(Non-member)
2006-06-25 34 views
大眾化的價錢和食物味道不比外面同類食品差,是這家店的特色. 可試試她的糯米池,黑芝麻茶果,馬拉糕和砵仔糕.趁熱吃味道會更好.每人消費約$5~$10
每人消費約$5~$10
2006-05-07 39 views
呢個熟食中心係我每星期六日lunch蒲點,今日食完莊記之後口痕又黎買砵仔糕食買左4個砵仔糕同1件馬拉糕擺到下午先食,因此我覺得凍左會實d,口感會好d,我最憎太軟奶奶既砵仔糕,雖然凍左,但仍然煙韌,紅豆又多又淋,唔太甜馬拉糕咬落去仍然軟熟,但啖口左d之前重試過d茶果,不過可能凍左,實的的唔好食,下次新鮮熱辣出爐會再試過砵仔糕3蚊個,馬拉糕5蚊件

買左4個砵仔糕同1件馬拉糕

馬拉糕咬落去仍然軟熟,但啖口左d

砵仔糕3蚊個,馬拉糕5蚊件
2006-05-01 47 views
食完豬扖麵,行去後面排隊買紅豆砵仔糕,有十幾人排緊.我同阿A食無紅豆,阿J同佢阿姨食有紅豆;嘩!好熱啊,新鮮出爐,好焾身.個味道幾好,紅豆又夠焾.我覺得凍少少會實d,有口感d.另外,有賣芝麻茶菓,馬拉糕,糯米卷.

另外,有賣芝麻茶菓,馬拉糕,糯米卷.
(Non-member)
2006-03-05 56 views
砵仔糕幾軟熟,紅豆都淋,糯米泥有花生椰絲芝麻,皮薄多,幾香幾好食。
2006-01-17 47 views
第一次食茶果,已經留底壞印象.試個芝麻茶果, 佢唔知係唔係攪錯左,個茶果外面暖暖地,裡面完全冰凍,仲勁硬添,不過佢係由蒸籠度o羅出尼架喎,認真神奇!但芝麻味濃又係真o既,裡面有小量花生碎增加口感.所以如果熱o既話應該幾好食.
第一次食茶果,已經留底壞印象.

2005-07-13 43 views
同場吃的炸兩剩下了半碟, 為免趕場中途餓暈, 都是要找一點東西旁身, 走了去有記添個馬拉糕, 馬拉糕的質感仍然軟熟, 但香味稍欠, 味道也較上次淡口。買時無留意, 打開看很細小啊! 是在那大籠的邊位處切出來的.....
砵仔糕:質地偏淋,甜左d,勁多豆,d豆勁甜同淋(起沙),我冬天食熱辣辣好暖身。芝麻茶果:偏硬,唔稱得上煙un,甜味岩岩好,唔夠芝麻香,有少量花生,熱食最好。同意bilow既意見,要食就要親熱啦~順便借個位評下茶果~唔知點解大埔呢期愈來愈多婆婆賣茶果,但品質麻麻。以前大埔臨時街市(家下係空地)隔離有檔賣茶果(依家仲健在),係一個肥嬸嬸,佢賣d茶果唔敢話係全港之冠,但一定係大埔top級茶果!!!糯米池:只得花生味,但係d花生磨到超細再加幼黃糖,推介$2.5茶果:有花生味同埋眉豆(咸),花生d料同糯米池一樣,眉豆又係磨得好細,味道少咸得岩岩好,有少少"充"味推介$7/2板條:有黃糖味,咸味(係有少少"充"+花生幼粒)$6/2板糕:黃色圓形既糯米糕$6/2雞屎藤:5粒一板,甜味岩岩好,夠煙un,有d花生粒食落好好食$6/2仲有隻係d color同雞屎藤一樣,不過唔記得咩名,嬸嬸話用第二隻草d汁整,係圓形一個,有少量花生粒$6/2我唔係客家人,但係都比佢搞到好like食茶果,個肥嬸嬸好好人,d野食感覺乾淨,每兩年一個袋,再行入d都有個阿婆賣茶果,但個樣好dirty。我成日只係想買一個試下,佢都係

同意bilow既意見,要食就要親熱啦~

順便借個位評下茶果~
唔知點解大埔呢期愈來愈多婆婆賣茶果,但品質麻麻。

板條:有黃糖味,咸味(係有少少"充"+花生幼粒)$6/2
板糕:黃色圓形既糯米糕$6/2

我唔係客家人,但係都比佢搞到好like食茶果,個肥嬸嬸好好人,d野食感覺乾淨,每兩年一個袋,再行入d都有個阿婆賣茶果,但個樣好dirty。我成日只係想買一個試下,佢都係拆開比我。

無論咸甜茶果味道都岩岩好,最最最重要係有口感,勁煙un(我個人喜好)

但注意佢由7點鐘開檔,大約12點左右就賣晒收檔,要試就親早,買得多佢會自動平比你。

位置係幾難搵,你面向以前既臨時街市,向右手邊行兩步會見到花檔,個度有條巷仔,就係向巷仔第二定第三間鋪,佢賣淨少少會拎出花檔隔離賣嫁~

如果大家試過覺得好既,希望版主比個名分佢啦。
2005-05-09 57 views
呢間小店既砵仔糕其實麻麻地,吾夠煙韌!反而佢d馬拉糕同芝麻茶果系必試!但全部都要即買即食先至好味.
2005-05-02 42 views
家姐有要求, 話要食呢度o既砵仔糕, 聽聞係大埔幾出名, 我住咁耐又真係未幫襯過喎,呢度賣o既都係自家製o既包類糕點。今次只係試左砵仔糕, 上面o既紅豆份量足又煮得幾腍,但唔太香, 件糕咬落口感如果可以再煙韌d就仲好, 其實最怕食到d結結實實, 又帶有似香精好假味道o既砵仔糕呀!