2020-06-07 765 views
去完斧山道運動場跑步,最近宜又有好野食嘅地方,當然就係牛池灣啦。牛池灣眾多嘅好嘢食之中,我就最鐘意富源潮州打冷美食。富源喺牛池灣已經好幾個十年,往往都係座無虛席,讀書嘅時候已經成日幫襯。富源食物好味得嚟唔貴,而且好有人情味👍🏻👍🏻。宜家嘅老板娘花姐好中意同一班食客傾計同飲下酒嫁😆😆。..冰鎮豬手出面食豬手好多時都係滷水,用冰鎮手法去處理豬手就比較少,因為程序較多,而且最少要雪一晚先會入味。凍食嘅冰鎮豬手其實是一款好惹味的豬手,酸酸甜甜帶點辣,好適合夏天。講返富源嘅冰鎮豬手,我好鐘意食係因為調味非常咁好,豬手皮又夠彈口,唔使怕有果種骨膠原黏口嘅口感,食多幾隻都無問題😋😋。..滷水鵝肉食潮州嘢要點可以少咗滷水鵝肉?富源嘅滷水鵝肉肉軟滑有彈性,非常入味。香料味道平均,突出滷水味之餘又唔會涸喉。加埋滷水豆腐,點埋蒜粒白醋汁嚟食,先至夠正宗👍🏻👍🏻。..通菜炒牛肉鑊氣小炒亦係香港地大排檔嘅另一特式。今日我就點咗通菜炒牛肉,通菜新鮮,一啲都唔老,牛肉亦夠薄片,仲好有鑊氣添😸😸。..食到咁上下,終於見到花姐喇😀😀。同花姐飲返兩杯,叫花姐幫我寫兩個好味嘅小菜,花姐記幫我揀咗沙茶醬炒牛肉同芥末牛柳粒。.

黑啤、藍妹

沙茶醬炒牛肉
牛肉同通菜炒牛肉一樣夠哂薄新,但配上沙茶醬炒,風味完全唔同。牛肉底下係滿滿嘅菜芯,支支菜芯都非常之甜,再配埋沙茶醬食,好惹味好好食😍😍。

芥末牛柳粒
依道菜嘅牛柳粒,配上青椒、紅椒、洋蔥等材料。牛柳粒外面少少香脆、內裡肉好嫩滑。芥末份量合適,少少攻鼻,但又唔會好搶。花姐果然好推介👍🏻👍🏻。

黑啤、藍妹
2020-05-31 590 views
每次搭車經過都見呢間大排檔座無虛席,決定訂位同屋企人試試。估唔到唔止夠風味,簡直係平靚正🤪。.🥢滷水拼盤 $88食潮州打冷一定唔少得滷水。滷水汁夠香又唔會太鹹,唔會遮蓋食材本身嘅味道。鵝腸爽口彈牙好惹味☺️。.🥢富源小炒皇 $68蝦乾、魚乾、鮮魷食落夠鮮味,加上翠綠無渣嘅蒜心苗,超好餸飯。.🥢咕嚕肉 $68咕嚕肉外脆內軟,配上酸甜開胃嘅醬汁,令人食到停唔到口。.🥢蒜蓉炒油麥菜 $45大排檔炒碟菜都特別夠鑊氣,唔會炒到出晒水,所以連油麥菜食落都比平時清甜。.本身好少食大排檔,好彩呢度老板娘熱情得嚟又老實,推介咗幾道好味得嚟價錢又平民嘅小菜,所以先食到好嘢😋。
🥢滷水拼盤 $88
🥢富源小炒皇 $68
🥢咕嚕肉 $68
咕嚕肉外脆內軟,配上酸甜開胃嘅醬汁,令人食到停唔到口。
🥢蒜蓉炒油麥菜 $45
2020-05-28 430 views
早兩日去開彩虹找朋友拎野, 之後順便同佢一齊食飯啦!佢話呢頭有間大排檔唔錯想同我啤啤佢喎,見你咁積極我緊陪你嘅。但我話大前提有冇野岩我仔仔食先,佢話一定有,咁我就好放心去了。天氣唔太熱我們選擇座外邊夠哂地道, 我先問了仔仔想食咩先,仔仔即話,豉椒炒蟶子和豉椒炒花甲,好一於叫呢d, 我仲叫左韭菜豬紅,富源 小炒皇和黑椒牛柳。嘩,炒蟶子和花甲夠哂風味,我地追住食,好快清哂,仔仔都話好味。而韭菜豬紅,豬紅做得唔錯唔易散開,份量好多點一d辣油食好正,韭菜入哂味。小炒皇就將好多材料加蒜芯一齊炒,所以好夠鑊氣,送啤酒慢慢食一流,因每樣都要慢慢咬。黑椒牛柳,香濃的黑椒味加上洋蔥,配飯一流,而牛柳亦好淋。係呢到食,會食得出人情味,因為由我座低起,d 員工已經好熱情招呼我地,又問小朋友怕唔怕熱,洗唔洗座入冷氣房果邊,又會上前問我地野食岩唔岩我們胃口。我同朋友飲緊啤酒時,果到的老板娘突然會拎住杯酒過來吹兩句,真係好熱情,唔怪得咁多街坊朋友幫襯。

