2022-06-15 525 瀏覽
西環有地鐵後傳統茶記形式餐廳因租金貴,已買少見少,現在多都是集團式。這間是普通茶記但價錢可以啊,一個常餐有太旦多士煎豬扒米粉配一杯熱飲,任何時段都係4十多元,真係不是太多地方可以啦,而且豬扒雖然不是太大塊,這個價ok啦地方雖小,不過整潔,連有客人跌咗紙巾在枱底,伙記都會用長夾清除晚市蒸餸都唔錯,銀魚蒸肉餅,杞子蒸雞味道都甚好,有些食客要加豉油,反之,我喜歡他們蒸法其實健康啲,都不應吃那麼咸,食物唔咸也是我幫襯這店其中重點;當然,如蝦醬通菜之類,就會是比正常咸一點佢蒸餸上香茜都是那麼新鮮,清爽蒸魚是食客熱門菜,有盲曹、倉魚…這小店要老板娘、老板坐陣才做得好,單靠伙記就一定做得唔好;老板娘還人美心善,街坊打來外賣,到會提示食客糖尿病,少飯適宜這才是街坊小店有溫情,那些集團無法代替希望佢生意興隆又唔會染疫,好好做下去有時像我哋打工仔,唔會做飯,大部分日子都靠這些良心店做食堂

佢蒸餸上香茜都是那麼新鮮,清爽
蒸魚是食客熱門菜,有盲曹、倉魚…

這才是街坊小店有溫情,那些集團無法代替
希望佢生意興隆又唔會染疫,好好做下去
有時像我哋打工仔,唔會做飯,大部分日子都靠這些良心店做食堂

• 常餐
  • 蒸盲曹