2017-03-05 963 views
難得搵到間幾特別既餐廳,有人話係新彊菜;有人話係蒙古菜,但我覺得都只係一間普通既餐廳,但主打食羊而且。網上見到好多人都話星期六食要訂位,如果唔係有掛等,咁我星期六晏晝搵到呢間餐廳,即興去食,即管打個電話去睇下好唔好彩有位,點知又畀我訂到我訂左19:30,去到見到零零丁丁有幾枱客,門口坐左一枱十個人。去到之後因為仲未有位,所以出返門口等位,點知咁啱有兩對情侶walk-in,都有位畀佢,原來都唔係好多人黎食姐。一早睇左食評有好多都叫二人餐,但本人就唔係對個二人餐全部菜式都好感興趣。於是散叫左4樣野。落左單之後唔使等5分鐘,第一道菜就黎到喇。呢兩串野其實要七十幾蚊真係唔抵食,食落無羊肉味,唔知食緊牛定羊,而且好似炸過黎。睇相好似好大串,其實好細串。多過同食街邊啲串燒兩舊到啦!!第二道菜:呢碗麵啲麵好似759果啲關廟麵,啲湯一啲羊味都無。個湯同啲配菜好似羅宋湯咁,如果你唔講呢碗係羊骨濃湯,我以為係淡味版既羅宋湯肉麵。係呀,肉麵呀,我無打漏字,所謂既羊肉,好似"那"過咁,一啲羊味都無。店家好貼心,每枱都會提供一大盒孜然粉同埋辣粉,如果想令自己覺得似食緊羊,可以落幾匙孜然粉落去。我就落左5匙落去,

落左單之後唔使等5分鐘,第一道菜就黎到喇。
新彊美食烤羊串(一客兩串)

第二道菜:
香辣羊骨濃湯羊肉麵

店家好貼心
,每枱都會提供一大盒孜然粉同埋辣粉,如果想令自己覺得似食緊羊,可以落幾匙孜然粉落去。我就落左5匙落去,即刻覺得羊味重左
呢碗麵可以話係失敗,食碗沙嗲牛麵都有啲牛味吖大佬。

第三道菜:
新彊香蔥烤餅
呢個烤餅同預期既好大出入,我以為係比較鬆化果啲餅,但呢塊餅實篤篤又硬。香蔥烤餅?係有蔥呀,但好少好少,又係一啲蔥味都無。黎到第三道菜,道道菜都無菜名既味道,點搞呀...個餅最尾都食晒,因為配合返個羅宋湯麵啲湯,浸一浸會易啲入口,亦係一個新食法。

第四道菜等左好耐,都差唔多第左25分鐘
"鎮店"清真古法極品燒羊鞍
果然慢工出細貨,頭三道菜實在令人失望。但呢個羊鞍呢就真係
我實話實說,呢個羊鞍好有羊味,有少少羶味,咁先似羊肉嘛。簡單既醃料,即係鹽已經能夠帶出羊既鮮味。我就咁食已經覺得好夠味,唔使落孜然粉,原味最好食。

啲肉質好冧,今次無"那"過,而羊鞍果舊羊油真係好正。
但我好奇一間,"清真"、"古法"去左邊呢?

總括黎講,如果你為左食羊而黎,唔去都罷。如果要食羊,我諗食西餐果啲羊架仲好食,係差在無孜然粉姐。感覺上佢地只係用孜然粉加落啲羊度,再加"新彊"、"蒙古"、"清真"、"古法"等字眼令道菜昇華左。
而店主每枱提供一大盒孜然粉,令客人可以自己調校羊羶味既輕重。

