今次已經係第二次過嚟食,貪心啲就嗌個自選,入咗坐之後就覺得一個人嚟食有啲可惜,如果兩個人我一定會嗌個龍蝦天婦羅,因為真係相當之少見!睇隔離枱食客好快就掃咗個龍蝦天婦羅,應該幾好食。‣ 自選天婦羅定食 $115最貴都係松葉蟹鉗,但係蟹肉好清甜,如果再大隻啲就好。諗咗一陣鰻魚定係穴子好啲,最後都係揀穴子,畢竟穴子本身脂肪比較少,口感相對上清淡啲,比較夾我今次嘅配搭,我覺得作為炸物穴子真係冇得輸。之後就揀咗黑虎蝦同埋帆立貝,虎蝦都係正常發揮,一樣都係咁彈牙。而我揀咗帆立貝係因為我都幾想食帆立貝個裙邊,咬落去超爽。蔬菜嚟講我都幾推薦南瓜同埋金菇,金菇炸完出嚟好似把扇咁樣,保留到個口感之餘,個樣都幾靚。南瓜就相當之鮮甜,如果唔係個肚塞唔落,我應該會再嗌多幾份。‣ 炸雞軟骨 $38我鍾意佢嘅雞軟骨真係勁大粒,食落去仲咬到啲肉,炸得相當香脆,仲保留到啲肉汁,仲有啲蛋黃醬俾你點嚟食,我覺得呢個價錢呢個份量相當抵食。上次食咗雞皮餃子,今次食雞軟骨,兩個都係我極度推薦嘅小食。

‣ 自選天婦羅定食 $115

炸雞軟骨 $38
Their tempura was impressive at the TST branch so I decided to try it here. The giant grouper was juicy and reminded me of Fish and chips with a thinner batter.The lobster tempura was definitely their signature and I recommend the large size given its great value. Besides a thin batter, the lobster inside was really springy despite being deep fried and it was so fulfilling overall. I skipped their set meals this time but I will try it in the future.

Giant Grouper

Lobster Tempura (Large)
2025-06-22
$160 (Lunch)
Giant Grouper
Lobster Tempura (Large)
  • LobsterTempura(Large)
  • GiantGrouper
2025-07-04 130 views
呢間天婦羅店真係好正,坐喺榻榻米非常之有特色!我叫咗特盛海鮮天丼,裡面有兩隻黑虎蝦、那歌魚、帆立貝同埋鱸魚,仲有四季豆同金菇,食落去每一口都好鮮甜,天婦羅炸得金黃酥脆,配埋米飯真係一流!我朋友叫咗海老穴子天丼,入面有穴子、黑虎蝦、蟹柳、南瓜、本菇同紫菜,口感層次好豐富。最後,我仲叫咗磯燒鮑魚配帶子,鮑魚鮮嫩,帶子嘅味道亦好突出,真係食到停唔到口。配埋罐蘋果汁,清新又解膩。佢下晝會有落場嘅時間,要留意開放時間 。

佢下晝會有落場嘅時間,要留意開放時間 。
2025-07-03 129 views
🔥人均 30 + 的天妇罗定食,仪式感拉满🍤最近被全网刷屏的「日漫风天妇罗小店」终于打卡成功!推门瞬间像钻进治愈系日漫场景,暖黄灯光 + 木质吧台,餐厅装潢充满日本风情🎏~楼底高,天花板悬挂着日式灯笼🏮连炸物的滋滋声都自带 BGM~最绝的是自选定食才 30HKD 起,花小钱吃出高级感!📝点单攻略:这样选好吃到跺脚✅ 自选定食公式:主食(面 / 饭)+ 天妇罗单品 + 免费味增汤▪主食选热汤豚骨乌冬!汤底浓到挂唇,浇上烧烤酱 + 辣油,漫画里的同款治愈感直接拉满🍜▪天妇罗闭眼冲这几款:🦐黑虎虾:外酥里嫩到爆汁,虾肉弹牙到能打乒乓球!🍳半熟流心蛋:咬开瞬间蛋液像瀑布流下,裹上蘸料绝了🦪广岛蚝:比手掌还大,炸完居然没缩水,鲜到掉眉毛蒲烧鳗鱼丼一定要单独夸夸这碗饭!鳗鱼烤得外皮焦脆,内里嫩到入口即化,蒲烧酱汁甜而不腻,铺在油润的米饭上,每勺都能挖到大块鱼肉~🍍炸菠萝雪糕这个甜品超级惊喜!!菠萝是天妇罗的做法~冰淇淋带奶香🍦炸菠萝和雪糕两种食材很好的结合到了一起~热乎的天妇罗菠萝配海盐冰淇淋,甜咸交织超解腻
🔥人均 30 + 的天妇罗定食,仪式感拉满🍤
📝点单攻略:这样选好吃到跺脚
▪天妇罗闭眼冲这几款:

🦐黑虎虾:外酥里嫩到爆汁,虾肉弹牙到能打乒乓球!
🍳半熟流心蛋:咬开瞬间蛋液像瀑布流下,裹上蘸料绝了
🦪广岛蚝:比手掌还大,炸完居然没缩水,鲜到掉眉毛

蒲烧鳗鱼丼
🍍炸菠萝雪糕

藏在旺角的小店真的火到誇張🔥下午兩點半衝過去居然全滿!餐廳主打性價比日式天婦羅$100左右已經能吃到豐富雜錦天婦羅套餐而且日式居酒屋的設計和滿牆雜誌、漫畫秒回日本吃午飯🍤 特盛海鮮天丼 HK$108👇帆立貝+炸蝦+那哥魚+沙追魚+金菇+四季豆脆漿薄得像玻璃紙✨咬下去「咔哧」聲超治癒~飯底還可以轉不同湯底的烏冬和蕎麥麵🍱自選定食 HK$30起白飯+味噌湯+前菜居然這價😱點了超多想的海鮮和野菜也才$100左右🦞 期間限定▫️ 原隻活龍蝦天婦羅 HK$88衝着這個龍蝦去的💡 真實食感✓ 即炸天婦羅完全不油膩✓ 海鮮丼料多到根本吃不下主食✓ 龍蝦CP值逆天但真的要早去!
藏在旺角的小店真的火到誇張🔥
下午兩點半衝過去居然全滿!
餐廳主打性價比日式天婦羅
$100左右已經能吃到豐富雜錦天婦羅套餐
而且日式居酒屋的設計和滿牆雜誌、漫畫
秒回日本吃午飯

🍤 特盛海鮮天丼 HK$108👇
帆立貝+炸蝦+那哥魚+沙追魚+金菇+四季豆
脆漿薄得像玻璃紙✨咬下去「咔哧」聲超治癒~
飯底還可以轉不同湯底的烏冬和蕎麥麵

衝着這個龍蝦去的

💡 真實食感
✓ 即炸天婦羅完全不油膩
✓ 海鮮丼料多到根本吃不下主食
✓ 龍蝦CP值逆天但真的要早去!
2025-07-01 194 views
最近想食天婦羅,於是睇戲前嚟到附近嘅捌加廿陸天婦羅居酒屋,一入到去就見到牆身貼滿電影動畫嘅海報,充滿特色,加上今日仲有坐喺樓上Tatami位置,可以打卡影靚靚相🤭 食物方面,除咗丼飯、小食之外,仲可以自選天掃羅定食,人均都唔使 $150,好抵食呢! 鍾意食天婦羅既朋友,記得過嚟試下呀~丼飯嘅份量都幾多,食材有兩隻黑虎蝦、那歌魚、帆立貝、鰝魚、四季豆同金菇等,麵衣充滿酥脆口感,忍唔住一啖又一啖。每一啖嘅天婦羅都外脆內嫩,油炸得恰啱啱好,唔會有油膩嘅感覺。而磯燒鮑魚入口肉厚爽脆,配埋帶子,好滿足呀!蒲燒鰻魚丼同樣吸引🤩 啖啖肉之餘又唔會乾身,而且丼飯加入蛋絲,口感更加豐富。✨特盛海鮮天丼✨蒲燒鰻魚丼✨磯燒鮑魚配帶子✨蘋果汁✨提子汽水
磯燒鮑魚配帶子
而磯燒鮑魚入口肉厚爽脆,配埋帶子,好滿足呀!
蒲燒鰻魚丼