黑椒牛柳,香濃的黑椒味加上洋蔥,配飯一流,而牛柳亦好淋。

禮拜日得閒同班手足去釣魚🎣肚餓梗係要食嘢 唸緊去邊食嘢果陣 行過路過見到呢間幾火爆 唸住一定唔會死啦點知又係惡夢既開始😍羊腩煲好似係主打 不過份量真係好少 懷疑廚師有冇偷食因為我地一人一舊就冇啦 配菜就好足夠既味道都幾特別 秋意起 食羊腩煲暖身真係正🤪小炒王名副其實係乜都炒埋一碟 食🉐️下 但冇乜味🤨九肚魚 炸到淋patpat 一夾舊散好似豆腐做既咁 不過味道一搬搬 食唔出咩味好失望呢個 豉椒炒蜆一來冇乜鑊氣 二來冇乜肉 好多空既 三來冇乜味 冇果陣小炒王既味道😟豬手真係伏中之伏 根本白灼 我要掉入煲入面滾下先食🉐️落肚😒😒總結來講 呢間除左牛腩煲係食🉐️下 其他根本唔🉐️掂價錢又偏貴 環境又唔係好 咁既價錢我好多選擇一次🈶️多 再來就甩拖🙃🙃🙃

禮拜日得閒同班手足去釣魚🎣

呢間除左牛腩煲係食🉐️下 其他根本唔🉐️掂
價錢又偏貴 環境又唔係好 咁既價錢我好多選擇
一次🈶️多 再來就甩拖🙃🙃🙃
2019-10-18 558 views
🔅🔅🔅個人好鍾意食大排檔一大班朋友聚埋一齊傾計叫唔同噶餸菜滿足晒唔同人噶口味👍我地通常都係每人叫一個🤙食到幾麻甩都得😂😂🔸餐廳位於牛池灣街市牌坊入少少位置真係勁地道😎🔹<咕嚕肉>-$68大牌檔必叫之選食落係外脆內軟個汁酸度適中送飯一流😝🔸<鼓汁蒸大鱔>-$108鱔唔係每個人都好哩碟鱔真係好新鮮每塊都有返咁上下的厚度而且彈性十足😋😋推薦鍾意鱔噶你呀👍🔹<椒鹽鮮魷>-$78哩個都係大排檔必食個人覺得係食過咁多間大排檔中數一數二個粉漿剛剛好😳而且魷魚好厚身🥰一個二個都爭住食😂😂🔸<菜甫肉碎煎蛋>-$68家常菜之一菜譜味道適中不會偏甜/偏鹹蛋噶厚度睇相就知😃 🔹<沙嗲粉絲牛肉煲> -$80牛肉很嫩滑👍但個汁甜左d🤔粉絲唔會一patpat👌🔸<濃湯花甲泡菜苗> -$75建議先試個湯個湯真係好鮮甜😋而花甲就有沙☹️如果無沙同埋係雜菜就更加好啦🙈🔹<總結>整體食物質素良好👍價錢屬平👌正價比不錯喔👍👍同埋店鋪都有好多打冷會再回頭試試其他☺️
🔅🔅🔅

