Ichizou Sakaba

Ichizou Sakaba (Closed)

一蔵酒場
Ichizou Sakaba (Closed)
Kareymak
一流酒場
Kareymak
2019-07-04
關注
仲記得築地市場新開幕嗰陣, 我個朋友圈係瘋狂被築地洗版 打咭同放閃。今日趁住三日連假,同老公出黎築地市場搵好野食。行左個圈老公都係想試一藏酒場, 事關入面太多靚酒, 仲有個無敵海景view!!室外好熱, 甫坐低即急不及待點獺祭sake同生啤止渴, 大啖大啖飲真係好爽即刻gur唒。 聽到有客人keep酒喺度,我老公對眼 由矇豬眼變心心眼,開心到呢…使唔使咁誇呀!點左醬油枝豆,魚肝,爐端燒盛合,燒豚肉生菜,燒豚肉露筍,沖繩豚肉丼……推薦醬油枝豆,有少少辣吊味, 幾有新鮮感仲有咬口; 而魚肝亦都唔錯,個醬汁好特別酸酸甜甜,口感上同鵝肝各有千秋。全晚高質選擇!食完今餐老公已經講定要同幾個老死黎啤啤佢!查看更多
KanakaD
食材新鮮菜食用心,碼頭靚景,必食
KanakaD
2019-07-01
關注
行完珠寶展,同朋友去睇到日落嘅餐廳食返餐好嘅,我哋去咗灣仔碼頭2樓。呢度可以睇住海景,仲可以睇埋日落,氣氛好好。醬油枝豆三點漬物一藏串燒盛台 $168德島縣燒香魚 $68沖繩豚角丼 $118清酒瀬祭 $108餐廳按照順序上盤,首先是漬物,有我最喜歡的牛蒡,以及漬蒜頭及芥末魷魚,我在外面比較少吃得到芥末魷魚及漬蒜頭,因此三款我都很愛吃,感到很新奇。跟隨的就是醬油枝豆,外面有一些辣椒,10分惹味新鮮,很好的開胃菜。沖繩豚丼,肉比想像中的更加鮮嫩,上邊有半糖心蛋,我們都吃得10分滋味。推介。很特別的串燒盛台上枱了,配有鶉春旦醬汁,點食豬肉串,很特別,所有食物新鮮燒制,鮮甜多汁,份量也不少,送酒一流。最後,燒香魚上枱了,肉嫩新鮮魚骨少,很有日本居酒屋的味道。10分推薦。靚景新鮮食物日本居酒屋feel,大讚。老闆10分有心機,每次去日本唔同地方吃過覺得好吃的食物,都會想盡辦法帶來香港。有這種想法及心機的食店,應該越來越少了吧。加油,希望下次又會吃到新的菜式。—————————————如果喜歡我嘅文章,請幫幫忙follow 我,俾個like我。鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️查看更多
Vicky0227
望住個海已經值回票價🍲
Vicky0227
2019-06-28
關注
之前喺灣仔返咗幾年工,見證着灣仔碼頭興建餐廳,打住日本產地直送嘅旗號,未黎之前都以為好貴,食完之後就覺得呢撻地方好好hea,猶如東京下北澤小區一樣舒服怡人,令人嚮往☺️走過一排排貨架就會見到一藏酒場,車走屋格局於是決定係個廚師發辦。冒着海邊毛毛細雨嘆番杯清酒。首先食咗個一藏串燒盛合,有雞翼、免治雞肉棒、牛舌、日本甜薯、冬菇、青椒。上至蔬菜下至肉類應有盡有,啱晒選擇困難症嘅我哋!當中免治雞肉棒係我嘅飛佛,粒粒雞軟骨咬落寧舍爽脆👍🏻,男朋友就比較欣賞牛舌,火候調味都控制得宜,厚切牛舌嘅🧡”厚切”已經係口感上加曬分!三點漬物亦係另一道佐酒推介!