2016-12-18 3635 瀏覽
朋友們選擇左呢間喺英皇1/F嘅餐廳,店內分兩部分,外面係有D行山戶外用品,入面先係餐廳餐廳入面裝潢都好切合主題,用黎飲水嗰隻杯都係露營常用嘅金屬水杯餐廳有麵包盤提供,有bread stick同幾個好硬嘅包,因為唔熱嘅關係,搽左牛油都溶唔到因為仲有一位朋友未到,所以叫住幾樣食住等第一道出現嘅係蟹肉煙三文魚卷,冇諗過會係咁細...煙三文魚冇平時食嗰d咁咸,蟹肉如果可以多少少就好喇之後係海鮮薈,茄醬好味,但法包烘得有d過火入面有蝦,青口,魷魚,我地咁多人share可能叫個大嘅會適合d諗住都叫個飽肚嘅頂住先,所以叫左carbonara,點知都係咁細碟,一人一啖就清哂真係耍趁熱食,放涼左會變成一pat呢個炸磨菇真係要試下,原粒包住炸,點唔點醬都好好食,炸完一d都唔乾,想encore添叫左青瓜綠茶,非常清新,青瓜味比較淡,只有凍飲朋友要左香蕉朱古力,佢地話飲到好飽,但係好香蕉味,呢款凍熱都有其中一位朋友要求叫呢個點點醬薄餅,其實係茄醬黎,不過面層有芝士,撈完一輪就可以點點喇.個薄餅比想像中冧,朋友就話會唔會只係我地以為佢一定係脆就覺得佢冧左係唔啱呢個醬的確係有少少辣,唔點太多都係可以接受,值得一試

蟹肉煙三文魚卷
因為仲有一位朋友未到,所以叫住幾樣食住等

第一道出現嘅係蟹肉煙三文魚卷,冇諗過會係咁細...

煙三文魚冇平時食嗰d咁咸,蟹肉如果可以多少少就好喇
荷蘭鍋海鮮薈(細)
之後係海鮮薈,茄醬好味,但法包烘得有d過火

卡邦尼蟹肉意粉

真係耍趁熱食,放涼左會變成一pat
炸磨菇
青瓜綠茶
叫左青瓜綠茶,非常清新,青瓜味比較淡,只有凍飲
凍香蕉朱古力
辣茄蓉配薄餅

個醬的確係有少少辣,唔點太多都係可以接受,值得一試
荷蘭鍋烤焗原隻野雞
朋友話有個著火雞要試下,上菜時店員會喺你面前點著杯酒淋上去,於是就出現以上畫面,都燒左好一陣子(唔好意思影得唔好)
荷蘭鍋烤焗原隻野雞
火熄左之後店員會幫你切開隻雞,真係坐喺度等食就得喇,但唔好諗住隻雞個味道好特別,我覺得就係一般燒雞味

雞下面有d薯角喺度,我最後唔小心食左舊索哂酒嘅薯角,苦到...
伏特加腸肉茄蓉忌廉汁大通粉
呢個意粉都講明係有vodka,但係食落完全冇vodka味,雖然係咁,不過我都覺得係要試下嘅,比起之前個carbonara好食

由於意粉嘅餸係腸蓉,你會以為佢冇餸,有d無奈
蕃薯薯條
蕃薯條,如果唔係特別鐘意甜食嘅人,千祈唔好點中間兜野,因為係蜜糖黎

本身d蕃薯已經有d甜味,所以我地寧願點嗰個微辣嘅茄醬
焗芝士燒烤菇
最後呢個其實係黎錯左唔知邊枱叫嘅芝士焗菇

6位或以上送汽酒1枝,好唔好飲就見仁見智

因為今次係生日飯,我地切蛋糕影相時店員拎左一堆牌仔俾我地揸住黎影相,都幾得意
2016-12-12
生日
荷蘭鍋海鮮薈(細)
炸磨菇
青瓜綠茶