2006-02-26 360 views
今次係第二次幫襯.兩個人叫個喜氣洋洋餐, 個侍應提我地這是四人餐, 皇上話一定食得晒, 咪叫囉.湯底係魚湯/辣湯鴛鴦, 先來牛羊各一碟, 好美味啊, 我食羊就唔想食牛, 因為羊肉味濃, 會覺牛肉無味.手打羊肉丸必食, 牛肉丸反而梅梅地, 還凍豆腐和水精粉.之後來了一碟什錦拼盆, 有蝦/鮮雞件/鯇魚/墨魚丸/包心丸等, 我已經飽飽地, 可能飲多了酸梅湯(貌似利實納).再來羊肉餃已經食唔落, 點知仲有拉麵, 和一個份量嚇人的疏菜籃, 皇上已經投降, 我再食了些金菇和生菜, 皇上就食粟米.都唔好話兩個人, 我估四個人都未必食得晒, 反而上次散叫十碟野都食得晒, 可能係碟羊肉及牛肉比散叫大碟.結果食剩好多, 仲有綠豆沙都食唔落. 埋單$480, 同上次差不多.鄰桌有位女士好煩, 她一心來食涮羊肉, 以為用炭爐, 點知唔係就呱呱叫, 又話無混醬提供, 諸多不滿. 我覺得出來食野之前要做資料搜集, 食店門外都有好多廣告和剪報, 自己唔睇清楚有咩好嘈, 而且可以選擇唔食走人囉, 又無人呃你, 大庭廣眾, 有失斯文. 不得不讚個男部長, 好有耐性對她解釋, 雖然有點黑面, 都算好難為佢.要投訴個女廁極
今次係第二次幫襯.
手打羊肉丸必食, 牛肉丸反而梅梅地, 還凍豆腐和水精粉.
要投訴個女廁極度不堪, 又污糟又破爛, 地面又濕, 離譜.
2006-02-18 191 views
下個禮拜我生日~Daddy幫我提早慶祝~由於我同佢都鍾意食羊~而且佢之前去過弓肥羊~ 所以今晚決定黎呢度比較下兩間野有咩分別~我地兩個人點左個"喜喜羊羊餐"(四位用)388蚊~個餐list左唔少樣野食~有羊呀肥牛呀丸呀羊肉餃呀雞魚手打肉丸麵菜....真係幾多下~但係我地諗住個份量應該唔會好多~所以諗都唔諗就order左個餐~之後個waiter(應該係部長)仲提醒我地點o個個係四人餐~haha~幾好人喎佢真係~驚我地食唔晒~唔會好似一d食肆咁唔理你點乜~跟住仲點左羊腰同野飲~d野好快黎到~wa!!!原來個份量真係四位份量黎ga~真係好豐富~我見到隔離臺俾我地兩個叫既份量嚇親~haha~由於太多野食唔可以詳講~所以總括黎講我覺得d野食唔錯~羊肉同肥牛都好好味~不過我最鍾意係手打羊肉丸~好"淋"好夠羊味~而最得意係手切麵(會o係你面拉)同北京寬條麵(透明好滑)~最後當然食唔晒la d野~下次都係醒d自己叫好d~不過Daddy就話小肥羊d羊肉靚d~我就真係唔識分靚唔靚lai...仲有值得講既係除左羊仲有好多choice,好似雞呀魚呀海鮮丸菜咁~唔食羊既都可以去試下law~價錢都ok~個環境好乾

個環境好乾淨~但係廁所就...o my god....埋單477~我覺得合理呀~
2006-02-18 31 views
講漏左~;甫返頭先個食評~我覺得個湯底D味精精應該唔少~因為食完都幾口渴...
講漏左~;甫返頭先個食評~

