Plastic Cook Noodles

Plastic Cook Noodles (Closed)

姓膠煮麵
Plastic Cook Noodles (Closed)
Meowme
屯門特色燈牌隱世小店
Meowme
2022-10-06
Follow
屯門特色燈牌隱世小店💛皇牌台式肉燥豬頸肉飯 $52識食一定要叫肉燥飯,肉燥份量夠晒足料,撈飯可以每一口都食到滿足感,肉燥味道好濃,稀度剛剛好唔會太濕,再加上啖啖豬頸肉真心推介!姓膠煲仔韓式部隊鍋 $60(午餐肉、芝士腸、芝士、泡菜、魚腐)韓式部隊鍋雖然好似好簡單咁,但係做得足你入味一啲都唔容易,湯底浸滿晒泡菜好足味,加埋叫咗烏冬做面底真係絕配,每一樣配料都充滿着泡菜味,加上少許微辣同埋半溶芝士,成個鍋真係無得輸!桃『膠』雪耳紅棗糖水 跟餐 +$18跟餐糖水真係誠意推介,細細碗但係好足料,真係食桃膠都食到飽,甜度適中做飯後糖水一流!椒鹽豆腐 $25同想像中嘅椒鹽豆腐唔一樣,佢加咗大量嘅蒜香,令到豆腐更惹味,加埋金黃香脆嘅表面口感更佳!泰辣雞軟骨 $34平時隻雞軟骨就食得多啦,今次用咗泰式風味,入口感覺好新鮮,辣得來又好有咬口,慢慢食吓食吓就會上癮,如果用嚟送啤酒更加滋味!姓膠煮麵 (屯門)屯門屯利街1號華都商場1樓59-60號舖Read More
MKY食好啲
夠刺激的辣
MKY食好啲
2022-10-02
Follow
姓膠煮麵 (屯門)屯門屯利街1號華都商場1樓59-60號舖屯門真係有好多隱世小鋪,其實幾惹味,有待你去發掘㗎,今日同Nicky 去食飯吹水,工作咁辛苦梗係要有個Happy Friday啦。一入來叫咗兩個小食先,雞軟骨同埋炸豆腐,全部都係小辣,但小辣已經夠麻痹你嘅嘴,都幾辣。雞軟骨細細粒易入口好快清晒,炸豆腐有炸蒜鋪滿,真係勁香口。主食都係辣為主,叫咗個紅薯粉招牌蕃茄辣湯,配左三款小食就係魚片頭、竹笙同埋午餐肉,非常足料,好大碗,一定食到你飽,見到都覺得辣。惹味麻辣鴨胸飯,真係要讚一讚佢啲鴨胸煮得好好食😋麻辣味道剛剛好,絕對係刺激味蕾嘅。糖水係桃膠雪耳紅棗,自家制煲又真係煲得好有質感,入口綿滑,清甜。可樂同凍菜蜜係解辣好幫手,爽😊Read More
+ 7
LazyDiary
【姓膠煮麵】主打無味精~良心街坊小店
LazyDiary
2022-09-29
Follow
澱粉控+食辣愛好者Venus 真係超鍾意食米線、紅薯粉,以前基本上一星期都食幾次,不過發覺每次食完會好口乾同口渴,太重味精下依家都係一個月食1-2次朋友介紹我去【姓膠煮麵】試下,個名就好出la,去到係一間小店嚟,舖頭牆上貼滿媒體報道,原來舖頭係一對90後夫婦開,主打無味精,以蕃茄湯+ 芫荽湯為店舖招牌湯底,除咗麵亦都有飯、小食、甜品選擇姓膠煮麵🍜個名係噱頭嚟,實情都係車仔麵,揀麵、揀湯底、揀餸,我揀咗酸辣湯底配紅薯寛粉,餸就揀咗豆卜、廚師腸、生菜同蜆肉,第一次食車仔麵有蜆肉揀,份量都算多。雖然酸辣湯唔夠辣,但用麵豉湯做湯底有種食緊日式拉麵嘅感覺,湯底好味之餘食得出真係無味精,食完無口渴,下次想試埋蕃茄湯底!皇牌台式肉燥豬頸肉飯🐽大大碗肉燥飯+超爽脆邊豬頸肉,口感同味覺都一流,$52碗飯絕對性價比高!順帶一提依到用嘅豬頸肉係好爽口無肥肉㗎!椒鹽豆腐◻️即叫即炸上枱熱辣辣~巨量炸蒜堆到成炸蒜山,一口椒鹽豆腐夾雜超香炸蒜+少少辣味,邪惡又好味!我發掘一個隱藏食法,食完椒鹽豆腐剩低好多炸蒜唔好浪費,放入麵湯底食更加惹味!泰辣雞軟骨🐤極度推介一定要試!泰式醬汁做得好出色,青檸味比平日泰式汁多,入口超fresh~酸酸辣辣加上脆口雞軟骨非常開胃!桃膠雪耳紅棗糖水🔴一款滋潤養顏糖水,入口立即潤喉,凍食有透心涼感覺,材料亦非常多,每啖都食到桃膠📍地址:屯門屯利街1號華都商場1樓59-60號舖Read More
+ 6
