2022-11-02 348 views
非常熱愛打卡所有涼茶舖的我行到九龍城見到老字號野葛菜水鋪頭 決定試試牆上報紙貼片中 最早期野葛菜水只要5文一碗  叫左一碗野葛菜水 溫度係暖暖的 味道好豐富 有鮮甜味同時又略帶鹹味聽說係清熱滋潤佳品 特別適合秋天呢
非常熱愛打卡所有涼茶舖的我
行到九龍城見到老字號野葛菜水鋪頭 決定試試
牆上報紙貼片中 最早期野葛菜水只要5文一碗
聽說係清熱滋潤佳品 特別適合秋天呢
2020-06-22 500 views
路過見到街坊買呢度嘅鹹肉糭,又見佢啱啱整好,熱辣辣,就買咗一隻返屋企。價錢比較貴, $40一隻。所以對佢期望幾高。返到屋企食,好足料。有糯米,綠豆,肥肉,鹹蛋,小元貝,蝦米。有意外驚喜!值得介紹。又買佢嘅涼茶,但等有機會是在來出post

價錢比較貴, $40一隻。所以對佢期望幾高。

有意外驚喜!值得介紹。

又買佢嘅涼茶,但等有機會是在來出post
2013-12-21 1539 views
剛去完北京旅行,由於餐餐火鍋、涮羊肉,而天氣又乾燥,所以返到嚟香港D火出晒嚟。  成個星期試過中西合壁方法,但D飛滋都唔謝&喉嚨又腫又痛 (T.T)一早約咗成班friend去九龍城打邊爐,心想今次無得開懷大嚼喇。提早過去九龍城逛吓,買吓泰國小食 。 逛到衙前圍道,聞倒煲涼茶嘅味道抬頭一看原來有間涼茶舖。吸引我眼睛喺"廿八味" 呢3隻字!阿姐見我企咗喺度睇每款涼茶嘅工效就問:廿八味同野葛菜都好咖,清熱解毒 ......。"無錯中晒呀", 頓時間似見倒醫師問症咁,即刻將我嘅病況話佢知!阿姐極力推介下就要咗一支廿八味,希望幫手撲吓大熱氣同燥火,順便為之後嘅火鍋晚飯打吓底,唔想咗火上加火喇。阿姐溫馨提示,如果覺得太苦就食枱上嘅涼果送啦。心想廿四味都不時飲啦,多四味ok啦。嘩!唔係講笑從未試過咁苦嘅涼茶,好苦呀!!隔離嬏嬏見我𢲡埋囗面個樣都覺得好笑,不停話呢D苦囗良藥呀。講真呢款廿八味幾濃縮,黑蚊蚊,但係飲完成支後,囗腔感到甘甜味久久不散,可以減輕啲腫痛呀!感覺良好。

2011-11-16 1867 views
崩大碗不是處處有賣, 最喜愛此家崩大碗, 夠味, 無溝水 我次次去九龍城, 都一定去此處飲番杯"綠水" 清下底 最近太濕熱, 又打邊爐,食過串燒,大閘蟹,韓燒, 再加自助餐, 毒素太深; 暗瘡最老實, 整個下巴填滿晒... 幹左支綠水之後, 好似有明顯反應, 起碼放左d濕屁, 清左d宿便 , 感覺良好, 無肚脹了~(PS 太夜光顧好似淡味d, 都係果句~早買早享受)間鋪事頭&員工好好人, 整日都笑笑口, 呢d態度好抵讚 一杯$7,一枝細$15一枝中$23一枝大($45) 忘記幾錢了.我多數買中size 自己獨飲
崩大碗不是處處有賣, 最喜愛此家崩大碗, 夠味, 無溝水
我次次去九龍城, 都一定去此處飲番杯"綠水" 清下底

(PS 太夜光顧好似淡味d, 都係果句~早買早享受)

間鋪事頭&員工好好人, 整日都笑笑口, 呢d態度好抵讚

一杯$7,
一枝細$15
一枝中$23
一枝大($45) 忘記幾錢了.

