New Star Seafood Restaurant

New Star Seafood Restaurant (Closed)

新星海鮮酒家
俏俏新升
2013-10-30
6K views
Follow
又喺幾個月一聚嘅死佬飯局,本來今次有提議大搞,拉隊入屯門三聖邨或清水灣布袋澳食海鮮 ,但人多難就期,約嚟約去,都無一個日子夾到,而「民意」又想齊晒人先搞,所以,死佬海鮮飯局就拖住先。繼而先搞個小飯局聚一聚,人數不設下限,嚟得幾多就幾多人,結果都有成11人,查實都只差兩位死佬嚟唔到。地點費事諗,反正唔志在食,志在出嚟呻吓依樣、呻吓嗰樣,所以揀番我哋嘅火鍋飯堂「新星」 !依次被安排坐大堂尾,最好啦,我哋一班麻甩佬講嘢鬼剎咁嘈。因為就番啲晏收工嘅人,所以多數揀9:00pm後無時限任飲任食,成人依舊收$88位,但湯底、醬油、檯上小食另計,仲有就要加一。無加價,但俏俏新升咗啲乜呢?就喺個醬油錢,以前喺數款醬油收$10 / $20碟,依家就改為人頭費$10位 :( ,由店員捧個醬油盆過嚟,6款醬油料(香茜、蒜蓉、辣椒、麻醬、沙嗲醬、豆板醬)隨意撈,相比起以前,醬料費會俾多咗!湯底依舊都喺嗰12款,價錢都無變:粟米銀蘿豬軟骨($68)、花彫醉雞($88)、香茜皮蛋馬蹄($55)、蕃茄薯仔粟米($58)、沙嗲($60)、香茜皮蛋拼沙嗲($68)、有機田園($58)、滋補羊腩($98)、枝竹鯇魚($78)、海鮮豆腐($78)、胡椒豬肚($65)及鴛鴦($58),各式其式,平平哋揀咗胡椒豬肚湯底同鴛鴦湯底,原來對上一次嚟又喺揀依兩款。 胡椒豬肚湯底 $65 :) 一大鍋胡椒豬肚湯,都幾重胡椒香,枝竹及鹹酸菜唔少,豬肚亦都幾爽口。 鴛鴦湯底 $58 :) 鴛鴦就喺清湯搭沙嗲,前者只喺清雞湯加啲黃芽白,後者則幾香沙嗲味。雖然話任食,不過都唔喺所有嘢任食,點菜紙上截有堆火鍋配料喺收費散叫,如特級肥牛粒、手打芝心肉丸、帶子片、日本廣島蠔、翡翠蟹籽墨魚滑……等等。不過,任食嘅火鍋配料亦唔少,足64款選擇,當中亦有唔少好嘢,如海蝦、鮮滑牛肉、羊肉片、鮮滑雞片、鮮魷、新鮮魚雲、魚滑、牛筋丸、香菇貢丸……等等 。我哋前後叫咗4盆嘢,新星唔會逐樣配料一份份咁上,而喺一張單執埋一大碟咁上(偶有都會散件上),望落感覺確喺幾好睇;經驗所知佢哋通常按人頭大概咁執,所以你填多少份都改變唔到入面大廚執多少,此外,甩漏少少就預咗。新星嘅任食火鍋都幾旺場,頭輪好爆,食9:00pm後雖然可以食到作哋收工,而且又平啲;但另一個風險就喺賣晒貨,好似我哋食咗一輪鮮蝦,再點已經話賣晒 :( 。我哋多次翻兜新星,除價錢實惠外,整體嚟講,覺得佢啲料唔錯,水準無走樣。海蝦味道頗鮮甜,鮮滑牛肉軟滑無渣,鮮滑雞件嫩滑有雞味,脆鯇骨腩片鮮爽,魚滑加咗大量香蔥,味道鮮香,四寶丸、牛筋丸、香菇貢丸等多款丸類亦好味,此外,多款蔬菜、菇菌都夠晒鮮甜。臨尾仲要添碗炸魚皮一丁 ,咁先夠皮嘛! 百事可樂、七喜……等汽水任飲,但小弟都喺較鍾意佢啲夏枯草,唔喺有咩特別好飲,只喺有益健康啲,解燥解熱,加上今次無過甜,所以份外飲多兩杯。一班老死盡食、盡飲,非常盡慶!Read More
+ 8
迷你黑洞
不再值得推介的任飲任吃火鍋店
迷你黑洞
2013-07-30
4K views
Follow
