(Non-member)
2006-09-03 19 views
雖然住$14600幾日,除細個陣,荃灣呢個區,一向都極唔易搵到D平靚正食,但係要搵水準差的食店,可謂比比皆是,但係更差,都唔夠呢間經典!兩年前某個晚上,同我D好友食完晚飯,唔係好夠喉可以點?去食糖水啦!但想又係許\留山,又唔想大良八記,咁就去呢間友記,都幾爆場,坐出門口,於是叫,都係叫埋D西米露等水果甜品,來到一見,好失望,碗碗都\"稀溫溫\",唉!算啦,想點!?我就叫杯木瓜汁,嘩!離譜到你唔信,以一成的真木瓜汁,溝九成水比你飲,真係唔知做乜!我可以點做,咁就要搵個伙計理論下,點知,個妹妹伙記,就好似當係仇人咁講:咁你想想點?!!!唉!咁我可以點?點知呢個妹妹仲行入鋪內邊行邊鬧,嘩!離譜到..........!今日發現呢個網,兩年啦!啖氣都未係好消到,大家留意啦!

今日發現呢個網,兩年啦!啖氣都未係好消到,大家留意啦!
2006-08-19 18 views
講真...唔係太多人幫襯...只係多個地方hea 下! 同舊朋友聚聚! 佢叫左個芒果西米露...我見到食到尾都幾"水"下! 我叫左個木瓜涼粉....木瓜唔太靚...不過幾多塊下...又係水水地!
一行六人,見杏花樓要等位,而呢間平時入面都有幾多人咁,所以來呢間試下,點知唔試就油旨可,一試就把鬼火!以後都入黑名單!!(1)榴槤pancake-皮好厚(2)芒果刨冰-芒果太酸,真的只有芒果和冰,一些配料也沒有(3)凍涼粉-唔凍,仲有暖(4)芒果西米露-也是芒果太酸,西米露有怪味(5)紅豆沙-好甜(但那真的是糖水),而且水還水渣還渣。(6)士多啤梨西米露-士多啤梨好酸,西米露有怪味救命呀!點解會咁多人幫襯?係咪叫錯野呀~~~
一行六人,見杏花樓要等位,
而呢間平時入面都有幾多人咁,
所以來呢間試下,點知唔試就油旨可,一試就把鬼火!
以後都入黑名單!!

(1)榴槤pancake-皮好厚
(2)芒果刨冰-芒果太酸,真的只有芒果和冰,一些配料也沒有
(3)凍涼粉-唔凍,仲有暖
(4)芒果西米露-也是芒果太酸,西米露有怪味
(5)紅豆沙-好甜(但那真的是糖水),而且水還水渣還渣。
(6)士多啤梨西米露-士多啤梨好酸,西米露有怪味

救命呀!點解會咁多人幫襯?
係咪叫錯野呀~~~
2006-06-30 7 views
21 June 叫左榴槤飄香,白馬王子同埋一碗香芋既野,唔記得名。榴槤飄香好好食呀!好多好香既榴槤,好滿足呀~榴槤粉絲一定要試~!仲有西米,柚子,同榴槤汁加冰碎做底,$24合理,一定會再食呢~~朋友仔果兩碗都好好食,這間甜品店很不錯!雞翼尖同魷魚鬚好似好受歡迎,有機會會試!
21 June

叫左榴槤飄香,白馬王子同埋一碗香芋既野,唔記得名。

2006-06-27 18 views
第一次o黎呢度食甜品.. 佢d 甜品名又係好靚o架呢!!叫左個"金銀露" 豆腐花.. 問阿姐係咩o黎.. 佢好好人咁話係楊枝金露豆腐花..朋友仔就order 左士多啤梨西米露.. 哇.. 佢o個個賣相仲得呀! ^^o黎到個甜品凍冰冰.. 真係透心涼呀!! heehee!!d 芒果好甜.. 個汁底都好好食呀.. 充滿芒果味.. 又有少少酸酸地o既柚味.. 但係唔會太搶..而豆腐花份量唔係好多.. 大約半碗.. 唔係太甜.. 同埋又真係幾滑喎! o岩o岩好! 雖然d 芒果同豆花o既份量唔算多.. 但係以20 蚊o既質素真係算唔錯o架喇! ^^
第一次o黎呢度食甜品.. 佢d 甜品名又係好靚o架呢!!

