以前係中環返工最鐘意星期五同同事搭叮叮去灣仔食lunch,灣仔係港島嘅飯堂,餐廳由低中高都有。最近鐘意同陳生周圍去做gym,今次去灣仔做gym前先簡單咁食小小野,我哋揀左食台灣野。📍灣仔 一起食堂我哋食左:🌟必食推薦:蒲燒鰻魚飯💰126餐廳仲有原條鰻魚飯貴小小,但是我想食小小鰻魚就揀咗蒲燒鰻魚。冇諗過上台係咁多,應該至少有半條,鰻魚汁好juicy ,鰻魚啖啖肉,撈埋糖心蛋好滋味。🌟和風牛肉烏龍麵💰110陳生食牛肉烏龍麵,牛肉份量好多差唔多有半個大碗,牛肉係半肥瘦,牛肉嘅油脂撈埋糖心蛋一齊食更香滑。烏龍麵麵質正常爽滑。兩個set仲有小食:日本蕃薯🍠仔,中華沙律🥗,黃糖蕨餅。🌟貢丸湯💰18貢丸好大粒,彈牙,有3大粒,食完飯飲啖湯可以解解膩。🌟肉燥燙青菜🥬💰34超多肉燥,多到要撈飯食,平時啲餐廳單叫一碟菜都二十幾三十蚊,依家青菜加埋超多肉燥先三十幾好抵食。🌟芋圓仙草(迷你)💰+14堂食set餐加14蚊就可以食到芋圓仙草真係好抵食,雖然係迷你但是芋圓都唔少,一定要嗌呀。仙草奶草💰+14:表現正常,仙草多。黑糖薑母茶+💰14:呢個薑母茶唔算辣,但是飲完好暖胃。我哋隔離有台父子不停話紅燒牛肉麵好好

📍灣仔 一起食堂

我哋食左:

🌟必食推薦:蒲燒鰻魚飯💰126

🌟和風牛肉烏龍麵💰110

兩個set仲有小食:日本蕃薯🍠仔,中華沙律🥗,黃糖蕨餅。

🌟貢丸湯💰18
貢丸好大粒,彈牙,有3大粒,食完飯飲啖湯可以解解膩。

🌟肉燥燙青菜🥬💰34

🌟芋圓仙草(迷你)💰+14

仙草奶草💰+14:表現正常,仙草多。

黑糖薑母茶+💰14:呢個薑母茶唔算辣,但是飲完好暖胃。

我哋隔離有台父子不停話紅燒牛肉麵好好食,個仔係咁同佢爸爸講呢間餐廳好食,搞到我心思思想食牛肉麵,下次要試吓個紅燒牛肉麵。

總結:一起食堂價錢親民,味道改良左香港口味嘅台灣菜,更岩香港人。下次可以再食,+14蚊可以食到芋圓仙草過口癮幾好,好過一大碗食唔晒。老闆幾有生意頭腦。

2人總數💰288人均💰144

📍 一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道153號地舖

10分滿分
味道:7.5/10
環境:7/10
價格:7.5/10

#hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie.hk
#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel #hongkonginstagram
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店打卡
#灣仔美食 #台灣餐廳推薦 #鰻魚飯🍱
2024-03-29 207 views
三杯雞飯是一道令人難忘的佳餚,結合了濃郁的香氣和細膩的味道,讓人一試難忘。首先,三杯雞的製作精髓在於麻油、醬油和米酒的完美比例,這三種材料共同烹調出的雞肉既保持了肉質的嫩滑,又充分吸收了調料的精華,其味道深邃而豐富。伴隨著白飯食用,三杯雞的醬汁滲透進米飯中,讓普通的白飯也變得格外滋味。這不僅是一道菜,更像是一場味蕾的盛宴,讓人在每一口中都能感受到傳統與創新的完美結合。無論是對於熱愛台灣美食的食客,還是對於追求味覺享受的饕餮者,三杯雞飯都是一個絕佳的選擇。

