2023-06-23 20 views
突然好想吃手撕雞剛剛帶完阿仔去西灣河的兒童探索博物館立即問住在西灣河的朋友附近有沒有好吃的手撕雞他介紹我到西灣河地鐵站附近的外賣手撕雞店買他說雞肉非常鮮嫩店面非常近地鐵站就在對面馬路再行過少少太安樓附近店面雖小但整齊鮮亮乾淨我點了兩款手撕雞一款是蟲草花手撕雞另一款是孜然口味的蟲草花手撕雞是偏原味的雞肉帶有咸香有點像鹽焗雞雞肉好嫩滑雞是用錫紙包住所以雞肉拎回家還是温熱的肉汁鎖住在雞肉入面所以咬落去非常juicy不會太乾孜然口味就非常新疆風味令我想起新疆吃的烤羊肉串孜然味會有點偏辣令肉質更惹味就算不能吃辣也會忍不住多吃兩口雖然買半隻雞但肉還是不少我們吃不完留第二日凍吃雞肉仍然非常嫩滑下次想試下辣味應該會更惹味!📍 呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖

突然好想吃手撕雞

我們吃不完留第二日凍吃
雞肉仍然非常嫩滑

下次想試下辣味
應該會更惹味!

📍 呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)
2023-06-23 10 views
太安樓,出名多嘢食,而我每次嚟到,都必定會買呂錦記手撕雞返屋企加餸食飯,手撕雞嘅口味都幾多選擇,有惹味,古法,懷舊,輕食,傳統呢幾種口味,而我自己就鍾意懷舊口味,每次都係揀麻油味,味道10分香口
位於西灣河既手撕雞專門店,呂錦記,舖面簡潔,專做外賣,手撕雞既款式勁多🙉原味、麻油、五香花生、川辣、香辣、印度魔鬼…🐤,仲有水晶雞,超多選擇👍🏻蟲草花水晶雞,半隻,原裝錫紙包住保溫又保留香味同雞汁,一打開就好香✨個人好鍾意食雞胸,胸肉出奇地嫩,拍得住慢煮雞胸😗高質,雞髀就更加唔使講,滑到一個點,唔知講咩好,味道都好好,唔係味精咸,食得出雞味、肉汁等原汁原味,推介!🥳主角:原味手撕雞,包裝整齊,真係好香,手撕細細舊咁,一口size,份量勁多,原味手撕雞個人覺得好重雞味,正🤤無油膩感而口感質地好好,肉質都相當嫩,愈食愈想食💗真係好原汁原味真材實料既手撕雞👍🏻食到最多既係雞味而唔係調味料,鍾意食雞既真係要試,下次食過第二隻味😝

2023-06-21 18 views
我同男朋友都好中意食手撕雞,但一直都冇點遇過一間特別深刻,最近行過見到呢間呂錦記,佢哋採用新鮮雞,全人手撕,味道都好多選擇加上價錢實惠!-🥢原味手撕雞手撕雞雞味又濃又香,肉質超嫩!新鮮雞果然係唔同d!另外仲有粒粒芝麻,增加左雞既香味!🥢蟲草花水晶雞水晶雞即叫即整要等10分鐘左右,用一層層錫紙包住,保留哂雞既油同汁仲同時保溫,翻到屋企都仲暖!雞肉超級嫩,輕輕一撕就骨肉分離,配埋蟲草花既香都好夾!滋補又養生!
🥢原味手撕雞

🥢蟲草花水晶雞
  • 蟲草花水晶雞
2023-06-21 20 views
今日又去西灣河買無骨手撕雞,今次試左唔同口味😍😍😍 由於上次朋友話唔夠辣,今次一於買隻辣味既手撕雞外賣返去俾佢食🤓等到辣到流口水-印度魔鬼手撕雞($60)因為上次朋友話唔夠辣,今次我特登叫多次俾佢食😁 order前店員同我講勁辣😂我好多謝店員提醒,不過我朋友話想挑戰難度🥳我亦樂意奉陪,拎到番屋企朋友話多辣😂而且撈埋啲雞肉好香😄雞肉好滑-蟲草水晶雞($88)用鐵紙包住隻雞,拎到番屋企完美鎖住肉汁😂 我仲食埋d蟲草🥰正,滑靚正!總括嚟講,性價比好高,雞肉好滑好香🤤🤤

