2023-06-09 53 views
去咗一間喺觀塘工廠區嘅餐廳,呢度嘅性價比非常高,用呢個價錢,但係可以食到高質嘅食物。呢間餐廳主打台灣風味,有好多款台灣美食可以揀,我哋試咗幾款。首先係台式四寶飯,飯粒飽滿,配上滑嫩嘅滷肉、燜肚、海蜇頭同油豆腐,一碗飯就已經飽哂口福。其次,豆乳素菜烏龍麵,烏龍麵有嚼勁,湯底濃郁,配上新鮮蔬菜同豆腐皮,健康又美味。再嚟就係一口炸芝士,芝士香濃,外脆內軟,好好味。府城蝦卷亦係一款唔錯嘅點心,蝦肉鮮甜多汁,炸得金黃酥脆。呢間餐廳係一個性價比非常高嘅好去處,如果你想食一個平價又美味嘅台灣菜,呢度絕對係一個好選擇。

2023-06-07 33 views
觀塘碼頭附近唔好以為得工廠大廈、食肆沙漠,原來都有隱世小店,食物高質用心,份量超大慷慨,服務態度超級友善紅燒牛肉麵湯底香濃,麵質有D 似讚岐烏冬,軟硬適中。牛肉好大舊,肉質稔,一咬就可以分開。配菜紅蘿蔔同白蘿蔔都係重點,本身都已經好鮮甜,索埋D 牛肉湯真係好好食魯肉飯魯肉係半肥瘦,唔會攪到成碗飯油笠笠,仲有珍珠米同溏心蛋。另外仲配埋日本小甜薯、中華沙律、黃豆粉麻薯。食曬真係超級飽足,除左碗飯,仲有咁多野食,估唔到呢個價錢可以有呢個份量府城蝦卷超級推介。用腐皮包住D 蝦滑炸,比春卷好食同無咁熱氣,好食程度出乎我意料,大家不妨試試芋圓仙草凍呢到仲有甜品食, 夏天真係一流。仙草好消暑解膩,本身仙草帶微甜,而唔係苦味,加埋芋圓、紅豆、花奶,非常豐富

紅燒牛肉麵

魯肉飯

芋圓仙草凍
2023-06-05 26 views
【觀塘•一起食堂】✨————————————————————————位置鄰近觀塘公眾碼頭 由觀塘地鐵站步行約10分鐘到達 平民食肆性價比高 主打台日式便當 麵、飯、小食、飲品、甜品,任君選擇👍😁🍯|花雕麻油雞湯麵|HKD 79湯底藥材味濃厚花雕可因應個人口味將附設嘅花雕酒按量加入麵中 雞肉厚嫩嫩滑 麵質爽口質感一流🐔💦🍜🍯|原條蒲燒鰻魚飯|HKD 138勁大條蒲燒鰻魚 燒汁及紫菜配襯下 水準不過不失 大大碗珍珠米飯配襯溫泉蛋 簡直物超所值🐟🐟🐟🐋🍴🍯|滷牛腱|HKD 39肉質嫩林 夠曬入味 水準發揮正常😍🐄💦。🍹|愛玉荔枝綠茶(冷)|HKD 25清甜冰涼 綠茶同荔枝味突出 陪隨愛玉 有得飲又有得啜 好味解渴🍇🍵🍹|芋圓仙草凍|HKD 40芋圓大大粒 粒粒彈牙 涼粉好好味 凍凍地 質感軟綿綿 紅豆夠曬粉甜 sweet😊
【觀塘•一起食堂】✨

