一碗車仔麵

一碗車仔麵 (Closed)

一碗車仔麵 (Closed)
MYPONYO
味道不俗
MYPONYO
2019-03-06
Follow
一碗車仔麵作為我最喜愛的車仔麵店之一,原因除了因為距離屋企較近,還因為食物的美味。店內裝修簡單,墻上貼了不少舊時風格的海報,似乎比較隨意地想營造復古氣氛。店舖正面是一塊大餐牌,方便客人觀看,而檯面也放置了餐單供客人下單。車仔麵的配料款式不算少,還有一些小食可以點,飲品亦是常見的那些。五香牛筋墨魚頭米粉(辣汁少辣)過年後第一次來吃,最大的分別就是配料的分量變少了,也明白店家需要維持收益,但減少得有點太明顯。但是味道的確很好,尤其是墨魚頭,十分爽脆。豬手牛腩墨魚頭豬紅瀨粉(辣汁大辣)是的,仍然有墨魚頭,因為真心好味。豬紅入味嫩滑,牛腩也不柴。但豬手雖然味道尚可,可惜前期對豬毛的處理仍然有待改善,一呈上見到豬毛特別礙眼。總結雖然分量變少但價錢也可以接受,食物味道的確不錯。Read More
+ 1
墨魚頭
Micro food
車仔麵
Micro food
2018-11-25
Follow
上星期收到柯打去觀塘開兩日工,到了食飯時間又唔知食咩好,又唔算好肚餓,所以唔想食飯,行左一陣俾我見到間車仔麵,啱哂,諗都唔洗諗就入左去,簡單蘿蔔、豬腸兩個餸加個粗麵,汽水已經好滿足,雖然味道就一般,其實車仔麵都係一種好方便食品Read More
和講筆
不錯的車仔麵
和講筆
2018-10-08
Follow
觀塘區這條街有兩家車仔麵 ,這間車仔麵店我食了兩次感覺都不錯,由於有競爭者在隔離舖,所以價錢上絕對要保持競爭力, 兩個餸加一麵26蚊,三個餸一個麵就31蚊,再加餸每個七蚊。其實價錢都唔會太貴,另外加杯熱/凍飲都係加多七蚊 ,今次我叫了一個豬手+ 酸齋+河粉, 外表並不吸引,最深印像是那些辣醬,辣得幾有層次同風味,偏向有少少沙嗲再加辣油嘅感覺,豬手有兩隻,肉爽帶微軟,不錯,酸齋中和了辣味,酸酸辣辣十分有趣,加杯凍o水更是絕配。Read More
肥w1ng
食咗百幾碗車仔麵
肥w1ng
2018-09-28
Follow
其實都唔係好好食 我食咗百幾次咁上下姐..............................康寧道有間<來多一碗車仔麵>協和街有間<一碗車仔麵>毓華里有間<兩三碗車仔麵>而家係咪興咁樣改店名?Read More
pokheiyung
有用心嘅車仔麵
pokheiyung
Level 2
2018-09-12
Follow
一個人晚餐,打算草草了事。走到附近有車仔麵,點知滿座,就行到隔離嘅一碗試試,反正新開至現在都未食過。坐低第一個感覺,係光猛乾淨,無一般車子麵檔常有嘅豬大腸羶味,十分舒服。員工亦禮貌招待。點左牛筋豬大腸魚皮餃米線。十分欣賞腩汁湯底,濃郁唔油膩。豬大腸滷得夠透, 冧滑,無嗰種倒胃口嘅羶臭味,一就有滷水香走出黎,讚! 牛筋亦入味,不過嫌有點太冧欠咬口。魚皮餃爽身亦不錯。連凍飲先卅零蚊,有咁嘅食物質素同環境招待,係超值了。Read More
杏福王太
食過番尋味
杏福王太
Level 2
2018-08-21
Follow
一向都好鍾意食車仔麵,但真係唔容易搵。大型商場唔會有(我家附近間匯麵都執埋),通常都要去舊區先會搵到。觀塘協和街這間值得推介,新店內懷舊裝潢,食物質素好,環境衛生。對於我嚟講,豬皮豬紅好唔好食,對一碗車仔麵好緊要。我叫了豬紅、咖喱豬皮、陳皮魚蛋、酸齋、油麵。它們都是我喜歡的味道。這間店沒有令我失望。隔離都係車仔麵,我在門口猶豫咗一陣。原本係入另外一間,但入到去之後覺得環境麻麻,地下又濕又唔乾淨,終於轉去隔離這間。Read More