-印度魔鬼手撕雞($60)

-蟲草水晶雞($88)

總括嚟講,性價比好高,雞肉好滑好香🤤🤤
2023-06-20 19 views
咁啱去開西灣河拎嘢,行過見到好似係新舖就睇吓係咩嚟,原來係手撕雞,本身今晚返娘家食飯,就買返去加餸啦。都幾多唔同味嘅手撕雞,見到幾款辣味都好吸引,好想試,但有小朋友要食所以最後都冇選到辣味,選左懷舊麻油手撕雞,另外仲有古法水晶雞,就一次過試埋懷舊麻油手撕雞$58半隻好抵食,份量都幾多,好香麻油味,雞唔肥,唔會好多肥膏蟲草花水晶雞$88半隻,打開錫紙仲出緊煙,熱辣辣,連殼開半,都幾大隻,上面舖左蟲草花。雞肉幾滑,幾香雞味得閒買嚟加餸一流

懷舊麻油手撕雞

得閒買嚟加餸一流
2023-06-16
Type of Meal
Dinner
呢排工作都比較忙,所以想比較懶,買餸加料番屋企煮過飯就算。近排聽住係港島東區的朋友推介呂錦記的手撕雞,咁襯今日去開附近就決定試下。呂錦記其實係內地近呢幾年爆紅,被譽為「手撕雞的天花板」。而今年五月左右就進駐香港。而家就係香港開左兩間分店,分別位於葵涌和西灣河。呢度以手撕雞為主打菜式,目前提供了多達8款唔同口味的手撕雞,包括孜然、藤椒、印度鬼椒等等。如果唔食得辣,都可以選擇花生、麻油等口味,滿足不同的味蕾需求。呂錦記的手撕雞採用了40種中草藥熬製的老火雞湯,為左保持新鮮,煮熟的雞肉只會保留24小時。而當客人落柯打的時間,即場以3分鐘內手工撕製,搭配原汁原味的湯汁,保持最佳的口感和鮮味。今次試左孜然味,食落去比起坊間其他店舖雞肉本身都夠底味,加上孜然同埋花淑油,味道層次就更加豐富,送飯一流!除了手撕雞之外,呂錦記仲提供了一款叫做水晶雞的獨特菜式,本身係將半隻雞加埋老火雞湯同蟲草花放係錫紙上面蒸至入味為止,雞肉夠晒鮮嫩入味,而且本身雞內原裝半隻上菜,成隻雞脾咁食都幾爽。而用錫紙包住可以保持熱度,返到屋企都仲係熱辣辣。整體黎講質素都算唔錯,份量又足,手撕雞有多種唔同口味選擇,而水晶雞的嫩滑程度

整體黎講質素都算唔錯,份量又足,手撕雞有多種唔同口味選擇,而水晶雞的嫩滑程度有驚喜,係大家加餸的懶人選擇之一。
呂錦記手撕雞專門店😍住港島同學仔推薦必食人氣手撕雞古法蟲草花水晶雞半隻$88用錫紙包住返到屋企仲熱跟埋一次性手套💕細心位要讚一讚!!!水晶雞雞肉好嫩滑唔鞋口😋😋傳統川香手撕雞半隻$60好大份!個兜大過我塊面入面d手撕雞好似五餅二魚🤣我最後要分兩餐食唔算好辣不過夠曬惹味🤤CP值高 企理好味下次去港島上堂可以翻兜!!!⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 5/5環境: 4.5/5服務: 5/5抵食: 5/5Please follow Rumplestiltskin aka 名字古怪的小矮人呢個港女代你試盡香港好食好用嘅🤩

呂錦記手撕雞專門店😍
住港島同學仔推薦必食人氣手撕雞

古法蟲草花水晶雞半隻$88
用錫紙包住返到屋企仲熱
跟埋一次性手套💕
細心位要讚一讚!!!
水晶雞雞肉好嫩滑唔鞋口😋😋

傳統川香手撕雞半隻$60
好大份!個兜大過我塊面
入面d手撕雞好似五餅二魚🤣
我最後要分兩餐食
唔算好辣不過夠曬惹味🤤

CP值高 企理好味
下次去港島上堂可以翻兜!!!