街坊地道小店
Yummmmy0527
2022-09-28
Follow
招牌蕃茄湯雞肉紅薯闊粉 $39.00超級特濃烈的蕃茄湯,裡頭有足料蕃茄塊,湯頭可以飲,無味精,食完唔會口乾乾,份量大,紅薯闊粉彈牙好味。點了雞肉都是大大份的,經濟之選。綠色小荽界雞肉烏冬 $44.00到達芫荽界的另一個層次,首先要點一碗芫荽麵,湯底有打碎了的芫荽底加入湯頭再把芫荽灑好灑滿,極有滿足感,同樣無味精飲得杯落。推✨桃膠雪耳紅棗糖水(跟餐加$18.00)估唔到會有足料桃膠糖水,雪耳原隻上,又清又甜,食完麵配上一碗岩岩好。椒鹽豆腐一碟 $25.00把炸好的豆腐加到炸蒜之中。炭燒王牌豬頸肉 $50.00這個不錯份量足夠兩個人食,又香又有咬口,食肉怪獸可點。服務:店舖只有兩個人主理,忙得不可開交,但服務人群的男生都非常有禮貌,多忙都會好好照顧好客人。環境:有不少香港地道裝飾,別出心裁。坐位亦多。Read More
kiki527
華都小飯店
kiki527
2022-09-27
Follow
今日同男朋友諗住喺屯門睇戲行到過嚟見到華都商場其實都幾多嘢食同埋行原來一樓有好多食肆添適逢準備就嚟收工時間餐廳裝修得幾靚,好有香港風格所以我哋就決定食呢一間餐廳嘅名都係用食字佢類似有少少似車仔麵我哋揀咗紅薯寬粉配酸辣湯酸辣湯梗係配鴨血,湯底帶香麻紅薯寬粉口感Q彈有筋道鴨血口感不會鬆散,但略嫌烹煮時間久了香茅豬扒飯是2塊大豬扒,豬扒大大塊,即炸好香口但香茅味道就覺得有啲唔夠桃膠雪耳紅棗糖水配飯餐加$18就已經可以跟,雪耳好爽口感覺都幾滋補,啱晒女仔我哋另外加咗兩個小食炸豬頸肉同埋泰式雞軟骨,雞軟骨酸酸辣辣咁樣好開胃,同埋佢冇平時嗰啲厚粉,所以食得更加過癮。豬頸肉配咗泰式辣醬,同樣係酸酸辣辣。Read More
sisi_tse1227
用心烹調嘅好味湯底
sisi_tse1227
Level 3
2022-09-20
Follow
麻辣水煮牛肉紅薯粉紅薯粉一上枱,真係好吸引!先$50可以食到咁大碗,性價比真係好高。再加上佢牛肉嘅份量都好多,湯底亦都唔會去到好油好鹹,完全係可以成碗食晒嘅好味選擇!蕃茄湯底豬頸肉米線呢個蕃茄湯底飲得出係自己煲嘅,同埋冇落味精。最擔心出去食嘢成日會食咗好多味精,但係呢一個感受到係食完唔會覺得好口渴。另外米線份量都偏多,假若係小鳥胃,就可以叫小米線。一啖湯一啖米線,佢個套餐仲可以再加多一樣餸添!真係好抵呀!老闆善良親切!支持小店。Read More
wnganc
小店💛
wnganc
2022-09-03
Follow
成日聽到依間小店嘅大名 今日終於都嚟牆上嘅裝飾都好靚💛有麵有飯有小食 都幾多選擇 而且價錢唔算貴皇牌豬頸肉番茄湯 $50番茄湯底有種屋企媽媽嘅味道😂未算係好濃郁好驚艷嗰種 但酸甜都幾balanced豬頸肉大大塊 仲要係厚切原本以為淨係豬頸肉點知可以再揀多一個餸 忽然覺得好抵食揀咗豆卜 諗住配番茄湯會好正 但有少少失望🤏🏻如果切半 再煮淋啲同入味啲 就更加好嚕兩款小食嘅份量都好多椒鹽豆腐 $25面頭嘅椒鹽好惹味 以依個價錢同份量嚟講 都相當唔錯手拍青瓜 $22辣辣哋 好過癮 同埋夠凍夠爽同場加映 芫茜蜆肉湯🫣真係臭到一個極點😂一上枱 陣臭味呢🥲臭到想叫個frd去隔離枱🫠Read More
+ 7
sor9foodie
唔洗性交🙅🏻‍♀️ 過嚟姓膠食翻碗足料米線💛
sor9foodie
Level 3
2022-08-08
Follow