2023-03-13
2024-01-09 680 views
🐓花雕麻油雞湯麵 ($79) 花雕係另上嘅 可按自己喜好控制落嘅份量湯底本身都好濃郁 所以可以先飲一兩啖湯試完再落花雕 又係另一個風味雞肉卷夠厚 咬落質地亦嫩滑烏龍麵麵底亦好煙韌 仲隨餐送咗三款小食 算係正常發揮啦🍠跟餐加 細 芋圓仙草凍 ($12) 會等我食完主食先再上 唔會好急一次過出晒所有嘢一啲都唔覺得係細碗 份量好足🐓鹽酥雞 ($48) 同前者比 鹽酥雞就略為遜色炸粉偏厚 好幾嚿咬落都係粉不過份量幾足 同味道唔錯想嗌份炸嘢同幾個friend 係唔錯嘅選擇星期五下晝2點幾去到 唔洗等位好快就有得坐低服務都幾好 員工好有禮貌

🐓花雕麻油雞湯麵 ($79)

花雕係另上嘅 可按自己喜好控制落嘅份量
湯底本身都好濃郁 所以可以先飲一兩啖湯
試完再落花雕 又係另一個風味
雞肉卷夠厚 咬落質地亦嫩滑
烏龍麵麵底亦好煙韌
仲隨餐送咗三款小食 算係正常發揮啦

🍠跟餐加 細 芋圓仙草凍 ($12)

會等我食完主食先再上
唔會好急一次過出晒所有嘢
一啲都唔覺得係細碗 份量好足

🐓鹽酥雞 ($48)

同前者比 鹽酥雞就略為遜色
炸粉偏厚 好幾嚿咬落都係粉
不過份量幾足 同味道唔錯
想嗌份炸嘢同幾個friend 係唔錯嘅選擇

星期五下晝2點幾去到
唔洗等位好快就有得坐低
服務都幾好 員工好有禮貌
2023-11-23 476 views
中午超多人,我地係大家放lunch前入座,隔一陣已經滿晒座!一共叫左三個麵,落單後好快上菜!每份都包左前菜中華沙律、甜薯同甜品花雕雞麵 - 花雕酒分開上,鐘意落幾多隨自己喜好!雞肉已去骨,啖啖肉,夠嫩滑!貢丸湯米粉配鹽酥雞 - 貢丸彈牙,但湯底冇乜特別,鹽酥雞岩岩炸起,新鮮香脆!紅燒牛肉麵 - 牛肉夠入味夠𣺉,湯底香濃!另外要讚下呢到既店員,食緊途中發生小插曲,我地唔小心倒瀉野,雖然滿座好忙,但佢地都好快過黎幫手一齊清理👍🏼👍🏼

紅燒牛肉麵 - 牛肉夠入味夠𣺉,湯底香濃!

2023-10-09 367 views
🍜一起食堂紅燒三寶牛肉麵(牛腱·牛丸·牛肋條)湯底有陣陣藥材味~味道唔算好濃小編易接受~烏龍麵爽口~口感似可放冰格個類日式烏冬✌️小編十分愛烏冬🥳牛腱咬落感覺好分明~啖啖肉口感好正~牛丸肉羶味有點濃~牛肋條肥瘦均勻仲幾大條✌️肉燥貢丸湯米粉+鹽酥雞湯底味底偏淡~肉碎調起味道~米粉唔會太淋👏鹽酥雞炸得香口府城蝦卷+烤台灣香腸+肉燥燙青菜蝦卷咬落蝦味幾出~有配料食落爽口~台灣腸正常發揮~青菜味偏淡~唔足夠掛起肉燥汁盛惠💰$3xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:有機會經過又想食台灣野可以黎試下~價錢唔算好貴😉
🍜一起食堂

紅燒三寶牛肉麵(牛腱·牛丸·牛肋條)