是日放假,本來是打算去游水,只可惜整天下雨,室外泳池的水會冷,所以早點去吃晚飯,晚上就跳跳健康舞。鬆弛說天氣不太熱,可以去吃火鍋,就提議來這裡。多年前和朋友也常去銅鑼灣分店吃任食火鍋,火鍋價錢平而水準又不錯,而且宵夜時段更加不設時限,所以經常都要排隊。不過都已經有五年多沒去過,而且現在都是吃單點火鍋,感覺上水準會好一點。除了銅鑼灣店,我沒有吃過其他分店,鬆弛說這家的評語不錯,而且多年前來過一次也覺得水準正常,就帶我來試試。九點前任飲任食火鍋成人每位$108,不包鍋底、醬油、檯上小食(即是花生)及加一服務費,但醬油、小食等都沒有標明價錢,似乎商品說明條例生效之後就不可以這樣寫了吧,所有雜費加起來大概$140。穩陣起見,我們點了鴛鴦鍋,清湯裡面有大量椰菜,很清淡,沒什麼味道,另一邊沙嗲湯底還不錯,都算濃郁,而且後期加了一次水也沒有變淡,所以最後煮什麼都只用沙嗲湯底了。任飲飲品有汽水和夏枯草,為了健康點,我們要了夏枯草,夏枯草微暖,是健康的不過偏甜了點。我聽到鄰座有人點啤酒,不確定是否任飲。除了任點的火鍋料,還有一堆收費火鍋料,有靚牛肉、海鮮、炸響鈴,如果想吃散點就沒理由來任食啊,總數加起來可能比單點還要貴呢,所以我們還是專注吃任食的好了。火鍋料選擇不少,會以人數去決定份量的多寡,而你點的都會全部放在一個超大的碟子上,如果那碟火鍋料裡面缺少了點了的食物,恐怕就要再點過,因為師傅似乎經常漏單,好像我們點了兩次芝士流心丸,但結果都沒有來,最後我們整張火鍋紙只單點了一客芝士丸才有。有趣的是我們擔心點了重覆的食物,就跟一個貌似經理的人說,讓他替我們追單,但他說再入單吧,我們說怕重覆出現會浪費,他卻回答說:每天都有很多浪費的。坦白說,這裡的火鍋料質素已經不算好,印象中的價位跟我在多年前吃的沒差太多,難怪食物水準會下降,不過也有例外,有些是不錯的。芝士流心丸。幸好我們不死心的要吃,因為這個可以說是全晚的亮點,這款芝士丸是外層都彈牙,中間的芝士的確是半流心呈牽絲狀態,是較高質素的芝士丸。炸芋頭條。芋頭的賣相雖然麻麻,不過勝在夠粉,在沙嗲湯底裡煮過後很好吃。海蝦。蝦都算新鮮,當然不會有蝦膏,但蝦肉至少是扎實彈牙的。有些東西可以考慮不用點的,就如沙地蘿蔔。要煮很久才會腍一些,但仍然偏爽身,丁點蘿蔔味都沒有,清淡如水,如果放在沙嗲湯就只有沙嗲味。雞子。鬆弛說不是雞子,他懷疑是駝鳥子,因為很大顆,而且味道麻麻。藍貝青口。其實鬆弛誤以為是藍青口,但多了一個貝字就差很遠了,青口肉裡夾雜著很多啡色的海草,吃的時候很麻煩,要把海草抽出來,抽出來時又會把青口肉弄得熔熔爛爛。韮菜餃。韮菜餃裡面有點酸味,以我們吃過那麼多韮菜餃的經驗來說,裡面的餡料不是壞了但好像是預先煮過,因為韮菜都已經變成黃綠色,而且也好像加了不知名的餡料去做的。餘下的都是一般般,是一分錢一分貨的質素。要斷定抵不抵吃的話,如果你愛吃芝士丸,又不怎樣吃肉,以蔬菜為主的人,這裡還是有其吸引力的。Read More
+ 8
Lawrence Lau
飲茶樂
Lawrence Lau
2013-03-28
3K views
Follow
一個特別的日子,難得地與幾位同事來到這間「新星海鮮酒家」飲茶。叫來多道點心,「「蝦餃」、「燒賣」、「腸粉」、「雞扎」、「鳳爪」、「奶黃包」......固然少不了,就連較甚少在茶樓裡吃的「豬腳薑」、「醉雞翼」和杯上的「楊枝甘露」也有叫,接近二十碟的點心,把偌大的檯面也擺得滿滿的,教自己不禁佩服同檯吃飯的女同事們的強橫的戰鬥力。這頓午餐各款點心的味道如何?其實我的印象不是太深,已不大記得了。記憶中,大部分的點心水準都是及格的,在我吃過的多道點心中,沒有哪一樣是特別難吃的,就連自己一向不喜歡吃的豬腳薑,這天吃了一件豬腳,也覺得味道不會過濃、過辣、過酸,自己還可以接受得來。無疑,食物味道是重要的,但要是能和一班好朋友,好同事一起笑笑談談吃東西,只要味道不太差,已經可以吃得很開心了:)Read More
