上星期來古月聚台灣古早味美食的時候,正好遇到休息,今晚終於可以一嚐。不過都是有一點倒霉,最想吃的紅燒牛肉麵都賣光,我見不少人也是想點這,唯有留待下次再來試。另外椒鹽豬大腸和古早味冬瓜茶同樣好賣,我都嚐不到了,最後變了吃肉燥乾拌麵,鹽酥雞與紅茶。肉燥乾拌麵其實肉燥挺不錯的,香氣十足,不油不膩,肉也不會澀,吃起來美味極了。不過滷蛋完全沒有味道,有點失色,麵條雖煙韌,但醬汁太少,乾乾的,如果多些醬汁會較易入口。至於鹽酥雞極體口感不俗,外層炸得酥香,內裡雞肉不乾柴,如能保留更多肉汁的話相信會更佳。此外,鹽酥雞調味不夠,可多添椒鹽,達至鹹香的效果。紅茶方面比我預期好渴,冰涼得來又不會死甜,有著淡淡的紅茶氣息,非常解喝。雖然古月聚不是最出色的台灣菜,但是店員非常友善,服務態度不錯,為了紅燒牛肉麵,我會再光顧的。

鹽酥雞,肉燥乾拌麵

肉燥乾拌麵

肉燥乾拌麵

鹽酥雞

紅茶

紅茶
2017-05-06 923 views
一早已經見到呢間台式小店有好多人推介,今日終於有機會去試下喇。一行入去已經有陣台灣味飄出來,事緣鋪入面有部電視而個電視仲要係播緊台灣新聞。店員同廚房溝通一時講普通話,一時又講下廣東話咁,又幾得意wor!台灣野梗係要食d熱氣野啦,一定要叫個鹽酥雞試下啦。佢嘅乾伴麵有d肉燥一齊撈埋食嘅。鹽酥雞炸到到好脆,入面又唔會好乾,味道又唔會太濃(台灣野多數都好濃味)!另一個係紅燒牛肉配肉燥飯,肉燥飯好大碗,因為店員整錯左碗大嘅,佢照放低話整錯左照俾我地 :)擺低嘅時候仲問我地食唔食得晒,當然最終我地食得晒啦!紅燒牛肉好入味唔會"un",但係牛肉又唔會太鹹,廚師應該有調教過味道,始終香港人食野係淡口d!食完大碗肉燥飯同埋乾伴麵之後飽到上心口!
鹽酥雞肉燥乾伴麵

紅燒牛肉飯

食完大碗肉燥飯同埋乾伴麵之後飽到上心口!
Type of Meal
Dinner
鹽酥雞肉燥乾伴麵
2017-04-18 984 views
認識呢間小店,不是在雜誌,是在元朗的網上群組,不用宣傳生意已不錯,小店店面頗細小,兩個人坐中間的位好迫,只有少量卡位幸好我剛到時有人食完走,可以坐到卡位。古早味冬瓜茶+$5 楊桃汁+$8: 兩款飲品都係偏甜少少,但小店飲品選擇不多,都要飲。台灣香腸$26: 味道好似台灣食到的,甚有風味,只是台灣的再juicy少少,配上生蒜食好夾,但今完個口留有蒜味好耐。肉燥飯$28: 據說肉燥比魯肉瘦少少,但呢個又唔會因爲瘦肉多而肉粗糙,反而口感細嫩,菜脯爽而不咸,料幾夠送飯。椒鹽炸大腸$28: 不太覺椒鹽,好似普通咋咁,炸大腸真係好多肥膏,無奈又真係惹味食唔停口,蔥粒可以減低油膩。自制手工水餃$42: 菜肉餃,多肉少菜,肉鮮味,但我食到有薑味,唔係我杯茶。小店在臭河邊,難免多少少蚊,都有啲影響進食雅興。
,菜脯爽而不咸,料幾夠送飯。
,蔥粒可以減低油膩。
小店在臭河邊,難免多少少蚊,都有啲影響進食雅興。
  • 魯肉飯
2017-03-01 1089 views
豬手魯肉撈麵: 係好寬GE 粗麵, 有D 似寬條麵, 份量偏小, 細食人士都夠食GE。魯肉甜甜地幾好, 豬手有3,4 舊, 但比較細舊, 唔算多肉。 同元朗某間台灣麵相比, 呢間D 份量少一截, 不占`豬手都入味GE。魷魚鬚:炸粉好薄, 唔會咸, 份量都算多, 炸得剛剛好, 唔會UN, 又唔會太油。好食!其實凍冰冰好想食湯麵, 但聽店員講, 佢地無時間去「拗」湯, 因為要煲好耐, 所以只有撈麵,但撈麵好快凍, 希望佢地第日會出湯麵。
豬手魯肉撈麵:

魷魚鬚:

$60 (Dinner)
2017-02-25 931 views
見到pnd推介呢間,心諗會唔會系膳稿。但系元朗又幾近,所以黎試一試。鋪頭唔算大,好彩去既時候系六點左右,未多人食。鋪頭老闆娘系台灣人,電視都播緊台灣新聞😂同老闆娘提起pnd個post,佢好驚訝甘用台灣腔普通話講:欸?怎麼會這樣!?好搞笑。叫左個鹽酥雞肉燥拌面。鹽酥雞好好食,新鮮熱辣,不過面既份量少左dd,但都好好味。個魷魚鬚都系新鮮炸起,好惹味。個紅油抄手幾特別,明顯系自家制。味道有少少少少少少少酸辣,恰到好處,正!最後個飲品揀左芋奶加珍珠,好飲!
見到pnd推介呢間,心諗會唔會系膳稿。
但系元朗又幾近,所以黎試一試。
鋪頭唔算大,好彩去既時候系六點左右,未多人食。
鋪頭老闆娘系台灣人,電視都播緊台灣新聞😂
好搞笑。
個魷魚鬚都系新鮮炸起,好惹味。
個紅油抄手幾特別,明顯系自家制。
味道有少少少少少少少酸辣,恰到好處,正!
最後個飲品揀左芋奶加珍珠,好飲!
  • 紅油抄手
呢間野真係經過左都會唔知,佢個門面同普通茶餐廳無分別喎,但內裡你就知道佢厲害!聽說老闆娘是台南人,廣東話超厲害~老闆是香腸大王🤔(應該係)紅燒牛肉麵外表平平無奇是吧~牛肉看似很老是吧~你全部錯晒!肉湯超清甜,無錯係甜!應該有用蘿蔔熬煮,牛肉的油脂剛好不會太濃太膩;牛肉雖然無隔離街台灣人牛肉麵咁柔軟但係入味既,同佢外表好唔統一,而且佢用粗麵,有點似自己手打的感覺,因為超煙靭!一試回味,真心不是蓋的~鹽酥雞拌麵,有點偏乾,但麵仍然是重點,個雞都算鬆脆,愛拌麵人士必食!大腸包小腸真係不得了!香港首見!我可能會每個星期都特登黎食哈哈!應該沒有人不知道大腸包小腸是甚麼吧?糯米腸包住台灣小香腸,上面淋上酸辣汁,配少許炸菜、香菜等配料,不得了個口感同味道完美!
紅燒牛肉麵
大腸包小腸
$60 (Lunch)
紅燒牛肉麵
大腸包小腸
2017-01-30 696 views
簡單既裝修簡單既味道,店內電視播住既都係台灣台感覺上更台灣😊喜歡尼種不花巧,比較簡單既小店。食台灣野我覺得必點既都係肉燥飯同紅燒牛肉麵☺紅燒牛肉麵$55麵既份量適中唔會太多或太小~牛肉大約有3-4舊左右。先試湯底係幾好既☺餐牌上寫牛肉湯係超過10小時去煮,絕不加味精湯夠濃味而且食完唔口喝👍🏻而麵就係比較闊身果隻,口感有小小似刀削麵。牛肉比較失望,唔夠淋同有小小老,牛肉麻麻地。肉燥飯$26平時食肉燥飯都會食到幾多肥肉粒粒,尼個基本上係冇咩肥肉😋而且肉切得好細,入面仲加左唔辣既菜脯。整體不錯,搭半隻滷水蛋簡單的味道☺$26尼個份量尼個質素性價比高😋大腸包小腸$28小食今次先食尼個😛久違了既大腸包小腸🌭以前台灣既味道係咸咸的,外層煎到脆脆。尼個同樣係糯米包台灣腸。但口感就冇台灣咁脆同佢主要既味道唔係咸味係酸甜味~但尼個比台灣就小一份油膩感🌝
紅燒牛肉麵$55
牛肉比較失望,唔夠淋同有小小老,牛肉麻麻地。
肉燥飯$26
大腸包小腸$28
2017-01-01 606 views
元朗馬田路食肆林立,先前介紹過的嘉兵衞是其中一個摯愛。朋友推介說這新開張的台灣小館十分不錯,立即跑來一試。一進門便覺得這餐廳很討人歡喜。小店格局,座位約有二三十個,全木枱椅,還掛有幾張高雄市立法委員所送的字畫牌匾,很台灣啊飲品是典型台式飲品的盛載方法,紙杯加上封口膠蓋!暖的冬瓜茶冬瓜味濃,只可惜甜了那麼一點點。凍的炭培烏龍茶超有茶味極好喝椒鹽豬大腸。這個不得了大腸炸得外脆內軟,肥膏的分量剛剛好,椒鹽極度香口惹味,一整碟大腸兩三分鐘內極速掃清心裏的魔鬼勁想再來一碟,只是被理智壓了下去吃完肥膏就來點清菜。菜是生菜,新鮮爽甜,加上一點肉臊和醬油已很美味。台灣肉臊飯。肉臊的味道很地道,豬肉剁得很細粒,加上冬菇粒和微甜醬汁,極容易下飯鹵水豬腳肉臊拌麵。事先聲明,這拌麵的真實賣相比這照片要好很多很多,只因本人急不及待,拌麵甫上桌便狼吞虎嚥忘了拍照!吃了三份一才拍,以致照片拍成這鬼樣子鹵水豬腳超好吃,又入味又腍拌麵的麵條質感極佳,咬下去煙靭有彈性。值得注意的是這個肉臊是辣肉臊,辣勁也不小,怕辣的朋友要小心,嗜辣的朋友一定要試試!朋友說得不錯,這間台式小店真的勁正,由裝潢、服務到味道都洋溢著濃得化不開