肉燥貢丸湯米粉+鹽酥雞
湯底味底偏淡~肉碎調起味道~米粉唔會太淋👏鹽酥雞炸得香口

府城蝦卷+烤台灣香腸+肉燥燙青菜

盛惠💰$3xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
有機會經過又想食台灣野可以黎試下~價錢唔算好貴😉
2023-09-04 306 views
💛古早滷水拼盤:滷水的味道濃郁,牛腱煮得剛剛好,肉質鬆軟多汁,不會太過柴硬。豬耳保持了爽脆的口感,雞翼則肉質嫩滑😋✨💛貢丸湯:這碗貢丸湯提供了三個精緻的貢丸,湯底清爽而不油膩。貢丸彈牙有嚼勁,味道鮮美❣️💛鹵水蛋:這顆鹵水蛋具有濃郁的滷水味道,是一個美味的小吃選擇。蛋的口感綿密,滷水的香氣充滿口腔,使整顆蛋更加美味可口🙌💛花雕麻油雞湯麵:這碗花雕麻油雞湯麵提供了四大塊嚼勁十足的雞肉卷,花雕酒可以根據個人喜好添加,麻油的味道濃郁。雞肉卷的質地嫩滑,花雕酒的加入增添了獨特的風味😆💛日式清酒蜆烏龍麵:湯底充滿了蜆的鮮甜味道,蜆肉本身也十分爽甜👍📍一起食堂 (威利廣場) (觀塘)觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖
💛古早滷水拼盤:

💛貢丸湯:

💛鹵水蛋:

💛花雕麻油雞湯麵:

💛日式清酒蜆烏龍麵:
湯底充滿了蜆的鮮甜味道,蜆肉本身也十分爽甜👍

📍一起食堂 (威利廣場) (觀塘)
2023-08-31 2736 views
#搞串個pantry又係我寶妹💁🏼‍♀️同大家去食好西啦,今次仲帶埋寶妹妹👧🏼一齊去搵好嘢食。唔知大家諗起#觀塘 ,會諗到啲咩呢🧐?除咗塞車地獄🚦、人又多之外,會唔會諗到啲咩好食🤤嘅餐廳?今次就搵到一間#台灣菜 餐廳,只要沿着開源道一直行就可以搵到🤩。間餐廳都幾闊落,裝修都幾台式。今次我哋就嗌咗🟡花雕麻油雞湯麵($79)、⚫️黑糖豬軟骨飯($72)、🟤鹽酥雞($48)、🟠滷牛腱($39)、⚪️魯蛋($12)、🟢冷泡白桃烏龍茶($25)、🟢愛玉鳳梨綠茶($25)。🐔花雕麻油雞湯麵碗麵嘅份量好多🥳,雞肉有四大嚿,仲有兩嚿大冬菇。湯底聞落有好香嘅麻油味😋,而花雕酒🍶係另上,可以按自己喜好加入去。而雞肉食落好嫩滑💕,麵食落口軟硬度亦都適中。🐷黑糖豬軟骨飯呢個豬軟骨飯調味都好正😝,豬軟骨煮到好腍,一放入口就自己化開,而且煮到好入味🤤。最正嘅係,飯上面仲有隻半熟蛋,撈埋啲蛋漿🍳一齊食,真係好正。🧺鹽酥雞、滷牛腱、魯蛋小食類都唔錯!鹽酥雞同埋滷牛腱嘅份量好多😍,三個人share都冇問題。鹽酥雞炸到好酥脆🔥,食落口咸到適中。牛腱同樣滷得好入味,肉質好腍好嫩滑💕。
#搞串個pantry

🐔花雕麻油雞湯麵

🐷黑糖豬軟骨飯

🧺鹽酥雞、滷牛腱、魯蛋
2023-08-30
Dinner
  • 花雕麻油雞湯麵
2023-08-28 131 views
🎈一起食堂餐廳主打台、日菜式,價錢合理而且出品有誠意,假日下午茶時間都有唔少捧場客🙌🏽🎈吉列豬扒冷烏冬拌柚子汁 $82夏日限定嘅冷烏冬🥢配酸甜柚子汁開胃又消暑☘️豬扒炸得香脆唔油膩,厚薄適中口感唔錯🫶🏽烏冬煙韌爽彈,伴以車厘茄、日式醃蘿蔔同柚子汁感覺更清新另外仲有三款小食: 中華沙律、紫薯同枝豆,配菜相當豐富😚🎈肉燥燙青菜 $30青菜用咗台灣常見嘅油麥菜配上油香十足嘅肉燥同炸蒜令簡單嘅油菜都變得好味🥬🎈芋圓仙草凍$40芋圓大大碗,份量比預期多😍三色芋圓分別有地瓜、香芋同紫薯🍠煙煙韌韌口感相當好,紅豆軟綿甜度剛好,質素唔會輸俾甜品店🍧🎈茉香綠茶值得一讚係店員好有禮貌,服務滿分💯
🎈一起食堂