肉質嫩林 夠曬入味 水準發揮正常😍🐄💦

🍹|愛玉荔枝綠茶(冷)|HKD 25

🍹|芋圓仙草凍|HKD 40
2023-06-04 95 views
之前返工食過中環店覺得好食,今次同朋友嚟觀塘店食⭐️肉燥貢丸湯米粉+鹽酥雞鹹酥雞好酥脆,即使湯米粉個味淡淡地,但配埋有啲咸味嘅鹹酥雞,可以平衡返個味⭐️黑糖豬軟骨飯豬軟骨真係煮得好腍,唔洗點咬,已經咬開,同埋好入味。仲有半熟蛋搞拌埋啲飯食😋⭐️府城蝦卷加埋沙律醬食正👍🏻⭐️烤台灣香腸烤得好香,第一次加埋蒜片🧄一齊食⭐️愛玉荔枝綠茶⭐️愛玉鳯梨🍍綠茶好清涼,岩曬咁熱嘅天氣,好解暑🥵⭐️芋圓仙草冰芋圓煮得好好,好有嚼勁,口感好彈牙、有芋頭、蕃薯、紫薯味,平時唔係咁鍾意芋頭味,但呢間煮得唔錯。配埋仙草凍、紅豆,真係好透心涼😮‍💨😮‍💨
之前返工食過中環店覺得好食,今次同朋友嚟觀塘店食

⭐️肉燥貢丸湯米粉+鹽酥雞

肉燥貢丸湯米粉
肉燥貢丸湯米粉、鹽酥雞

⭐️黑糖豬軟骨飯

⭐️府城蝦卷
加埋沙律醬食正👍🏻

⭐️烤台灣香腸
烤得好香,第一次加埋蒜片🧄一齊食

烤台灣香腸

⭐️愛玉荔枝綠茶
⭐️愛玉鳯梨🍍綠茶
好清涼,岩曬咁熱嘅天氣,好解暑🥵

愛玉荔枝綠茶 、愛玉鳯梨綠茶

芋圓仙草冰
  • 鹽酥雞
  • 芋圓仙草凍
2023-05-29 27 views
收工跟同事在附近搵食,我哋到左位於開源道48號的#一起食堂 ,早到關係人流還不多,而且餐廳地方又濶落,都唔錯啊。點了主食跟小食一齊分享,同事點左日式清酒蜆烏龍麵,超多蜆肉鋪滿麵上,蜆肉胖嘟嘟又冇沙,麵條滑溜又煙靭,清酒🍶湯都好鮮甜。我則喜歡花雕麻油雞湯麵, 花雕酒另用杯裝上,多少可自由添加入麵內,我就全碗倒入,勁香。雞卷肉質很嫩滑,調味恰到好處,咸淡度剛剛好,有2舊煮得入味的花菇,湯料有桂圓、紅棗跟杞子,飲落特別滋潤,烏冬的麵質很爽滑。貢丸湯$15有3粒相當抵食。燙青菜沒有額外加油好贊☺️。芋圓仙草凍,口感軟糯 Q彈,仙草凍不會太甜☺️。老友點左熱仙草奶茶,我則叫左Asahi 無酒精啤酒🍻,味道清新很不錯。
收工跟同事在附近搵食,我哋到左

貢丸湯$15有3粒相當抵食。
燙青菜沒有額外加油好贊☺️。
芋圓仙草凍,口感軟糯 Q彈,仙草凍不會太甜☺️。

2023-05-29
Dinner
2023-05-24 54 views
《一起食堂》▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸紅燒牛肉麵 ($79)😻牛肉麵湯底味道偏濃沃🍜~ 啱曬小編呢啲重口味人士,另外牛肉份量算係畀得幾實在 , 值得一試🔸吉列豬扒冷烏冬 ($79)凍烏冬食落去非常清爽,好啱夏天食~ 凍烏冬食落去非常清爽,好啱夏天食😆~ 尤其喺嗰日熱到不得了 , 所以好快已經食完成碗烏冬! 另外吉列豬扒炸得非常之有水準 , 炸粉厚薄適中 , 豬扒肉炸得酥脆之餘亦都唔會太乾 , 值得一讚!😍🔸烤台灣香腸 ($32)去台灣都冇食到台灣香腸😽烤香腸調味幾唔錯 , 陪埋主食一流😍🔸鹽酥雞 ($48)餐廳普遍炸物水準都相當唔錯😻,鹽酥雞同上面分享嘅炸吉列豬扒一樣都係水準之作! 而且份量相當大份 , cp值唔錯!👍🔸檸檬多多 ($25) 愛玉鳳梨綠茶($25)飲品一種類其實幾多 ,今次叫佢兩杯都係偏清爽, 好啱食煎炸嘢嘅時候配搭🤩🥶▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️不設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖#波比出沒觀塘 #KwunTong #KwunTongfood #觀塘美食 #hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblo
《一起食堂》

