2020-06-24 1346 views
疫情之下~ 好多朋友都有好幾個月冇見過,稍為平服~ 終於約咗一位朋友出嚟嘅摸杯底, 搵一間大家都未食過嘅試新嘢, 終於決定倫哥私房菜,喺openrice book位都幾方便, 跟住私房菜已經whatsapp我叫我揀餸~ 因為第一次食所以揀咗啲set~我哋拎咗支wisky上去冇額外收費,當晚餐廳唔係好多人,我諗都係受疫情影響, 所有食物跟住menu上~講真質素味道都有驚喜,因為設計擺碟精美~材料質素唔錯~ 有個密瓜湯我哋仲諗係好甜~但又好清甜(鹹), 其實係一個discovery嘅心態~令到我比較深刻印象嘅係陳皮骨同埋個籠仔飯, 因為陳皮骨嗰個陳皮咪真係好香濃, 但冇奪走到嚿肉嘅肉味, 保持肉嘅質感但係又唔會好韌; 呢個籠仔飯用龍躉肉一齊蒸, 講真我自己都有去買過新鮮嘅龍躉,睇住佢用斧頭劈開嘅, 但都冇佢呢一個咁鮮味, 所以廚師嘅手勢真係好好~ 價錢黎講唔覺得佢好貴~但係亦都唔算平, 不過食物質素&招呼真係唔錯~worth~

2020-03-01 2101 views
由於我和友人經常都會很忙,總不能夠在家吃飯。因此,我和友人在朋友的建議下,嚐了這家私房菜。本身對於觀塘工廠大廈的美食都充滿信心,所以我和友人都好樂意發掘新的美食據點。當我預提早即日預定的時候,餐廳也給了我們建議的菜式,除了湯水之外,其他菜式都好似幾特別。由於是有事先預定的緣故,當我們進店後,坐定定之後就可以慢慢等食。友人甚至偷笑對我說,今餐終於不用選擇困難症發作了。湯水完全達到我預期所料,老火湯,燉得非常入味,而且滋潤,友人差點兒將我的那碗都要搶埋黎飲。士多啤梨骨、煙燻蛋和沙律菜設計上都非常有特色,而且非常可愛!打卡完全一流。當晚的菜式非常多,而且真係完全打破味蕾的局限,有點兒像分子料理的中式版。之後如果我再有聚會,必定會再選擇預約這家餐廳,非常貼心,而且菜式有固定的選項再給我作調整的時候,省卻我的麻煩之餘極具心思。

2020-02-19 1454 views
上星期生日,諗住對自己好啲,去食正野。呢間私房菜之前朋友介紹過,一直想去,終於有機會喇!觀塘地鐵站一出就係,好方便。入到去,店員好有禮貌地招呼我地,開左茶歎下先。涼伴黑白木耳:開始食個涼伴開胃菜真係好醒神。黑白木耳都好爽脆,淡淡嘅麻油味好香雙色墨魚仔:白色原味,紅色少辣。咬落去卜卜脆,唔韌,無渣茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:店員建議食左流心蛋先,品嚐左陣煙燻味先。就咁放埋嘴邊已經好香煙燻味,一路食愈來愈濃郁,唔會俾其他味搶走。好正!厚切茄子配個汁,甜甜地好開胃本地水耕有機沙律菜伴芝麻醬:好新鮮,食落去"sok sok 聲"原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯:熱辣辣,好清甜。入面好多料:桂圓、陳皮...好足料呀!欣賞個湯雖然有肉,但唔會好油,非常健康!蝦球水芺蓉:底下係蒸蛋白,面頭金黃色係甘荀汁。滑捋捋嘅蛋白入口即溶。蝦球上有啲炸薑絲,連埋蝦球一齊食,脆脆地多個口感層次,同埋薑嘅香味能夠更突出蝦同埋蛋白嘅味道。蒜香芝士焗老外蠔王:面層芝士有香濃嘅蒜味同胡椒味,恰到好處。帶出蠔嘅鮮味,食得出大廚用心調味。士多啤梨黑豚肉排骨:排骨好似豬扒咁大塊,外皮炸得香脆,配上香甜嘅士多啤梨汁,好夾!重點係咁大
入到去,店員好有禮貌地招呼我地,開左茶歎下先。