o黎到個甜品凍冰冰.. 真係透心涼呀!! heehee!!
2006-06-21 4 views
今晚好熱...食完飯想食啲涼野...叫左個木瓜涼粉...($18)....木瓜有四塊大大舊, 涼粉一般...個糖水太甜, 我都無食哂...! 老公要熱蕃薯糖水....蕃薯未夠淋...$12! 無咩人....次次經過都好冷清...!
2006-05-29 22 views
食完好難食的上海菜後,大家一致認為食番個糖水補一補。我例牌食綠豆沙,真材實料,好香臭草味,又多海帶,煮得又好,粒粒綠豆都爆開晒,比起價機貴一倍的甘潮還要好。試了媽媽食的紅豆沙,煲得唔夠起沙,水還水渣還渣。老豆就要了腐竹蛋糖水,腐竹煲到溶晒。老公食了佢摯愛的榴槤布甸,一開蓋一陣陣榴槤味傳出來,以我所見榴槤肉有唔少,佢話味道都OK。係荃灣食完飯,想食個飯後甜品,呢度都OK的。
食完好難食的上海菜後,大家一致認為食番個糖水補一補。
試了媽媽食的紅豆沙,煲得唔夠起沙,水還水渣還渣。
老豆就要了腐竹蛋糖水,腐竹煲到溶晒。
係荃灣食完飯,想食個飯後甜品,呢度都OK的。
2006-04-23 1 views
椰汁紫米露就好香吾太甜幾好味,"白馬王子"就不過不失,可惜D椰汁西米露同香芋西米露真係好甜,甜到漏椒鹽魷魚鬚同雞翼尖好似係即叫即整,因為每次食都好新鮮熱辣,好好味,另外值得一提的是我最愛的榴槤飄香,真係超好味,鍾意食榴槤的人值得一試!!PS.吾係成日都有得食榴槤o既食品,好似係夏天先有得食!
椰汁紫米露就好香吾太甜幾好味,"白馬王子"就不過不失,
可惜D椰汁西米露同香芋西米露真係好甜,甜到漏
椒鹽魷魚鬚同雞翼尖好似係即叫即整,
因為每次食都好新鮮熱辣,好好味,
另外值得一提的是我最愛的榴槤飄香,真係超好味,
鍾意食榴槤的人值得一試!!
PS.吾係成日都有得食榴槤o既食品,好似係夏天先有得食!
(Non-member)
2006-04-17 10 views
實在食過一次都吾想再返轉頭....西瓜西米露得果3,4片超薄西瓜, 咁就收我廿皮! 真係貴得可憐..
實在食過一次都吾想再返轉頭....
2006-02-18 2 views
呢次叫左三樣野, 芒果豆腐花, 雜果涼粉, 魷魚鬚. 又先講下菜牌問題, 估唔到鋪仔一間, 做既menu係咁清楚, 每樣甜品都有圖片顏色鮮艷. 不過食品品質就...呢次特登叫魷魚鬚, 即慶性質, 亦係一種感觸, 因時下d酒樓, 個人喜愛既魷魚鬚好似絕左種一樣, 唔易搵到. 搬晒去街邊d小食店咩? 又超昆, 眼見大多用勁厚生粉撻住小小魷魚鬚炸成, 見到都嬲, 蝦人膝頭哥唔食辣椒醬. 不過係呢度, 見到menu相片有, 大膽一叫, 亦好對辦, 少粉, 但嫌鬚size偏細, 實屬中細水平. 小小一碟都要20蚊. 難明今日呢d野變成咁矜貴.而甜品主菜僅屬交功課水平. 芒果豆腐花覺得d芒果太酸, 凍度十足, 岩我口胃, 但d芒果咁凍都令人覺得酸. 可見唔係咁得. 豆腐花都算滑, 但唔覺有乜野甜度. 而雜果涼粉, 眼見舊西瓜係白色, 涼粉係灰色, 廿蚊以上一碗咁野, 唔太抵.