飲品是典型台式飲品的盛載方法,紙杯加上封口膠蓋!
暖的冬瓜茶冬瓜味濃,只可惜甜了那麼一點點。
凍的炭培烏龍茶超有茶味極好喝
椒鹽豬大腸。
這個不得了

心裏的魔鬼勁想再來一碟,只是被理智壓了下去
台灣肉臊飯。
鹵水豬腳肉臊拌麵。

鹵水豬腳超好吃,又入味又腍

朋友說得不錯,這間台式小店真的勁正,由裝潢、服務到味道都洋溢著濃得化不開的台灣情懷,我們一定會常常回來的
$60 (Dinner)
  • 椒鹽豬大腸
2016-12-14 586 views
星期日中午,和老公走著走著,記起這店是新開業,就試試吧。下午1時左右人都不多,我們二人還可以坐四人檯。店內的電視播著台灣的新聞,加上說普通話的店員,真的有點置身台灣的感覺。點了肉燥飯,乾拌麵,鹽酥雞,冬瓜茶及珍珠奶茶試一試。肉燥飯和乾拌麵份量都還可,肉燥是肥肉比較多的,而且肉汁很多,味道不錯。乾拌麵寫著微辣,可以我吃下去是一點辣都沒有,喜歡辣的朋友可能真的要店員加點辣。麵底有很多肉汁,一點也不乾。麵條有點像刀削麵,是闊麵來的,口感很不錯。鹽酥雞份量挺多,而且沒有油膩感,很香脆很好味。珍珠奶茶有點每人失望,因為冰不夠,而且混合得不好,喝到的珍珠是暖的。我試著攪動奶茶,所有的冰都溶了,珍珠仍是暖的。總括來說食物不錯,飲品稍為不足,希望下次會改善吧。
星期日中午,和老公走著走著,記起這店是新開業,就試試吧。