山葵八爪魚、再加上蒜頭味噌撈埋黎食意外地有驚喜😋德島產香魚,產地直送,梗係新鮮嘅保證啦🤗加埋廚師嘅功架,外皮燒得香脆,保留裏面嘅肉汁,加埋檸檬汁,比燒鯖魚更加啖啖肉🤤令平時少食魚嘅我哋都食晒成條,因為佢碎骨唔算多都比較易入口🤲🏻好似食咗唔係好多嘢,但原來都幾飽㗎😽 侍應應該都見慣,所以為我地送上最後一道菜,->海鮮濃湯稻庭烏冬🍲。麵質有啲特別,遠望好似拉麵咁幼細,食落原來係烏冬黎,同自己買返屋企煮口感好唔一樣!(應該係質素有別🤡), 坦白講呢道菜嘅價錢唔算話好平,但店家非常足料,有大蝦、蠔、仲有扇貝添😨,成個海鮮盛宴會晒本啦!星期三落雨天,所以客人唔算多,突然老闆嘅朋友扯左兩件蛋糕俾我哋食,原來今日係老闆嘅牛一。依種熱情好客就好似我旅行時坐喺日本嘅居酒屋一樣,有一種家庭式嘅溫暖👻唔知老闆嘅生日願望係咪生意興隆呢😂😂查看更多
Sau Un
小忌廉+ 🐱 🐱 陪我吃🐔泡🐟乾
Sau Un
2019-06-27
關注
由細到大都好❤️小忌廉,知道灣仔築地找了我❤️的小忌廉做初夏祭主題,於是拉了老公陪我去打卡。點知係會場睇睇下精品時見肚餓,于是求其闖進這間居酒屋吃點東西吧。這裡環境不錯,我地入坐時正值日落,於是即時把這只咸旦黃吞左落肚。🤗我們叫了清酒(獺祭50),拌隨住炭燒🐔泡🐟乾+芥末 🐙+酒漬🐔肝+醬漬牛蒡 一齊吃,真的人間極品。今晚竟然有驚喜,點了兩只廣島蠔,其中一只走蔥(因我不吃蔥的)。味道不錯呀。最后,叫了個串燒盛合,由於我是🍠控,所以個日本🍠是我囊中物。超甜!我一下子吃了一整串!臨走時本想買小忌廉支神仙棒同嘉寶🐱嘉麗🐱合照....很可惜,無緣呀!唯有下次吧!查看更多
Xbabychanx
海景日式酒場🍶
Xbabychanx
2019-06-27
關注
築地‧山貴水產市場剛開業的時候因為太多人逛一圈就走了,趁熱潮稍為冷卻,特意前來試試這裏的酒場在主打日本清酒的居酒屋當然要來一瓶被譽為日本國酒的獺祭純米大吟釀淸酒啦!米香四溢,微辛爽口前菜醬油枝豆煮過後口感腍身,帶醬油的濃香及一點點辣味名物鮟鱇魚肝,先是酸甜的醬汁味道,隨即是綿密又鬆軟的魚肝,口感鮮美。人氣推介一藏爐端燒盛合有雞翼、牛舌、免治雞肉棒、日本甜薯、冬菇及青椒!最適合喝杯小酒、聊聊天意猶未盡,再追加另一名物燒豚肉生菜及燒豚肉露筍!鹹香的豚肉配上爽口的蔬菜,減少了肥膩感覺最後來一客主食沖繩豚肉丼,肉汁豐富濃厚,最適合拌飯進食餐廳現正進行推廣,只要關注他們的帳號便可得到一張單程船票到尖沙咀查看更多
ありがとうございます😊
灣仔日本菜新貴 - 一藏
Blue1990
2019-06-25
關注
灣仔碼頭新開啲日式餐廳,今日終於有機會同同事黎試試。一藏餐位都係沿著窗邊,可以一面食嘢一面觀賞海景,好有情調🥰前菜我地嗌咗牛蒡漬、酒清雞肝 同山葵八爪魚。牛蒡漬好爽脆,味道咸咸酸酸幾開胃!雞肝可能係酒醃過嘅關係,唔會腥仲多份鮮味,而八爪魚口感亦一流。七味魔鬼魚翅干口感有少少似食緊魷魚干但更煙韌一點,配搭沙津醬一齊食,讓人不自覺一口接一口。燒蠔上菜時生蠔仲保留咗滿滿嘅水份,蠔肉飽滿又juicy,燒得啱啱好~串燒盛會盛會有蕃薯仔、雞翼、雞肉、牛舌、冬菇同青椒,樣樣都有啲,啱晒咩都鐘意食下嘅我地☺ 最鐘意嘅佢係蕃薯仔,又甜又粉!雞肉點附送嘅蛋黃食味道更加分~沖繩豚肉丼蛋煮得半熟啱啱好,完全做到流心效果。豚肉好香好入味,而且帶點油醬,混合日式醬汁同飯一齊食味道啱啱好!查看更多
franktschan
