2017-11-19 1630 views
之前看過電視介紹這𥚃的叉燒, 今日帶家人來吃叉燒, 由港鐵站穿過好似叫新翠商場的二樓天橋落柴灣道沿路直行至345號過了商埸左轉, 已見有人龍在舖外, 幸好中午大約十二點半前去到, 剛剛店外那張枱的客人食完, 我們就坐下, 遲一點也要等位, 有很多人買外賣, 我們坐下就叫了一碟半肥瘦叉燒, 油雞, 燒腩仔, 爸媽食到讚不絕口, 叉燒咬下去是鬆化的, 真的很少吃到這質素的叉燒, 油雞的雞肉很軟滑, 很好味, 燒腩仔則沒有茶樓的好吃, 但個芥末醬好好, 伙記態度亦非常好, 會跟你說笑, 來柴灣一定會再試
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 油雞
2017-11-06 1393 views
昨晚喺新桂香堂食左個义燒飯,一黎到無問就放左碗例湯,當時我無為意,义燒飯之後黎到,睇外表真係麻麻地,名不付實,d义燒全部係肥膏,又燶,真係一般,講好食义燒未輪到你,之後埋單碗湯要12元,鬼叫飲左兩啖都要比錢,估估惑惑,以後唔會幫襯
鬼叫飲左兩啖都要比錢,估估惑惑,以後唔會幫襯
2017-11-04 1113 views
桂香燒味出名又貴又香,今日家母買左盒比我做晚餐。佢既馳名叉燒可以話有讚有彈,之前朋友食過講到好差,你無request 既話佢就會比d 頭頭尾尾你,不過家母好醒目話要梅頭叉燒,等我打開見下你個真身!雙拼飯40蚊,打開睇落唔差,餸都幾多。至少d 雞唔係得d 胸,部位都唔錯。先食個飯,唔會太油,有咬口,個薑蔥唔錯,唔會太咸。叉燒味道唔錯,不過都係偏瘦有d 削,有d 燶邊幾香,但未去到傳說中所講既超好食,都係一般貨仔。雞都幾滑幾好食,整體黎講都ok, 想食燒味可以得閒幫襯下,但又唔使突登山長水遠黎買。
桂香燒味出名又貴又香,今日家母買左盒比我做晚餐。

先食個飯,唔會太油,有咬口,個薑蔥唔錯,唔會太咸。

2017-10-06 1125 views
日前,有朋友從柴灣知名嘅新桂香燒爉店,替我買咗盒$44的叉燒及燒肉雙拼飯外賣,因為我個人喜歡食瘦,都點了瘦叉及燒肉,叉燒邊有燒焦的,而燒肉皮好香好脆,雖然價錢比起普通燒爉店貴了啲啲,但佢味道質素確實不錯!間中食下好嘢,都不失為樂事

叉燒拼燒肉飯
叉燒拼燒肉飯
2017-10-03 1430 views
前日(1-10-2017 Sun)同老公一大班人去佢男友人IN屋企食晚飯,我要求有呢間o既出名o既三粒燶邊叉燒,IN就真係去o左買,我o地去到佢屋企,就叫大家食o左先.打開睇,顏色好靚,且有半肥瘦同全瘦,有燶邊,我唔客氣地食燶邊,仍有啲脆,無論半肥瘦同全瘦都好,口感好鬆軟,有蜜糖o既甜但太鹹.IN話凍o左係會變鹹同埋係要送飯.即使係咁,我都食到停唔到口,但諗到仍有朋友未到至停手,否則我諗我會食晒. 而呢個叉燒一啲都唔平,冇記錯好似話$180.00一斤,超貴,我唔知呢盒有幾多.味道: 4.4分,抵食係2.5分
叉燒
我o地去到佢屋企,就叫大家食o左先.

打開睇,顏色好靚,且有半肥瘦同全瘦,有燶邊,

味道: 4.4分,抵食係2.5分
2017-10-01
TakeAway
Dinner
2017-09-30 935 views
我聽老公話依間好出名,叫我唔好去食開明明好好味既真好x,點知就中伏中到喊!!!一打開個叉燒飯,接受唔到!細個食10蚊燒味飯都無咁差,係咪完全睇唔到一盒岩岩買既飯?好似畀人食左一大忽咁仲要d叉燒全部頭尾尾!難食到爆!!肉又鞋,味又唔好食!仲有兩舊唔屬於叉燒既物体!好似係燒肉?果兩件野仲要肥到痴線!我成世人無食過咁難食既叉燒飯!簡直頂級難食!!食左三分一就掉左!完全浪費哂金錢!仲要咁貴40蚊!完全唔知點解依間野會有好評!名不付實!不會再幫襯!
一打開個叉燒飯,接受唔到!細個食10蚊燒味飯都無咁差,
叉燒飯