覺得自己運氣差,唔洗性交轉運🙅🏻‍♀️ 過嚟姓膠煮麵一樣得✅ 足料米線比你gur翻條氣🫶🏻 佢呢度有麵同飯揀,第一次嚟當然就試下啲麵💛酸辣湯紅薯寬粉配竹笙、鴨胸 ($43)影完一大輪之後發現漏咗餸,好彩發現得早🫡 佢都有即刻換比我🥰 換完拎翻出嚟真係嚇死我😣 鴨胸有7件以上‼️😳 冇認真數,我淨係知自己食極都仲有,非常足料💯 竹笙睇相都4至5件以上,都係有好多😳 絕對多過譚兩餸嘅份量先😹 但寬粉就較少,我食過嘅米線舖,如果嗌寬粉,其實基本上都得好少,都唔夠食🥹今次呢個酸辣湯底,原諒我詞窮形容唔到,佢聞落有少少似三哥酸辣個種偏向超輕嘅藥材味,但飲落又冇🤔 酸辣湯唔算好辣,我覺得同十少差唔多🌶 雖然唔太辣又唔太酸,但湯底都算濃郁😽偷食👱🏻‍♀️嗌嘅魚皮餃同豬頸肉,兩樣嘅份量都好多😳 豬頸肉好淋,好好食🥹🫶🏻💛細手拍青瓜 ($13)臨尾食曬啲麵,空口食個陣先發現原來碟嘢都幾辣下😵‍💫 有啲肉碎係青瓜面頭,佢嘅味道就好似蒜泥白肉一樣留到夜晚😘 不過就唔會重蒜到有反胃/唔舒服嘅感覺🤢💭出餐有啲慢,聽隔離個熟客問今日得一個人呀? 唔知關唔關少人事💭利賓納檸檬比較細樽,凍檸茶就係平時茶記一大杯🍋Read More
細手拍青瓜
minnie_mime
成碗油+cheapcheap 烏冬….🤢
minnie_mime
Level 2
2022-07-31
Follow
叫外賣平台 價值 $72 麻辣水煮肥牛烏冬👎🏻成碗油+cheap cheap烏冬…..真係打開左個蓋都load左兩秒….心諗…..唔係掛…..睇到同食落既一樣😮‍💨唔開胃~叫左份炸饅頭 但冇比煉奶 除左乾….都係乾😀⭐️推介:罐裝zero😊其他就不了 Read More
罐裝zero
chuchu_hkfoodie
吸客招牌 特色粉麵✨
chuchu_hkfoodie
2022-07-16
Follow
#chuchu食在屯門📍 姓膠煮麵 開咗冇幾耐,上次同🐷妹諗住食,點知停電冇開,今次食到,裝修好有特色,會播耳熟能詳嘅港產片,幾唔錯!食物有改善空間,但有potential的!—————————————————————❣️ 芫荽蜆肉湯底配豬頸肉米線 $51#芫荽控 must go!!! 雖然湯底冇乜荽味,但面頭有芫荽山,入面仲有皮蛋、豆腐、肉碎、蜆肉,好清甜,無咩味精!粒粒蜆肉又幾爽口,又有其他料,不過米線既份量真係比較小,女仔都唔太飽!豬頸肉燒過先放入湯度,食落幾香,不過落左湯淋左,可能分開上好食啲,同埋多啲就好🙈.❣️ 麻辣水煮肥牛米線 $60賣相好辣,湯底真材實料,大量花椒紅椒,麻香傳千里,每啖都有麻香辣味!肥牛份量都幾多,不過有少少嚡,不過有啲豆卜幾唔錯.❣️炸牛丸 4粒$12炸到脆卜卜,點泰式辣醬幾唔錯!幾抵!—————————————————————不專業評分👅好味指數:6/10💰性價比:8/10👍🏻推薦:7/10—————————————————————🏡地址: 姓膠煮麵 (屯門)屯門屯利街1號華都商場1樓59-60號舖—————————————————————#chuchu食港式—————————————————————Read More
+ 1
麻辣水煮肥牛米線
douglas.tnleung
值得再去既小店
douglas.tnleung
Level 1
2022-07-09
Follow
今日放假約咗朋友去睇minions,知道華都成條街都係美食就過去覓食咁啱見到呢間個名幾有趣,仲有隻識嗲人招客既🐱店長,就俾佢吸引左入去試一試我就叫左(蕃茄湯/芫荽湯) & 凍奶茶🥤落單後嘢飲好快就上咗,奶茶多奶偏甜,幾合我重口味,不過怕甜既人,可以叫少甜等多陣,個麵都嚟咗。。。。第一眼望到:嘩超大碗,一個人點食得曬呀,味道黎講就真係偏啖既,不過反而咁,越食越覺得好味,可能真係平時食野太濃味,幾有驚喜整體來講店面環境中規中矩,裝修幾特別,有種🐱Cafe既感覺🤣,而且真係有甜品糖水可以叫,唔想食太飽,留俾大家試樓面店員得一個人踢哂腳,可能人手不足,所以餐廳客人不算多,但食物等候時間都要十五分鐘左右先上菜,真係要多少少耐性😣Read More
蕃茄湯豬頸肉
herring
失望,整體都唔得😢無下次!
