BaShe Peasts The Entire Fish

BaShe Peasts The Entire Fish (Closed)

巴蜀沸騰一片
Jasminekeki
回味
Jasminekeki
2011-08-25
Follow
最幸福莫過於想食就食,中午食飯時間有限, 食米線未必可以當快餐快快食飽尤其所選的魚卜米線需時20分鐘製, 更試等了30分鐘其實可以外賣拿走吃:魚卜大約有8塊, 每塊整沒有切開, 能與魚湯混合最重要是一點腥味也沒有,米線是全靠湯味濃, 完全唔飲米湯底也忍不了口要飲多兩啖外賣關係, 客人可要求米線與湯底分開裝, 但有另收費(應該是$1-$2)這做法湯才不致被米線吸乾或者令米線變腍不過有一點是, 這店米線似沒有經過"冷河" 以致米線太腍:(晚飯又想起中午所食的不夠喉, 於是晚上再來不份開邊配白飯2 碗, 改轉米線要加$16其實有點不化算, 但奈何配米線似乎更吸引我香辣魚-全邊$150魚肉仍保留水份, 不知是否外層先炸過, 然後全條魚放在爐上, 加上湯邊烤邊吃,魚肉不腥又有魚肉味以淡水魚來說, 個人認為這個價錢稍貴, 服務一般, 店員個個都似part-time不要求有完善服務態度,要茶要水須主動要求座位是全店最大問題, 非常擠迫, 有點想盡吃飽即溜:)Read More
+ 2
你也退步了
ET for Food
2011-06-19
Follow
可能今日落雨, 所以到達時入面得2檯客 (定係烤魚熱潮已過?)。雖然座位擺放較逼, 但因人小, 都坐得 ok。四個人 shared o左個中辣既香辣全魚。 賣相同以前 (大概年半前) 既一樣, 但食味卻退步了。魚烤得不夠脆, 唔夠辣, 而且感覺油膩o左。Think 以後唔需要特登o黎紅磡食 lu... :(Read More
深貽
辣得過引
深貽
Level 2
2011-05-05
Follow
昨晚九點收工, 和同事到此店光顧, 雖然已過了晚飯時段, 店內仍然人頭湧湧, 但無需等位。此店改名前, 我也來過數次, 覺得也不錯。來到這裡, 一定要點烤魚, 我們兩人只點了小邊 ($120), 另外還有大邊 及 全魚選擇; 而且還有很多不同口味, 香辣, 麻辣, 剁椒, 酸辣, 豉味等等, 因同事不愛吃辣, 於是香辣, 小辣, 另送 2 碗白飯或 1 碗魚湯米線, 加$18 跟配菜 (金菇、大豆芽菜)。雖說是小邊, 但上枱一整盤, 配菜放兩旁吸引辣汁, 黑鯇魚蓋上大量辣椒, 豆豉, 蒽, 賣相相當吸引, 大大碟, 未食也感覺滿足!鯇魚其實沒甚味, 但釀上辣汁, 豆豉, 卻又異常美味。 小辣有辣的香味, 又不會蓋過魚的鮮味, 很適合我們這些嚐辣又怕辣的人, 正!另外, 我們還點了一道「口水雞」 ($38), 雞蓋上一層花生碎及醬汁, 心想一定是很重花生味, 但入口, 又發現花生味恰到好處, 不會太濃, 初入口會覺得很辣, 但慢慢便沒有了辣感, 雞的肉質很嫩滑, 凍食, 有點像醉雞般, 很不一樣的口水雞。雖說魚是此店主打, 可惜, 那碗魚湯米線真的麻麻, 還帶點魚腥味, 下次還是要白飯比較好。Read More
香辣烤魚
口水雞
蒜泥白肉
為食lydia
桌桌有‘魚’
為食lydia
2011-02-25
Follow
