2018-11-26 528 瀏覽
每當係旺角諗唔到食咩好, 我都會食樂天皇朝.貪其價錢合理, 而且上海菜做得好出色.今次跟友人的飯局就定係樂天皇朝.是晚全場爆滿, 好彩早了約定6:30pm食飯,唔需要等太耐就有位.茶芥每位$8, 而小食是$15/碟呢個味道好唔錯,係我食過咁多間上海菜最出色嘅其中一間賽螃蟹當中更加入一些瑤柱來增強口感. 把蛋黃略略攪拌一下再吃, 蛋白滑溜之中帶點蛋香, 而且蛋白亦夠厚身帶點咬口, 不會有太多油份量都算多,絕對對得起這個價錢!原本對生食油麥菜有點抗拒, 但試過第一口之後, 會深深愛上.油麥菜清脆爽甜, 微微的甘甜, 配搭麻醬一同進食,完全是Perfect match. 感覺清新.8色小籠包是招牌菜, 餐廳標語小籠包每粒25克,巧手18摺, 特薄面皮湯汁飽滿,清甜不油膩.味道分別有原味(白色)、人參(綠色)、鵝肝(橙色)、黑松露(黑色)、芝士(黃色)、蟹粉(橙啡色)、蒜香(淺黑色)、麻辣(紅色)侍應會較你由淡味小籠包開始食到濃味的, 不過我還是喜歡挑自己喜歡的口味.海蜇頭是我每次都會點的, 真的很美味.海蜇頭口感比較硬, 有點像吃脆骨的口感.配上酸醋和青瓜絲同食, 挺開胃的.夫妻肺片, 如果
每當係旺角諗唔到食咩好, 我都會食樂天皇朝.
貪其價錢合理, 而且上海菜做得好出色.

今次跟友人的飯局就定係樂天皇朝.

茶芥每位$8, 而小食是$15/碟

呢個味道好唔錯,係我食過咁多間上海菜最出色嘅其中一間

海蜇頭是我每次都會點的, 真的很美味.
夫妻肺片, 如果你是喜歡辛辣的朋友.這個最適合你, 朋友都說叮的時候辣得好過癮.

樂天皇朝水煮魚是我第一次試
味道麻辣得來又不會太攻鼻, 只是越食頭皮就會越麻..
試吃了一片, 味道很香很惹味, 魚肉非常軟嫩又夠滑溜, 吃起來是有點辣度, 不過仍可以接受
最後來個宮廷驢打滾, 糯米外層煙煙韌韌,包裹住的紅豆蓉比例剛好,只是微甜不膩. 再撒上黃豆粉,食落軟綿軟糯, 十分美味.
2018-11-10