下午1時左右人都不多,我們二人還可以坐四人檯。

鹽酥雞, 肉燥飯, 乾拌麵, 冬瓜茶, 珍珠奶茶
點了肉燥飯,乾拌麵,鹽酥雞,冬瓜茶及珍珠奶茶試一試。

麵底有很多肉汁,一點也不乾。

麵條有點像刀削麵,是闊麵來的,口感很不錯。

鹽酥雞份量挺多,而且沒有油膩感,很香脆很好味。

我試著攪動奶茶,所有的冰都溶了,珍珠仍是暖的。

總括來說食物不錯,飲品稍為不足,希望下次會改善吧。
2016-12-11
$52 (Lunch)
鹽酥雞, 肉燥飯, 乾拌麵, 冬瓜茶, 珍珠奶茶
  • 鹽酥雞
  • 肉燥飯
  • 乾拌麵
  • 冬瓜茶
  • 珍珠奶茶
呢間小店味道同裝潢都好有台灣小店既感覺,佈置有點簡單,一入門口就有大大部電視,仲播緊台灣既電視台添,邊食台灣野邊睇台灣電視好有feel呀~炸物拼盤(鹽酥雞、花枝丸、四季豆)完全無油膩感,好厲害呀!連四季豆炸完後都係乾乾爽爽的。花枝丸內有粒粒花枝肉,有咬口,我鐘意炸雞皮薄,雞肉好juicy辣肉燥乾拌麵+紅燒牛肉。麵係手工板條,食得出麵係彈牙的,拌左肉燥鹵汁、豆辦醬同蔥油,醬汁好好味。牛肉都好腍身。手工餃子既餡係韭菜豬肉,餡料本身已經夠咸,另附上一碟咸醬油略為過咸左,如配醋會更好。
炸物拼盤
炸雞皮薄,雞肉好juicy
辣肉燥乾拌麵+紅燒牛肉
自制手工水餃
2016-11-25
$65 (Dinner)
炸物拼盤
2016-11-06 640 views
在元朗閒逛覓食晚餐,經過這家新開的小店,看到內部擺設都很台式,連下單的格式跟在台灣的路邊小店一樣,吸引我立刻決定要入店內回憶一下台灣的味道。點了四樣肉燥飯的味道很令人懷念,傳統的肉燥是很多很多的肥肉粒粒的,可幸這飯是改良品種,就是我想吃的味道,不會過甜,米飯是台灣米煮出來的,吃這飯味道像是身在台灣一樣。沒有在台灣吃過傳統手工水餃,在這裡試一趟吧!份量很多,沒有吃這的記憶標準,但是,口味太淡,餃皮的口感有點實⋯⋯紅燒牛肉原來是配對肉燥飯(很少點這味),牛肉煮的夠軟,味道也是傳統吧!在台北的紅燒牛肉麵總是有很重的八角味,這小店就較清淡,燙青菜加有肉汁都是很台式做法。整個組合,由店裡的簡單裝置到服務人員至食物質素,真的是地道台式家常飯菜,就是怕傳統為了生存太快被打破罷
點了四樣
肉燥飯
手工水餃

2016-10-29
$68 (Dinner)
肉燥飯
2016-10-26 358 views
“大腸包小腸”味道唔錯,爌肉飯好味, 肉燥飯唔太油膩, 而且非常好食。 雖然食物製作需時, 但店主是台灣人,食物相當地道。 店長名言請人相當難, 可望生意越做越好。 店主相當好人, 很有台灣風情。
2016-10-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2016-10-12 551 views
廚房唔夠人,食物制作慢,大部份人等吃中。樓面唔夠人,亂哂坑,小妹妹冇heart工作,可能亞媽迫佢做,遊魂中。食物質素不好,味度小小怪,價錢一般不平。雖然想支持小店,但太多問題,都係冇下次。
廚房唔夠人,食物制作慢,大部份人等吃中。
食物質素不好,味度小小怪,價錢一般不平。
雖然想支持小店,但太多問題,都係冇下次。