2021-01-18 32 瀏覽
第一次食Espresso Alchemy 係荃灣,當時覺得性價比高,尖沙咀應該有2間,今日就去左海港城。Café 係cheesecake factory 隔離 我記得之前係八天堂(賣忌廉包)Café 用左開放式設計,酒紅色佈局加雲石枱 少少懷舊得黎又帶點高貴,當日去到都要排一陣隊 證明係食肆林立既商場,人氣都唔低! 靠門口的位置有一大片對著外面既落地玻璃可以見到街道既人同車,係café 既重點~ 青醬烤雞意大利三文治意想不到青醬其實唔難食,意大利包烤至鬆脆,表面的網紋烤印令賣相加分不少烤雞再加上中間夾層有蕃茄,餡料充足,雞肉算嫩但如果半溶車打芝士再多D, 層次感就會豐富D 更吸引 Cappuccino 有普通和大杯裝之分,自己加左HK$2 轉左oat milk,味道濃醇帶麥香,口感幼滑 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬識食一定食呢個Burger! 叠得高高的漢堡 Size 比我想像中大 ,仲夾住2塊雞扒雞扒煎得香脆,皮脆肉嫩加埋菠蘿,蕃茄同生菜,咬落勁Juicy 而且味道酸酸甜甜好開胃~伴碟係Roasted Potato 香口得黎口感軟綿。美中不足係成個漢堡比較容易分離,難免要分開食~

青醬烤雞意大利三文治

Cappuccino