2018-11-11 264 views
收銀阿姐態度惡劣 找錢嗰陣找少100蚊 同佢講翻 佢鬼死咁惡咁鬧翻我轉頭 唔肯認錯不得止連唔好意思都無一聲 呢種服務態度真係唔掂 D嘢食就仲過得去 價錢都算合理 不過嗰阿姐嘅態度唔改下 就一定無下次

D嘢食就仲過得去 價錢都算合理 不過嗰阿姐嘅態度唔改下
就一定無下次
2018-10-29
$50 (Dinner)
2018-11-11 312 views
在電氣道近AIA廣場有間新食肆,開左無耐,門面望埋去都幾靚喎,望下門口餐牌價錢適中,於是入內試試新野,呢度有中式炒粉麵,又有西式意粉焗飯,估唔到pizza都有,晚飯時間都頗多人,我地一行六人,都係等左一陣就有位喇,食物大家一人點一款來share食,呢餐晚飯好抵食消費唔使一百蚊第一次來食好有驚喜,值得再來🌿🐥🍞🍚香草烤雞磚頭焗飯,呢個飯係用個麵包中間盛載著飯,頂層係雞扒,有芝士茄汁焗出來,除左食飯之餘可食埋個包🥔🥖🐖🐤美式什扒,呢個什扒餐份量誇啦啦,有雞扒、豬扒、珍寶腸、薯仔,豬扒十分之大件又厚,但肉質好夠稔,薯仔大大個,98蚊個扒餐,有咁既份量真係好抵食🥚🍝溫泉蛋卡邦尼意粉,呢個意粉味道整得唔錯,朋友大家一致都讚好味道🍕夏威夷簿餅,佢既size唔係好大,切開有六小件,餅底好簿好鬆化,細細件,好似小食咁,食一件絕對唔會有飽既感覺,但小食多滋味🐴瑞士汁干炒牛河,河粉長度唔係一條條的比較粹散,而且味道略嫌淡左啲😐🌾🍜蟲草花湯浸芥蘭,碧綠既芥蘭好嫩好清甜,湯浸既蔬菜比炒菜更好味,又唔會好似炒菜咁肥膩
第一次來食好有驚喜,值得再來

香草烤雞磚頭焗飯

夏威夷薄餅
瑞士汁干炒牛河
蟲草花湯浸芥蘭
2018-11-02 230 views
如果將呢間新四寶同舊四寶相比,最值得欣賞既一定係裝修同高水準早餐。呢一頭最多人食既茶記真係要數四寶同半島,其他既質素都麻麻地,連鎖既大快活更加係令人好失望。講番呢間新四寶,呢一個沙嗲牛肉麵餐真係無得頂!點解咁令人印象深刻?全因為佢既奶油脆豬!呢間既奶油脆豬係我食過咁多間之中既number 1,真正做到鬆化香脆,而且奶油份量恰到好處,唔會太多太甜但又唔會太孤寒唔夠味,所以黎食野,緊記要試脆豬!另外沙嗲牛既味道都同一般茶餐廳唔一樣,呢間既味道偏帶咖哩味,我自己就幾鐘意。

上星期行過見到呢間野好似幾企理,於是入去試下,叫左個肉醬意粉配巴馬火腿沙律,估唔到港式茶餐廳都食到正宗西餐既味道。而且用料足,一分錢攞到唔止一分貨!而佢地個奶茶亦一D都唔遜色,完全拍得住出面嗰D所謂得獎既金牌奶茶!我覺得絕對可以一試再試!除左lunch, 我仲見佢地晚餐既選擇好似都幾豐富,有中有西,西既有扒,磚頭焗飯,仲有pizza, 意粉類; 中式又有小菜,咕嚕肉,炸蠔餅同紅燒乳鴿都好似好吸引,不過要叫多幾個朋友先可以試晒咁多野!