LeungChiSang
有驚喜的車仔麵
LeungChiSang
2018-08-04
Follow
我在牛頭角附近上班,雖然也經常行去觀塘搵食,但多數去工廈區那邊,比較少行去協和街那條斜路。這天偶然去到,便發現這間奇貌不揚但水準不俗的「一碗車仔麵」。都係填紙仔選東西的車仔麵店運作模式。最難得的所有車仔餸都同一價錢,貪心的我便叫了瑞士雞中翼、牛腩及豬手三款在其他車仔麵店通常價格較高的「貴嘢」,配搭米粉 ,呢個三餸一麵組合收$31。車仔麵上來了,湯頭正正常常,總算喝完不會太口喝。叫了小辣,但辣度只有外邊的微辣。至於車仔餸倒是不俗。豬手軟硬適中,吃來有一種屬相對易咬的靭勁,不會太淋。牛腩偏瘦但鹵得入味。瑞士雞中翼亦弄得鹹甜適宜。呢個價錢呢個水準,性價比算高了。叫多個$28的沙嗲三寶,在六樣東西中選了魷魚鬚、牛柏葉及豬腸。魷魚鬆有煎炒過,變得更為脆身。牛柏葉算爽口,豬腸洗得乾淨而且尚有咬口,難得個沙嗲汁唔辣,但帶甜下仍頗惹味,撈起這幾樣東西更是相得益彰。加多碟菜心同凍檸茶,最後埋單都係八草野,吃得心滿意足離去。Read More
三餸車仔麵
沙嗲三寶
JJcaptain
夠飽肚的車仔麵....
JJcaptain
2018-07-10
Follow
在協和街大路的一旁,有兩間車仔麵店相連開在一起。這一間,是近來才開業的....論人流,旁邊的一間似乎較旺,這可能是其價位相對上較相亷吧。不過事實上,這裡一碗麵的價錢也不算太貴的。但街坊們總是十分精打細算,對他們來講,車仔麵處處的水準可能也差不多,但價錢差一蚊就是一蚊,這卻是鐵一般的現實....來個三餸一麵,都只是盛惠三十一大洋。對我來講,簡直是窮人恩物。既是如此,小弟也就老實不客氣地怒點餸,索性來個五餸油麵....一大碗、沉甸甸的麵送上來,份量嚇人。湯、料與麵皆足以讓人飽腹....餸的味道整體上是可以的 ---- 豬軟骨非常軟淰,對我而言脆卜卜的軟骨的魅力遠大於淰淰的肉;甜酸齋是一貫正常之味,令人越食越開胃;牛筋炆得入味軟熟,有豐富的骨膠原;菜芯比想像中甜與爽;後追加的蝦雲吞就較普通,始終所謂的全蝦雲吞,對我來講的吸引力實在有限....食完一大碗麵,跟在茶記吃碟飯的飽腹程度可謂不相伯仲....Read More
寧小朋友
過分足料既外賣車仔麵😂
寧小朋友
2018-04-22
Follow
小編係星期日大概六點幾鐘去到, 鋪入面無乜人。小編同友人叫左兩碗麵 :一碗四餸、一碗三餸 ,都係外賣, 大概等左五分鐘左右就有。拎左外賣之後都行左十五分鐘到先番到去食,小編叫左油麵,番到去都無浸到腍晒或者吸晒啲湯。小編點左秘製辣汁 ,食左第一啖真係好辣。初嚐可以試下小辣先。 麵既分量都好多,唔會因為係外賣而減少左份量,以一個正常女生既食量黎講份量可能多左啲,可以揀番少麵。餸方面:小編叫左三餸,31蚊。不過通常要加錢既牛腩 豬軟骨哥啲餸係呢到都係唔洗加錢 。 小編點左魚皮餃、咖喱豬皮同埋秘製豬軟骨。 魚皮餃都係正正常常,咖喱豬皮份量都好多有七八塊,唔係就禁淋啲咖喱醬上去 而係浸到變晒色,不過豬皮可以再入味啲。秘製豬軟骨真係驚喜 一黎份量多 二黎真係好入味。 下次可以再叫豬軟骨Read More
豬軟骨,辣汁
LILYLLM
👍味道同價錢成正比
LILYLLM
2018-03-29
Follow