+ 6
sunstriker
家庭日
sunstriker
Level 3
2013-01-26
2K views
Follow
去新星食了幾年,這回是第一次對新星寫一篇食評。其實點心店款式大同小異,但新星服務態度不俗,食物質素同樣有保持,隔段時間便來食。首先說蛋白炒飯,飯身炒得夠乾身又唔太多油,已經合格,加上份量同價錢成正比。牛肉波製造都認真,肉身打得夠耐,使到肉質夠彈性,食落彈牙之餘又不會太CHI牙,配埋至愛的喼汁,,將味道提升至新層次。粉絲蒸鮮魷,蒸鮮魷的時間掌握不錯,略嫌鮮魷本身的雪凍味重,有些美中不足,粉絲配甜豉油味道更加濃厚。這裡的腸粉,皮薄焰又不會少,蒸的時間準確,不會太林,可以點多幾款腸粉類。Read More
山區麵包王
新星鬥新星(一)
2013-01-23
1K views
Follow
本來唔打算再寫依間長沙灣新星,因為近幾年前前後後同班好兄弟食過好多次,之前都寫過兩次佢嘅食評,講嚟講去,都喺平靚正,水準穩定,唔算再有咩特別好講。影低嘅相都掟埋一邊,但最近又嚟好兄弟大飯局,之前試過其他火鍋店,唔平又唔算好食,有兄弟話今次撐番新星,所以擇好日子就即刻打電話訂位,仲有成個星期喎,竟然話滿晒,唔喺嘛?所以焗住轉咗去旺角新星,仲有得訂,咁我都放心啲。就喺因為試咗旺角新星(我哋全枱人都喺第一次幫襯旺角依間分店),有比較,大家異口同聲話「還是長沙灣(新星)最好」,所以就再次摷番上次長沙灣新星嘅相,食番篇食評,同時又寫埋旺角新星嘅食評。我哋例揀9:00pm後無時限嘅任飲任食打鞭爐,本身都已經抵食,晌非寒冬旺季,有時仲會做4送1俾會員,真喺抵上加抵,好似今晚咁,8個人埋單都喺$840,每人一舊水多少少,飽到頂心口呀!胡椒豬肚湯底 $65、鴛鴦湯湯底 $58:)9:00pm後任食火鍋成人每位收$88,另湯底、茶芥加一,揀咗胡椒豬肚湯底同鴛鴦湯湯底,初時兩個湯底各有特色,食到中段已變為一品鍋,乜味都有喇,哈哈!任食火鍋好處就喺可以食住等,所以初時得我哋三幾個,就已經點定一大盆火鍋料喇,邊食邊等,有啲食材又襟煮,好似啲乜丸物丸、蘿蔔粟米……等等,其他老細一嚟又有得食。前後我哋都點咗成3大盆火鍋料,盆盆都堆滿各樣材料,有金錢肚、海蝦、鮮魷、鮮滑雞片、蟹粉流心丸、芝士流心丸、牛根丸、生根、冬菇、唐生菜、油麥菜、炸魚皮、粟米、鮮滑牛肉、肥牛、芝士腸、魚滑、鮮腐竹、鯇魚腩片、雲吞、餃子、青口、魚雲、公仔麵……等等,差唔多成張點菜紙唔使額外加錢嘅都點得八八九九。水準保持到喎,最緊要喺啲嘢食掂吖嘛,唔好食任你食幾多都無用啦。飲品,除百事可樂、七喜……等汽水外,仲有一渣渣嘅夏枯草,同樣喺任點任飲,但原來唔喺必然,晌下一篇「新星鬥新星(二)」講旺角新星時,就再交待吓。總之晌依間長沙灣分店,就大可放心任飲任食無負擔。所以,一大班麻甩佬,飲得暢快,又食得盡慶。招呼方面都做到勤快,送嚟嘅火鍋料都只喺少少甩漏。至於環境,比旺角新星好坐好多,一來地方大啲,枱櫈無咁逼狹,二來依度樓底高啲,感覺無咁壓迫,下回講講旺角新星,嘈到拆天咁呀!:(Read More
+ 7