餐廳的設計有人話似大漠,但我覺得成間野都無咩大漠feel,而且好陰暗,可能令人覺得似蒙古包啲光暗掛。我訂左枱就被安排坐係門口位,walk-in就係可以入內坐,而門口位好似臨時搭建咁,有人出有人都幾影響進餐。仲有,究竟我係食新彊菜?蒙古菜?定清真菜?希望店家認真理解三者分別...
2017-03-04
$200 (Dinner)
"鎮店"清真古法極品燒羊鞍
2017-02-01 981 views
朋支生日,大家想食啲另類野,所以有人提議不如去食蒙古菜。雖然土瓜灣,有點遠,但因為大家都想試,所以唔介意遠少少。餐廳好暗下,我地被安排坐門口位,啲燈光好黃。叫左個特色羊奶,入面有啲果仁及提子乾,奶羶味重,似食開的乳酪,但質感好稀,我覺得麻麻。所以另點左個玫瑰特飲,入面有朵發光玫瑰閃閃下,大大杯,味道似梳打,除左個發光玫瑰閃閃下,都無乜特別。個羊肉烤餅,質感幾厚,有羊肉碎伴食,不錯,而且個餅軟熟,做得幾好。叫左個湯面,份量算好多,面頭有好多蔬菜,有啲肉,個麵底好爽幾彈牙,但都係唔覺得特別驚喜,或者我地叫啲大路野,所以食唔出真味。不過整體麻麻。個炒飯都係平平無奇,加上燈光太黃,影都影得興致缺缺。我地自帶蛋糕,所以要額外收切餅費
朋支生日,大家想食啲另類野,所以有人提議不如去食蒙古菜。
雖然土瓜灣,有點遠,但因為大家都想試,所以唔介意遠少少。
餐廳好暗下,我地被安排坐門口位,啲燈光好黃。
個炒飯都係平平無奇,加上燈光太黃,影都影得興致缺缺。
我地自帶蛋糕,所以要額外收切餅費
2016-01-19
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2017-01-10 4887 views
周六未到七點已經座冇虛席,唔訂位就要排隊了。餐廳裝修很有大漠的感覺,以土色為主,再有數張掛牆手工裝飾的布。有幾個套餐,我們要了二人套餐A($338),本來以為係比較普通的,但上菜了就看得大廚的工架。頭盤有涼拌豆腐,好滑,帶有乾果、花生、蘿蔔絲on top,幾好味。好耐冇見雕花橙,小店都有,真係好有heart!用木碗裝的清真羊肉粉絲湯,好似係大漠生活咁。好足料,有菇、肉、青菜等,味道清淡,可中和肉食油腻感。蜂蜜炒椰菜,甜甜的,最有surprise,個人好喜歡,沒有幾家店會做。羊肉碎手抓餅,用薄皮包住羊肉碎,帶乾果和nuts,都幾fresh,但係有些dry,可加些醬。另加新疆羊肉串($73),肉質都好滑,而且一D so味都冇,可加孜然粉食。高湯燴阿魏菇好得意,好厚身,甜甜的,口感像鮑魚扒!除了見到很用心的雕花的裝飾,見到香酥羊肋排就流口水,口感像食緊KFC的炸雞,很香脆味美,highly recommend!很豐富的一頓!桂花羊奶凍,除了goat cheese外,第一次吃羊奶凍,羊味道沒有很重,桂花味清香,配搭起來感覺清新。
高湯燴阿魏菇好得意,好厚身,甜甜的,口感像鮑魚扒!
很豐富的一頓!
2017-01-07 959 views
已經三、四年無黎呢間餐廳喇。變左既係佢已經無做午市。而好既係佢仲依然響度。由於響附近比賽,令我諗起呢間餐廳,當然要食返佢既羊啦。兩個人又唔敢叫太多野,所以叫左個二人餐。有涼伴豆付,有提子乾,花生!醒胃。蜂蜜煮紫椰菜, 一個字「甜」但除左佢提㺯弓既蜂蜜外,我真係好想知道佢點解會咁甜。羊肉粉絲湯,唔係太濃既羊味,我反而覺得啱啱好。湯入面仲有菇,羊肉同芫茜!吾能係d 芫茜僻左d 羊蘇味。高湯燴菇,菇夠林,而且好有高湯既味。羊鬆手抓卷,二人餐黎講都算奇怪,因為有三舊。好似手卷咁樣。配左提子乾可以減低羊果陣味,同時亦令到呢個菜甜甜地。羊肋骨,最遲黎既餸,亦係因為呢度菜令到呢餐晚飯失色左小小。羊肉偏乾,乾身既但就配泰式辣醬,好奇怪囉。而且呢個餸未到就已經有職員上牙籤,搞到我以為已經無野食。最尾既甜品係桂花羊奶凍,本來想加錢換原味既。但已經無晒貨! 但果陣七點半咋喎?(六點鐘晚市,真係好限量喎)桂花味搶左奶味。雖然個羊肋骨唔夠精采,但三百幾蚊有咁多樣野食。價錢方面係超值既。