靚景配好酒加美食
franktschan
2019-06-23
關注
走到灣仔碼頭,除了搭小輪或欣賞夜景外,還有美食提供。顧名思義,這餐廳除了高質的食物外,還有清醇的美酒。不需整支大吟釀喝盡,這裡有108ml的選項提供,絕對適合想淺嚐的食客。這款酒很清醇,很易入口。放在精緻的酒樽及酒杯中,叫人特別享受。佐酒的食物很多,先來漬物。這個漬物盛有三款食物,分別有雞肝、牛篣及芥末魷魚。最驚喜的是雞肝,甜甜的,沒有一點苦味,很難得。牛篣清清的,芥末魷魚就當然很刺激,佐酒佳品。之後就是居酒屋的必備食品:爐端燒。各款食物都很高質。特別喜歡的有牛脷,燒得剛剛好,肉質不會韌,很有牛味。甜蕃薯是軟軟的,甜美可口。雞翼則皮脆肉軟,讚。還要來燒生蠔,火喉真的控制得很好,保留了蠔的鮮味及柔軟,美味。最後來一碗飽肚的豚肉丼,肉味香濃,不會太肥,溫泉蛋更是畫龍點睛。查看更多
獺祭純米大吟釀
清酒串燒
jmxstyle
2019-06-20
關注
今晚心情大好,拉了朋友去灣仔築地小酌🤭,呢度其實我都係第二次嚟, 佢初開時我有嚟試過海鮮丼,不過了了, 所以之後都冇再嚟過。早前聽朋友講佢開左間串燒居酒屋,愛清酒嘅我於是就嚟試下。居酒屋每日有不限定嘅清酒選擇, 想試多幾款可以點tasting set, 可試三款由店員幫你按食物挑選嘅清酒,亦可散點自己想飲嘅清酒, 今晚我就點左獺祭50,易入口,朋友本身在戒口, 但都忍唔住搶我的來飲😏。助酒小吃我點左三點漬, 有芥末八爪魚、酒漬雞肝同醬漬牛蒡。因為朋友唔食蔥蒜,我地一早揚聲,店員就貼心地將原來雞乾配搭嘅漬洋蔥飛走,👍。雞肝好好味,濃郁creamy 。再點一份七味魔鬼魚趐, 好食到停唔到口, 送酒一流😋。店家介紹,今晚有原隻廣島蠔,好甜好肥,連平時唔食蠔嘅朋友都話好味😉。跟手點了個串燒盛合, 串燒必點牛舌同雞翼, 牛舌厚切鹽燒,爽脆好味, 另外雞肉串混了軟骨, 所以特別有咬口。最後想點份主食, 豚角煮飯。係門口見到個牌已經想試, 油脂比例分佈均勻嘅沖繩阿古🐖,入口即溶但全無油膩感,幸好朋友唔好只想食滿滿醬汁嘅米飯,我可以一個人食哂啲角煮😝😋。因為聽日有重要會議所以唔敢放縱, 下次一定會抽時間嚟, 試勻不同清酒, 跟朋友來暢飲。查看更多
酒漬雞肝
豚角煮
蛋白質少男
灣仔碼頭新貴
蛋白質少男
2019-04-21
關注
放假先嚟落雨, 唔通連個天都唔鍾意我打機?唔打機唯有行下街啦日!嚟到灣仔碼頭, 一般人除咗認識藏姑娘之外, 都應該認識築地山貴水產市場,下午時間見肚空空,所以嚟到呢間新開嘅串燒居酒屋。聽店員介紹,原來呢間居酒屋新開幾個月, 提供唔同嘅時令清酒。但中午時間都係食個正餐。鬼地獄海鮮湯烏冬原來辣度是以史高維爾辣度單位嚟衡量辣椒素的濃度。台灣第一辣椒朝天椒約 3 萬度,而美國的卡羅萊納死神 約 220萬度,真係好難想像!呢個海鮮湯烏冬辣度約100萬度!所以只係叫咗小辣,原來呢度嘅辣醬係自家製,所以辣度可以由客人自由選擇。海鮮湯烏冬包括有帶子、青口、海蝦同魷魚, 每日都有魚市場新鮮直送。 烏冬比較扁身彈牙。一藏啤酒啤酒味唔算忙碌, 味道有點似本地青島。其實香港人好少嚟到灣仔碼頭行街,最多都係搭天星小輪,來去匆匆!咁啱傾又盆大雨,人流欠奉!查看更多
+ 2
Ms J LAU
每一次想到清酒就想到一藏...