png0519
任食邊爐幾得wor~
png0519
Level 3
2012-10-29
Follow
秋風起,又係打邊爐既時候啦~睇comment見呢度好似唔錯就決定試一試,可能因為地點關係所以人唔算太多口淡淡又好餓,先黎個羊腩煲填填肚,不過不失啦然後用返羊腩煲個湯底打邊爐,又真係幾過癮~其實我幾buy佢地用個大碗上菜,唔使一碟一碟擺到周圍都係,而且洗碗慳好多功夫!不得不提既係的象拔蚌真係好得,一來好少任食邊爐有得食,二黎真係好新鮮新星既蟹粉流心丸同芝士流心丸係靚貨,值得一試!另外如其他食友所講香草腸都好食,有陣陣既糯米味架肥牛就麻麻,不過滑雞夠味補返數雖然2個人最終要俾差不多$400,但有張一人免費既coupon補返數而且服務同食物質素都唔錯,會encore~!Read More
飯堂撐枱腳
2012-09-12
Follow
長沙灣新星喺我同班好兄弟(又喺好弟兄)嘅火鍋飯堂,一來對我哋嚟講地點就腳,二來因為要就其中一人,食親都揀9:00pm任飲任食無時限,食得何其暢快,三來食過咁多次質素依然有保證。今晚再嚟,就唔喺同班老死,而喺同老婆嚟撐枱腳,因為早前三、四月佢做咗個推廣「二送一」,每兩個幫襯就送一張「人頭」優惠券,值$78,啱啱得兩張,就晌限期前個星期五27/4嚟幫襯,所以,唔好意思:(,依篇食評都無乜心裝載放埋咗一邊無理,都已經喺好幾個月前嘅事,可能參考價值唔大,純粹講番吓佢啲食材嘅質素。雖然任飲任食火鍋已經悄悄加咗價,以前9:00pm前成人$98,依家就$108;9:00pm後成人$78,依家就$88,另湯底、茶芥加一,但近排知道佢又做番「四送一」優惠,喺四個人光顧就俾三個人錢,唔使等下次,個著數仲直接,依然覺得抵食,所以已經打算又約班老死出嚟打打鞭爐,傾吓偈。就返老婆加班,都喺食番9:00pm後嗰輪,可能星期五關係,都無諗過咁夜都仲咁多人,成個大堂爆晒,等位嘅都成十多人,我哋都要等成廿分鐘先有位,真喺緊要。兩張優惠卷抵番人頭費,淨喺俾番湯底、醬油、小食、加一,埋單$94,抵到爆啦!湯底有成12款:粟米銀蘿豬軟骨、枝竹鯇魚、海鮮豆腐、花彫醉雞……,價位由$55-$98,各式其式,結果平平哋要咗個香茜皮蛋馬蹄($55),個湯底好香芫茜味,因為湯面住一大炷芫茜;撈撈底,皮蛋馬蹄就好少喎:(,變咗香茜豬骨湯底。火鍋配料有成60多款,兩個人一定試唔晒咁多啦,所以有啲要另外收錢嘅配料,如龍蝦片、帶子片、特級肥牛粒……就當然無嘥錢叫啦。之前食過好幾次,揀料已有一定心水,首推就包括:海蝦、鮮滑牛肉、鮮滑雞片、鮮魷、魚滑、蟹粉流心丸、芝士流心丸、鮮腐竹、炸魚皮、鯇魚腩片、黑椒牛根丸、順德魚腐。不過,可惜海蝦、鯇魚腩片賣晒無貨,黑椒牛根丸變咗淨喺牛根丸,所以無要到轉食其他丸,順德魚腐依家就直情無埋添。此外,仲點咗黑豚豬肉、牛柏葉、四寶丸、秀珍菇、生根、栗米、炸芋頭條、蘿蔔、唐生菜、油麥菜、芥蘭咁多款嘢,全部俾個剔,無寫數量,當一份啦,執出嚟已經成一大盆嘢,睇落真喺唔嘢少呀!講到上述心水,鮮滑牛肉、鮮滑雞片依然用料新鮮,尤其牛肉,非常嫩滑;鯪魚滑,加咗大量香蔥打,味道鮮香;其他嘅都用料不賴,又食咗好多蔬菜嚟平衡番啲肉,成盆料清得一乾二淨無嘥嘢,但就相當之飽,臨尾想整多個出前一丁都食唔落,所以都無剔第二輪喇。 雖然任飲,但我哋都只喺叫咗一渣夏枯草,仲要成大樽差唔多由小弟主力飲晒,志在解解燥熱。始終老婆唔喺大飲大食之人,所以,今晚飲得少,食又唔多,有點未能盡慶,都喺跟番班老死出嚟大涮一餐先至過癒囉Read More