雙色墨魚仔:白色原味,紅色少辣。咬落去卜卜脆,唔韌,無渣

士多啤梨黑豚肉排骨:排骨好似豬扒咁大塊,外皮炸得香脆,配上香甜嘅士多啤梨汁,好夾!重點係咁大塊排骨一啲都唔韌,好鬆化!下面嘅米通味道較啖,同上面味道濃嘅排骨簡直係完美組合。

魚湯浸小棠菜:魚湯底真材實料,有魚鮮味加埋少少薑味,好養顏。

荷香蒜蓉海班片原籠蒸紅白米飯:飯好有蒜蓉嘅香味,紅米加白米好有咬口,層次豐富。海班片幾厚,啖啖肉

薑汁湯丸:飲落滋潤,應該落左冰糖煮。湯丸配合微微薑辣湯,為呢一餐畫上完美句號

呢餐生日飯好滿足,為呢排沉悶嘅生活添上一點色彩。服務一流,食物質素高!我會再同屋企人黎食呀😋
2020-02-05 1036 views
觀塘工廠大廈林立,要搵食其實並不困難。隣近港鐵站的這一家就是值得推介的一間食店。由於預先訂座,所以不用等候便可入座。是晚的二人餐十分豐富,每碟皆賣相精緻,味道出色。前菜沙律用上時興的本地水耕菜,新鮮爽甜。兩款的涼拌小菜亦惹味非常。另一款前菜亦帶來驚喜,很喜歡流心蛋的香濃蛋味和淡淡茶燻香,伴上黑魚子醬令菜式頓時升級,再加上多汁厚切茄子,多重口感和味道難以形容。兩款湯品都是精心足料之作,清甜滋潤。至於主菜方面就較欣賞那用上彈牙的蝦膠包裹著原粒帶子的海中寶,帶子既能保持嫰滑又不會過熟。素菜方面亦見心思,原個溫室小南瓜蒸熟挖空,放入炒香的蘆荀和鮮百合,單憑賣相已經加足分,用上黑松露醬亦令味道昇華。為晚餐送上圓滿的句號的芝麻餡湯丸煙韌軟糥,薑湯香甜暖胃。服務員態度有禮,亦會留意食客的進食速度而控制上菜時間,以免佳餚放涼,值得嘉許。

兩款湯品都是精心足料之作,清甜滋潤。

為晚餐送上圓滿的句號的芝麻餡湯丸煙韌軟糥,薑湯香甜暖胃。

2020-01-06
2020-01-30 724 views
雙色墨魚仔冷盤墨魚仔有兩款口味一種是芝麻味令一款係辣味經冰鎮後墨魚口感更為爽口流心蛋伴配厚切茄子流心蛋用煙薰烤過面頭放上黑魚籽醬,感覺矜貴茄子經過炸後食落更有口感套餐仲包左燉湯我飲嗰款係川貝陳皮燉海底椰燉鱷魚肉湯原盅上, 材料豐富,湯頭先甜清潤潤肺黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍這道淡淡黑松露醬不會蓋過魚塊新鮮啖啖肉 用上黑松露醬炒香更加香氣撲鼻 露筍又新鮮又甜荷香蟲草花牛肚菌蒸沙欄雞用上荷葉包住牛肚菌同沙欄雞一起蒸一打開已經香氣撲鼻雞肉係走地雞果然肉質嫩滑彈牙,加上牛肝菌一齊食 好味大紅大紫炒飯炒飯上加入紫薯粒,蝦米用料超級多令成個炒飯鹹香十足