由於響附近比賽,令我諗起呢間餐廳,當然要食返佢既羊啦。

兩個人又唔敢叫太多野,所以叫左個二人餐。

有涼伴豆付,有提子乾,花生!醒胃。
涼伴豆付
蜂蜜紫椰菜
羊肉粉絲湯
高湯燴菇,菇夠林,而且好有高湯既味。
高湯燴菇

而且呢個餸未到就已經有職員上牙籤,搞到我以為已經無野食。

羊肉手抓卷
羊肋排
桂花羊奶
2017-01-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
涼伴豆付
蜂蜜紫椰菜
高湯燴菇
羊肉手抓卷
桂花羊奶
2017-01-01 879 views
女友嚟接收工後,係土瓜灣一帶搵食。路過北帝街見到呢間新疆料理,女友二話不說拉咗我入去。女友本身有少少新疆血統,好鬼鍾意食孜然味嘅嘢,我唯有奉陪喇(雖然佢話叫我隨便揀)咁揀咗幾個菜啦,羊奶芝士花竹蝦、涼拌豆腐、鎮店清真古法烤羊架。一嚟當然嚟咗個豆腐先啦,開下胃先。豆腐都好滑,加埋啲汁同花生碎去食口感味道的確係幾好。老闆都幾好人,豆腐上嚟之後我再攞咗佢好多芜茜(我太鐘意佢嘅香味),老闆都無托手肘,加埋啲芫茜,成碟嘢即時好味咗再講隻蝦喇,出面炸得好脆好香口,值得贊嘅係我本身諗住芝士會kum咗蝦嘅鮮味,但是令我出奇嘅係芝士嘅味又真係恰到好處,食落去依然食到蝦嘅鮮甜味,抵讚!最後當然就係羊架喇,自己睇相都見到嫩口多汁喇,加埋呢間嘢自己可以落孜然粉(檯頭有個調味盒),多少自己調教,真係好正。見到羊架應該係烤同燒過,熟度同口感都相當唔錯,爆多汁。呢間鋪上菜都好快,啲嘢全部熱luck luck 上檯,相信出面都好少有。另外老闆都健談亦相當好客,會招呼客人及問食客嘅意見,走嘅時候送咗兩個羊奶凍做甜品,一樣好好味。anyways,一定會再去(除非會唔去)。
(雖然佢話叫我隨便揀)

