2022-11-19 911 views
隨意走到明明館 也不知道選什麼呢 。後來看食評才知道豬軟骨雞翼才是美味 明天再去試下今天我點酸菜番茄魚腩。首先店主即刻親自做 所以湯夠燙 畢竟魚類真的溫度低就不好喝了。米飯也相當彈 。中午隨便外賣的米飯硬邦邦,相比之下 。這家很用心 即時只是飯酸菜不咸 入口很脆魚腩 我不知道什麼魚 首先份量很足夠 然後不是細骨 不容易受傷 。這要吃魚卡就麻煩番茄也不錯 我都吃光光了老闆或許驚訝極了 😂明天去試下豬軟骨因為疫情 其實我之前平時都在家吃不知不覺 最近都在外面吃飯 想能幫襯附近餐館 都是支持
今天我點酸菜番茄魚腩。
首先店主即刻親自做 所以湯夠燙 畢竟魚類
真的溫度低就不好喝了。
酸菜不咸 入口很脆
魚腩 我不知道什麼魚 首先份量很足夠
然後不是細骨 不容易受傷 。這要吃魚卡就麻煩
番茄也不錯 我都吃光光了
老闆或許驚訝極了 😂
明天去試下豬軟骨
因為疫情 其實我之前平時都在家吃
不知不覺 最近都在外面吃飯
想能幫襯附近餐館 都是支持
酸菜魚腩湯飯
2022-11-19
$61 (Dinner)
酸菜魚腩湯飯
  • 酸菜番茄魚腩湯飯
2021-01-29 1556 views
開心的時候過得特別快,感情係時候又昇華。今天經過崇潔街,美食之多令人選不下手。由於女朋友想吃清淡一些,所以最後選了上海麵館:明明館。點了1)南乳雞翼上海麵2)五香豬軟骨上海麵3)涼拌豬脷4)豆漿上海麵吃下去覺得很爽滑和彈牙,雞翼共有三隻,分開上,確保雞翼不會浸淋,而且濃濃的南乳味撲入我的鼻。至於豬軟骨炆得很淋,入口即融,軟綿綿的,咀嚼也不費力。另一涼拌豬脷,配合麻辣醬,很是入味。豬脷爽滑,吃下脷子還是有點麻痺,拿來送麵不俗。日期:2021.1.19

由於女朋友想吃清淡一些,所以最後選了上海麵館:明明館。

點了1)南乳雞翼上海麵

2021-01-19
Type of Meal
Lunch
2019-07-16 1932 views
點咗一個南乳豬扒上海菜飯, 一個南乳雞翼併五香豬軟骨菜飯.優點:1, 南乳豬扒入味 Juicy, 合格.2, 南乳雞翼同五香豬軟骨值得推介, 雞翼醃得入味外表炸得香脆雞肉 juicy, 滿, 豬軟骨嘅軟骨部份煮得好冧, 咬落去爽脆感好正, 再配上一款顏色好似老抽嘅豉油汁, 配白飯一流.缺點:1, 鋪頭細細地方狹窄.2, 冷氣有D唔夠.3, 我中意濃味, 凍飲五花茶偏淡.4, 不輪豬扒,雞翼同豬軟骨,份量都偏少.5, 餐廳用嘅器具size都偏細,感覺好似幼稚園小朋友食中點.
點咗一個南乳豬扒上海菜飯, 一個南乳雞翼併五香豬軟骨菜飯.
優點:
1, 南乳豬扒入味 Juicy, 合格.
缺點:
1, 鋪頭細細地方狹窄.
2, 冷氣有D唔夠.
3, 我中意濃味, 凍飲五花茶偏淡.
4, 不輪豬扒,雞翼同豬軟骨,份量都偏少.
2019-03-20 1227 views
呢間上海菜館已經嚟過幾次,每一次都係黎食午餐。之前黎食開豬手或者豬軟骨,味道都唔錯。自己都幾推薦嘅⋯⋯落單形式係可以自己✔️又或者直接同店員講素菜水餃🥟麵$37水餃彩色既~裡面有豆,粟米,紅蘿蔔同菜等等~無素肉,味道幾青。岩食慣素食既人
呢間上海菜館已經嚟過幾次,每一次都係黎食午餐。
之前黎食開豬手或者豬軟骨,味道都唔錯。
自己都幾推薦嘅⋯⋯
落單形式係可以自己✔️又或者直接同店員講