冷盤墨魚仔有兩款口味一種是芝麻味
令一款係辣味
經冰鎮後墨魚口感更為爽口

流心蛋伴配厚切茄子
流心蛋用煙薰烤過
面頭放上黑魚籽醬,感覺矜貴
茄子經過炸後食落更有口感

套餐仲包左燉湯
我飲嗰款係川貝陳皮燉海底椰燉鱷魚肉
湯原盅上, 材料豐富,湯頭先甜
清潤潤肺

黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍
這道淡淡黑松露醬不會蓋過

荷香蟲草花牛肚菌蒸沙欄雞
用上荷葉包住牛肚菌同沙欄雞一起蒸
一打開已經香氣撲鼻
雞肉係走地雞果然肉質嫩滑彈牙,加上牛肝菌一齊食 好味

大紅大紫炒飯
炒飯上加入紫薯粒,蝦米用料超級多
令成個炒飯鹹香十足
2020-01-17 285 views
今天是2019年最後一天,約了幾位好友去食私房菜,經朋友介紹下,揀了榮哥私房菜。我們選了一個四人餐,菜單豐富,吃完感到非常滿足😆。可以看以下相片。菜單是要預先確認和需要付訂金的,食物方面,當然是主菜的鮑魚和龍蝦最正啦!見隔離枱吃的南瓜帶子也很吸引,下次也要試試,還有個燉湯也值得一讚,基本上整個菜單的食物都不錯👍🏼。至於環境方面,因為在工業大廈中,所以不要有什麼期望,因為不是食環境和打卡的地方😂,簡簡單單,地方不大,當天沒有坐滿,所以也坐得舒適,加上服務都很好,我們吃了一餐愉快的除夕晚餐。總括來說,值得再試。
總括來說,值得再試。
2019-12-31
經朋友推介三四次,卒之約埋其他朋友一起來嚐鮮。 頭盤小吃及燉湯非常之有驚喜, 但是不知為何,一到主菜畀茶餐廳也不及, 鮑魚沒有味道及比較硬, 南瓜帶子鐘南瓜是苦的, 牛柳 是給梳打粉乸到淋的, 米王時菜還可以, 福建炒飯茶餐廳也炒得比他好。 總結以平均每位五百幾蚊不值得, 應該唔會幫襯第二次
2019-12-26
2019-12-22 6809 views
平時食得住家菜多,今日同老公去食私房菜。呢度交通方便,喺觀塘地鐵出口, 一落條樓梯就到雖則位於比較古舊嘅工業中心,(慳番租金,把資金放落食材,最終都係食客得益) 亦無損我哋搵好嘢食嘅心情。菜館一出𨋢就見到,好易揾,裝修樸實。二人餐一共有九道菜咁多先有本地水耕沙律菜拌芝麻醬,一入餐廳已見到有水耕菜種植,保證新鮮,加埋芝麻醬,好開胃茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子,流心蛋煮到恰到好處,伴上魚子醬,立刻升級慢煮冰鎮爽口清酒南非鮑魚,鮑魚好爽口, 加上少少清酒味,感覺好清新原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,呢排有少少咳,呢個湯止咳化痰,啱曬。足料靚湯 裏面啖啖肉蝦球水芙蓉,擺設精緻,蝦球仲好爽口彈牙,底下嗰層係滑滑蒸蛋白,面頭嗰層係 甘筍汁澳洲大露筍黑松露炒鮮百合賣相已經加曬分,蘆筍營養價值豐富,炒得爽嫩金銀蒜香有幾時令蔬菜食咗咁多好嘢,都要食返一碟菜平衡下。荷香蒜蓉海班片原籠蒸紅白米飯海斑片鮮嫩,冇骨,配上蒜蓉,非常滋美最後來個木瓜雪耳糖水,滋潤,甜度適中。不錯的體驗,下次叫多些人一齊嚟試多些食物。
平時食得住家菜多,今日同老公去食私房菜
。呢度交通方便,喺觀塘地鐵出口, 一落條樓梯就到