🎈吉列豬扒冷烏冬拌柚子汁 $82
夏日限定嘅冷烏冬🥢配酸甜柚子汁開胃又消暑☘️
豬扒炸得香脆唔油膩,厚薄適中口感唔錯🫶🏽

烏冬煙韌爽彈,伴以車厘茄、日式醃蘿蔔同柚子汁感覺更清新

另外仲有三款小食: 中華沙律、紫薯同枝豆,配菜相當豐富😚

🎈肉燥燙青菜 $30
青菜用咗台灣常見嘅油麥菜
配上油香十足嘅肉燥同炸蒜
令簡單嘅油菜都變得好味🥬

🎈芋圓仙草凍$40
芋圓大大碗,份量比預期多😍
三色芋圓分別有地瓜、香芋同紫薯🍠

煙煙韌韌口感相當好,紅豆軟綿甜度剛好,質素唔會輸俾甜品店🍧

🎈茉香綠茶

值得一讚係店員好有禮貌,服務滿分💯
2023-08-23 139 views
🔵日式清酒蜆烏龍麵$69嘩! 大量新鮮蜆肉同蔥花粒, 蜆肉肥嘟嘟, 脹卜卜, 蜆肉味鮮又甜, 麵條煙靭又有咬口,湯頭由清酒, 海帶, 鮮蜆煮成, 清酒味不會太過濃烈, 成碗湯好鮮甜, 真係值得推介。🔵吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁$82 🥢餐廳炸物有水準,肯定啲油好新鮮,炸出出嚟的食物效果好好有3隻吉列蝦及2隻吉列蠔, 份量超多!吉到蝦的炸漿超簿, 炸蠔外脆內軟,好有蠔味, 家下天氣咁熱, 食冷烏冬最適合,唔使食到一頭大汗,配上餐廳特製的酸甜柚子汁,味道既酸又甜,好有初戀感覺小食🟠炸花枝丸$39.0台北夜市的感覺盡在一起食堂🤩花枝丸裏面真係有花枝肉粒,好咬口又彈牙🟠吉列炸蠔$48.0蠔炸得很乾爽,不會有油膩感,外脆內軟, 食時真係要小心, 唔好熱到咀仔呀。飲品🟢半糖珍珠奶茶 $25.0而家個個都要健康,呢度嘅飲品有無糖/半糖/正常三個甜度比客人選擇,我就揀咗半糖味道,好啱我口味,奶茶夠香滑珍珠夠Q彈🧋🟢愛玉荔枝綠茶 $25.0綠茶底入口有淡淡清香茶味, 甜甜的荔枝配愛玉, 好好飲。

🔵日式清酒蜆烏龍麵$69

🔵吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁$82 🥢
餐廳炸物有水準,肯定啲油好新鮮,炸出出嚟的食物效果好好
有3隻吉列蝦及2隻吉列蠔, 份量超多!
吉到蝦的炸漿超簿, 炸蠔外脆內軟,好有蠔味,
家下天氣咁熱, 食冷烏冬最適合,唔使食到一頭大汗,
配上餐廳特製的酸甜柚子汁,
味道既酸又甜,好有初戀感覺