係咪完全睇唔到一盒岩岩買既飯?好似畀人食左一大忽咁
2017-09-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2017-08-24 966 views
如果要數港島比較出名既燒味鋪新桂香一定係其中之一😏👍🏻每年到柴灣拜山 必定會去依間老字號買燒肉貪佢夠傳統同保持到水準😋😋「半肥瘦 一條骨/兩條骨!」肥妹已經習慣哂咁叫...😂最愛就係脆皮與燒肉之間嗰層肥膏😭肉質吾會太瘦太乾 完全恰到好處脆皮過左段時間仍然保持到「卜卜」聲😂正👍🏻
如果要數港島比較出名既燒味鋪
新桂香一定係其中之一😏👍🏻
每年到柴灣拜山 必定會去依間老字號買燒肉
貪佢夠傳統同保持到水準😋😋
「半肥瘦 一條骨/兩條骨!」
肥妹已經習慣哂咁叫...😂
最愛就係脆皮與燒肉之間嗰層肥膏😭
肉質吾會太瘦太乾 完全恰到好處
脆皮過左段時間仍然保持到「卜卜」聲😂
正👍🏻
2017-08-22 752 views
看了很多食評 & 廣告慕名而來失望而回. 買了40蚊叉燒回家. 全部都是肥膏. 瘦肉的部分 只有十分一. 這是不是舖頭的特色? 感覺完全被騙 、很失望。 真的是他們搞錯給了我們餸頭餸尾 還是他們的特色肥叉
2017-08-14 834 views
昨天星期日,雖然工人姐姐放假,家人決定還是在家煮些簡單的吃 - 煲魚粥和薑蔥撈麵。因為好像單調了點,另外加料買了點义燒。買回來的原來是不久前在報章上報導過的好味义燒 - 新桂香。我一直都想試,今天卒之有機會了。上星期試了一間新式的慢煮义燒,今天的看來是傳統的了,一看它的“背心袋“ 便已感受到究竟味道如何呢?是否如報導的比較結果說No.1 呢?登登登登...急不及待打開盒子先看看...不錯吧! 肥瘦比例看來相當平均,無論外層和內層肉質的顏色顏色都很均勻,只稍嫌义燒的汁比較多油。趁义燒還有點暖暖的,便先下手為強試了再說真的很有义燒的香味,咬下去感覺到外層和內層的分別。外層燒得較內層乾身,一點點燒焦了的香味,包裹着內層相對地較稔身的肉,配合它的肥瘦均勻,真的很有層次感。至於味道方面,本人覺得稍為鹹了一點點。但最重要的燒的技巧和肉的選料,是絕對優勝的整體而言,很好吃,我會想再吃

便已感受到

义燒

趁义燒還有點暖暖的,便先下手為強試了再說

整體而言,很好吃,我會想再吃
2017-08-13
TakeAway
2017-07-26 725 views
我哋叫咗一個柴灣名物新桂香叉燒飯share嚟食, 肉質一流, 肥瘦均勻 ,偏甜, 麥芽糖味非常出, 而且有少少燶邊, 飯都沾滿肉汁, 可惜下次如果有想食嘅話,就要特登踢到去遙遠嘅柴灣
2017-07-21 614 views
報章雜誌或網上(包括openrice)的推介,往往「廣告」成份不少,經驗中失望的例子遠比驚喜的多;但看到報紙、電視多次的介紹,今天終於耐不住到這裏一試媲美酒店級數(媒體推介的用詞)的叉燒。這店不顯眼,若不留意,街外食客定不會知道。找了一會兒,才找到。因為是早上十一時許,所以顧客不多。店子十分細小(又是土地問題吧),目測約二百多尺,一邊是掛滿各種燒味的工作枱,一邊只能擺放兩張貼牆的桌子,中間僅僅可容一個人通過。 我坐進裏面的桌子,椅子後面是一堆堆發泡膠盒的物件,座位逼狹,十分不舒服。我叫了叉燒飯,並仔細看看店內環境。這店共有四位燒臘工人或老闆,一個中年女士是樓面,另一張桌似乎是熟客,不時與店員閒聊。不時有顧客入內惠顧,絶大部份是叫外賣。先喝湯,湯清清的,只有一塊青蘿蔔,推介不是說豬骨湯嗎?湯淡淡的,真的是「淡」,連鹹也欠奉,吃了一口蘿蔔,不錯!青蘿蔔鮮甜,是這碗湯的亮點。喝光了湯,我看見了碗底有數條一絲一絲的肉,果真是「豬肉湯」。主菜當然是叉燒飯,我先扒一口白飯,可能是喝湯太久,飯有點涼,飯應有飯味,已不敢奢望飯香,有嚼勁,但不該味如嚼蠟……舉起筷子,把一片叉燒送進嘴裏,我叫的是瘦叉燒,
舉起筷子,把一片叉燒送進嘴裏,我叫的是瘦叉燒,這片叉燒,不但半點也不韌,而且有肉香,味道不太甜也不太鹹,以個人口味來說頗美味的。
在短短的午饍時間,我發覺這是一個街坊小店,不時會聽到員工和熟客閒話家常,對話中夾雜粗言穢語;男店員也會對中年女工說黃色笑話。但是如有客人外賣,員工會變得斯文,遇到青少年更會推介店內馳名的食物;遇上年老的顧客,更會提醒他們小心地滑、階級等,滿有人情味呢。

