2023-06-05 44 瀏覽
最近同新識嘅朋友出街,言談間透露佢好鍾意食小籠包,所以靈機一觸,帶左佢黎樂天皇朝食八色小籠包!因為呢間嘅小籠包唔止皮薄餡靚好好食之外,重要賣相吸引色彩豐富,令人食指大動!特色皇朝小籠包有齊原味、川味、鵝肝、蟹粉、黑松露、芝士、絲瓜、蒜香嘅口味。品賞每一粒都有不同嘅味覺享受,有傳統的、清淡的、濃味的、有新意嘅味道,非常滿足。令到我比較驚喜嘅係黑松露同埋鵝肝,兩樣都唔會太過濃郁,反而食到淡淡的香味,基本上每一粒小籠包到非常爆汁,而且餐廳有個教學指南,建議我哋由淡味食到濃味,非常細心。李白醉雞之前係網上見到已經好想試,估唔到今日有機會食到佢,雞肉非常嫩滑,而且酒味調配剛剛好,每一啖都食到酒香味。蒜香排骨炸到非常香脆,而且份量非常多,排骨個味道醃得好好,食嘅時候肉質非常鬆軟,而且食嘅時候又唔會感覺好油膩,如果加埋白飯就更加好啦!

特色皇朝小籠包

李白醉雞