 就算你有多個fd坐低左,佢\都唔覺!( 但我fd 冇食野的)總之一句講晒: 唔好晒錢去呢度打邊爐
去到大排檔冇晒位, 唯有上呢間酒樓

平就係平呀, 每人圍返六十幾蚊
點知去到發現只有一樣野任飲--菊蜜(好似)
得個凍字, 淡淡地, 都唔可以話差ge !

跟住好興奮打邊爐
連個湯底都等左成15 分鐘先黎! 慢!
重要係催佢\先黎, 好似得幾個員工咁
乜野都要d經理做, 我懷疑d經理根本就係低級員工

個湯底黎完, 我地寫晒野, 遞晒紙!
第一碟好快黎,但佢\d野食係一碟過的!
牛肉,丸,菜,乜野都擺\晒一齊一碟過
我地8個人去, 唔駛2 分鐘, 倒晒落去
好快食完,所以我地一早其實遞多左張

食晒後....一味等...等...等
寫到第五張, 佢\終於黎第二碟, 同樣的少!
我諗佢\真係好少員工,打邊爐全部d野都係生嫁嘛
做咩要等咁耐? 等左成20mins , 齋坐!

跟住都係一樣, 後黎我地展開狂寫攻勢
係咁寫係咁寫, 結果到左差唔多10 點
d人少左喇, d 野食開始黎, 佢\又接住上
勁多野食, d 牛肉痴住晒! 成舊野!
所以如果想食野, 9 點後先好去!
否則等既時間多過食!

呢間酒樓有兩個好處, 夠靜!
同埋, 就算你有多個fd坐低左,佢\都唔覺!
( 但我fd 冇食野的)

總之一句講晒: 唔好晒錢去呢度打邊爐
2007-11-19 10 views
雖然我唔係住響沙田,但係我係樂福酒樓既常客,因為覺得泊車方便,而且d野好食又平,所以我成日都同屋企人去! 最鐘意食佢地既(薑蔥豪)同埋頭(芝士龍蝦)仲有佢地打邊爐既(自製4寶"圓")都好好味!!!仲有去親都要食既泰式糕點係我既至愛!
2007-10-08 9 views
呢幾個星期去呢間酒樓到飲茶, 貪呢度食野平之餘, 又有貴賓房可以坐下, 又冇咁嘈....佢果度既大排檔都係自助, 有泰式濛粉, 上海點心, 煎糕同炒米粉等等.........大部份係特價添....雖然係咁, 估唔到係貴賓房都有服務勁差既時候, 有個侍應阿姐, 問都唔問就收晒的杯同碟, 我地話唔收得, 仲有人黎緊, 佢就係度發爛渣鬧人, 我地冇同佢嘈, 出去搵佢老細傾下計, 了解下呢位阿姐係咪唔自在份工, 駛唔駛番屋企休息下先.......鎮靜下神經先....所以, 大家可以考慮下去唔去, 同埋要受得下o的差勁既服務...........

2007-09-23 10 views
我中秋做節幫阿媽喺樂福樓下買佢啲燒味攞走, 買一隻雞同一斤燒肉拜神, 佢話要秤下幾多錢至俾, 好啦我行去斬燒味嗰個人度話要一斤燒肉同一隻雞, 執好咗咪行去同嗰個肥肥地個收銀阿姐講秤咗lu, 佢問返我轉頭幾多錢,我咪話斬嗰個冇話我知,要問下佢隔離企喺度幫手嗰阿姐, 佢就鬧我"乜你咁唔清晰o架, 仲瞄嘴瞄舌咦咦吟吟好不滿咁。跟本斬嗰個就喺佢前面幾步, 問番都得啫, 我話要一斤燒肉, 我點知佢係咪真係斬咗一斤我呀, 唔通我就同佢講返一斤o既價錢, 係咁佢就唔使叫我埋去秤咗先啦。我之前都買過飯接觸過呢個收銀, 態度一次比一次差, 同阿媽講返佢都知呢個人出晒名態度唔好。我地都係試下幫趁樂福買燒味, 但要買到咁受氣, 我寧願行遠啲去乙明村幫趁另一間都好過佢, 寧願俾貴啲, 味道又好啲, 嗰間我幫趁過買叉燒, 至少人地啲服務態度正常啲... 不過斬燒味嗰位先生啲態度就ok囉..味道就一般, 開揚式o既地方你唔好expect佢啲環境乾淨好好, 阿伯阿婆講句嘢啲口水都飛得到落嗰盤蔥蓉度囉..
不過斬燒味嗰位先生啲態度就ok囉..
2007-08-20 11 views
如果唔係嚟沙角商場睇中醫,睇怕真係唔會咁遠嚟到呢度食晚飯,今晚只同媽咪兩人食飯,點咗三樣嘢:1. 鮑菰蝦球西蘭花2. 啫啫滑雞煲3. 泰式沙嗲串燒半打(雞、牛及豬各二)味道比我想像中好,同埋都幾抵食,尤其是串燒半打只係收二十八蚊,下次會同屋企人再嚟過飲茶或者食晚飯。最後有兩碗糖水送,侍應哥哥仲問我媽咪想唔想要多碗糖水食添。不過媽咪唔太喜歡食甜嘢,所以無要到。二百蚊以上先至可以簽卡。

1. 鮑菰蝦球西蘭花
2. 啫啫滑雞煲
3. 泰式沙嗲串燒半打(雞、牛及豬各二)

二百蚊以上先至可以簽卡。
(Non-member)
我曾經在這間食肆食過一圍約$2000的套餐,食左龍蝦伊麵(甚少龍蝦肉,勁多芝士汁!)、西蘭花伴齋鮑魚(勁Cheap,鮑魚菇都買唔起,西蘭花變壞架,好苦!)、甜品紅豆沙(水多過紅豆)等難入口既菜色。$2000套餐,勁唔抵又難食!

$2000套餐,勁唔抵又難食!