小食
🟠炸花枝丸$39.0

🟠吉列炸蠔$48.0

飲品
🟢半糖珍珠奶茶 $25.0

🟢愛玉荔枝綠茶 $25.0
綠茶底入口有淡淡清香茶味, 甜甜的荔枝配愛玉, 好好飲。
2023-08-19
2023-08-22 95 views
台灣菜不外乎牛肉麵但呢度小食又幾唔錯鹽酥雞同番薯條都幾好特別係番薯條夠粗身炸到乾乾地唔油食要小心熱親鹽酥雞一份都幾大份可以同朋友一齊share飲品就一般般啦唔飲都可以
台灣菜不外乎牛肉麵
鹽酥雞一份都幾大份
可以同朋友一齊share
飲品就一般般啦
唔飲都可以
呢間係朋友介紹,見我之前試過幾間觀塘台灣菜,就介紹我要去呢間試下。觀塘站B出口,經觀塘廣場,沿住開源道直行,過幾條馬路,左手邊就見到。門面比較低調,冇啲好搶眼嘅招牌,要稍為留意,見到"一起食堂"四個字就啱。門口雖然比較簡單,但係入面嘅裝修原來都算用心,具台灣風格。主食揀咗🥢紅燒三寶牛肉麵(微辣)$89🥢貢丸肉燥竹米粉配鹽酥雞$69驚喜原來主食有配菜!!中華沙律、紫薯仔、綠茶蕨餅,好豐富抵食喎!😍牛肉麵嘅麵質煙韌彈牙,索曬啲汁好好味,唔會好淋或者爛。三寶有:牛展、牛丸、牛肋條 ,牛肋條同牛展都好腍, 值得一讚d牛丸!完全食得出係高質素嘅牛丸 !真材實料好濃牛味! 正呀!仲有兩大舊索滿牛肉湯嘅蘿蔔,台灣麵真係要配蘿蔔!酸菜都好好味。嗌咗嘢食,飲品只係加14蚊就可以。🧋珍珠奶茶🥤綠茶多多見呢兩個都係打星星嘅推介就試下。奶茶半糖啱啱好,有茶香味。綠茶多多都不錯!茶同益力多嘅味道夾得啱啱好。🥢小食加咗個麻辣香滷豬耳朵$39小食既份量唔少囉!好大碟!其實全部食物都好足料,埋單發現原來唔使加一!如果外賣仲有九折!真心算抵食又好味!推介!👍👍👍其實咁闊嘅店舖門面,如果外面都整得靚少少嘅話,應該會再吸引
呢間係朋友介紹,
見我之前試過幾間觀塘台灣菜,
就介紹我要去呢間試下。
門面比較低調,冇啲好搶眼嘅招牌,
要稍為留意,見到"一起食堂"四個字就啱。

門口雖然比較簡單,
但係入面嘅裝修原來都算用心,具台灣風格。

主食揀咗
🥢紅燒三寶牛肉麵(微辣)$89
🥢貢丸肉燥竹米粉配鹽酥雞$69
驚喜原來主食有配菜!!
中華沙律、紫薯仔、綠茶蕨餅,
好豐富抵食喎!😍

牛肉麵嘅麵質煙韌彈牙,
索曬啲汁好好味,唔會好淋或者爛。
三寶有:牛展、牛丸、牛肋條 ,
牛肋條同牛展都好腍,
仲有兩大舊索滿牛肉湯嘅蘿蔔,台灣麵真係要配蘿蔔!
酸菜都好好味。

嗌咗嘢食,飲品只係加14蚊就可以。
🧋珍珠奶茶
🥤綠茶多多
見呢兩個都係打星星嘅推介就試下。

奶茶半糖啱啱好,有茶香味。
綠茶多多都不錯!茶同益力多嘅味道夾得啱啱好。

🥢小食加咗個麻辣香滷豬耳朵$39
小食既份量唔少囉!好大碟!