同埋店鋪都有好多打冷
會再回頭試試其他☺️
  • 椒鹽鮮魷
2018-03-09 2114 views
老實說我在富源由舊老板胡髟佬到現在,經老闆花姐兩姊弟一手經營,水準上升。但大家只要不介意上午是小型街市。無論潮洲菜,小炒,火煱也是水準之作。經轉手後也邀請大酒楼大廚做總廚。價錢就…香港也難找到這麼經濟。我每星期至少也到一次。少有的親切大排擋。本人十分支持。由深水埗,荃灣到牛池灣村,真高興這水準之高的大排擋。特别是羊腩煲,我老爸是要求高的人。上年帶了他食一次就深深記住。還有現在做保險的朋友,經常說要到新富源食羊腩煲。仲有其他老友也不能忘記富源美味的雞煲。你們可以話我吹水。你們自己來試下就知道。我多數星期五晚在這兒開餐,不論約了朋友還是自己一個。今晚自己一個人二打火煱,喝啤酒。開心一樂也,自我放鬆的好地方。
2018-03-09
$100 (Dinner)
  • 羊腩煲
  • 潮洲打冷,雞煲,小炒。
2017-11-04 1726 views
星期日,一行六條友係西貢行完山一心想食大排擋,就搵間就近既,其實搭巴士都搭左半個鐘先到彩虹。去到好彩都未好多人,有大枱坐,後來都黎咗幾枱鬼佬。鹵水拼盤,包含鹵水生腸,腩肉,紅腸,蛋,鵝,豆腐,個人覺得鹵水汁味唔夠濃郁。6/10呀姐推介香口骨,但我同fd都聽到”鄉下骨”😂佢話餐牌無既,包好食。叫咗碟,的確惹味,啲肉唔會話太乾太硬,啲汁滲晒入肉到,重點係個汁好好味。9/10(椒鹽鮮魷+九肚魚),九肚魚俾得多過鮮魷,熱辣辣,表皮炸得非常酥脆,唔會過咸。9/10食咁多熱氣野當然要叫碟菜balance翻😀豆鼓鯪魚油麥菜,咁配搭都幾特別。最後都叫咗米酒雞,啲雞好鞋,唔建議叫。

油麥菜

最後都叫咗米酒雞,啲雞好鞋,唔建議叫。
2017-05-03 1711 views
友人就嚟去working holiday,臨走前決定聚一聚食餐飯。說好的打冷終於食到啦我地揀左富源潮洲打冷美食!夜晩十一點幾呢d時間打冷好有風味!一行四人坐低睇左陣menu諗定自己心水野食!我地一人叫左一個,包括:滷水鵝片、墨魚拼大腸、韭菜豬紅同蠔餅!食住花生等$38韭菜豬紅,上面放了少許蒜、辣椒,底下墊上韭菜,重胡椒味,份量頗多!大腸冇臊味,墨魚彈牙,並有唐生菜墊底。滷水鵝片偏老和韌,有點失色!蠔餅熱辣辣,邊位夠脆,蠔仔粒很多呢麻甩打冷,完成!

我地揀左富源潮洲打冷美食!
花生
食住花生等
韭菜豬紅
墨魚拼大腸
大腸冇臊味,墨魚彈牙,並有唐生菜墊底。
滷水鵝片
滷水鵝片偏老和韌,有點失色!
蠔餅
蠔餅熱辣辣,邊位夠脆,蠔仔粒很多呢
麻甩打冷,完成!
花生
蠔餅
2016-12-25 1637 views
平安夜去食羊腩煲一定唔駛排長龍就腳關係就揀咗呢間平時呢度都幾爆場,幸好今日一去就有位呢度羊腩煲冇分大小,三個人食剛好羊腩唔少有瘦有半肥瘦,整體份量都唔少,配料正常,冬菇、支竹、荀、馬蹄。整個腩都入味,湯底味道好香濃,抵食再叫咗D火鍋配料繼續食埋個羊腩湯底鮮魷魚份量正常,新鮮,合理墨魚片口感唔錯再叫多個鱔片,不過不失再想食D香口嘢,椒鹽白飯魚絶對係我首選椒鹽脆、夠香白飯魚炸得乾身,粉唔厚,連椒鹽粒點少少喼汁好正好香口今晚食物水準唔錯,有機會再光顧
平安夜去食羊腩煲一定唔駛排長龍
就腳關係就揀咗呢間
平時呢度都幾爆場,幸好今日一去就有位
羊腩煲
呢度羊腩煲冇分大小,三個人食剛好
鮮魷
再叫咗D火鍋配料繼續食埋個羊腩湯底
鮮魷魚份量正常,新鮮,合理
墨魚片
墨魚片口感唔錯
鱔片
再叫多個鱔片,不過不失
椒鹽白飯魚
再想食D香口嘢,椒鹽白飯魚絶對係我首選
椒鹽脆、夠香
白飯魚炸得乾身,粉唔厚,連椒鹽粒點少少喼汁好正好香口