herring
2022-07-01
Follow
見呢間小店嘅裝飾幾得意,舖頭名又玩食字咁,都幾吸引,放假就一於試吓啦!一坐低舖頭有陣up味😕😕😕一人叫咗一碗米線~明明全場都唔多人食,得我同另一枱等緊野食,其他人都食完咁濟,又無咩外賣單,等左大約20分鐘先有😅芫荽蜆肉湯底配手切肥牛米線湯底又勁多芫荽、皮蛋、豆腐、肉碎、蜆肉,但竟然係清到不得了😕😕無咩味🙁🙁米線既份量好少~女仔都唔夠飽!招牌蕃茄湯皇牌豬頸肉米線湯底清清地,唔算好濃,個湯我都覺得合格,但係豬頸肉啲人話係燒過,我真係唔覺得有燒過。感覺上係炸過,炸到豬油渣咁😂凍奶茶都唔合格,甜到癲左!叫咗個椒鹽豆腐,明明連同米線一齊叫,食晒碗米線,成個鐘,問佢係咪漏左,我話未整就由得佢,先話整緊😀豆腐完全冇炸粉,只係將極多炸蒜鋪喺面,食到第二舊已經覺得有少少酸酸地,放棄!😫😫好少寫負評真係食到好忟😕😕😕不如食譚仔。無下次。Read More
+ 2
siu4you
依?好野味喎
siu4you
2022-06-26
Follow
其實都係求其搵間野撞入去睇下有咩好食,佢門面又唔係好吸引,個名又怪😂,不過真係唔想諗啦………首先對唔住,我食晒先影相。因為通常如果食物一般/難食 我都唔煮咩食評。不過我食左第一啖之後,我就唔覺意食晒😂😂😂我叫左皇牌豬頸肉番茄湯米線+ 雞肉同豬腩片。我想講。1. 大碗到2. 豬頸肉係燒嘅3. 豬腩片都係燒嘅?4. 雞肉係成塊雞扒?!係炸嘅?真係顛覆左我嘅想象。加餸整得咁有誠意…同埋feel到員工們都幾friend😂😂😂最後,如果老闆見到,我想講…可唔可以整下個風扇,佢一開始發出嘅機械磨擦聲同老鼠叫聲有啲似…Read More
mandycheng0212
店名實在太有gimmick了🤣
mandycheng0212
2022-06-23
Follow
這間「姓膠煮麵」真是先聲奪人,光看到店名已令人充滿好奇心,想入內一探究竟。筆者選擇了麵食,當然雖然店名是「姓膠煮麵」,但也是有飯類供應的。當日餐廳只有一位侍應,收銀落單一腳踢,不容易呢蕃茄湯底據悉是用了6-7斤蕃茄和洋蔥熬煮,相當足料。一開始覺得味道略淡,但飲多兩啖就慢慢感受到蕃茄的鮮甜味。反而鍾意了這個清清地又有微微蕃茄味的湯底:(,覺得有少少似住家煲的蕃茄湯。豬頸肉厚身,味道香口,似是有煎過,的確幾好食,不愧是餐廳皇牌。本身送一款$7配餸,點了爽口的竹笙。順帶一提,無論豬頸肉抑或竹笙,份量都頗多至於米線,個人覺得煮得幾合口味,不會煮得太碎太腍,入口還有少許彈牙感。雖然食物質素不錯,但店內衛生情況需要改善。當天進食期間,有幾隻烏蠅飛來飛去,有少少扣分。Read More
愛吃好西
華都美味小店😋
愛吃好西
2022-06-20
Follow
好少過嚟華都搵食,原來都有好多餐廳好似都好吸引。😍今日行過呢間餐廳,望到個名笑咗一下😆,就決定食佢啦😉餐廳唔算大,但都算企企理理。雖然佢叫「姓膠煮麵」但都有飯食嘅~原來係台灣菜~好多都好想食😍最後叫咗呢個水煮牛肉麵,第一次嚟食都係叫個中辣試下先。辣得好過引~薯粉好有口感~正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外叫咗暗然銷魂飯,雖然啲叉燒柴咗啲,但都幾靚仔👍🏻👍🏻仲叫咗個椒鹽豆腐小食,$25咁大碟真係好抵食👍🏻👍🏻👍🏻Read More
+ 2