其實全部食物都好足料,
埋單發現原來唔使加一!如果外賣仲有九折!
真心算抵食又好味!
推介!👍👍👍

其實咁闊嘅店舖門面,
如果外面都整得靚少少嘅話,
應該會再吸引人!
大家千祈唔好因為佢個門面忽略左佢,絕對食得過!👍
三傻到觀塘工業區品嚐地道台灣晚餐今個夏天依舊炎熱,三傻去完美食博覽,就去觀塘一間位置不顯眼的台灣餐廳,星期日的人流比較少,但環境好乾淨和寬敞,相信星期一至五一齊好多上班族支持,整體的價錢都好公道,份量卻好大份,所以都幾推介這間台灣餐廳~肉燥燙青菜 $30肉燥有肥有瘦富肉香,配上油麥菜都幾簡單好吃~滷牛腱 $39有4至5片,每一片又厚又滷得入味夠淋,做小食好適合~黑糖豬軟骨飯 $72豬軟骨份量頗多有4大條,煮得幾淋幾入味,將溫泉蛋用來拌飯好好吃~吉列豬扒冷烏冬拌柚子汁 $82夏日限定的冷烏冬,消暑一流!豬扒炸得香脆但不油膩,烏冬就加上酸甜的柚子汁,好開胃。車厘茄,日式醃蘿蔔就清爽怡人好夏日~芋圓仙草凍$40意外地超級大碗,有齊仙草、紅豆、芋圓、紫薯圓、地瓜圓和香滑淡奶,兩個人吃都足夠,各款圓類煙韌有咬口,好抵食!冷泡四季春茶 $25無糖冷泡的四季春茶和愛玉鳳梨綠茶,好解油膩感~一起食堂 (威利廣場)觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖#台灣菜 #一起食堂 #威利廣場 #觀塘 #四季春茶 #仙草凍 #冷烏冬 #豬軟骨 #牛腱 #芋圓 #三傻 #熊本熊 #傻鴨 #kumamon #部長 #t
三傻到觀塘工業區品嚐地道台灣晚餐

肉燥燙青菜 $30
肉燥有肥有瘦富肉香,配上油麥菜都幾簡單好吃~

滷牛腱 $39
有4至5片,每一片又厚又滷得入味夠淋,做小食好適合~

黑糖豬軟骨飯 $72

吉列豬扒冷烏冬拌柚子汁 $82

芋圓仙草凍$40

冷泡四季春茶 $25
無糖冷泡的四季春茶和愛玉鳳梨綠茶,好解油膩感~

一起食堂 (威利廣場)
觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖

#台灣菜 #一起食堂 #威利廣場 #觀塘 #四季春茶 #仙草凍 #冷烏冬 #豬軟骨 #牛腱 #芋圓 #三傻 #熊本熊 #傻鴨 #kumamon #部長 #taiwan #kwuntong #香港 #hongkong #小朋友 #八月 #美食博覽
2023-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-08-21 94 views
中意食黑糖豬軟骨🍖 一起食堂豬軟骨應該係我最鍾意食嘅豬軟骨🍖😍 黑糖味道存在而不泛濫,味道微甜,肉質炆得好林身。再加埋溫泉蛋♨️🥚 無得輸😍另一樣我中意食嘅野係雞肉🐓 他們的雞肉卷🫔 都保持得幾出色,肉質嫩滑。如果係麵餐的雞卷,雞肉就會淡味一啲。另外小食之中有鹽水雞,味道就更加突出。有一樣小食都幾fun 叫做庥城蝦卷。搜尋後、原來府城蝦捲是用特選魚肉漿加蝦肉。但食堂的蝦卷好似仲有啲芝士味咁(芝士腸果種)我中意凍飲非常之好,本身就無冰🧊 我同朋友分別叫咗古早冬瓜茶以及愛玉鳳梨綠茶
中意食黑糖豬軟骨🍖