) 亦無損我哋搵好嘢食嘅心情。

菜館一出𨋢就見到,好易揾,裝修樸實。
二人餐一共有九道菜咁多

澳洲大露筍黑松露炒鮮百合
賣相已經加曬分,蘆筍營養價值豐富,炒得爽嫩

金銀蒜香有幾時令蔬菜
食咗咁多好嘢,都要食返一碟菜平衡下。

荷香蒜蓉海班片原籠蒸紅白米飯
海斑片鮮嫩,冇骨,配上蒜蓉,非常滋美

最後來個木瓜雪耳糖水,滋潤,甜度適中。

不錯的體驗,下次叫多些人一齊嚟試多些食物。

2019-12-19 355 views
好友難得出來聚舊,要找間好食市給她品嚐!我相信有水準的私房菜,應該可滿足到我倆。今次特別找來「榮哥廚房私房菜」雖然在工廠大厦內,但交通亦方便,地鐡站出五分鐘便到。入到店內侍應馬上奉上熱茶和當晚的菜單給我們,好讓我們在品嚐佳餚時同時知道菜式的名稱和選材,真是細心。我們今晚餐單分别有四款頭盤、兩盅燉湯,四款小菜、ㄧ款飯食和ㄧ款甜品。本地水耕沙律菜拌芝麻醬水耕菜很清甜爽脆,用青瓜片紮起,營造花朵的形態不但美觀,而且配上芝麻醬來食,是ㄧ度好的前菜。涼拌黑白木耳黑白木耳好厚身又爽脆,ㄧ口接ㄧ口食過不停。雙色墨魚仔食得出是新鮮墨魚仔來做,肉身肥厚彈牙。白色是白灼,可食出鮮味,橙色的加入了微辣醬汁,亦十分惹味。茶燻流心蛋拌墨魚子醬配厚切茄子流心蛋充滿了茶燻味,放在炸過的厚切茄子上,再配上香甜濃郁的墨魚子醬上,口感豐富,味道亦好多層次。原盅燉花膠猴頭菇黑毛豚肉湯 食材矜貴,大大件花膠,咬下去充滿膠質,配上猴頭茹和黑毛豚皮ㄧ起燉,真係滋寶之作。原盅燉金山大排翅花菇黑毛豚肉湯金山大排翅完整無缺的整排在盅內,吸收了黑毛豚肉之肉汁和花茹的香味,真係飲到停唔到。溫室南瓜北海道特級帶子 細細個温室南瓜內,放有青瓜

涼拌黑白木耳
黑白木耳好厚身又爽脆,ㄧ口接ㄧ口食過不停。

溫室南瓜北海道特級帶子
細細個温室南瓜內,放有青瓜粒和哈蜜瓜粒,頂部還有煎香了的大大粒北海道帶子,賣相十分美。帶子好鮮味又嫩滑,配上爽囗的青瓜和甜蜜的哈蜜瓜ㄧ起食,十分清爽。

大孖頭抽煎澳洲皇帝蝦王
皇帝蝦王肉質紮實肥厚,還有蝦膏,用頭抽來烹調,絕配!!

蒜香極佳級Prime牛仔柳
牛仔柳十分嫩滑,牛味濃郁,再用蒜片ㄧ起快妙,十分惹味!

金銀蒜香有幾時令鮮蔬
有機小唐菜好清爽,用金銀蒜來炒, 增添不少味美。

寶貝鮑魚仔極上金牌福建炒飯
上枱時都不為意炒飯內有什麼東西,再看清楚,原來有寶貝鮑魚仔、蝦仁、帶子,瑤柱、瓜粒、蘿蔔粒。真係真材實料。

杏汁木瓜雪耳糖水
上檯時已飄來濃濃的杏仁味,再嚐ㄧ口木瓜和雪耳糖水,滋潤無比。

今晚來到這間「榮哥廚房私房菜」品嚐,食得出廚子的心思和手工,還有食材刁鑽矜貴,簡直是一種享受,ㄧ定要再相約更加多朋友來品嚐。
2019-12-05
1K
2019-12-16 3947 views
榮哥廚房私房菜已經是我第二次幫趁,它的菜式不單夠特別,而且味道從不令人失望,中式圓枱亦方便和朋友傾偈,今次我們四個人吃了四個小吃、四餸、湯、炒飯和甜品,人均消費四百多元,定價合理。本地水耕沙律菜伴芝麻醬水耕菜用青瓜片包住,旁邊伴有車厘茄,全部都非常新鮮,芝麻醬足夠,酸酸地幾開胃。涼伴黑白木耳白木耳比較少見,食落同黑木耳一樣咁爽口,只是較為薄身。雙色墨魚仔雙色墨魚仔其實就是原味和辣味,墨魚仔厚身,有咬口得來又不會太韌。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋蛋黃部份非常流心,食落帶點煙燻味,下面的茄子沾了碟底的醬汁帶點甜味,幾特別。原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯鷓鴣出名營養價值高,用鷓鴣燉湯夠晒滋補,非常適合而家冬天飲。燉完湯嘅鷓鴣和豬肉都已經出晒味,所以湯渣試少少就可以了。溫室南瓜北海道特級帶子師傅將南瓜仔挖空,再釀入青瓜粒和南瓜粒,上面再放上大大粒北海道帶子,賣相明顯有花過心思。帶子外面輕煎過,但中間仍保持半生熟,所以亦食得出帶子鮮味,上面幾粒三文魚籽令鮮味更大大提昇。陳香蒸南非鮑魚鮑魚彈牙得來不會太韌,食倒啖啖陳皮香味。遠年新會陳皮黑豚肉排骨這個排骨是我全晚最愛,排骨夠軟腍不會太油,陳皮