🔸紅燒牛肉麵 ($79)😻

🔸吉列豬扒冷烏冬 ($79)

🔸烤台灣香腸 ($32)

🔸鹽酥雞 ($48)

🔸檸檬多多 ($25) 愛玉鳳梨綠茶($25)

不設加一收費

今次幫襯📍觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖

#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkigfood #igfood #food #hkeat #hkrestaurants #食好西 #香港美食 #餐廳推介 #香港好去處
2023-05-24 37 views
今日同朋友去觀塘行街、行完覺得好肚餓, 咁就順便食埋野先返屋企, 我即刻就諗起d 間台灣餐廳.上次食, 我都覺得好好味, 特別係花雕麻油雞湯麵, 食完已經好回味, 今日再encore 個湯麵上枱已經聞到好重花雕既香味,如果想酒味再濃郁啲,已預備咗一杯花雕酒,可以按自己需要再加入去,雞肉亦都超嫩滑,真係好好味👍👍我地再叫咗府城蝦卷, 個皮好薄好脆, 入口啖啖肉, 口感唔錯, 另外酥炸地瓜條, 即炸, 熱辣辣, 香脆可口, 地瓜重好甜.😋😋😋最後, 叫咗個芋圓仙草冰, 完美作結😍

最後, 叫咗個芋圓仙草冰, 完美作結😍
2023-05-21
Dinner
2023-05-24 30 views
今日同朋友去觀塘行街,記起附近有間台灣餐廳<一起食堂>好好味,就去醫肚見到個餐牌好多嘢想食,但印象最深刻既就係花雕麻油雞湯麵(其實我係為佢而黎🤭),個湯麵上枱已經好大浸麻油混入花雕既香味,绝對令人食指大動,如果想酒味再濃郁啲,佢備有一杯花雕酒,可以自己再加入去,食下舊雞超嫩滑,真係好好味啊😋😋朋友就叫左個吉列豬扒冷烏冬,麵汁超彈牙配上開胃既柚子汁超好味,柚子汁令人食不停,吉列豬扒香脆爽口😋除此之外我地仲叫左幾款小食,城府蝦卷、酥炸地瓜條、鹽酥雞,烤台灣香腸,雖然有啲熱氣,但呢d香口嘢真係冇得輸,尤其個城府蝦卷,睇佢外表冇諗個入口咁嫩滑,有啲入口既溶既感覺😋食台灣嘢當然少不了要叫杯飲品,我叫左杯珍珠奶茶,阿女叫左杯檸檬多多,原來係檸檬加益力多,酸酸甜甜好特別想食台灣嘢一定要再黎🤭下次再其他小食🤤🤤

想食台灣嘢一定要再黎🤭下次再其他小食🤤🤤
2023-05-19 914 views
位於觀塘工廠區的台式食店。店入邊有好多卡位同埋梳化位,枱凳都夠大張好闊落。自己tick 食物紙落單。吃了幾款小食,飯和甜品。以下是根據我覺得好食和抵食的排先後:1)滷牛健 $39有五大件,每一件都好厚,好入味又夠淋。2)黑糖豬軟骨飯 $72豬軟骨份量頗多,一樣是煮得好淋好入味,而且仲有一隻溫泉蛋, 用來拌飯很好吃。3)吉列炸蠔 $48有四隻,炸得很乾爽,不會有油膩感,外脆內軟。抵食!4)芋團燒仙草 $35這個有熱和凍的選擇,我們選了熱的,來的時候一大湯碗,是拉麵碗這麼大。熱的鮮草是液體,冷凍了慢慢會變杰,就是平時飲品的仙草凍。熱食又是另一番風味。他的芋圓做得很好,口感煙韌,而且很香芋頭和番薯味。5)鹽酥雞 $48這個炸得很香脆,如果送啤酒一流。6)烤台灣香腸 $32會跟蒜片一起上,可以夾埋一齊食。以前吃過的台灣食店都比較濃味和炸物比較油,這間一起食堂沒有這個問題,炸物碟底完全沒有油,甜品也不會過甜,口味比較適合我,想食台灣嘢的時候會再去。喜歡我的食評請追蹤,按贊,謝謝。
位於觀塘工廠區的台式食店。

