2017-02-04 1300 瀏覽
今天2月4曰,搭地鐵有優惠,與阿媽到利東站(鴨利州) 逛逛,午飯時間經過此店,見門口貼滿明星藝人合照,應有一定水準,咁嘅想法“大錯特”!只嘆一句因我不是明星!阿媽恨食“沙爹牛肉炒河“,完全100%冇沙爹味+河粉一舊舊+茨汁又多,真的以為叫錯“菜遠肉片炒河“!俾多次机會,叫最簡單鹵水鵝飯,見有幾個人外買鹵水食品!飯凍又一舊舊,鵝肉極普通,鹵水汁又唔夠濃,與上環區相比差幾倍!刀功又差,骨與骨幾塊連在一起(成串)!豆腐又微酸!從未食過一間如此冇heart的飯店,或我對食有一定要求!對煑食完全冇心去做,又何來会好食!最簡單基本動作“河粉“要用手散開才炒,不会变一pat pat (一舊舊) ! 至於飯更離普,負責裝飯一定知係熱或凍,咁都可以裝俾客食,得過且過。唯一送例湯可接受。唸住帶阿媽食好嘢,反而令她超失望,阿媽教要有衣食,唔好食都要食,最多以後唔幫趁!

2017-02-04