涼伴黑白木耳

白木耳比較少見,食落同黑木耳一樣咁爽口,只是較為薄身。

原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯

燉完湯嘅鷓鴣和豬肉都已經出晒味,所以湯渣試少少就可以了。

陳香蒸南非鮑魚

鮑魚彈牙得來不會太韌,食倒啖啖陳皮香味。

遠年新會陳皮黑豚肉排骨

這個排骨是我全晚最愛,排骨夠軟腍不會太油,陳皮味非常突出,絕對可以用驚艷來形容。

魚湯有機時令鮮蔬

小棠菜沒有渣,大小適中不會太難吃,魚湯好鮮味,但食完又不會感到口渴。

寶貝鮑魚仔極尚金牌福建炒飯

福建炒飯雖然好多地方都有,但榮哥的福建炒飯加了鮑魚仔,所以食落多了鮑魚仔的彈牙口感,令炒飯口感更豐富。

木瓜雪耳糖水

木瓜雪耳養顏又滋潤,我喜歡佢好重杏仁味。

木瓜雪耳糖水
總結,每一道菜都好有水準,其中我最鍾意遠年新會陳皮黑豚肉排骨和福建炒飯,前者陳皮味好出夠特別,後者加入了鮑魚仔,令平凡的福建炒飯帶來一點不平凡。
2019-12-15 243 views
老公今日心血來潮話想帶我去觀塘行吓,上一次去嗰度食和牛放題!非常滿意!所以在網上搵到一間私房菜!🥢🥢榮哥廚房私房菜🥢🥢而家街鋪租好貴⋯⋯好多食肆已經改咗喺工業大廈經營!呢個係趨勢!沙律菜伴芝麻醬沙律菜爽脆鮮甜!每人兩件!伴以芝麻醬同吃!茶燻流心蛋每人半隻!流心蛋充滿茶嘅煙熏味好香!每一口都充滿茶香!伴以自家製黑魚子醬!甜甜酸酸夾埋口茄子🍆同吃!好味😋冰鎮南非鮑魚南非鮑魚經慢煮再配上清酒🍶⋯⋯鮑魚鮮甜,肉質彈牙,慢慢傳出陣陣嘅酒香!海底椰鱷魚湯呢個湯湯頭非常清甜!飲完個喉嚨非常舒服!加咗川貝同海底椰燉煮⋯⋯最啱冬天呢個天氣!蝦球水芙蓉蝦球非常彈牙新鮮!配上滑脫脫嘅蒸蛋!蘆筍炒鮮百合蘆筍係採用澳洲所以非常鮮甜!加入黑松露炒鮮百合好好味😋配上可愛的骰的小南瓜🎃⋯香炒時令菜火候啱啱好⋯⋯爽脆清甜斑片蒸紅米飯班片有兩片!配以紅米飯🍚非常鮮味!餐廳整體菜式食材非常講究!不過如果份量多少少就好啦⋯⋯太好味啦⋯⋯可能因為冇肉類!下次一定要加啲肉類先😏!
🥢🥢榮哥廚房私房菜🥢🥢

沙律菜伴芝麻醬

沙律菜爽脆鮮甜!每人兩件!伴以芝麻醬同吃!
茶燻流心蛋

冰鎮南非鮑魚

海底椰鱷魚湯

蝦球水芙蓉

蝦球非常彈牙新鮮!配上滑脫脫嘅蒸蛋!
蘆筍炒鮮百合

香炒時令菜

火候啱啱好⋯⋯爽脆清甜
斑片蒸紅米飯

班片有兩片!配以紅米飯🍚非常鮮味!

