餐廳: 潮食坊
資訊:

2021-04-03 392 瀏覽
好耐冇食過蠔餅,喺網上搵到呢間,既然係屋企附近,不如去試一試。就算冒着生命危險經過強制檢測嘅新都城,都要闖一闖...小店位於街市入面,但環境比想像中企理,坐得都幾舒服。我哋叫咗一個炸蠔餅同炒麵share。蠔餅一上到黎,心諗: 好似好好味喎! 正當我流晒口水,開始分嚟食,老闆娘就過嚟話呢個蠔餅唔得,整過份俾你。佢即刻收咗份蠔餅,然後我地十個黑人問號,食咗咁多年,蠔餅都係咁樣,究竟係咩唔得呢。謎底終於解開,原來真正嘅蠔餅應該係咁嘅樣。顏色都爭幾遠,難怪老闆娘一睇就話唔得。原來我食咁多年嘅蠔餅,都係overcook。食落去非常鬆脆,有少少似日本天婦羅嘅感覺,蠔亦非常新鮮同足料, 完全超晒班。本來諗住兩樣嘢應該唔夠飽,點知蠔餅夠晒飽肚,非常滿足。應該唔會再去北角嗰間潮XX啦。本身跟餐得一杯奶茶,個哥仔見我哋個蠔餅要再炸過,等耐左,送多咗杯奶茶俾我哋,埋單仲有九折。 個種人情味,同溫暖,同對食物質素嘅堅持,差不多要流淚了。呢度嘅蠔餅,應該係我一生人食過最好食。下次想食,一定會再嚟!

炸蠔餅

2021-04-03