素菜水餃🥟麵$37

水餃彩色既~

裡面有豆,粟米,紅蘿蔔同菜等等~
無素肉,味道幾青。岩食慣素食既人
2018-02-02 1575 views
紅磡崇齡街附近遍佈海量工廠大廈,擁有不同行業的sme,約中午十二點後每間餐廳都排滿人龍,我選擇了以外賣為主的明明館,坐上客比較少,很chill的和我共渡中午的一小時。店面如一般售賣上海麵的茶餐廳,門面精緻。明明館也有豆漿及新鮮煲製雪梨水等提供,不過要另加$4南乳雞翼上海麵$40南乳雞翼即炸而成,南乳味極濃厚,雞翼皮咬口香脆,熱辣辣的香氣實在讓我忍不住把牠煎皮拆骨。加上幾塊唐生菜,健康均衡飲食我做到。

南乳雞翼上海麵$40

2018-01-31
$40 (Lunch)
2017-12-18 1097 views
好少去土瓜灣, 因為眼科醫生搬了, 今早要驗眼,都要去呀!攪了大半朝,又係午飯時間到,見到呢間用卡通豬做裝飾,幾得意就入左去。店舖細小, 要同其他人搭枱。門口彈牙素餃好吸引, 但覺得鮮蝦韭菜水餃 是更佳選擇, 加四元有飲品, 叫了熱豆漿。豆漿先到, 熱騰騰又夠大杯, 可惜過甜, 要求比多杯清水。麵份量唔少, 湯底奶白色, 鮮甜美味, 有蔥花、芹菜、生菜做配料, 水餃自家製,餡料多脹卜卜, 好好食, 碗底仲有大頭菜粒, 有咬口感。麵條熟度剛好, 條理分明,沒有糊口感覺,普通一餐都有意外驚喜。結帳都是39元, 將來地鐵通車要再嚟食過!
好少去土瓜灣, 因為眼科醫生搬了, 今早要驗眼,都要去呀!

店舖細小, 要同其他人搭枱。

豆漿先到, 熱騰騰又夠大杯, 可惜過甜, 要求比多杯清水。

麵條熟度剛好, 條理分明,沒有糊口感覺,
普通一餐都有意外驚喜。
結帳都是39元, 將來地鐵通車要再嚟食過!
2017-12-18
Type of Meal
Lunch
2017-09-21 1045 views
chicken wing 同素餃子必點。 次次去都有驚喜。個 wing wing 勁香好脆。本身男友唔食素,比我影響下食個素餃,佢都話好好好味,個湯掂!老闆仲送左個甜品。。。因為我地係 VIP.. haha

老闆仲送左個甜品。。。因為我地係 VIP.. haha
2017-09-20
$150 (Dinner)
2017-09-06 646 views
第一次黎到明明館食,已經覺得呢類街坊小店人情味非常濃厚。首先叫咗一個涼拌青瓜,個汁有啲辣但係好香好惹味!跟住叫左個豬軟骨菜飯,份量好多好足料。南乳豬扒同雞翼都好味,值得一試!希望呢類街坊小店可以繼續努力!

第一次黎到明明館食,已經覺得呢類街坊小店人情味非常濃厚。
首先叫咗一個涼拌青瓜,個汁有啲辣但係好香好惹味!

希望呢類街坊小店可以繼續努力!
2017-08-03 596 views
1)麻辣醬麻得刺激,辣得濃烈,正2)超鍾意芝麻醬豆腐,又滑個醬又好味我覺得如果Dinner 兩個人食,我會極力推界3)大滿貫套餐,除咗超值份量足夠抵食之外,仲可以每次試唔同小食,再加上有我最鍾意食嘅流心蛋 仲有好多好好味:例如4)南乳豬扒-香口入味,5)瑞士汁雞翼-地道風味唔太鹹,6)炸紫薯餅唔太油又好好味,7)涼拌小食,開胃醒神,etc 全部都老板同老板娘超級nice,服務細心好傾!我之後帶了兩個朋友再嚟 ,佢哋都讚不絕口!
1)麻辣醬麻得刺激,辣得濃烈,正