2019-12-09 244 views
和兩個既喺同事亦喺好友經常一齊食好西,一齊去集郵試未試過嘅餐廳,能有這樣的飯腳好友真好!好友推薦「榮哥廚房私房菜」,我哋再約埋一位舊同事一齊試食,預先訂咗個四人餐,當中有啲要預先選擇,並且要先落訂金確認。喺揀菜式揀餐單嘅時候,我覺得同「雲來軒」嘅菜式好相像,有無人知兩間餐館有關喺嗎?我哋最後揀咗$1468四人餐,入座時檯面已放好我哋預先揀好嘅餐單!好認真!餐廳位置係正觀塘港鐵站D4出口落樓梯旁的工業大廈四樓,很好找!由於好友喺關貨𨋢時整污糟咗隻手,一去到餐廳就即刻走去洗手,返回餐廳時職員主動遞上紙巾給我好友抹手,非常細心留意客人需要,加分!齊人了先上小食:1.本地水耕沙律菜拌芝麻醬2.涼伴黑白木耳3.雙色墨魚仔4.茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子全部都好。好。食!!!再嚟就到自選靚湯,「原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯」,我本身唔好湯水,但都覺得好好飲!好足料!!!食完以上小食同湯,已經飽咗一半⋯⋯有多!再之後就到「黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍」,又喺好好味,但油咗小小!之後再上「遠年新會陳皮黑豚肉排骨」,依個做得太乾,好鞋口!但大廚將陳皮磨粉灑上排骨面,好香陳皮味,好特別!「荷香蟲草花牛肝菌

齊人了先上小食:
1.本地水耕沙律菜拌芝麻醬
2.涼伴黑白木耳

3.雙色墨魚仔

4.茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

全部都好。好。食!!!

食完以上小食同湯,已經飽咗一半⋯⋯有多!

「荷香蟲草花牛肝菌蒸沙欄雞」,依個都好好食,蟲草花牛肝菌同雞好夾,好特別!

食到依味,發現漏咗「蝦球水芙蓉」未上,同餐廳職員反映,之後即刻補回!唔知喺咪已經太飽關係,我哋一致都覺得依個餸做得麻麻,蝦不夠新鮮不夠彈牙,獻汁又太多,我覺得「雲來軒」整得好食啲!

最後上埋「魚湯有機時令鮮蔬」同「農坊獨頭糖心黑蒜炒飯」

個炒飯好好食,黑蒜都好甜,但因為實在太飽,每人只食咗一匙羹飯就已經宣佈投降!為免浪費,打包拎走!

時令甜品喺「冰糖雪耳燉木瓜」

用現金付款,可免茶芥。
以每人$400呢個價錢,食到咁多好食嘅菜式,其實係物超所值!但對於女士嚟講,份量有點多!

總的來說,「榮哥廚房私房菜」值得推薦兼返兜!!!
2019-12-08
  • 有機沙律菜伴芝麻醬
  • 農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
  • 遠年新會陳皮黑豚肉排骨
  • 原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
2019-12-08 3134 views
點解要尋覓? 因為主理私房菜的主廚都是身懷一技,廚藝也絶不簡單。私房菜早在十五年前就已經在巿面上能找到,由於高昂租金,很多私房菜都把經營地點搬遷至住宅區或是工業區。榮哥廚房私房菜也位於觀塘區內的舊式工廈之內,餐廳裝潢以簡單中式餐館為主,菜餚質素絶對有保證。******************************觀塘工廠區美食不少,榮哥廚房私房菜也是其中一間位於觀塘工廠區內的食店,工廠大廈還有點舊式,但來到門前環境又不錯。榮哥廚房私房菜裝潢簡單,和一些中菜館差不多,沒有太特別的裝潢,但環境坐得舒適。這夜選上了4人餐 HKD1788/4人,連加一收費每人為HKD492/人。涼伴黑白木耳,黑木耳都常吃,白木耳確實少吃,口感和黑木耳一樣爽口,味道不辣,略帶麻油香。本地水耕沙律菜伴芝麻醬,水耕沙律菜都常吃,但用上青瓜切片,把水耕菜卷起,再加上芝麻醬伴吃,又幾有創意。水耕沙律菜爽口,還有車厘茄,整碟水耕沙律菜新鮮又清甜。雙色墨魚仔,墨魚仔都幾大隻,味道鮮美,帶色澤的墨魚仔還帶點微辣,惹味得來都幾開胃。荼燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,流心蛋蛋心略帶糖心口感,吃上口時有著茶燻的香味在其中。加入了甜

荼燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,流心蛋蛋心略帶糖心口感,吃上口時有著茶燻的香味在其中。加入了甜醬汁在厚切茄子之上