店入邊有好多卡位同埋梳化位,枱凳都夠大張好闊落。

自己tick 食物紙落單。
吃了幾款小食,飯和甜品
以下是根據我覺得好食和抵食的排先後:
1)滷牛健 $39
有五大件,每一件都好厚,好入味又夠淋。
2)黑糖豬軟骨飯 $72

3)吉列炸蠔 $48
有四隻,炸得很乾爽,不會有油膩感,外脆內軟。抵食!

4)芋團燒仙草 $35

5)鹽酥雞 $48
這個炸得很香脆,如果送啤酒一流。
6)烤台灣香腸 $32
會跟蒜片一起上,可以夾埋一齊食。

喜歡我的食評請追蹤,按贊,謝謝。

• 滷牛腱
2023-05-17 41 views
觀塘是一個隱藏了很多美食的地區,於是就去了觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖的一起食堂開餐。食堂採日系的裝修,地方寬敞,主打台式和日式便當,還有小食,甜品和多款的飲品。我們兩人點了點菜紙上其中兩款有打星星的食物-花雕麻油雞湯麵,黑糖豬軟骨飯,還點了燙青菜,酥炸地瓜條及兩杯飲品。花雕麻油雞湯麵$79隨湯麵附上一小杯花雕酒,可按個人喜好的份量加入。雞肉卷好滑好嫩好入味,麵條似烏冬煙靭彈牙,且好足料,有紅棗杞子和冬菇,整碗湯麵充滿淡淡的酒香和麻香味,好介紹。-黑糖豬軟骨飯$72豬軟骨炆得很軟淋,啲飯混埋溫泉蛋同酸薑,不覺油膩之餘,開胃又好食,打星之選。燙青菜$26加咗炸蒜,令清脆的生菜更美味。酥炸地瓜條$42地瓜條炸得酥脆又香甜,食到停唔到口。冷泡四季春茶及綠茶多多$25/杯兩杯茶都有淡淡的茶香味,且不會太甜啱晒我哋,好飲。
花雕麻油雞湯麵$79
-黑糖豬軟骨飯$72
燙青菜$26
加咗炸蒜,令清脆的生菜更美味。
酥炸地瓜條$42
地瓜條炸得酥脆又香甜,食到停唔到口。
冷泡四季春茶及綠茶多多$25/杯
兩杯茶都有淡淡的茶香味,且不會太甜啱晒我哋,好飲。
  • 黑糖豬軟骨飯
  • 花雕麻油雞湯麵
  • 酥炸地瓜條
2023-05-15 683 views
喺公司附近有間台灣菜,裝修有啲日系風,木係裝修配燈籠感覺好舒服~ 餐牌選擇都幾多,唔止有台灣菜,仲有日式料理~酥炸地瓜條 $42份量好豐富,地瓜條炸到金黃色好香脆,粉漿好薄唔會油膩,味道香甜,會食唔停口~府城蝦卷 $32外皮腐皮炸到好酥脆,裏面蝦卷好Q彈,配埋沙律醬好惹味,推薦必食~肉燥燙青菜 $30青菜翠綠爽脆,肉燥份量都幾多,配埋一齊好夾~貢丸湯 $15貢丸有三大粒,口感爽口彈牙,湯底加咗香蔥香蒜好香~台式四寶飯 $69材料好豐富,包括滷水雞翼,滷水豬耳,滷水蛋,肉燥~ 滷水雞翼好大隻,滷水汁好入味~ 滷水豬耳好爽脆~ 滷水蛋好香蛋味,滷得好入味~ 飯底份量好多,建議叫小飯~黑糖豬軟骨飯 $72豬軟骨肥瘦適中,軟骨位置好爽脆,味道香濃有少少黑糖嘅甜味~ 配埋糖心蛋撈飯食~愛玉鳳梨綠茶 $25酸甜開胃,味道清新,帶有鳳梨香味,中間食到有愛玉好有口感~芋圓燒仙草 $35第一次食熱嘅仙草湯,香味更濃郁,等仙草微微放涼後就會結成啫喱狀,有兩種口感~ 芋圓煙韌,整體唔會太甜~整體食物質素唔錯,價錢合理,食物選擇豐富,除咗台灣菜仲有日式菜;上菜速度好快,職員服務態度主動友善,亦會問適合啱唔啱食