+ 4
Ratings
火鍋配料一大盆整出嚟,甚有睇頭。
ytching
抵食任食火鍋之選
ytching
Level 1
2012-06-07
Follow
打去訂位時服務員好好禮貌,去到服務員都好好人。而且仲有4送1優惠。坐得幾舒服,因為都唔係好多人,而且唔迫。$108任食任飲,湯底,花生,豉油另計,仲要加一。湯底唔錯,唔會好似其他咁無味道。野食係一大盆咁上,唔係好似其他咁一碟碟上檯,搞到成檯都唔夠位。食物都算新鮮。服務員會不時加水仲要幫你換碟我覺得唔好既係 D菜唔係分開上,因為D生野鋪係面,變左D菜得小小,而且有血水咁...真係2小時就CUT鐘,佢會叫你埋單先,之後可以繼續坐唔會趕你走因為有4送1優惠,所以只係每人$120,唔錯既選擇,因為環境OK,而且唔會好嘈。Read More
PRICE
MEUN
onionhead28
火鍋不錯
onionhead28
2012-01-03
Follow
訂座較安全, 原因我們七時許到達, 我們有訂座, 有枱安排沒問題, 但不消三十分鐘, 餐廰已差不多座無虛席, 但想不到如此交通一般方便的地方, 竟然可以這麼受歡迎!由於'任點任食' 的形式是限時兩小時, 而我們打算慢慢吃聚舊, 所以選擇了單點 整體上, 各食材都很新鮮, 賣相也不錯, 服務不算差, 但總要等候一輪才被注意到我們的需要...:(Read More
璧君
再三回味流沙包
璧君
2011-09-25
Follow
    教會的聚會完結了以後,我們一行八人便來這裏飲茶。因為今天聚會完結得比較早,我們趕得及在人流最高的時間來光顧。  這家茶樓的冷氣十分誇張,最近天氣轉涼,加上今天天氣陰冷,加上又下雨,氣溫比較低,坐下只感到陣陣寒意。在要求下,服務員替我們關細了冷氣,我們才沒感到那麼冷。  茶方面,我們要了普洱和水仙。  我們要了以下點心:1.燒賣2.鮮竹卷3.流沙包4.馬拉糕5.鮮蝦腸粉6.牛肉腸粉7.鮮竹牛肉  坦白說,食物真的很一般。特別是鮮竹卷,那個卷的豆腐皮很軟稔,沒有嚼頭,而且泡浸在油裏,一咬,整個口都是油。腸粉的粉質也不夠滑,我吃下都沒心機。  但是流沙包卻一試難忘,他們真的弄得很好,我把流沙包掰開了,其中黃色的流沙汁溢出來,夠香甜夠熱夠濃稠,包也夠香軟,真的很好,值得推介。  其他的食物,只能說一句,不過不失。Read More
桃小米&桃大雨
好耐無來,但唔ok
桃小米&桃大雨
Level 2
2011-08-30
Follow
好耐無來啦!以前很喜歡來,全因他的流沙包,但今次來,不再流了,而且好快就凍,個樣似番蒸!好失望!:(:(:(同部長反映,講講下佢都唔想聽,走左! 點解咁都得?其他點心也不好食, 春卷是"林"的, 金錢肚全是紅"卜卜"的色素,點食啊?以後也不來了!星期六原來沒有下午茶!全日同一價錢。Read More
Megan素素
宴客水準難控制
Megan素素
2011-08-23
Follow
就算大集團大餐館,很多時就是很難控制Mass Production的質素,這是真的。是晚來參加教授的榮休宴也沒有太大期望,但至少這次可以七點開始,不似婚宴要看這個看那個,都已九點多才起筷。千篇一律的菜式,最惹笑是呀姐上燕窩時特意叫我地留意「好貴ga~燕窩黎ga~!」結果吃落更係魚肚羹,哈,一笑置之。沒有期望,沒有失望,也沒有吃太多,唯最後的流沙包算是平常茶市的招牌點心,是做得不錯。拍拍照又一晚,有緣再聚。Read More