這店的碟頭飯,飯和叉燒不多,價錢合理。個人愚見,我會只惠顧外賣,不用說,當然是剩叉燒!
2017-07-19
$40 (Lunch)
2017-05-18 1004 views
小時候常常都要買燒味飯回家當晚餐,長大後就知道它是很不健康,已經很少食了。這天看完醫生後難得還有時間吃午餐,經過這間就立刻點了一盒叉燒切雞飯拿回家吃!一站在門口就有兩三個侍應來幫忙點餐,效率十分高。可是不停的都有大慨十個人在排隊等外賣,生意真的不錯!最著名的蜜汁叉燒果然沒有讓我失望,肉質嫩滑,鹹甜適中,水準跟以往一樣的好!白切雞是出乎預料之外的高水準,味道不會像其他店太鹹,肉質也沒有煮得過老,配上鹹鹹的薑蓉就可以吃得下半大盒白飯。白飯就是普通餐廳用的混合米,沒有珍珠米的軟綿,也沒有泰國米的香味,就是普普通通。唯一的敗筆之處,就是附送的例湯。用了烤豬的豬頭跟骨頭,加上合掌瓜來煮。喝起來就是過鹹和很油膩,會令人口渴,感覺好像在喝味精湯一樣。45塊一盒燒味飯實在有點貴,也有點不值得,真的是偶然吃一次就可以。

2017-01-18
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
2017-03-21 1954 views
特登平日來食,因為地點問題所以即使想來都太遠。5點來到冇哂叉燒要等5點半出爐,仲好夠哂新鮮滾熱辣。5點半返到黎已經見門市有人龍,我而d堂食既就唔洗等,本身堂食得4張小枱,所以預左有位都好好。半肥瘦叉燒飯40蚊一碟,唔貴因該而間野係少數用新鮮豬梅肉燒叉燒既燒味鋪頭。極速黎到,一睇就知正野,色澤一流,焦邊係哂度,真正半肥瘦,一入口蜜味同咸味剛好,仲有新鮮豬肉先有既味道,略為覺得斬得太薄,但無論味道,色澤同肥瘦程度一流。佢附近有間燒味鋪,從來都好少人,因為你見到都唔會想食,證明好多街坊寧願比貴好多都要揀而間係值既。PS 除叉燒外,其實燒味認真不要抱大期望,因為始終佢招牌係叉燒。
特登平日來食,因為地點問題所以即使想來都太遠。

5點來到冇哂叉燒要等5點半出爐,仲好夠哂新鮮滾熱辣。

2017-03-12 1361 views
味道唔錯但價錢貴
2017-02-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Dinner
乳豬
2017-03-11 1277 views
星期六心血來潮想食义燒就諗起新桂香, 懷住極期代,極肚餓嘅心情2:30pm黎到門口,只係聽到,"义燒賣晒!" 當極失望之時聽到"3:30pm 先出爐!" 唔洗諗呀,等!!!睇見越黎越多人排隊, 大家視線同一方向等义燒出爐,呢個情景其實真係幾好笑3:40pm 千呼萬喚始出來,回頭一望大約已經有30人排緊,呢一剎那排頭位嘅滋味,真係係難以形容一斤半肥瘦燶邊义燒!!! $180 絕對值得,一出門口立即打開個盒,即食!! 彈牙义燒,係! 係彈牙,絕非一般义燒乸到淋晒,無晒咬口! 再加上面淋上蜜汁,熱辣辣, 企喺門口ㄧ路食,其他排隊嘅人見到都嘩嘩嘩! 流晒口水

2017-03-11
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
$100 (Tea)