Type of Meal
Lunch
蒲燒鰻魚丼
2025-07-01 90 views
旺角分店雖然細細間得10幾個位,但晚市都要排隊! 入到去好似去咗日本小店咁,好有feel~每個定食/丼飯都包埋麵豉湯同水果,價錢合理又飽肚。🍤自選天婦羅定食 $118可以瘋狂自選天婦羅,款式選擇超多,仲可以跟冷烏冬,夏天食啱晒! 帶子 $18 - 大大隻勁肥美, 仲一啲都唔乾!廣島蠔 $18 - 咬落爆汁黑虎蝦 $12 - 大大隻夠晒彈牙帆立貝 $12 紫菜蝦膠 $12 - 市面較少見, 好有特色南瓜 $8 - 非常香甜!杏鮑菇 $8 🍤海老穴子天丼 $108成碗鋪滿炸物,星鰻大大條,一啲都唔腥仲啖啖肉,仲有超鮮甜蟹柳!🧀芝士年糕 $38必叫小食之一,一咬開芝士多到漏出嚟,仲有拉絲效果~

🍤自選天婦羅定食 $118
帶子 $18 - 大大隻勁肥美, 仲一啲都唔乾!
廣島蠔 $18 - 咬落爆汁
黑虎蝦 $12 - 大大隻夠晒彈牙
帆立貝 $12
紫菜蝦膠 $12 - 市面較少見, 好有特色
南瓜 $8 - 非常香甜!
杏鮑菇 $8

🍤海老穴子天丼 $108

🧀芝士年糕 $38
必叫小食之一,一咬開芝士多到漏出嚟,仲有拉絲效果~

2025-06-30 95 views
捌加廿陸天婦羅居酒屋 🍤餐廳地址:捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖唔知大家去日本有冇食過好好食嘅天婦羅?!新鮮食材加埋即叫即炸,真係冇得頂!估唔到香港一樣有咁高質嘅天婦羅,仲要$100左右就食到!✨✨佢哋有多款配搭好嘅天婦羅定食,啱晒選擇困難症嘅朋友~不過如果大家同我一樣,會偏食嘅話都唔緊要,因為佢哋都有自選天婦羅定食,俾大家揀自己鍾意嘅天婦羅婦!我哋分別揀咗兩個自選天婦羅定食🍱,揀咗好多款天婦羅,分別有黑虎蝦🍤、鰻魚🐟、帆立貝🐚、紫菜蝦膠🦐、竹輪、半熟蛋🥚、紫菜、粟米芯🌽、杏鮑菇🍄‍🟫、蘆筍,佢哋嘅每一款天婦羅都好好食,基本上乜嘢都唔會中伏,大家可以放心嗌~ 每一個定食都包咗一款主食,我哋分別揀咗冷酢橘蕎麥麵 同埋 鰹魚湯烏冬~舖頭除咗有提供唔同款式嘅天婦羅之外,都仲有其他丼飯可以選擇,同行朋友揀咗滑蛋豬扒丼 🐷,一樣都係好味又抵食!#香港美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅游 #香港必喝 #香港放題探店 #香港放題店 #香港好去处 #香港推荐食品#香港探店 #香港打卡 #香港旅游 #香港必喝 #香港放題探店
捌加廿陸天婦羅居酒屋 🍤

餐廳地址:捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)
旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖

#香港美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅游 #香港必喝 #香港放題探店 #香港放題店 #香港好去处 #香港推荐食品#香港探店 #香港打卡 #香港旅游 #香港必喝 #香港放題探店 #香港放題店 #香港好去处 #香港推荐食品 #香港美食 #香港必吃 #香港好去處 #香港旅游攻略 #食在香港 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活#foodielyanna_日本野 #旺角_foodielyanna
2025-06-26 156 views
放假冇野做,突然想食天婦羅,即刻諗起捌加廿陸天婦羅居酒屋 ,近近地就喺旺角,之前食親都係夜晚,第一次食lunch,原來lunch都有唔少學生幫襯,應該都係因為佢價錢夠彈性⭐️自選天婦羅定食可以揀飯㨂麵,天氣熱我就揀左凍烏冬,定食仲有埋沙律同麵豉湯天婦羅就揀左:希靈魚,黑虎蝦,那哥魚, 半熟蛋,金菇,粟米芯,蓮藕,四季豆,有一排冇食,好多野都想食,忍唔住愈嗌愈多🙊唯一不變嘅係水準keep到,炸落夠乾身,食落唔油膩👍⭐️紫薯紅豆豆腐雪糕兩粒一口炸紫薯底,仲有d紅豆粒粒,上面就放左一球豆腐味嘅雪糕,再放左少少紅豆粒做點綴,又簡單、又靚、又好味,仲好夾添😋食lunch 仲唔洗加一添呀,更抵😍

⭐️自選天婦羅定食
可以揀飯㨂麵,天氣熱我就揀左凍烏冬,定食仲有埋沙律同麵豉湯

⭐️紫薯紅豆豆腐雪糕

食lunch 仲唔洗加一添呀,更抵😍
2025-06-24
$150 (Lunch)
  • 紫薯紅豆豆腐雪糕
  • 自選天婦羅定食
[✨油麻地捌加廿陸天婦羅居酒屋 ]#捌加廿陸 #油麻地 #居酒屋🔸滑蛋海老丼 $68上面鋪滿滑嫩嘅炒滑蛋同新鮮炸起嘅海老,滑蛋口感柔滑超好食,搭配特製醬汁真係好好食!🔸蒲燒鰻魚丼 $88經典嘅日式料理,鰻魚熱騰騰大大件,肉質鮮嫩醬汁香甜,同米飯搭配得非常和諧,水準好高!🔸原隻活龍蝦天婦羅 $88龍蝦肉好鮮嫩,即使係天婦羅炸完,都保留到滿滿嘅肉汁鮮甜又彈牙,而且真係大大隻啖啖肉超好食,好值一試下!🔸花尾龍躉天婦羅(1件) $28新鮮龍躉魚切片,炸到好酥脆,龍躉肉質細膩,搭配天婦羅酥脆口感,風味十足嘅一份小食。————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳有2層,充滿日式裝飾,如紙燈籠、和風海報等等,氛圍感十足,加上樓上設有榻榻米座位,用餐環境真係和風滿滿,不僅可以品嚐到美味嘅日式料理,仲享受到獨特嘅用餐體驗,值得推薦!📍捌加廿陸天婦羅居酒屋🏠旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖
[✨油麻地捌加廿陸天婦羅居酒屋 ]

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍捌加廿陸天婦羅居酒屋
🏠旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖
隱身於旺角窩打老道的「捌加廿陸」,以吧枱座位與榻榻米閣樓營造濃厚日式居酒屋氛圍,主打即叫即炸的天婦羅,炸衣薄脆不油膩,食材鮮度十足。 **磯燒鮑魚配帶子** 鮑魚軟嫩彈牙,帶子鮮甜多汁,輕裹天婦羅衣炸至微脆,蘸柚子鹽更提鮮。 **新鮮虎蝦天婦羅** 黑虎蝦尺寸驚人,蝦肉爽彈鮮美,炸衣酥脆不搶戲,蘸天婦羅汁或七味粉皆宜。 **龍躉天婦羅** 魚肉厚實嫩滑,外層金黃酥脆,魚油香氣濃郁,佐蘿蔔泥天汁解膩。 **南瓜天婦羅 & 炸芝士年糕** 南瓜甜糯綿密,炸後保留水分;芝士年糕外脆內流心,拉絲效果邪惡誘人。 **生蠔天婦羅** 廣島蠔肥大飽滿,炸後仍鎖住蠔汁,鮮味爆棚。 從海鮮到蔬菜均處理得當,炸功細膩,惟部分食材(如龍躉)需趁熱食用以免腥味滲出。適合追求高CP值天婦羅的食客。