陪同父母去紅館看臺灣東方歌舞團的演唱會(俗稱老歌演唱會),時間尚早,先行填飽肚子再說。父母嗜辣又愛吃魚,在網上搜尋過得知紅磡有家烤魚店正合適,立刻前往。 此店原本叫“巴蜀烤全魚”,聽說因拍檔糾紛問題改名為“巴蜀沸騰一片”,似乎沒那麼順口,也應驗了合伙做生意難長久的道理。:( 店面窄小,桌椅又擠,好在侍應招呼勤快。一眼望去每桌都叫了大盤裝著的烤魚,(好象大家商量好的)區別在醬汁和大小的不同而已。如人數多叫個烤全魚倒挺劃算的,因為半邊魚都要一百五十元,整條才不過二百二十元。我們點的是香辣烤半邊魚,本想要中辣,店員提醒小辣都挺辣的,於是聽了他的話,另外還叫了夫妻肺片和羊肉串。 香辣烤半邊魚:另有一種叫小半邊魚指的是去了頭尾的,魚用的是鯇魚,先行烤過,在放入下點酒精爐的大不鏽鋼盤中慢慢煮著,盤中堆滿辣椒乾,還有洋蔥絲、蔥蒜。剛開始看到紅彤彤的辣椒乾,心想肯定是很辣的,可當夾塊魚肉吃進嘴才知道是嚇唬人的,只是輕微的辣,我想中辣應該也可以挑戰的,因為烤過魚皮某些地方呈現焦黑,吃起來倒也香脆,魚肉自然不能和清蒸的比,嫩滑度一般,吃這種烹飪方式的魚其實最主要是吃它的汁,所以店方附送兩碗白飯。由於一直有酒精爐煮著魚,魚湯便逐漸蒸發,店員會主動為客人加湯汁,有時還將爐子在盤下移移位,防止一個部分烤得久了煮乾了。 夫妻肺片:真沒料到,這個比主角烤魚辣多了,還是麻辣的,碟子雖小份量不少,牛肚、牛肺切得夠薄,每片都沾上了麻辣醬,辣得過隱! 羊肉串:非常多筋,咬起來頗費力,以往我吃過的羊肉串真是片片小羊肉,哪有筋存在?雖然調味不錯,用的是孜然粉,可我不還是覺得這羊肉串處理得不好。:( 這餐飯父母大人吃得很滿意,不過吃完他們還是像往常般說:“在家吃就好了,幹嗎出來上館子,多貴呀!”,瞧,我的爸媽就是這樣,一生都很節省的,他們老一輩人覺得財富靠節約得來的,可如今這個理行不通了,尤其在香港哪怕不吃不喝也存不了幾個錢,得投資有道,錢生錢才行哪! Read More
+ 1
往魚裡加湯
YanYan 228
辣魚愛好者, 來吧~
YanYan 228
2011-02-23
Follow
本來落紅磡想吃蠔意粉, 點知想吃果間原來逄星期一休息, 失望而回, 再轉地區吃野又費時, 所以我同老公就決定去吃附近巴蜀野~因為落親紅磡都經過, 成日見人地枱枱都一盤盤燒燒下, 好奇心之下, 我地都心郁郁走左入去睇下究竟係乜東東~ 見到個餐牌就俾乜乜烤魚吸引著, 留意唔到其他食物~老公愛吃魚, 必叫烤魚, 但揀點整/咩辣味烤魚, 就揀左勁耐, 依我記得, 有香辣, 麻辣, 豆豉, 切椒.........ETC~ 太多, 唔記得左~ 我地叫左麻辣烤魚(大邊)(微辣), 加配料~ $150(大邊)+18(配料)一大盤辣油, 一大堆辣椒~ 的確好吸引~ 依我的方向, 是吃到魚背, 超多骨, 所以初初我是不太愛吃這魚 :( , 反而狂吃配菜(金菇, 秀珍菇, 大蔥, 洋蔥.....), 用來送飯好正, 因為配菜吸哂魚味麻辣味~但後來老公俾左魚腩我吃, 嘩~~~~~ 好滑, 辣辣地, 啖啖肉~ 因我肚子比較敏感, 所以我都唔係吃太多, 淺嘗就OK~我地都有ORDER串燒豬頸肉$10(唔記得影相), 超好味, 有D辣粉/孜然粉係肉面, 好香, 肉不太韌~ [烤魚除分不同材料整, 還分不同辣度, 仲有分小邊($120), 大邊($150), 全條($2X0),配料要另加錢, ORDER烤魚送2碗飯串燒好似$10-15/串, 飲品每支$10] 總括: 如果愛吃辣野, 又愛吃魚, 唔怕骨, 的確好選擇~ 但我都愛微辣食物, 但唔係太愛魚, 除非啖啖肉的魚, 一嘗的確好正~ 如果下次有機會再來, 想吃羊肉串, 想試下米線, 因當場見到其實好多單身人仕都來吃米線~ :)Read More
串燒
烤魚
ricky_ng
今次終於有機會試到啦...一定會再食呀.!!