我覺得個湯底D味精精應該唔少~因為食完都幾口渴...
2006-02-12 109 views
今日在旺角原本諗住去我的favourite"小肥羊"打邊爐,點知行行下見到涮羊肉的大招牌,就上左去試.D服務員幾多,成日來換碟同加水.仲好helpful tim.我地3人叫左:1. 羊龍骨湯底($68)- 我覺得湯底都係小肥羊好味D,呢度比較鹹. 但係d羊龍骨(脊骨)好多好好味.(送埋一個菜籃同少少醬料)2.另外點了麻醬($8) - 幾似北京食的味道3. 豬大腸($22) - 幾好味4. 南瓜片($12) - 幾甜5. 魚腐($27) - 好味不過好似貴左d6. 羊太陽肉($68) - 呢隻肉肥油比較多, 不過都幾好味7. 手打羊肉丸($27) - 不錯但我較喜歡小肥羊的.8. 凍豆腐($18) & 油麥菜($10) - ok la茶$5位- ok平la.

我地3人叫左:
(送埋一個菜籃同少少醬料)
2.另外點了麻醬($8) - 幾似北京食的味道
3. 豬大腸($22) - 幾好味
4. 南瓜片($12) - 幾甜
5. 魚腐($27) - 好味不過好似貴左d
7. 手打羊肉丸($27) - 不錯但我較喜歡小肥羊的.
茶$5位- ok平la.
2006-02-07 56 views
2月5日最後一日新年假期,同bf週圍去搵野食原本想搵呢間但係唔知地址好搞笑地行行下竟然見到個大招牌算係有緣服務真係不錯我試過打開個茶壺蓋數到第8下就有人過來拿茶壺食左個半鐘未試過叫人加水我既遭遇同下面幾位人兄有d唔同野食ok啦,款其實唔多但我好羊,叫左個$128羊組合幾種羊係有分別既,不過好羊既人係唔會計較囉(例如我)個切面好好味,一叫再叫滾完野食個清湯仲有好香既羊肉味添而且d醬料好"正"喎不過就貴左d,2個人食左$330偶一而為之都ok既
2月5日
最後一日新年假期,同bf週圍去搵野食
原本想搵呢間但係唔知地址
好搞笑地行行下竟然見到個大招牌
算係有緣

服務真係不錯
我試過打開個茶壺蓋
數到第8下就有人過來拿茶壺

食左個半鐘未試過叫人加水
我既遭遇同下面幾位人兄有d唔同

野食ok啦,款其實唔多
但我好羊,叫左個$128羊組合
幾種羊係有分別既,不過好羊既人係唔會計較囉(例如我)

個切面好好味,一叫再叫
滾完野食個清湯仲有好香既羊肉味添
而且d醬料好"正"喎

不過就貴左d,2個人食左$330
偶一而為之都ok既
2006-01-11 45 views
嘩! 好差呀! 好差呀!睇o的雜誌寫到點好點好, 所以先上食, 簡直係完全中晒計!湯底淡, 話就話乜鬼o野藥膳鍋, 但係出奇o既淡加錢嗌o既醬料, 一樣係淡茂茂. 火鍋料一般啦~! o的料唔講得上係特別o既鮮味.雖然係旺角區, 但係服務真係差到一絕, 都好難搵到第二間. 侍應手腳唔慢, 但係做o野好亂, 完全睇唔出佢o地有組織. 其次係人手實在係唔夠, 算係有人應左你, 到最後都係冇人理你. 個別一兩個侍應o既招呼比較似樣, 反而個著西裝後生o的o個個o既服務就真係超級唔掂, 每次應完你「等等」或者「轉頭」之類後, 就例牌係冇左件事, 真係仲衰過下邊茶記o的伙記一定唔會再
嘩! 好差呀! 好差呀!
睇o的雜誌寫到點好點好, 所以先上食, 簡直係完全中晒計!
湯底淡, 話就話乜鬼o野藥膳鍋, 但係出奇o既淡
加錢嗌o既醬料, 一樣係淡茂茂.
火鍋料一般啦~! o的料唔講得上係特別o既鮮味.
一定唔會再
2006-01-10 11 views
從未試過咁鬼angry, 有隻蟻响茶度都算,仲要有隻蚊响煲湯度....火都嚟埋!!!!! 只次一次,一定冇下次-_-"