呢間鋪上菜都好快,啲嘢全部熱luck luck 上檯,

anyways,一定會再去(除非會唔去)。

羊奶芝士花竹蝦,涼拌豆腐,鎮店清真古法烤羊架
2016-11-17
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
羊奶芝士花竹蝦,涼拌豆腐,鎮店清真古法烤羊架
  • 鎮店清真古法極品燒羊鞍
第一次食大漠嘅時候,係同老公拍拖嘅時候,係屋企附近唔知食乜,經過大漠,然後入去試吓,就係呢一次,令我哋一食返唔到轉頭鋪頭裝修好有新疆蒙古風味,就連啲餐具都配合晒成個主題,連飲黑啤都用戰鬥碗,餐廳暗暗地,感覺真係好似身處於大漠之中,食埋呢一餐就要同敵人決一死戰既感覺一樣!第一次食佢,完全唔知食乜好,所以上OpenRice睇吓各位前輩有乜好介紹,個個都話鎮店羊架好正,再配多個新疆黑啤,認真一流,絕配呀!本人最鍾意食蘇味濃既羊,羊肉粉絲湯就最啱我啦!羊肉串又係必食嘅,粒粒羊肉都好鮮嫩多汁,完全唔塞牙,食過返尋味但係最好食都真係個鎮店羊架,建議大家最後先至好食,如果食咗佢先,之後就乜都好似唔好食咁,最後先食佢,反而覺得成餐都好滿足!之前有一次帶呀妹黎食大漠,叫咗個二人餐,超級多嘢食,一個人都係三百零蚊,仲食淨打包,返到去帶俾老公食連佢都食唔晒,超級抵啊!講講下,原來都成幾個月冇食,下個月同朋友聚餐,試吓想食好耐嘅全羊宴,聽講要提前預訂,好似好正咁,食完再同大家介紹反!
本人最鍾意食蘇味濃既羊,羊肉粉絲湯就最啱我啦!
$300 (Dinner)
  • 羊肉粉絲湯
  • 鎮店清真古法極品燒羊鞍
今次食飯係因為公司食飯而去既,食完覺得唔錯,所以寫篇食評支持下.總體而言,新彊菜係香港都算係特有其他地區風味既特色菜,係原有既新彊菜基礎上,加入左創意元素. 地理位置上,位於土瓜灣內街,都算ok 方便既,都好多車都經過.好似隔壁有個停車場,應該方便到d 開車人士掛... 環境方面,餐廳的台數和空間有限,可能要等位,不過好野食當然多人食,等下都ok 既...室內環境好似好暗,不過都睇到野既... 食物方面,主要以羊,雞,牛肉為主,新彊菜好似因宗教而唔食豬,雖然我個人覺得唔so,但設議 不喜羊so味既人 想清先去,不過本人就1d 都唔so(可能我完全接受到),都可以試下既....我最欣賞既係個 烤羊髀同個甜品 羊奶凍(見圖) ,奶凍奶味濃郁,羊髀大件而好食.....哈哈,大漠都係 一間唔錯既餐廳.
烤羊髀(cut 左後)
烤羊髀(cut 左後)
2016-11-03 951 views
朋友們去完絲綢之路,很想回味返個味道,於是上網搵到呢間係土瓜灣北帝開立左超過12年做新疆菜的大漠,真是食羊首選!頭盤小吃吐魯番哈密瓜老虎菜雞絲,味道酸酸甜甜,好開胃。新疆燒烤雜拼盤,雞肉串同羊肉串味道濃郁而且很滑。新疆烤餅聽店員講,完全由師傅每天人手造,試一試發現鬆軟,中間夾住羊肉一齊食味道更好。不得不說,店鋪招牌羊架,味道濃滑,少少羊蘇味,平時少食羊既朋友都接受到整體,特色菜來講價錢合理,食物心機水準高,服務優質,鋪面整潔,值得一食再食!
2016-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 羊架
2016-10-18 747 views
男友不食牛, 每年生日都會找食羊的餐廳, 今年就找到大漠。 睇食評就好壞差平, 但都一早就訂好位, 並巧3號風球, 仲依為可以包場, 隔咗一陣就來了3枱客, 地方不大靜靜享受都不錯我先點了2杯飮品, 青檸梳打及玫瑰xx (忘記了名), 其他菜名真的忘記了。羊鞍好味串燒鴨我唔like塊皮蜜瓜xx老虎菜開胃羊鬆手抓餅有點乾, 都不錯炒什菌好食實在太飽食不到羊奶凍, 可惜

我先點了2杯飮品, 青檸梳打及玫瑰xx (忘記了名)
, 其他菜名真的忘記了。
羊鞍好味
串燒鴨我唔like塊皮
蜜瓜xx老虎菜開胃
羊鬆手抓餅有點乾, 都不錯
炒什菌好食
實在太飽食不到羊奶凍, 可惜
2016-10-17
Celebration
Birthday
2016-09-08 1812 views
新彊菜係香港應該算好少有, 未必人人敢挑戰因為怕食唔慣香料。還好身邊有愛食羊既朋友陪我來試菜, 希望唔會中伏。店就係北帝街最旺既位置, 好易搵到。店內約30坐位, 剛好有枱人開PARTY, 超級嘈, 真係好應聲。奇怪有2枱都係D講半英半中既人, 唔通新彊菜係吸引ABC食既!?可能真係有好多人帶酒黎飲, MEUN第一頁已寫坐帶酒同CAKE係收$50 charge, 又幾公道wo。meun成個紅色好有風味! 特色菜黎講咁既價錢唔算貴。先來個頭盤-->吐魯蕃哈密瓜伴老虎菜雞絲哈密瓜同雞絲既比例係3比1, 好似淨係食緊哈密瓜咁, 當時覺得肉都唔多條, 但而家諗返, 吐魯蕃哈密瓜先係主角wo! 人地俾得多先係正確!但作為頭盤更似飯後生果盤, 調味既汁係咸咸地, 帶出哈密瓜既味更甜, 又愛又恨既味道。跟住炒個靚菜-->烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜呢個菜甜到不得了, 而且好油下, 可能因為椰菜要用較多油去炒先淋, 紫椰菜同平時食到既椰菜味道差唔多。食到咁上下見到原來係有堤子乾, 幾得意。然後來到主菜-->"鎮店"清真古法極品羊鞍呢個羊等左好耐先黎, 中間食完菜之後等到我更餓, 但

meun成個紅色好有風味! 特色菜黎講咁既價錢唔算貴。
先來個頭盤-->吐魯蕃哈密瓜伴老虎菜雞絲
吐魯蕃哈密瓜伴老虎菜雞絲

跟住炒個靚菜-->烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜
烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜
烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜
食到咁上下見到原來係有堤子乾, 幾得意。

