2019-04-09 2607 瀏覽
週五晚請長輩們去銅鑼灣睇好戲,佢地個個都可享長者優惠真係抵玩!因早前聽過表哥形容世貿間「錦麗」嘅越南河為全港最美味,姨媽們就決定於戲前一試,由姨丈請客。店子門外有個標明自己為「胡志明市最好吃的牛肉粉品牌」嘅廣告牌,大家睇到後都十分期待。餐店六點鐘左右其實都冇乜客,不過點都要有一半人以上到齊先可入座。中央打長有一排半梳化合拼式散座;藍色同黃色嘅櫈子梅花間竹咁擺,襯上鐵枱,個人覺得有少少閃得滯。七口子原本被安排入座一張六人圓枱,幸好契妹轉數夠快,眼見餐室未有耐滿座,就向姐姐仔提出可以暫時分開兩張六人枱坐住先,到多客嘅時候就俾返張枱佢地,姐姐仔向經理請示過後亦答允要求。餐桌上擺有自助餐具及調味料。另貼有食pho之正宗越南風味食法。熱水全為自助式,不過啲紙杯仔就似乎太細隻啦,而且仲好唔環保添。四周嘅架上都見到一杯杯生菜,原來係落單後每人都有一杯。彩圖餐牌底面兩頁,精選項目都係越南粉、小食及飲品,簡單易明。凍越南滴漏咖啡($30):越南咖啡當真喺顧客面前慢慢滴漏,証明真材實料。分開坐嘅姨媽同XO仔都異口同聲話杯凍啡太甜,咖啡味唔夠香濃。長輩個個都揀食有齊生牛肉、熟牛肉及牛丸嘅錦麗綜合粉($66)
七口子原本被安排入座一張六人圓枱,幸好契妹轉數夠快
餐桌上擺有自助餐具及調味料。
另貼有食pho之正宗越南風味食法。
四周嘅架上都見到一杯杯生菜,原來係落單後每人都有一杯。
凍越南滴漏咖啡
分開坐嘅姨媽同XO仔都異口同聲話杯凍啡太甜
,咖啡味唔夠香濃。
凍越南滴漏咖啡
長輩個個都揀食有齊生牛肉、熟牛肉及牛丸嘅錦麗綜合粉($66)。
錦麗綜合粉
錦麗生牛肉粉($63):可能小肥頭腦最簡單,連點食物都要最原始嘅淨生牛肉粉。生牛肉上枱時呈半生熟,肉質都好軟腍,不過碗麵出事在個湯底唔夠熱,而且味道實在太甜,飲完杯超甜嘅凍咖啡後都仲覺得佢好甜
錦麗生牛肉粉
最攞膽就係河粉麵團居然仲係成個波咁
!估計啲粉一早就煮熟哂,只係廚房一收到單後即淋上熱湯及配料,到食客將啲粉散開後,入口已經唔再新鮮滾熱辣;即使麵條本身幾柔滑都好,唔夠熱已令碗河粉大打折扣
錦麗生牛肉粉
小弟並非越南人,講真亦唔清楚何謂正宗越南口味,只可以話「錦麗」無論係環境、服務、衛生、食物質素及價格都好似一間高級少少嘅茶餐廳。主打生牛肉粉湯底偏甜,而且入口唔夠熱,同自己平時食開嘅中菜真係好唔同;但當諗到越南天氣炎熱,好多越南粉店仲要屬大排檔式冇冷氣喎,咁就不自覺地聯想到正宗越南口味可能真係要甜而不太熱,只係人家嘅正宗唔係自己杯茶而已
2019-03-29