酥炸地瓜條 $42
酥炸地瓜條

府城蝦卷 $32

肉燥燙青菜 $30
青菜翠綠爽脆,肉燥份量都幾多,配埋一齊好夾~
肉燥燙青菜

貢丸湯 $15
貢丸有三大粒,口感爽口彈牙,湯底加咗香蔥香蒜好香~
貢丸湯

台式四寶飯 $69

黑糖豬軟骨飯 $72

愛玉鳳梨綠茶 $25
酸甜開胃,味道清新,帶有鳳梨香味,中間食到有愛玉好有口感~
愛玉鳳梨綠茶

芋圓燒仙草 $35
芋圓燒仙草

整體食物質素唔錯,價錢合理,食物選擇豐富,除咗台灣菜仲有日式菜;上菜速度好快,職員服務態度主動友善,亦會問適合啱唔啱食同有冇改善嘅地方,值得欣賞~
酥炸地瓜條
肉燥燙青菜
貢丸湯
愛玉鳳梨綠茶
芋圓燒仙草
2023-05-14 39 views
主食🔵花雕麻油雞湯麵$79呢個湯麵不得了,湯底好清甜有龍眼肉,杞子,冬菇再配麻油雞,好滋陰,麵底彈牙。 店主高明,個個酒量不一,所以花雕酒係分開上的,因應個人能力食幾多落幾多👍佢地既花雕酒,酒香馥郁芬芳,酒味甘香醇厚,淋入雞湯麵內,食一啖麵飲一啖湯,真係食到我舐舐脷,好味👍🔵黑糖豬軟骨飯$72呢個飯唔係淨係得豬軟骨咁簡單,再配埋呢個溫泉蛋好出色。呢個黑糖豬軟骨飯都係餐廳嘅signature,食過就明白點解係鎮店之寶,佢哋個豬軟骨唔嚡口好淋,嗰啲軟骨炆到淋曬好骨膠原呀食完呢個飯覺得自己皮膚都Q彈左😋小食🟠麻辣香鹵豬耳朵$39分量超多,好麻香,豬耳朵炆得好淋🟠炸花枝丸$39好有台北夜市的感覺🤩花枝丸裏面真係有花枝肉粒,好咬口🟠吉列炸蠔$48餐廳炸物有水準,肯定啲油好新鮮,炸出出嚟食身效果好好,炸蠔外脆內軟,掂飲品🟢半糖珍珠奶茶$25而家個個都要健康,呢度嘅飲品有無糖/半糖/正常三個甜度比客人選擇,我就揀咗半糖味道,好啱我口味,奶茶夠香滑珍珠夠Q彈🧋