2)超鍾意芝麻醬豆腐,又滑個醬又好味

老板同老板娘超級nice,服務細心好傾!
我之後帶了兩個朋友再嚟 ,佢哋都讚不絕口!
2017-07-10 494 views
係呢頭附近返工,日日都唔知食乜好,於是就開openrice look look, 見到呢間明明館新開嘅, 就同幾個同事去試新野啦, 正值中午飯市都有位, 都掙扎緊入唔入去, 同事話反正都黎到就入去試試啦,好彩有入去食,個南乳豬扒菜飯超好味道,豬扒好juicy 好入味,菜飯裡面除咗有菜,仲有蝦米冬菇,好好味,老闆話用上3款蝦米,不得不讚佢地個南乳雞翼又是超水準之作,仲有試咗個雞絲粉皮,粉皮好“烟un ",原來係日本粉皮,加埋個醬汁,真係好食到不得了,老闆好细心,有自家制涼茶,跟餐都只加$4,其實仲有好多野想食,但好飽,留待下次,D野食真係好掂,以後多個好選擇啦,因為有麵有飯,又多小食,我見隔離枱食豬手豬軟骨麵,我下次都要食呀老闆應該多做宣傳,位置係街頭,所以好多打工仔OL都晤知有呢間新店

2017-06-05 403 views
從未試過這樣的皮蛋,來自四川鴨蛋,唔臭又無石灰又流心,真係好掂買外賣比媽咪食,媽咪讚不絕口,好好味,唔臭又流心,一定再食還有南乳豬扒,肉質好淋,好香南乳味,唔鞋即炸有肉汁,還有豬軟骨,雞翼,流心蛋,各樣真係掂食麻辣的我就鍾意麻辣青瓜,木耳,鹵味拼盆豬耳,豬腸,豬肚好入味好爽,重有自家酸梅湯,五花茶,豆漿都唔甜最近重多左餃子,有韮菜餃,雲耳鮮蝦餃,素餃,真係皮薄真係好味,蝦都彈牙,木耳爽口,一碗淨餃子有8隻,的確係好味正,值得去試

買外賣比媽咪食,媽咪讚不絕口,好好味,唔臭又流心,一定再食

還有南乳豬扒,肉質好淋,好香南乳味,唔鞋即炸有肉汁
,還有豬軟骨,雞翼,流心蛋,各樣真係掂

,重有自家酸梅湯,五花茶,豆漿都唔甜

2017-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 上海菜
2017-06-02 282 views
呢間野雖然無豪華裝修 但你乳到去食左一定覺得無去錯 我純屬推介 因為覺得而家食來食去都係果d野 唔係日本 就韓國 我個人對日本壽司魚生會肚痛 所以都好少食 所以要搵野食又少一樣 有次去買燈泡經過 覺得好香就試左 點知真係有驚喜 好正 雞翼豬扒都係即炸 熱辣辣 而且好特別南乳炸 呢到個米粉米線 都係用豬骨湯底 認真好味 仲意辣朋友可以加距地辣椒醬 唔係街普通ge辣椒醬 好味 而家鋪頭入面d人都好熱情 感覺就係直爽人 不過可能大家要問問路 先去到 😣 認真推薦去
呢間野雖然無豪華裝修 但你乳到去食左
2017-06-01 289 views
走過紅磡崇潔街,被一間食店門口的招牌燈箱及豬扒相片吸引住,便走入去即管試下,我和朋友點了酥炸鯪魚球、涼拌黃金皮蛋豆腐、雞絲粉皮、南乳豬扒菜飯和豬軟骨上海麵,真係好驚喜,係每樣野都好高水準,湯㡳好好味但完全不覺咸而口喝個種,豬軟骨夠入味夠淋連骨吞個隻,黃金皮蛋流心,豆腐好香好滑,拌佢地醬汁真係超級無敵,酥炸鯪魚球好彈牙大粒,豬扒好香南乳味又夠juicy,我同D friend一定會再去食,因為仲有好多野未試,食物真係好掂!👍👍👍
  • 酥炸鯪魚球
  • 黃金皮蛋豆腐
  • 南乳豬扒
  • 豬軟骨
2017-05-20 283 views
紅磡崇潔街是我經常常去食午飯,晚飯的地方,今晚經過見到有一間新開的餐廳,嘩正,因本人最鐘童試新野,入店舖後店員招呼很好,睇睇餐牌,嘩,都幾多選擇,好多野都好想試,最後決定點了 1,炸雞翼菜飯(炸雞翼外脆內有肉汁,菜飯好好味),2,炸蕃薯餅 (炸很剛剛好外脆內軟又不是太甜)& 3,麻辣木耳估不到這小店嘅麻辣汁咁正,,還點了4,豆漿,好好味本來仲想試其他,不過份量好十足,個肚太滿足,所以留待下次再試其他食物
& 3,麻辣木耳
估不到這小店嘅麻辣汁咁正,