-_-"
2006-01-04 6 views
服務同食物質素又唔似d網友講到甘差!!本身同bf都好羊.... 不過得兩條友...所以只係叫左有限野:羊羊組合-新鮮魚皮餃-好好味冬菇肉丸-有酒味,不過淋左d...不過份量少,$27得6細粒兩兜菜-都算新鮮酸梅湯-買一送一,不過味道超好...唔似外面d standard味,真係有梅味!!唯一唔好係安排有d亂,包括坐位安排,落單,等左成廿分鐘d野先黎....最爆笑係最尾埋單簽卡時寫少左銀碼....個女侍應仲懵盛盛甘狂say sorry!! 佢地既態度由頭到尾都好好....埋單三百幾,以2個人食係貴左少少,不過都覺得ok既....原來九點後好多野都係十蚊碟,平好多....下次要晏d黎.......
服務同食物質素又唔似d網友講到甘差!!

羊羊組合-新鮮
魚皮餃-好好味
兩兜菜-都算新鮮

2005-12-30 11 views
去之前睇左之前幾位網評,一致劣評。但見忽然一周介紹,自己給朋友又是羊肉癡,以為依家有改善,米平安夜去試下。點了羊肉組合、手打羊肉丸及其他非羊肉食品,等了很久都未見羊肉丸,又見都問,我又問下,侍應就說今晚沒有羊肉丸,但又不主動通知我們,況且一間專吃羊的店子招牌菜也沒有,真掃興。惟有改叫四寶丸,但我不吃牛肉,問部長是否可將牛丸改為其他丸,他酋豫一會就說不可以,真不周到。最後叫了墨魚丸。好同意上邊阿Ray 講「食物只屬一般,冇雜誌講到咁,羊肉並唔係特別鮮味,羊肉拼盤上邊不同種類羊肉,擺入口都講唔出有咩分別,其他配料只屬一般,味道都係麻麻。」D湯D醬又無味,打完邊爐,啖湯都係淡淡的。真係打甘耐邊爐未試過。仲話秘制。勞氣仲有明明成晚無羊肉丸,竟然找數張單有數,搏人唔查單。同侍應講,佢仲話等陣取消,朋友話即刻取消啦,侍應非常唔醒目。此店真是跌眼鏡,又話北京名牌,加上周刊好少推介水準這樣差的食店。