ricky_ng
Level 2
2011-02-11
Follow
其實呢間野我想個烤魚好耐....次次都係叫左個魚湯米線..今次終於食到個烤魚啦.!!六點半放左學之後...就行過去....行到去天橋尾...又聞到好香既媽咪雞蛋仔味...又忍唔著-....買左一底正七點半去到去間餐廳....都幾多人下...好彩有訂位姐...每一圍都有條魚係到烤下烤下...今次我都有得烤啦..落ORDER...叫左個香麻辣味烤魚,蒜泥白肉,同埋魚湯娃娃菜....個蒜泥白肉好快就黎到.....(唔記影相呀..失敗)唔算係太辣...舊肉中間夾著青瓜...加上少少既香料....食落去好爽同香...:)30蚊有七舊...抵食:)之後黎個魚湯娃娃菜...呢味菜個重點其實係個魚湯.~娃娃菜只係其次...個魚湯真係超正勁香魚味....飲落去就知落足料...仲要無腥味...一流呀.!!飲緊湯既時候...主菜烤魚黎到....今次要左香麻辣味,中辣,大邊加配菜...一黎到已經係勁香...食落去條魚係勁滑...加埋D汁,辣椒...辣辣地...送飯真係一流.!!不過今次叫中辣...但是辣椒既麻,辣味同埋香料既味道...已經很濃...蓋過了魚本身既鮮味...所以如果論味味道的話...相信微辣會更好的.!Read More
烤魚~
香麻辣味烤魚
魚湯娃娃菜
jes_bb
上次路過, 今次終於入去試~!
jes_bb
Level 3
2011-01-12
Follow
今晚好凍, 本身諗左好耐, 都唔知食乜好, 男友突然諗起, 上次我地去食三河屋有經過呢間餐廳, 於是就向目的地進發喇~!!~!~一入餐廳, 見枱枱都叫魚, 睇一睇MENU, 決定叫一個烤魚, "大邊"的SIZE, 輕度麻辣, 一個口水雞, 同一串羊肉攝牙隙~~~條魚上枱喇!!! 勁大條..............................-_-"但其實都好惹味~~~ 少辣都好辣~~~~~~條魚真係好香, 難怪枱枱都食.....點埋D汁, 送飯一流~D魚肉都好滑, 仲好嫩tim~!個口水雞就個人覺得一般, 個羊肉串都好香口~!食完呢餐辣辣野, 全身都好warm呀~!~!~!~~!!!~~Read More
+ 1
案內人
Level 1
2010-11-04
Follow
很久冇到紅磡食烤魚,今次去到換左新名「巴蜀沸騰一片」,味道同我第一次食的時候一樣好味,曾經有一段時候水準較差,同老闆講起佢話商業糾紛都冇理店舖,而家自己做番所以味道今正。今次4個人去食叫左兩條大邊,1條麻辣、1條豆豉,另外叫口水雞、蒜泥白肉、涼拌青瓜、介香木耳。口水雞d雞好滑汁又正,、蒜泥白肉中間有塊青瓜食落好有口感、介香木耳夠爽真係好正,麻辣大邊夠麻夠辣、豆豉小小辣豆豉好香。侍應服務比以前好好多。Read More
原来有这个商业问题,令食品欠差,我好多朋友没有再去,我要告知他们再去吃真正烤魚....好食一定会推介出去,~~~不会失望吧.:)
2010-11-06
Ratings
烤魚、蒜泥白肉、介香木耳
remywong
人人也是為烤魚
remywong
Level 1
2010-11-04
Follow
香辣味烤全魚、酸菜味烤全魚(不辣),我覺得酸菜味烤全魚唔錯,送飯一流,加了配菜, 幾好食......蒜泥白肉~~~D豬腩肉包住左塊青瓜,, 一D都唔肥膩, D汁辣辣地又有D蔥,蒜, 好正, 好正, 夫妻肺片~~~最鐘意不是它的肺片,而是它的汁及辣椒花生,食落感覺唔錯!可以一試!Read More
Ratings
香辣味烤全魚、酸菜味烤全魚(不辣)
蒜泥白肉
夫妻肺片