我多數買中size 自己獨飲
2011-11-15
TakeAway
$23 (Other)
  • 崩大碗
2009-08-24 664 views
我阿媽是九龍城常客, 由於常在對面街市買菜, 所以對附近有什麼好吃知之甚詳, 今天我們舉家過來吃飯, 她就帶了我來喝她不時都會買回家的葛菜湯。店面招牌聲稱這兒已有五十多年的歷史了, 幾乎人人來到九龍城都要在此飲番杯涼茶。是日天氣炎熱, 店員阿姐便招呼我們到店內坐。先來一人一碗生魚葛菜湯 ($9@), 在別處喝到的葛菜湯要下鹽, 這裡的就不用了, 因為已夠鹹, 入口有點點甘味, 又有少少感冒時喝的那種鹹鹹的涼茶味道 - 是日我有點兒作感冒, 它就正中下懷了。要清熱, 除了葛菜水, 還有龜苓膏 ($20, 冷熱同價)。阿媽擔心龜苓膏會不會像近期某些店子的出品不夠足料, 阿姐拍哂心口話老字號真材實料, 真的是每天一早用龜版鮮製, 每一碗要落足 9 小時心機云云。我們看見店子每一角落都有製作中的龜苓膏, 覺得阿姐應該無吹水; 她還給我們半碗裝的特別試食版試食, 它比起坊間的龜苓膏滑身, 卻沒有那麼彈牙; 藥味勁濃有點帶酸, 我得下點糖漿才能將之消滅。吃到後來, 見到碗底有些藥材碎, 果然所言非虛。阿姐又說有客人吃了 XX 堂的龜苓膏整個月都不見效, 但吃他們的卻兩星期已清了暗瘡, 為了證實效果

要清熱, 除了葛菜水, 還有龜苓膏 ($20, 冷熱同價)。阿媽擔心龜苓膏會不會像近期某些店子的出品不夠足料, 阿姐拍哂心口話老字號真材實料, 真的是每天一早用龜版鮮製, 每一碗要落足 9 小時心機云云。我們看見店子每一角落都有製作中的龜苓膏, 覺得阿姐應該無吹水; 她還給我們半碗裝的特別試食版試食, 它比起坊間的龜苓膏滑身, 卻沒有那麼彈牙; 藥味勁濃有點帶酸, 我得下點糖漿才能將之消滅。吃到後來, 見到碗底有些藥材碎, 果然所言非虛。阿姐又說有客人吃了 XX 堂的龜苓膏整個月都不見效, 但吃他們的卻兩星期已清了暗瘡, 為了證實效果是否這麼神奇, 阿媽之後再來掃了幾碗回家給我吃。

後來阿媽還叫了在附近的老爸和地膽親戚來飲涼茶, 老爸也是喝葛菜湯, 他說有點像他小時候喝的王老吉; 從未來過地膽親戚則像發現新大陸般說要再來吃龜苓膏呢!

店子開朝八晚十一, 隨時可以來清清熱。
  • 生魚葛菜湯
  • 龜苓膏
2008-05-19 379 views
在街的另一邊吃完了泰菜局,正好在這一邊的涼茶舖喝碗葛菜湯。清澈、鮮甜、滋潤,亦有生魚的味道,喝起來夠聚火。不知是否有神效,但喝飽一肚啤酒喝這一味,也很受用。每碗八蚊,值得一試。連隨拿出50大元,買一大支回家慢慢喝。
在街的另一邊吃完了泰菜局,正好在這一邊的涼茶舖喝碗葛菜湯。

每碗八蚊,值得一試。連隨拿出50大元,買一大支回家慢慢喝。
生魚葛菜湯
$10 (Other)
生魚葛菜湯
2006-11-10 272 views
南記過後,拉大隊到街口飲涼茶,友人話此店的感冒茶,效力強勁.飲後藥到病除.$30一杯涼茶,價錢差不多係Rolls Royce級.其中兩人,亦有點傷風.前後三杯,盛惠$90,好比在Hapy hour,一人一pint Bitter.入口並不是想像中的苦,因為幾熱,不能一飲而盡.事後感覺,的確舒緩少少.第二天,還是要sick leave.飲涼茶,係沒有醫生紙比你的.

飲涼茶,係沒有醫生紙比你的.