⭐️Rumple港女評分⭐️
味道: 5/5
環境: 4.5/5
服務: 5/5
抵食: 5/5

代你試盡香港好食好用嘅🤩

2023-06-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 蟲草花水晶雞
  • 川香手撕雞
2023-06-18 16 views
好耐冇去西灣河太安樓掃街🫣 附近開左手撕雞 $60半隻有好多口味選擇 包括麻油、五香花生、西域孜然、天府藤椒、印度魔鬼辣👹 大熱天時唔想食咁辣咁辛苦所以揀左孜然 係好微微既辣 比較惹味 雞皮彈牙肉質都算嫩滑🌶️ 另外仲有古法即叫即整既蟲草花水晶雞($88/半隻) 蒸好包好啱晒拎返屋企加餸 夾返出黎叮熱估唔到仲保留到肉汁 熱辣辣個蟲草花味道好香又入味 感覺好養生🐔 下次想試下香辣水晶雞拎返屋企加餸 唔知係咪會好似口水雞咁~

• 古法蟲草花水晶雞
2023-06-18 40 views
最近經常經過呢間西灣河手撕雞外賣店,今晚表姐帶埋侄女過黎我屋企食飯,我一於買呢間手撕雞店返去加餸。店內有多款雞選擇,有辣有唔辣,任君選擇。由於有以小朋友口味作為考慮,辣就不是這餐的選擇。原味手撕雞($60),一絲絲去哂骨的手絲雞,易夾方便,是以新鮮雞泡製,雞的肉質鮮嫰,帶有嚼頭,雞味濃郁。蟲草花水晶雞($80),以錫紙包住蒸,黎返屋企打開,熱熱的煙仍然會冒出,半隻的份量好大隻,很多的蟲草花舖滿去水晶雞的表面。水晶雞皮滑、肉嫰、骨香,口味鮮甜,味道非常出色。小朋友都大贊好食😋👍🏼

小朋友都大贊好食😋👍🏼
$70 (Dinner)
  • 古法蟲草花水晶雞
2023-06-17 74 views
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 筲箕灣 - 呂錦記 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 食過最好食嘅手撕雞手撕雞自問我都食過好多間有啲有雪藏味 有啲啲肉太韌一直都搵唔到好食嘅手撕雞今次錯有錯着 竟然喺筲箕灣搵到最好食嘅手撕雞原來呂錦記喺內地係手撕雞嘅天花板佢哋每日用新鮮雞整出嚟真係好有心機🔹籐椒手撕雞真係見到有職員慢慢用手撕打開食嘅時候好驚喜 因為竟然雞皮同雞肉中間有啫喱同埋超級嫩滑 連雞胸肉都係🔹蟲草花水晶雞用錫紙包住 有啲似鹽焗雞 好出色 返到屋企仲係暖暖的 正~可以即食全隻雞自己慢慢撕好香 新鮮雞係唔同啲◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee筲箕灣🔎發掘同類美食:#ee外賣#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol #呂錦記

食過最好食嘅手撕雞

好出色 返到屋企仲係暖暖的
正~可以即食
全隻雞自己慢慢撕
好香 新鮮雞係唔同啲

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee筲箕灣
🔎發掘同類美食:#ee外賣

2023-06-16 27 views
✨~呂錦記手撕雞專門店~✨天氣好熱♨️返到屋企真係唔想煮飯,經過~呂錦記~好香手撕雞嘅味道😌所以我決定帶佢返屋企😆呢度手撕雞都有幾種唔同嘅類別惹味、懷舊、傳統口味嘅手撕雞🐔佢哋出名嘅古法水晶雞😋仲可以加配其他小食😉今次我哋係惹味系列~🔥天府滕椒手撕雞(半隻)(呢盒係半隻份量嘅手撕雞(都好多)一上枱簡直秒殺,9秒9已經食晒😂,下次都係買一隻分量)🔥古法蟲草花水晶雞(半隻)(呢隻水晶雞啲肉好滑,夠晒入味,連啲骨都好好味😋)我覺得手撕雞配埋可樂🍻同啤酒係絕配😆
✨~呂錦記手撕雞專門店~✨