主食
🔵花雕麻油雞湯麵$79

🔵黑糖豬軟骨飯$72

小食
🟠麻辣香鹵豬耳朵$39
分量超多,好麻香,豬耳朵炆得好淋

🟠炸花枝丸$39
好有台北夜市的感覺🤩花枝丸裏面真係有花枝肉粒,好咬口

🟠吉列炸蠔$48

飲品
🟢半糖珍珠奶茶$25
2023-05-13
Lunch
2023-05-11 34 views
九龍人難得黎下觀塘😌😌順便街frd子收工!然後食呢間台灣菜☺️之前係中環嗰邊有食過,要再食一次!紅燒三寶牛肉麵💰89有牛腱,牛丸,和牛肋條!還有大大的白蘿蔔和紅蘿蔔,真係好足料!我鍾意佢嘅湯底,好濃烈既牛肉燙湯味😆花雕麻油雞湯麵💰79真係大大杯花雕上台嘎😗麻油雞湯味道濃郁,雞肉都嫩滑!加上少少花雕味道更好!可以按照自己喜好隨意調整喔!鹽酥雞💰48新鮮炸雞鹽酥雞真係最好食!佢係有醃過味道,加埋面既調味粉,一啖一粒府城蝦卷💰32蝦味十足喔!不過份量有啲少😆😆肉燥燙青菜🥬💰30店面比中環點大好多,所以環境更加寬敞!晚飯時間都好多人!不過服務員好nice!會隨時查看情況😊😊飲品:仙草奶茶🧋 & 愛玉鳳梨綠茶🍵🍴一起食堂 (威利廣場) (觀塘)📍觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖💰人均150+

紅燒三寶牛肉麵💰89

花雕麻油雞湯麵💰79

鹽酥雞💰48

府城蝦卷💰32
蝦味十足喔!不過份量有啲少😆😆

肉燥燙青菜🥬💰30

飲品:仙草奶茶🧋 & 愛玉鳳梨綠茶🍵

🍴一起食堂 (威利廣場) (觀塘)
📍觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖
💰人均150+

2023-05-09
$150 (Dinner)
1K
2023-05-11 30 views
最近在灣仔開了新分店,大家要多多支持~餐廳空間大,環境休閒舒適,不設用餐時限食物方面主打台式及日式便當,以便宜價錢食到高質素食物,絕對值得試👍🏻 附近上班人士必收藏🙆🏻‍♀️ 特別一讚 店員服務態度很好!🤗 晚市二人消費:$300 🫧不設加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅紅燒三寶牛肉麵 ($89)✨牛腱、牛丸、牛肋條人氣之選,果然是招牌菜,有驚喜!湯底本身鮮甜香濃,味道非常好😚 烏龍麵非常滑溜彈牙,份量多,牛肉大大件又厚身,肉質好軟腍入味,配有紅蘿蔔,好飽肚好滿足👍🏻三杯雞飯 配湯 ($72)✨飽肚之選!大大件雞塊 肉質十分嫩滑,配珍珠米飯吃一流🤤🤤 醬汁份量足夠 唔會dry,米飯份量好多,另有附上熱湯☺️👍🏻好滿足~𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌一口炸芝士 ($48)✨香脆可口,好味👍🏻🥬燙青菜 ($26)✨新鮮油麥菜,份量多🍲貢丸湯 ($15)✨熱騰騰,味道清香鮮甜,大大粒貢丸爽口彈牙😚𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🧋紅豆奶茶 ($25/冷)✨🧋珍珠奶茶 ($25/冷)✨
最近在灣仔開了新分店,大家要多多支持~
特別一讚 店員服務態度很好!🤗

香脆可口,好味👍🏻

🥬燙青菜 ($26)✨
新鮮油麥菜,份量多

🍲貢丸湯 ($15)✨
熱騰騰,味道清香鮮甜,大大粒貢丸爽口彈牙😚

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🧋紅豆奶茶 ($25/冷)✨
🧋珍珠奶茶 ($25/冷)✨
2023-05-10 50 views
觀塘真係好多野食,今日阿囡話要食台式野,搵左間好易去又未食過既,只需要係開源道一直行就到!有卡位坐,枱面有紙筆自助選,阿囡最開心有得畫自己話事揀食咩。我想講呢度碗魯肉飯非一般呀,好大碗,仲有隻鹵水蛋加埋啲菜一齊。咁小食阿囡發辦鹽酥雞+酥炸地瓜條,我地口味都一樣,十分滿意,食得出即叫即整又有台灣風味! 接二連三係咁食! 等阿囡慢慢食之際,我就嗌埋碗芋圓仙草凍嘆下先,都係大大碗又多料,$38 咋,性價比高,食得開心!