$55 (Lunch)
2018-10-15 215 views
最近新開的茶餐廳一間比一間裝修得華麗,這一間的門面非常吸引,落地玻璃,配上份綠色木門,忍不住要入去試一下😍😆我們叫了午餐嘅瑞士汁豬頸肉牛河,同埋馬拉炒飯配煎肉餅。一向係乾炒牛河擁躉嘅我,幾乎喺香港好味嘅乾炒牛河都試過,大家知道好味嘅乾炒牛河一般都要$100以上,這個只是幾十蚊仲要有嘢飲嘅瑞士汁炒河,出奇地好味,踏上新鮮嘅配搭豬頸肉,不是太甜,而且炒得非常均勻,每一條河粉也沾到瑞士汁的滋味,忍不住將全碟也K.O.😜😜另外肉餅炒飯也是另一驚喜,比得上一些出名嘅東南亞餐廳,CP值非常高。下次有機會要試吓佢哋令一間附近嘅餐廳,聽聞食品不太一樣,但是也非常吸引。
我們叫了午餐嘅瑞士汁豬頸肉牛河,同埋馬拉炒飯配煎肉餅。
2018-10-01
$70 (Lunch)
  • 瑞士汁豬頸肉炒河
2018-10-07 205 views
伙記服務態度勁差,沒禮貌。經常叫食客轉換坐位 。未上菜已換位一次,食緊途中又被要求換枱!非常過份,完全不尊重食客!食物質素普通,只是返叮熱就上枱,完全不是即叫即整,非常失望!絕對不會再光顧!完全不尊重食客!
2018-10-05 200 views
常餐炒蛋多士幾出色,炒蛋好滑又有牛奶味,多士熱辣辣,脆皮咖!叫左蕃茄牛肉通粉,個湯夠燶郁,牛肉通粉又唔會太淋,飲曬成碗湯。同事叫左泰式肉碎公仔麵,配沙嗲串燒,十分惹味😋 打工仔飯堂又多一個選擇👍🏻
2018-10-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 熱奶茶
  • 蕃茄牛肉通粉
2018-10-03 174 views
四寶新店,座位尚算寬敞,人流很多。星期六午餐叫左個 「椒鹽豬扒上海菜飯」,豬扒肉質鬆軟,椒鹽辣味恰到好處,味道唔錯,重有5、6塊豬扒,份量都唔少。不過,菜飯略為遜色,菜飯口感較為乾淨淨,唔夠軟綿,沒有飯香。
四寶新店,座位尚算寬敞,人流很多。
2018-09-30
$60 (Lunch)
約咗班朋友食番個相識十周年晚飯,今年以經濟實惠要去港島區慶祝為題,就齊齊去咗呢間飯堂試下,叫咗黑椒金薯牛柳粒,咕嚕肉,燒乳鴿,避風塘軟殼蟹,煎蠔餅,蟲草花浸時菜,食堂炒飯,最好笑嘅係個個掛住食連相都唔記得影,真心講每道菜嘅味道都真係唔錯,乳鴿,軟殼蟹,蠔餅,炒飯真係個個都食到停不了,食完乳鴿阿姐姐仲會自動黎幫你換碟,真係茶仔價錢高級服務,HeHeHaHa咁食完餐飯之後先記得問其他人有冇影相留念,點知一個二個都話要掛住食冇影相....大家嘅即時反應都係(啤.......),咁就過咗個相識十周年
2018-09-21
$100 (Dinner)
Celebration
Anniversary
環境幾迫下,而且基本上一個人去一定要搭檯,因為餐廳太細,仲要係迫係同一張唔係好夠位嘅檯,食野黎講我最怕去呢種餐廳,隔離位稍為傾過黎已經食得唔舒服。環境窄、唔好坐對間餐廳黎講幾致命,因為香港人居住環境已經細,食野個種想闊落啲係正常嘅。試食當日嗌嘅下午茶餐等左三個字,仲話係即炸豬排,但食落唔脆唔香口,等三四個字完全唔值。 🍞食物方面🍞【雜綿蛋包飯】當日賣哂招牌蛋包飯,試下雜綿,味道唔錯,上面嘅蝦有點綴到。【炸豬排肉醬意粉+炸豬仔包】炸豬排劣,淨係覺得食緊炸粉,唔香,仲要唔係好脆。肉醬意粉普通,但我食左一兩啖肉醬已經唔想食。炸豬仔包稍為好啲,起碼食落脆嘅。🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿食物:炸野唔掂,淨係黎食蛋包飯好喇⭐️⭐️⭐️環境:好窄,要搭檯,檯好細張⭐️⭐️衛生:麻麻,污糟毛巾抹檯⭐️⭐️服務:麻麻,落單後等勁耐先黎⭐️⭐️⭐️抵食:普通⭐️⭐️⭐️

🍞食物方面🍞

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
食物:炸野唔掂,淨係黎食蛋包飯好喇
⭐️⭐️⭐️
環境:好窄,要搭檯,檯好細張
⭐️⭐️
衛生:麻麻,污糟毛巾抹檯
⭐️⭐️
服務:麻麻,落單後等勁耐先黎
抵食:普通
2018-09-11
$40 (Tea)
2018-09-10 182 views
一直覺得北角有好多野食,直到喺北角返工,食晏成了問題。因為真係太多野揀😄。今日公司啲人都唔見左,一條友食晏。2點幾先出去,我會行遠少少🚶‍♂️,本來諗住食一間近期話題叉燒,午市都完啦,點知離遠就見到10個人喺門口等位,即時放棄,轉戰附近一間新開既茶餐廳。老實講,間茶餐廳門面好靚好HIGH END咁,有啲似BELON🤩!但外牆係薄荷綠色💚,入面環境個色調,餐具都襯返啲色,而且坐得💺幾舒適既。2點半有下午茶🍵餐牌,大概10多個選項。我揀左泰面套餐,包一碟香辣肉碎媽媽湯面🍜、沙嗲豬肉串同蒜蓉脆朱及飲品🥤。係普通公仔面🍜底,個湯酸酸地,微辣相信所有人都接受到,有少少淋左既洋蔥,個人覺得唔錯吃既。但碟面上既肉碎先係靈魂!肉碎上係撤左少少辣椒🌶️粉,微辣幾開胃既,重中之重係當中係冇啲咬唔到既肥肉(平時食生菜包好多都溝左好多肥肉),而且係冇任何碎骨架!雖然個麵裡面冇其他餸,都覺得夠晒。VERY OKAY!沙嗲豬肉串係凍既,沙嗲頗甜,重花生醬🥜味,但一啲辣味都無架!豬肉串口感一般,冇咩肉味,靠個甜沙嗲醬充撐下;脆朱🐖一丁點脆都冇,而且亦係全凍☃️的,蒜蓉係OK既,但我竟然都係食唔晒。總括係唔合格🤦🏻!我係估