2019-03-10
關注
好喜歡這清酒容器... 漂亮到一個點... ❤️❤️❤️田酒特別純米酒是我特別推介... 大愛... 😍😍😍我最喜歡的是玉米天婦羅,芝士海苔脆脆片,磯煮鮑魚,墨魚棒和燒牛舌... 😋😋😋我也試了德島香魚,如果喜歡魚不怕骨的朋友,一定會覺得它很有魚味,但是對於對吃魚比較 「水皮」的我,難度比較高... 😅😅😅 我必須說味道是好吃的。真的,如果你是真心欣賞清酒,尊重清酒的話,這裡是非去不可之地!極力推薦!👍🏻查看更多
+ 6
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
kayeebd22
多元化味蕾體驗
kayeebd22
2019-03-05
關注
鮑魚彈牙鮮甜 特色大腸很爽滑 十分好味嚐到十四代 果香四溢 配合一起很媲美一落船就到了 夜景當前 座位舒適 增添不少氣氛 而且員工很禮貌 價格不昂 各方面整體很滿意 二人都很享受值得一試查看更多
各款燒物
清酒愛好者必到之處
2019-02-21
關注
我和老公近兩年開始喜歡喝日本清酒。得知灣仔碼頭的山貴水產裡新開了一藏酒場,所以年初二晚上特意到這裏試試。一進店內,店員用親切的笑容來歡迎我們,招呼我們坐到吧檯位置。看見店內都是滿滿的,有情侶,家庭,夫婦,也有長者。坐在我們旁邊的是一名從日本來的客人,老闆娘介紹他給我們認識,之後我們便開始一起說說各自喜愛的清酒,談談美食,非常高興。由於是年初二,所以我們吃的是特定的套餐。從漬物、刺身、燒物、主菜到甜品... 不單單好吃,看到廚房裡的每一位同事都用心預備,老闆和老闆娘殷勤的又為我們倒清酒,店內各工作人員對客人態度我實是欣賞。所以... 這個星期天我們有要去囉!😊❤️ 再去延續我們的清酒之旅⋯⋯查看更多
+ 7
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
lawrenceying
勁有日本氣氛的酒場
lawrenceying
2019-02-21
關注
聽講呢度有多款清酒可以酌上,今晚同班明友飯後都話想試吓D特别靚请酒,當中有兩個日本朋友都話就算响日本都唔係咁易試到,嚟到見到有一枱住响香港嘅日本客响度慶祝生日,頓是氣氛高漲,好似去咗日本酒場咁。呢度老闆係清酒脷酒師,我地試咗四款酒,梗係包括人氣最盛嘅十四代,仲可以試到三款!写樂配燒物都唔錯。由甘到辛,經佢介紹真係試到唔同的口感。佐酒小食南非鮑魚、牛舌、蟶子最為出色。飲飽食醉,响香港過了有日本Feel一晚!超贊!查看更多
豚三味盛合
燒牛舌
南非鮑魚
Starfishstar
食品一般,招呼一般,絕不推介
Starfishstar
Level 2
2019-02-16
關注
在情人節當日同女朋友隨便Walk in入去當日人不算太多我地點咗一個剌身一個壽司拼盤一個冷麵以及小食一客先討論食物那個壽司感覺比元氣吃到的更不如壽司上的魚生也有點不夠新鮮只有海膽還算不錯但估唔到當到剌身拼盤果陣剌身拼盤個海胆卻有一陣臭坑渠味不過坦白講個拼盤除咗海膽之外其他東西都還不錯至於個冷麵我感覺比我自己响超市買嚟煮果啲仲要差那個冷麵汁沒有一點鮮味不值得推介至於招呼方面我覺得很有進步空間佢地嘅問題並唔係因為人手唔夠或者人客太多舉個例我地一開始係被安排坐响吧枱佢地將吧枱嘅一部份用咗嚟排單咁其實都無乜問題不過個待應同廚師就一直响我旁邊好大聲咁討論啲單期間我仲要不停避讓二人去執單而明明另一邊仲有好多位置個待應都一個勁咁往我另邊擠感覺好似我阻住咗佢地咁如果唔係特別日子我大概已經發作咗只係剛好响有另一個客人走我就轉咗過去食物不算很好有部份甚至算得上糟糕招呼不周一個人不會來吃這個有點小貴跟朋友女生更不會來招呼太糟糕簡而言之我會繞路走查看更多
regalalan
難得有齊十四代、黑龍、寫樂
regalalan
2019-02-05
關注
嚟呢間餐廳食飯,係畀佢酒場的名字吸引。當然,仲有十四代和黑龍。都算不枉此行,有十多款清酒可以散叫 (一盒盒賣,即180ml)。不用一支支叫,可以試多幾款。我哋四個人飲咗三款十四代,兩款黑龍,仲有老闆推介的松乃井、武藏野和寫樂...。 一晚飲了八款清酒 ,超滿足食物方面,可能係主打清酒的關係,主要是以陪酒的菜餚為主, 選擇不是很多。但燒海鮮做得不錯。我哋叫咗蟶子和北海道元貝($78一隻),好新鮮, 燒得好juicy個人特別鍾意的,反而是他們做得低調的陪酒菜 。一夜乾好出色,墨魚棒、大根塔、海台卷、豚肉角煮和麵豉大腸都好正。 啱曬我配清酒雖然主食不多 ,但好在可以叫山貴水產其他餐牌的食物, 我哋嗌咗壽司,刺身和雞軟骨。Yummy... 滿足的一餐。查看更多
+ 3
海苔明太子卷