然後來到主菜-->"鎮店"清真古法極品羊鞍
"鎮店"清真古法極品羊鞍
呢個羊等左好耐先黎, 中間食完菜之後等到我更餓, 但見佢燒得咁靚就算啦

請返個羊, 肉好嫩, 有少少酥味但完全接受到, 再加上香料粉真係好好食, 同平時既西餐煮法好唔同, 無咁飽滯, 食完想即刻食第2舊, 同埋奇怪係之前2碟菜既份量都唔算多, 但呢碟羊就有5大件, 好抵食

初初驚唔夠飽, 再點左炒飯同清真燒南瓜條
羊肉炒飯
清真燒南瓜條
炒飯都幾普通, 同平時食到既炒飯無特別, 炒得好乾身的, 幾好食

最後先上既清真燒南瓜條就成為成晚最失色既一道菜, 完全無味, 而且南瓜比我平時係街市買到的更無甜味, 就係食緊一舊高纖野, 唔好味.....

總結整晚既食物都係好食既! 特別係羊鞍一定要再食~
2016-08-19
2016-08-13 1632 views
念 新疆。黎 大漠去過新疆嘅,一定會掛住當地的靚景同美食!Search下openrice, 香港都係得十幾間新疆菜館。這間唔係連鎖,取名「大漠」亦別有一番風味,一於去試下。不過本人唔多食羊,所以都叫了羊以外的菜式,都有好多選擇呀。先來一個吐魯蕃哈蜜瓜老虎菜伴雞絲。嘩,隔左成9年,食返吐魯蕃哈蜜瓜嘅味道真係好感動呀超清甜開胃,果然係再次帶我進入新疆的味覺之旅。新疆串燒又點少得呢,這個牛肉串好香口,裡面仲好juicy添。而孜然、辣椒粉係自己落嘅。原味一嚐牛的鮮味係唔錯,但想食返當地風味,我都係情願師傅落埋調味比我。新疆大盤雞,味道一流!花椒、八角、三色椒等香料充足,雞球入味。係賣相差少少,用碗裝嘅?唔係用盤裝嘅?在嘉峪關、烏魯木齊等地食嘅大盤雞,係用一個大銀盤盛載,就好似香港大排檔、打冷咁有feel㗎!如今只可以叫大「碗」雞了。如果唔想碗底的粉皮黏住難分,可以一開始撈一撈到落底先,d汁撈埋粉皮簡直係絕配呀。新疆蔥花烤餅則稍為遜色,沒有蔥的香味,亦偏厚和乾身。4人分還可以,2人分則有點滯,建議點咖哩吃。新疆特式椒絲爆紹菜,有點膻味,不過咁先夠「疆」,而且仲加入紅椒青椒花生,仲有清甜提子乾,好
念 新疆。黎 大漠

不過本人唔多食羊,所以都叫了羊以外的菜式,都有好多選擇呀。
超清甜開胃,果然係再次帶我進入新疆的味覺之旅。
吐魯蕃哈蜜瓜拌老虎菜雞絲
牛肉串
大盤雞
新疆香蔥烤餅
新疆特式椒絲爆紹菜,有點膻味,不過咁先夠「疆」,而且仲加入紅椒青椒花生,仲有清甜提子乾,好吐魯蕃,真係好好味!只售$55,炒菜黎講相當抵食。
爆紹菜
店鋪不算很大,置身其中卻感受到民族風情。
無叫羊都有咁多好野食,何況叫埋?
快d黎試下,支持一帶一路......呀唔係,係支持小店啦!最好先訂枱呀。