今晚食物水準唔錯,有機會再光顧
2016-12-24
$200 (Dinner)
鮮魷
墨魚片
鱔片
椒鹽白飯魚
2015-05-09 1773 views
因為學校事務,呢一晚成11點先離開學校。番到彩虹先驚覺自己未食晚飯,所以就同媽媽去左彩虹街市附近搵餐廳。嚟到彩虹街市,發覺好多食肆都已經閂咗,得翻呢間富源,就唯有一試。富源主要係潮州嘢食,亦即係打冷,最後我哋2個人嗌咗total 5餸2白飯1可樂。小菜分別係鹵水鵝片、蒜蓉炒白菜仔、炒蜆、小炒皇同椒鹽鴨舌。令我最impressed嘅係椒鹽鴨舌。呢道椒鹽鴨舌係我去到大排檔必叫之選,而富源嘅椒鹽鴨舌都幾好食。佢咸味適宜,而且用料都幾新鮮,好impressive。

2015-04-27
$164 (Last Night Supper)
  • 椒鹽鴨舌
2014-07-14 1177 views
豬紅…好入味,又夠煙韌,正西蘭花炒鮮魷…夠火喉,好新鮮,加啲胡椒粉夠晒好味豉椒炒蜆…都幾大碟,啲蜆肉大大粒豬腸并鵝腸…鵝腸鹵得好入味,又唔肥,豬腸我無食,但朋友話好味最後叫咗碟椒鹽鮮魷,好好味,外面好鬆脆,入面就好軟綿綿,最好味係呢碟,不過就唔記得影相我哋飲咗兩支大藍妹啤,個老細又好好人,請我哋飲多兩支,仲不停同我哋傾偈,好好笑
豬紅…好入味,又夠煙韌,正

西蘭花炒鮮魷…夠火喉,好新鮮,加啲胡椒粉夠晒好味

豉椒炒蜆…都幾大碟,啲蜆肉大大粒

2014-07-12
$95 (Last Night Supper)
  • 椒鹽鮮魷
OK!
2010-04-02 884 views
彩虹牛池灣 .系附近住, 但第一次幚襯. 門口坐滿晒人, 但入面反而有位.2 人叫左~1. 卥水拼盤: $55 碌得剛好, 無過熟. 有鵝肉鵝片. 唯一卥汁唔夠味同唔夠香. 但拼盤肉類可以的.2. 鹽水豆腐: $35 ok.3. 楊洲抄飯: $25 晚市超抵. 幾大碟. 算好多蝦 濕左d 同唔夠香. 當然平就唔好要求咁高啦, 好抵食!純生 $10 食左 $125 .
彩虹牛池灣 [富源潮州打冷] .
系附近住, 但第一次幚襯.

門口坐滿晒人, 但入面反而有位.
2 人叫左~
但拼盤肉類可以的.
2. 鹽水豆腐: $35 ok.
3. 楊洲抄飯: $25 晚市超抵. 幾大碟. 算好多蝦
濕左d 同唔夠香.
當然平就唔好要求咁高啦, 好抵食!
純生 $10

食左 $125 .

平!
2010-04-01
$62 (Dinner)
平!
  • 卥水拼盤
  • 鹽水豆腐
  • 楊洲抄飯
(Non-member)
2009-01-04 397 views
記得2007年除夕同大班朋友去過,當時我遲左去到....又食左飯.所以冇食野.不過呢間大牌檔好深刻.因為當時仲未成為我男朋友既男仔都響度..........2008年na!個男仔終於成為我男朋友...於是年尾又再去1次.先叫左個細既羊腩煲,好似70幾蚊....大就90幾.不過兩個人少少地食住先啦.我從來都唔食羊腩煲. 但呢個羊腩煲的確好吸引.仲有1碟生菜送. d羊好林...林得黎係岩岩好,唔會好un 我第1次食羊腩煲..都覺得好好食. 各位1定要試吓呢個招牌菜! 99分!!之後再嗌左個豉椒炒蜆. 都十分好..因為完全冇沙.而且豉椒味剛剛好,不太喊. 唯獨有1隻未熟開唔到. 不過份量唔太多,兩個人食的話可能略嫌少. $45 85分!仲有叫左個豉椒雞軟骨,雞軟骨唔會過熟.都好好. 不過可能乾炒關係,鹹左少少...... 呢個就俾75分啦!! $45-$48另外,叫左1罐可樂飲,羊腩煲+可樂=perfect match^_^!仲有兩碗白飯....講到大牌檔1定要試吓呢間. 好正.

仲有兩碗白飯....

講到大牌檔1定要試吓呢間. 好正.
$100 (Dinner)
  • 羊腩煲! 必食!!