2018-07-26 142 瀏覽
終於唔需要走去旺角排長龍先食到丼飯啦, 荃灣都有啦. 位於荃灣楊屋道百悅坊都開左間高質丼飯專門店.大丼屋店內比較寬落, 兩邊盡是2人或4人枱,人多時可以拚埋一齊做一張長枱.最重要這裡有BB櫈, 下次可以帶埋小朋友來打開餐牌, 才發現這裡原來不只有海鮮丼供應,小食甚至是刺身壽司都有, 價錢平均由廿多元到幾十元不等. 我覺得這裡的選擇比較彈性, 如果同行者不吃魚生, 其實這裡亦有多款熟食丼飯選擇, 例如牛肉, 燒魚、燒雞、燒豚定食等, 而且丼飯都已包沙律及味噌湯,仲免收加一服務費. 價錢大眾化.我比較貪心, 想試不同款式, 所以築地自選丼就最適合我.可以從8款丼飯中選自己愛吃的.牛肉口感咬落油香,牛味都算十分濃郁, 最喜愛牛肉同飯都沾滿燒汁, 很惹味, 而且細細一碗, 唔會食到太膩.鰻魚丼都唔遜色,魚肉油脂豐富,肉身又夠厚蒲燒將醬汁融入鰻魚之中,醬汁甜蜜味美海膽的份量舖滿了半碗飯, 看到滿滿金黃色的海膽, 真的食慾大增又估不到海膽的質素一點都不差,完全沒有苦澀的味道,質地細滑而CREAMY,食完滿口都是甘香鮮味朋友點的蟹道樂丼(黃金蟹)也十分豐富,當中有蟹鉗、蟹肉、蟹子、蟹膏、蝦.偷吃了幾

終於唔需要走去旺角排長龍先食到丼飯啦, 荃灣都有啦.
位於荃灣楊屋道百悅坊都開左間高質丼飯專門店.

最重要這裡有BB櫈, 下次可以帶埋小朋友來

鰻魚丼都唔遜色,魚肉油脂豐富,肉身又夠厚
蒲燒將醬汁融入鰻魚之中,醬汁甜蜜味美

偷吃了幾啖, 味道超好. 因為佢已經將蟹肉、蟹子、蟹膏拌勻,再連同海膽一齊食,
口感有多重鮮味, 有蟹膏的鹹香, 蟹子脆卜卜的口感和蟹肉的鮮甜

個人認為, 無論味道、價錢或餐廳環境都比我之前去的丼飯專門店好,
性價比高, 下次可以再黎試下其他款.
2018-07-16