交通溫馨提示:土瓜灣又唔算太難去既,旺角先達有紅van, 附近又有綠van 28M,難唔倒你嘅。
2016-08-04
大盤雞
爆紹菜
  • 吐魯蕃哈蜜瓜伴老虎菜雞絲
2016-05-19 2299 views
每次經過都有長長的人龍,以為一定好食啦今日見冇人龍,就試下一坐低就會放下前菜,呢樣好好食,紫椰菜炒得好香濃羊肉粉絲湯見個個都叫,諗住實冇死。黎到只係見到細細舊羊,同好多菇,飲落去根本冇羊味,得D芫荽味,粉絲更係小得可憐羊肉夾餅,擺得好靚!碎羊肉食落去又係冇羊味,反而似D湯渣入面既肉反而個夾餅幾特式,單食厚厚的,香草味都幾濃,口感有D似 牛脷酥
每次經過都有長長的人龍,以為一定好食啦
今日見冇人龍,就試下
一坐低就會放下前菜,呢樣好好食,紫椰菜炒得好香濃
2016-05-02 1419 views
是晚一行十人到大漠聚餐去,羊肉湯、 羊鞍、大羊腿超美味。時常因人數不足未能 K.O大羊腿,是次十人小隊分享又覺未夠滿足,超矛盾。首次嚐到燒牛柳,超濃鬱的脂香與香料氣味,外加肉汁豐盈很是彈滑,一吃難忘。問是晚搞手主謀如行訂購,搞手笑而不語,著我低調就好,真神秘。食物出品一以貫之的出色;每次都會細閱其酒水單,是晚又有新款瓶裝啤酒進場。香港啤酒酒款命名很有趣,取本土地名、盛事。大浪灣,口感鮮爽又帶醬香,平衡感極佳的IPA酒款。波爾多紅酒定價合理,是晚取了 CH PONTET CANET 08,單寧酒勁不缺,紅果醬果不絕,好酒一瓶!感覺店主應是愛酒之人,有機會定要向其請益分享。下月再會,以解公務上的不遂煩憂,也藉故多乾幾瓶紅酒。
大羊腿,是次十人小隊分享又覺未夠滿足,超矛盾。

感覺店主應是愛酒之人,有機會定要向其請益分享。

下月再會,以解公務上的不遂煩憂,也藉故多乾幾瓶紅酒。
2016-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 大羊腿,紅酒,啤酒
2016-05-02 1040 views
中國歷史沿遠流長,中國又大,究竟新疆蒙古人會吃些什麼呢?一晚,朋友介紹去吃新疆菜,為之所動,決定赴會前往。小店,最多只可坐三十人,但坐無虛席,自攜酒水把酒談歡甚眾,有點香港特色,吃新疆菜,竟全是香檳紅酒來,不是要喝羊奶的嗎?未幾,一串串肉隨即端上而至,那一串羊肉配上當地香料,香氣四溢,燒的火候好好,咬下去出煙,肉汁走出來,嘩,停留在口腔內,好吃,我覺得喝啤酒比紅酒更加配合,肉又彈牙,功力不錯,拿捏得好好。燒牛肉切片上,完全看出其功架,內裡層次的慢慢遞進至淡粉紅,外面燒得不乾,切下去好像看樹齡木紋的變化般,而肉愈吃下去就有幾個不同的層次,由要齒走肉表面,再慢慢的細嚼下去,到最後吃得軟軟的嚐到那細緻的肉香,這一道菜真的做得好好。燒羊架,新疆的煮法,不只是燒,又有香料襯著,吃下去不羶又有另一番的古樸味道,用香料醃肉,一齒,肉汁好細緻,乾吃已經不錯,在塗上好濃的肉汁,味道反而過濃而欠了點清新呢。之後,來了道紫色椰菜,炒好,吃時竟有甜甜的感覺,是有點油,吃下去爽脆依然,有點驚喜,又令過份的肉質來了點中和。又來一道新疆炒飯,炒飯始終香港廣東的最好,吃不到鑊氣,吃不到粒粒的,不是得意之作了。最後來了

最後來了奶凍,我本以為十分羶,怎知有花香襯托下,反而很清香,細滑吃下去好圓滿,出色。

在大漠上吃的,一般予人十分粗礦的感覺,但這裡的是來得好細緻,技巧多,功力雄厚,委實是一處好吃的地方。
2016-03-18
$300 (Dinner)
2016-04-27 705 views
聽左大漠呢個名好耐,睇食評有D人又講到好好食甘!我朋友鐘意食羊,見新疆菜又幾特別,又好小見到,所以就試下!門口好暗,唔係甘容易揾到!我地兩個人叫左大部份人都推介既羊肉粉絲湯,D人又話羊味好濃,完全冇羊味,連粉絲都好小,得D好細夠既冇羊味既羊肉,同埋好多雜菌,變相好似係雜菌粉絲湯多D再叫左一個羊肉烤餅,賣相好靚,但就係一堆冇羊味既羊碎,個價錢都要收佰幾蚊,真係一D都唔值得!簡直浪費我個胃去食!

簡直浪費我個胃去食!