lunch時候搵野食, 同個friend一齊試下呢間「一碗車仔麵」。 lunch時候都幾多人,個場full左,不過喺門口等咗幾分鐘就有位。間舖嘅裝修都幾簡樸,白色為主,牆上掛咗一啲復古嘅畫。唔好講咁多,好肚餓,即刻試下啲嘢食先。我叫咗菜心、雞翼、豬手、餛飩米線。 個雞翼醃得好夠味, 甜甜地。 個豬手就係鹵水嘅, 都幾好味。 個雲吞係佢哋自己整包,都唔錯。 整體嚟講, 38蚊有咁嘅質素都唔錯。而我個friend就叫咗勁多餸, 有芝士腸、廚師腸、蘿蔔、雞翼、紫菜、響鈴。 個蘿蔔軟硬適中, 又醃得好夠味。 嘩! 原來車仔麵加響鈴係咁好味㗎, 將個湯底啲精華滲入個響鈴到,正!簡單一句, 係一間有水準嘅車仔麵Read More
4 餸
6餸
豬手,雞翼
mills ng
唔好叫咁多餸
mills ng
2018-01-11
Follow
呢間野同格離個間車仔麵都一樣叫外賣就千其唔好叫五餸,因為成日都會俾漏一樣餸!整體既野食係好過格離個間,但係俾漏餸而且價錢又貴過格離個間,到底食唔食就自己諗啦.....Read More
叫五餸 唔俾漏餸都有可能變少餸
2018-03-05
Mrs-RainbowYu
味道不錯😋下次再食
Mrs-RainbowYu
2017-12-30
Follow
晏就同屋企人行街,發現協和街最近開左間車仔麵,有好多餸簡,間鋪雖然唔係好大,但望落去都幾光猛,決定一試。坐低自己拎紙仔寫野落單,嗌左3個餸,等左一陣就有得食。雞翼醃得好夠味,唔會太淋岩岩好。豬軟骨好有口感啲軟骨超正試左小小辣汁,除左辣之外重好香口。屋企人食豬腸同牛筋,佢地都話好夠味,下次可以再食過食緊既時候愈來愈多人,重有啲人等緊外賣。員工好好笑容,有啲公公婆婆黎食都會主動幫佢地落單,咁既質素都只係$31好抵食。Read More
豬軟骨
孤獨的美食家
晚餐。車仔麵
孤獨的美食家
2017-12-28
Follow
新一年即將來臨,這段時間最是忙碌。能早一點下班已是萬幸。晚上九點半,想吃一磅麵。這店早陣子開張,店名簡單直接,室內也沒什麼裝潢,希望把實力都放到食物上就好。未到十點,客量一半,兩位樓面負責點餐收銀。餐單大路形式,也不花巧。麵點了油麵,餸點牛腩冬菇豬軟骨,湯底加辣汁。貪心多點了沙嗲三寶蘿蔔魷魚牛栢葉。未夠五分鐘上桌,合理的速度。蘿蔔淋身清甜,魷魚爽脆,牛栢葉也到位就可惜兩者都不夠入味。沙嗲帶泰式風味,味道夠也有濃花生味,惟獨欠香味。麵夠熱辣,油麵也見穩陣。牛腩軟淋出色,甚或優於一些牛腩舖。豬軟骨入味夠身,冬菇三片大塊厚肉也見誠意。附上的辣汁辣度夠,有心之作,可惜稍欠深度。整體而言,物有所值。之前路過,致贈的花牌下款有半島酒店的名號,想必店主為有聯繫的人,也希望此店能長久經營下去。Read More
沙嗲三寶
embryozz
嘴饞食到好嘢先會分享
embryozz
2017-12-15
Follow
踢完波同班朋友打算食碗兩溝碗仔翅就算,去到物華街,可惜街邊檔無檯又無位坐,所以行黎行去最後又去翻協和街。協和街139號仁富大廈地下,門口店名我完全睇唔清楚,不過店內白光燈夠光猛,叫’食送’食麵紙非常清晰,圈咗陳皮魚蛋+牛筋+肥牛+幼麵+腩汁。另一個朋友圈油麵+少辣,結果食唔到辣就食唔晒。#湯底都幾好味·聽到隔離檯條女話好飲#成碗麵+[食送]都好好味#🤩🤩🤩🤩咁好味又抵食點會唔分享門口有花牌「一碗車仔麵」原來鋪頭乃新開張。腩汁濃郁好惹味[最穩陣]好過少辣[朋友覺得似中辣]Read More