2022-07-06 1251 瀏覽
呢間陝西小店想試好耐,一路驚會好辣唔敢嚟,但後來聽講其實辣度好大眾口味,於是今日就的起心肝嚟試下喇!叫咗套餐 B,揀咗炸醬 biang biang 麵 (biang 係普通話拼音,廣東話唔識讀,字典查唔到,反正我就叫佢 「柄柄麵」)、香辣海帶絲同酸梅湯。同潮式雲吞麵舖嗰啲炸醬麵唔同,呢個炸醬 biang biang 麵係涼拌嘅,而且一啲都唔辣。炸醬嘅豬肉碎炸到乾哂,混合多種香料同醬料煮製而成,油香四溢,香濃惹味。而主食 biang biang 麵就係好厚好濶好長嘅手工拉麵,一碗麵只有大約 2-3 條麵,每條麵有成掌心咁濶,厚度則大約有 2 毫米。所以,麵質咬落去非常煙靭彈牙而且爽滑,嚼勁十足。而配料方面除咗有炸醬外,仲有爽脆嘅青瓜絲、腍腍地嘅甘筍、青豆粒同薯仔粒,夾埋一齊食豐富咗口感。不過,食咗幾啖麵嫌唔夠刺激,於是夾咗幾粒旁邊香辣海帶絲中嘅指天椒粒嚟食,辣辣地,更過癮!食食下,不如就直情夾埋海帶絲一齊食。海帶絲酸酸辣辣又爽口,夾埋啲麵一齊食酸辣爽滑勁開胃!(唔食得辣嘅朋友請放心,小辣嚟咋!)講埋酸梅湯,酸甜度好夠味,飲到底仲有啲沙沙嘅果蓉感覺,可見真材實料!

• 炸醬 biang biang 麵