今日同3個FD一齊行街見"支力"就搵野食啦..點知食許留山都好過佢..我本於叫白馬王子..點知佢話星期日先有..之前又唔講..SO叫左個紫米露啦..我FD就叫左個芒果抱冰..點鬼知有條毛(頭髮)換個果新有另一種毛(眼睫毛)仲比我地見到佢地用手"炸"D芒果汁..-_________-;(汗)
今日同3個FD一齊行街見"支力"就搵野食啦..
點知食許留山都好過佢..
我本於叫白馬王子..點知佢話星期日先有..
之前又唔講..SO叫左個紫米露啦..
我FD就叫左個芒果抱冰..點鬼知有條毛(頭髮)
換個果新有另一種毛(眼睫毛)
2005-07-25 3 views
無論凍熱甜品d溫度都唔得...凍果d又唔夠凍...熱果d 又只係和暖...
2005-04-23 4 views
是次兩公婆, 我叫綠豆涼粉, 一入口唔知點解寧舍凍, 唔知係咪有料由雪櫃出, 定係天氣開始熱要凍下你, 狗老婆亦話涼粉好硬口. 不過本人鐘意食凍, 呢個還可以. 另外狗老婆叫黃金椰汁西米香芋露, 呢個就比較出色, 凍食, 一啖啖入口濃郁椰香而來, 夾雜彈牙西米及蕃薯, 令人留下印象. 到最後叫個'白馬王子' 外賣比狗外母食, 佢整得超快, 狗外母食過評語為'食得好飽' , 佢嫌呢碗太多渣.

2005-01-12 8 views
同男友食完海南雞飯. 想食甜品. 本想去杏花樓. 但多人等位到不得了. 見轉角街尾有呢間甜品店. 見到咁多人食緊. 以為冇死啦. 二話不說就坐底.我叫了芒汁底豆府花. presntation 都ok. 一啖入口就"呻笨" 好難食! 難食在其豆花冇豆味. 但又有好強的石膏粉味. 完全唔滑; 芒果汁底用水開稀...稀之又稀....我寫包單話佢芒汁同水的比例係3:7. 攪到碗野水汪汪..唔掂呀!! 我食左兩啖就投晒降囉~ 男友叫了楊枝甘露. 唔洗多講. 都係用同一個芒汁底做的( 見上文) . 碩果緊存的幾條西柚絲. 少得好可憐. 西米反而多到飛起. 呢碗似芒果(多)西米露多d.一句講晒, 入左Black List 喇! (廿幾蚊碗. 雖然而家買一個甜品係正常價格.但換黎係咁難食. 我都覺得好肉赤~! )

一句講晒, 入左Black List 喇!
2004-09-06 3 views
友記係我屋企附近,但次次行過都冇入去食同朋友想搵地方傾偈,於是去食甜品見假日晚上一定full哂,個晚去食係平日,所以都有位地方好細,好迫食個雜果黑珍珠,好在唔係比雜果,係生果,有西瓜蜜瓜哈蜜瓜果,份量夠大,果汁底,夠凍好味,但可以多d生果款式就好得多!!朋友則試木瓜豆腐花,都ok好食
友記係我屋企附近,但次次行過都冇入去食
同朋友想搵地方傾偈,於是去食甜品
見假日晚上一定full哂,個晚去食係平日,所以都有位
地方好細,好迫
朋友則試木瓜豆腐花,都ok好食