2005-12-23 5 views
D service差到無話可說, floor staff唔夠, 想搵個人都搵唔到. D侍應個個十問九唔應. 叫加水加茶, 例牌係行開左就冇件事.最勞氣係個爐明明唔夠力, 同佢complain仲響度扮唔知, 仲話"係咁gar la, 等下la". 嘈多佢兩次, 先肯換過第二個爐過唻, 我唻食羊肉jei, 唔係做羊鼓gar~!!食物只屬一般, 冇雜誌講到咁「神」. 羊肉並唔係特別鮮味, 羊肉拼盤上邊不同種類ge羊肉, 擺入口都講唔出有咩分別. 其他ge配料只屬一般, 味道都係麻麻. D秀珍菇仲有陣怪怪地ge「叔」味完全唔推介呢間野~! 而且價錢唔平, 之前o個晚食完德興, 響有比較之下, 我寧願選擇德興, 最少價錢公道.唯一好處係唔太迫, 坐落都幾舒服ge
唯一好處係唔太迫, 坐落都幾舒服ge
(Non-member)
前兩個星期我同班fd剛剛行開旺角個日0既天氣都算幾凍我班fd就見意去食火鍋.咁我地就選擇左一間瓊華中心0入面0既一間食店.本黎我班fd話去寧記.點知上到去好多人排晒長龍.跟就我地就落左去一間叫北京涮羊肉0既店點知又係排晒長龍.我班fd 就話.我地都未試過呢一間野不如試下啦.咁我地就行埋去問個知客姐姐.要等幾耐她答我地唔知.咁我就行埋去問佢.駛唔駛等半個鐘跟住佢態度好差咁同我講.如果d客食得怏0既話.你地咪會快d囉.佢好似好唔想我地幫襯咁.個知客態度真係極差咁我地講野,本來我想話走.我班fd話都等左咁耐啦.不如等多一陣.終於都等到有位啦.點知個位知客眼超超咁超住我地帶我地入去坐.點知入到去坐沒有人過過理會我地揮手又冇人應.結果我好大聲叫.唔該先有人過來.問我地要乜.咁我問個女部長.你地有乜好介紹.佢話而家好忙叫我地自己諗到食乜先叫佢過來同我地落單.我心諗真係忙得咁緊要咩.好啦.到我地諗到食乜.叫佢過來佢好冇禮貌咁同我講.想食乜呀.點完了菜. 唔該都冇聲個晚真係俾個間野搞到成肚氣.真係估唔到個間野服務態度係咁差架.以後都唔駛我地再幫襯!簡直就係不知所謂
前兩個星期我同班fd剛剛行開旺角個日0既天氣都算幾凍
點知又係排晒長龍.我班fd 就話.我地都未試過呢一間野
不如試下啦.咁我地就行埋去問個知客姐姐.要等幾耐
她答我地唔知.咁我就行埋去問佢.駛唔駛等半個鐘
叫我地自己諗到食乜先叫佢過來同我地落單.我心諗
真係忙得咁緊要咩.好啦.到我地諗到食乜.叫佢過來
佢好冇禮貌咁同我講.想食乜呀.點完了菜. 唔該都冇聲
2005-12-22 5 views
服務差到不得了,全程不斟茶,茶壼開蓋\都無人理,叫幾次才給你斟一次;我們點了清湯+ 香辣湯底,無論落幾多配料,湯一樣無味,令到食物都無味,從未試過打邊爐食芝士腸最好味!大伙人吃完便坐下聊天,差不多一時間沒有人斟茶,有個侍應仲衰,拿走我們的壼便沒給回我們,我們乾談了一小時多。總括而言:服務差!!! 食物差!!!

總括而言:服務差!!! 食物差!!!
2005-12-10 2 views
約兩個月前和朋友同此店開餐, 當時serve我們的待應說如果有太陽報的優惠卷, 就可節省一百元. 我們告訴他我們不知此事,可不可以豁免,如不可以我們才去買一份太陽報拿優惠卷. 他答我們說嘗試一下那待應一直沒有回覆,我們都以為他已替我們辦好優惠. 怎知埋單時,他逃避我們叫另一位同事替我們埋單,而相關優惠則完全沒有替我們辦理.我們找他回來對質,他只懂傻笑說沒有優惠卷就沒有優惠. 其後叫他的部長來,部長也是傻笑的重覆以上說話.大佬呀!無唔早點出聲,現在擺明要昆我們那一百元者.結果埋單五舊幾水,錢是其次,那差勁的報務態度才令人氣結.後來我問他拿了卡片,說一定盡力唱衰佢.結果發現那部長有一個有趣的名片:劉華. 不過他們可沒有聽劉德華的忠告,今時今日如此報務態度,想在香港立足?聽執啦.
2005-10-13 4 views
10月7日有朋友生日, 提議去呢間野試下, 但因本人怕羊羶, 基本上除了涮羊肉外, 並他羊都不能吃, 我以前都有去過香港的涮羊肉店, 但人家的所有醬都不用另外加錢, 但呢間野除了豉油唔駛加錢外, 其餘醬都要加錢.
10月7日