glucose
細嚼速言(十二)
glucose
2010-06-26
Follow
週末的正午時間,六人選擇於此地用膳,踏進店內發覺食客甚多。點心紙與以往有別,註明「首次落單、追加、再追加」三組欄目,好讓顧客再點食物時不會浪費點心紙,值得讚許。點單後不久,侍者紛紛端上各類食物。燒腩仔,肥膏與肉梅花間竹排列於腩肉上,肉質鮮嫩,皮層薄脆,不俗;煎蘿蔔糕,臘肉、蘿蔔絲較少;牛肉腸粉、蝦腸粉,腸粉軟滑但不皮薄,醬油調味尚可,蝦與牛肉的餡料不少;家鄉鹹水角,香脆熱辣,缺點是鬆軟的皮層較薄;特價的燒鵝飯,份量甚多,倘若要單人進食便吃不消,惟燒鵝肉不致韌口,及格。蝦餃、燒賣,體積比傳統的較大一點,澄粉皮尚薄身,蝦肉混有少許的肥膏,唯獨沒有香荀絲;燒賣的蝦與肉比例甚均衡,混合少許香菇粒,調味適中,及格;點心拼盤有蝦餃、菠菜餃、潮州粉果、流沙奶黃包各兩件,菠菜餃以菠菜為主,混有少許蝦肉與肥肉,不過澄粉皮層較厚;流沙奶黃包,包層並不鬆軟,昔日的傳統奶黃包餡更勝流質的奶黃餡;粉果的質素,是皮厚而餡料並不香。流沙奶黃包、山竹牛肉、珍珠雞、上湯芥蘭菜、野菌餃、味菜蒸大腸陸續上桌。蒸大腸的味道較差,可能大腸的清理功夫不足,滲有腥臊味,結果只吃了一兩件;野菌餃的餡料以菌類為主,澄粉皮層較厚;珍珠雞,體積呈長方型可減少份量,蝦米、肉類、香菇、蛋黃齊全,調味方面不俗;山竹牛肉,很少出現難吃的情況,及格;芥蘭菜可減輕用點心的油膩感覺。Read More
+ 3
點心紙
燒腩仔、珍珠雞
lingyau1221
令人失望的火鍋(宵夜9:00)
lingyau1221
Level 1
2010-05-01
Follow
服務:1.客人行了一會才有待應帶位2.侍應人手不夠, 開位後沒有問客人飲什麼茶, 需要客人不斷舉手找侍應, 待應更沒有主動開爐。3.沒有待應換碟, 直接吃了兩小時才有一位待應主動換碟。4.結脹也需要等。食物:整体上可以選擇的食物較少, 材料不夠新鮮, 肥牛唔肥, 其它食物也普通至一般, 實在令人非常失望。感想: 雖然宵夜火鍋每位$78價錢相對平宜, , 但餐廳也需保持良好的食物質數和好的服務, 否則客人只會吃完一次不會再來。:(Read More
FL
未夠認真
FL
2010-01-28
Follow
一行七人去飲茶,中午繁忙時間都幾多人,好彩有同事先去搵位。叫了一個套餐,再加幾個點心,就是是日的午餐。套餐有一燒味、炒飯/ 河、一碟菜。燒味拼盤,隨意放幾件燒鴨、切雞、燒肉和海蜇咁,感覺馬虎。燒肉皮不脆肉不鬆、燒鴨缺乏油香、海蜇唔爽脆,質素有待改善。河粉揀了沙爹肥牛炒河,一舊舊的,吃不出任何沙爹味,牛肉質地亦不理想,水準是真的低。另外跟碟菜,看到已知不新鮮,吃一兩條便算。散叫幾個點心,炸春卷熱辣辣、皮是脆卜卜,很難會不好吃的;蘿蔔千層酥,外皮好實,蘿蔔絲太粗,並不清甜,難怪無人問津;蜂巢糕質感對辦,但黑黃糖下得太多,偏甜了少許。看見隔離檯的芋頭似乎不錯,問侍應原來是蜜糖芝麻芋,大家都有興趣,又來一客。外層脆甩的,裡頭爽,鋪面還有香口既芝麻,與甜甜的蜜糖十分匹配,很快被清碟。同事叫了流沙紅豆包和傳統流沙包各一,但兩籠只有亦隻,不夠分,我唯有放棄。看見煙冒出,流沙情況理想,我想大概也有一定水準,始終招牌菜色總不可能失手的。不經不覺又夠鐘,要重返工作崗位了。Read More