**磯燒鮑魚配帶子**

**新鮮虎蝦天婦羅**

**龍躉天婦羅**

**南瓜天婦羅 & 炸芝士年糕**

**生蠔天婦羅**
廣島蠔肥大飽滿,炸後仍鎖住蠔汁,鮮味爆棚。

2025-06-25
餐廳:捌加廿陸天婦羅居酒屋地點:旺角窩打老道菜式:天婦羅居酒屋餐牌:自選天婦羅定食、小食、期間限定、飲品、酒水今天大家都叫左一個自選天婦羅定食。自選天婦羅定食(冷烏冬、鮮帶子、廣島蠔、鰻魚、黑虎蝦、帆立貝、杏飽菇、冬菇)$124自選天婦羅定食(冷烏冬、鮮帶子、帆立貝、蟹柳)$72飯/冷烏冬/湯烏冬/冷蕎麥麵/湯蕎麥麵底$30,其他主食加錢,然後就加錢加料自選啦。冷烏冬好大碗,個湯夠清而烏冬有咬口,加上蔥花,碗邊有日式芥末。真心覺得食天婦羅要配冷烏冬或者麵,好解油膩感。鮮帶子 加$18帶子肉真心鮮美又嫩,好香帶子味。帆立貝 加$12帆立貝比帶子細隻少少,連裙邊。廣島蠔 加$18 廣島蠔好多汁又大隻。黑虎蝦 加$12 黑虎蝦都好大隻,蝦肉鮮甜。鰻魚 加$18鰻魚帶好香鰻魚汁,口感都唔差。蟹柳 加$12蟹柳我無份食。杏飽菇 加$8杏飽菇爽脆。冬菇 加$8冬菇都好爽脆。成個餐包龍蝦味噌湯一碗同新鮮沙律雜菜一小碗。沙律雜菜係新架,進步左!南蠻炸雞 $38南蠻炸雞一客7件,正常size。加有大量沙律醬同啡色醬汁令入口更滑溜,炸得皮脆肉嫩,有肉汁。墊有椰菜絲沙律,應該係日本椰菜。炸雞軟骨 $38炸雞
餐廳:捌加廿陸天婦羅居酒屋
地點:旺角窩打老道
菜式:天婦羅居酒屋
餐牌:自選天婦羅定食、小食、期間限定、飲品、酒水
今天大家都叫左一個自選天婦羅定食。
自選天婦羅定食(冷烏冬、鮮帶子、帆立貝、蟹柳)$72
鮮帶子 加$18
帶子肉真心鮮美又嫩,好香帶子味。
帆立貝 加$12
帆立貝比帶子細隻少少,連裙邊。
廣島蠔 加$18
廣島蠔好多汁又大隻。
黑虎蝦 加$12
黑虎蝦都好大隻,蝦肉鮮甜。
鰻魚 加$18
鰻魚帶好香鰻魚汁,口感都唔差。
蟹柳 加$12
南蠻炸雞