天氣好熱♨️返到屋企真係唔想煮飯,經過~呂錦記~
好香手撕雞嘅味道😌所以我決定帶佢返屋企😆

呢度手撕雞都有幾種唔同嘅類別
惹味、懷舊、傳統口味嘅手撕雞🐔
佢哋出名嘅古法水晶雞😋
仲可以加配其他小食😉

今次我哋係惹味系列~
🔥天府滕椒手撕雞(半隻)

🔥古法蟲草花水晶雞(半隻)
(呢隻水晶雞啲肉好滑,夠晒入味,連啲骨都好好味😋)

我覺得手撕雞配埋可樂🍻同啤酒係絕配😆

• 滕椒手撕雞
2023-06-12 54 views
⭐️之前食過一次,啱今日經過西灣河, 所以都專登過嚟買外賣😂======= ======= ======= =======🔥天府藤椒手撕雞💰$60天府藤椒味道比花椒更清香,味道很清新帶一點辣,手撕雞雞肉新鮮滑滑的,平時我甚少吃雞皮,但係呢個就大口大口咁食🤤🐔蟲草花水晶雞$88店主以錫紙包裝保溫,由我買完到打開足足3小時都仍然keep到暖暖地,唔需要額外翻熱;蟲草花充分滲入雞油香,超級好味,水晶雞新鮮軟腍,入口即溶,回味無窮🤤值得一提,份量好大,炒一碟青菜,一家三口已經夠飽;另外水晶雞呢次附送手套兩對,店主細心值得一讚。

🔥天府藤椒手撕雞💰$60

🐔蟲草花水晶雞$88

2023-06-12 43 views
🐥 #呂錦記手撕雞專門店 #西灣河大家都知西灣河 #太安樓 有好多好味嘅小食喇,但原來呢度仲新開咗間好正嘅手撕雞專門店😍 呢度有賣原隻雞,亦都有手撕雞,有辣有鹹,應有盡有!🐣 懷舊五香花生手撕雞 ($58)我揀咗呢個唔辣嘅懷舊手撕雞,佢超大盒,仲鹹香四溢添🥳 冇骨啖啖肉超正! 手撕雞應該有半隻雞咁多,仲連埋雞翼同雞腳添㗎😋🐥 蟲草花水晶雞 ($88/半隻)呢個係熱食嘅,店員好細心幫我哋用錫紙包起,一打開錫紙,隻雞熱辣辣,仲冒煙添😆 雞肉肉汁四溢,隻雞仲好飽滿好肥美添🤪
🐥 #呂錦記手撕雞專門店 #西灣河

🐣 懷舊五香花生手撕雞 ($58)

🐥 蟲草花水晶雞 ($88/半隻)
考試期間梗係要俾啲鼓勵俾小朋友啦,小朋友最鐘意食好撕雞,同事介紹左間喺筲箕灣嘅手撕雞比我👍又真係好特別喎😍有勁多口味揀架😋有惹味、輕食、傳統同懷舊系列選擇架,而且每個系列又再細分不同口味。。。。aiya....選擇困難症又泥啦😵‍💫😵‍💫😵‍💫🤣😅order咗小朋友至like嘅懷舊系列原味手撕雞同想叫多個傳統系列嘅香辣手撕雞先😋😎EEEE原來仲有古法系列,Woo古法原來係原隻雞泥架😍😍咁就改變選擇要一個手撕雞同一個蟲草花水晶雞啦😎蟲草花水晶雞半隻88蚊好滋補呢,用手撕泥食真係好開心架😁而且d雞肉超嫩滑仲勁入味呀!d🐥汁又可以用泥捞飯😋連飯都食多d呀😁原味手撕雞小朋友致愛,啖啖肉好惹味仲有麻油香味超“ 正”,有雞肶又有雞翼好足份量呀💯呂錦記手撕雞專門店 西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖

呂錦記手撕雞專門店