香辣肉碎媽媽面

沙嗲豬肉串同蒜蓉脆朱

凍檸檬茶
我係估唔到凍檸🍋茶都會有驚喜既。可能個脆朱太失望吧。首先個杯個薄荷綠就贏左。雖然冇寫出來,我覺得個茶底竟然有少少伯爵茶既香味,茶底夠濃,兩片檸檬🍋我求其篤左兩野,或者我浸左成15分鐘,酸度、澀度同個茶夾得岩岩好WO!簡單講,佢好飲過8成茶餐廳凍OT。

整體有驚喜又有失望,服務正正常常,扯平。埋單44元,但我係食下午茶WO。考慮到個環境幾得體乾淨,同周圍比抵食度算正常啦😄。
2018-09-10
$44 (Tea)
香辣肉碎媽媽面
凍檸檬茶
2018-09-02 237 views
今日行過四寶飯堂 發覺好多人排隊 於是走入去試下 點咗個雪菜肉絲米粉 沙爹牛肉麵 白汁蝦皇意粉 沙爹牛肉麵好好味 白汁蝦皇意粉啲味道可以比美高級西餐 東咖啡及凍奶茶都幾好飲 價錢都好優惠 下次再行過炮台山一定再去試過
2018-08-28 239 views
經過好多次都無試! 终於今日因為大雨所以入左去試下。叫左一個下午茶 - 迷你星州炒米, 盛惠$36。唔夠兩分鐘碟野到左, 咁快到都知出事, 碟野係炒定, 微波爐叮翻熱嗰隻!!!成碟野既料係求其有2隻蝦, 3舊义燒喺則邊, d葱係又黃又梅.......總言之100% 唔係即炒! 質素差過 7-eleven 叮熱嗰d! 中伏程度係 10/10, 真係好離譜! 一定唔好叫! 簡直令我以後都唔想食星州炒米!!!唯一可取係杯凍奶茶, 不過都挽回唔到碟咁差既星州炒淨米
經過好多次都無試! 终於今日因為大雨所以入左去試下。
叫左一個下午茶 - 迷你星州炒米, 盛惠$36。

唯一可取係杯凍奶茶, 不過都挽回唔到碟咁差既星州炒淨米

2018-08-28
$38 (Tea)
  • 沒有
2018-08-23 221 views
一直都係舊四寶嘅常客,今次佢地係大街開新鋪就當然要支持下啦!新鋪大咗好多,裝修又靚,唔講真係差啲忘記咗佢係茶餐廳😂入面係咁樣嘅,如果佢賣啲靚樣甜品,我諗都真係會有好多人嚟打卡🙊menu選擇都多過舊嗰間四寶是日午餐仲有個蒸飯 好吸引!可惜我落單嗰陣已經賣哂😟不過我都照叫咗個午餐,係蜆肉忌廉意粉,五十幾蚊有野飲,依區嚟講都算正常價位蜆肉忌廉意粉賣相都幾靚仔架,不過味道就略嫌淡咗少少下次再嚟試埋個番茄湯通粉!
新鋪大咗好多,裝修又靚,唔講真係差啲忘記咗佢係茶餐廳😂

menu選擇都多過舊嗰間四寶
是日午餐仲有個蒸飯 好吸引!
可惜我落單嗰陣已經賣哂😟

不過我都照叫咗個午餐,係蜆肉忌廉意粉,
五十幾蚊有野飲,
依區嚟講都算正常價位

蜆肉忌廉意粉

賣相都幾靚仔架,不過味道就略嫌淡咗少少
下次再嚟試埋個番茄湯通粉!
今晚一行6人諗住快食然後去睇戲,啱啱經過呢間新開張既‘四寶食堂’就入去試一試啦,點知......真係有驚喜喎🤩呢間裝修都幾靚幾舒服,原來係‘茶記’嘢嚟,但係佢既晚市又有幾多不同既選擇🍕🍝🍛喎!我哋叫咗好多款一齊試,食物賣相好得意幾特別,個個都相機食先😂,味道亦都不錯幾好味👍🏻大家都覺得有驚喜😋值得再嚟再試埋其他款式!不過可能係啱啱新開張,食物出品耐咗小小,張單又有小小亂!期待下次再嚟既時候會有改善啦🤗
梳乎里焗飯
黑松露芝士磚頭焗飯
黑松露磨菇薄餅
潮式炸蠔餅
炸磨菇凱薩沙律
大排檔小炒皇
水牛城雞翼
溫泉蛋卡邦尼意粉
$120 (Dinner)
梳乎里焗飯
黑松露芝士磚頭焗飯