南蠻炸雞 $38

炸雞軟骨
炸雞軟骨 $38
炸雞軟骨一客多件,雞軟骨黎讲都大大件,墊有椰菜絲沙律。
炸菠蘿伴海鹽雪糕
炸菠蘿伴海鹽雪糕 $28
一大片炸菠蘿面頭加上一球藍色海鹽雪糕球,再加上脆脆。香甜多汁熱辣辣炸菠蘿配少少鹹嘅融化海鹽雪糕,味道口感超正!
總括而言,呢度天婦羅皮夠薄脆,入面食物多汁好味夠鮮美,不愧為天婦羅專門店。座位全部都係吧枱,可以望住師傅炸野比你食。入面裝修好有日本風味。枱上面有七味粉,柚子鹽,鹽同炸蒜,跟餐都有天婦羅汁。平日午膳滿座,好多學生食客。
2025-06-25
$150 (Lunch)
南蠻炸雞
炸雞軟骨
炸菠蘿伴海鹽雪糕
放假喺旺角嗰邊探完朋友想食個飯,見到呢間日本嘢裝修幾有心思,就走咗入去食。入到去覺得自己去咗拉麵舖,入面啲裝修都好有日本嘅感覺磯燒鮑魚配帶子 燒得唔錯,炸粉唔會太厚,鮑魚好爽口兼彈牙,帶子仲keep到好鮮甜,而且質地好滑 自選天婦羅定食 - 鰹魚湯烏冬配天婦羅松葉蟹鉗、黑虎蝦 除左天婦羅同烏冬之外,呢個定食都配左麵豉湯同沙律,好豐富~烏冬好彈牙,鰹魚湯底幾清甜;兩種天婦羅都炸得好酥脆,蟹鉗同黑虎蝦都好新鮮,!我另外仲叫左支汽水,為呢個lunch 劃上完美句號

磯燒鮑魚配帶子

自選天婦羅定食 - 鰹魚湯烏冬配天婦羅松葉蟹鉗、黑虎蝦

我另外仲叫左支汽水,為呢個lunch 劃上完美句號

2025-06-23 89 views
我最近IG 睇到這間餐廳見有d 熱度,週未就去試下 🤭 有驚喜啊,一入到去好似去左日本咁 餐廳仲有上層,榻榻米,好好feel 💃試咗佢哋嘅海鮮天丼、自選天婦羅定食、黑糖蕨餅,炸菠蘿雪糕 🍱🍽️海鮮天丼:呢個菜式有黑虎蝦、帆立貝、那歌魚、蟹柳、本菇、紫菜同四季豆。每一樣食材都經過精心烹調,保持咗原汁原味。特別係黑虎蝦,肉質鮮美,口感彈牙。整體嚟講,呢個海鮮天丼非常豐富,令人滿足。🍽️自選天婦羅定食:我揀咗半熟蛋同原隻活龍蝦天婦羅。半熟蛋煮得恰到好處,蛋黃流心,蛋白嫩滑。而原隻活龍蝦天婦羅則係驚喜之作,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。冷酢橘蕎麥麵:呢款蕎麥麵口感爽滑,配上酸甜適中嘅冷酢橘醬汁,非常開胃。🍽️ 炸菠蘿雪糕,黑糖蕨餅:最後,我埋甜品,甜度適中,係一個完美嘅結尾。如果未有得去旅行,去依間餐廳真係好似係日本咁,令人印象深刻。 性價比ok ,我地今次2 個人食,食到捧住個肚走,$300 有找🫶🏻
我最近IG 睇到這間餐廳
見有d 熱度,週未就去試下 🤭
有驚喜啊,一入到去好似去左日本咁
餐廳仲有上層,榻榻米,好好feel 💃

2025-06-21 199 views
呢間天婦羅之前喺尖沙咀食過, 味道一流. 去到黑布街搵唔到有啲咩食試吓分店有冇分別.地下係吧枱好似食緊拉麵咁位置都幾大.原來仲有樓上雅座. 三自己坐喺上邊一路吹水,一路等住食都幾正.有咗經驗炸蝦,炸蠔同炸帶子係必買嘅嘢,所以我哋今次散嗌, 每日兩隻帶子兩隻蠔粥食咗新嘢,查南瓜都好好食呢度仲有平時喺日本撳機買嘅蘋果汁, 喺日本買都要150 yen.呢度都係$10好有去咗日本嘅感覺.下次想試埋佢嘅烏冬,見到人哋嗌都好香
呢間天婦羅之前喺尖沙咀食過, 味道一流.
去到黑布街搵唔到有啲咩食試吓分店有冇分別.
地下係吧枱好似食緊拉麵咁位置都幾大.

下次想試埋佢嘅烏冬,見到人哋嗌都好香