黑糖豬軟骨🍖

另外小食之中有鹽水雞,味道就更加突出。

2023-08-20 103 views
前幾日lunch time去左呢間超人氣台式餐廳,想去好耐,終於約到同朋友一齊食😊😊我地點左超多野食,最後有啲食唔曬…🤣不過野食真係幾好味😍而且都幾抵食☺️紅燒牛肉麵牛肉麵湯底非常濃郁,而且牛肉大大嚿,但係煮到好腍,入口唔會柴😋湯麵口感Q彈嫩滑,好正😙😙黑糖豬軟骨飯豬軟骨用黑糖調味,入口香甜,非常美味!加埋日本溫泉蛋拌飯,令人食到停唔到口😋😋古早滷水拼盤滷水拼盤勁抵食,有齊四款,非常豐富包括雞翼、滷蛋、豬耳、牛𦟌,其中我最愛就係豬耳,好爽脆🤤滷水雞翼技術性失誤,無留意到拼盤都有🤣🤣滷水雞翼好入味,外皮彈牙,肉質嫩滑烤台灣香腸食台式料理必食台灣腸,餐廳烤成薄片,方便食用迷你仙草凍呢個超級推薦,非常抵食👍跟餐只需$14,質素超高🤩🤩雖然話係迷你,但係份量一啲都唔細,芋圓好Q彈、仙草又嫩滑…正到我諗返起都流口水🤤愛玉荔枝綠茶呢個都係跟餐$14蚊,清甜解渴!仲有愛玉,好飲🥰#人氣美食 #人氣推介 #台灣美食 #美食之選 #觀塘美食 #台灣 #台式料理 #拌麵 #yummy #hkig #hkfoodie #香港探點 #香港美食 #美食推介 #taiwan #mkfood #theforest

紅燒牛肉麵

黑糖豬軟骨飯

古早滷水拼盤

滷水雞翼

烤台灣香腸
食台式料理必食台灣腸,餐廳烤成薄片,方便食用

迷你仙草凍

愛玉荔枝綠茶
呢個都係跟餐$14蚊,清甜解渴!仲有愛玉,好飲🥰

#人氣美食 #人氣推介 #台灣美食 #美食之選 #觀塘美食 #台灣 #台式料理 #拌麵 #yummy #hkig #hkfoodie #香港探點 #香港美食 #美食推介 #taiwan #mkfood #theforest #一起食堂
2023-08-13
  • 芋圓仙草凍
  • 紅燒牛肉麵
  • 黑糖豬軟骨飯
早幾日朋友介紹左間好高質嘅台灣料理店,好想分享俾大家☺️餐廳位於觀塘開源道,該處食肆林立,競爭激烈!但見當日客人滿滿,當下已經感覺餐廳質素應該唔錯🤤食過已經有回頭再食嘅衝動🥰🥰花雕麻油雞湯面擺盤好精緻,充滿日式便當嘅感覺🥰跟餐有成三款小食,包括日本紫薯、中華沙律及蕨餅,非常豐富🤤湯麵好香麻油味,花雕係分開另外上,可以根據返個人喜好自行調配☺️而且仲有杞子同圓肉,湯底飲落非常清甜又滋補🤤🤤雞件形狀好可愛,圓呼呼的😍食落好嫩滑,雞皮又夠彈牙👍超級推薦🫰原條鰻魚飯原條鰻魚真係好誇張😍😍 夠晒衝擊視覺🤣🤣而且肉質好彈,口感好正👍伴碟仲有非常juice嘅溫泉蛋及配菜,食落好滿足🤩一口炸芝士另外仲點左小食,一口芝士有成六塊,外層薄脆,食落好香口👍滷蛋滷蛋正常發揮Asahi 無酒精啤酒見到Asahi Zero,好特別🤣🤣飲落同平時無乜分別,不過無酒精,點都健康啲🤭🤭珍珠奶茶跟餐加$14,點都要整返杯台式飲品,揀左走甜少冰🥰📍 一起食堂 (威利廣場) (觀塘)觀塘開源道48號威利廣場地下G5號舖#人氣美食 #人氣推介 #台灣美食 #美食之選 #觀塘美食 #台灣 #台式料理 #拌麵 #yummy #hkig

花雕麻油雞湯面

原條鰻魚飯

一口炸芝士
另外仲點左小食,一口芝士有成六塊,外層薄脆,食落好香口👍

滷蛋
滷蛋正常發揮

Asahi 無酒精啤酒

珍珠奶茶
跟餐加$14,點都要整返杯台式飲品,揀左走甜少冰🥰

📍 一起食堂 (威利廣場) (觀塘)

2023-08-13
  • 花雕麻油雞湯麵