2016-03-19 569 瀏覽
今日突然約左寶貝下午茶,決定去一個平時少去又易去的地區,一程飛天小巴轉眼就到左目的地!! 寶貝己一心決定食乜野,我當然唔會拒絕LA!可能係平日的下午茶時間,所以舖頭當相清閒,我地可以揀一個心儀的卡位~!噢~~一坐落就見到飛天烈車,我真係大鄉里了~暫時我知APM的元氣有壽司火車好開心黎到呢到都有呢~呢到可愛的地方係上層火車下層有迴轉~適合唔同喜好的客人倒好茶我地就開始點野食~諗住一手拎個電子牌落黎~點知係不動產~唔郁得~我地只好牛咁眼咁慢慢篤...玩左一陣就等食~我發現呢到除左有湯的食品會有服務員拎上黎之外,好多都由火車送到~!我地點左個午餐,仲有辛火龍卷,三文魚三食午餐 - 絕對係例牌貨,所以實物同張相都有一段距離,明白的~   壽司併盤 - 上枱感覺唔係好得~肉質乾乾地,幸好食落都有應有的味道,放下要求!   蝦天婦羅烏冬 - 大蝦天婦羅,可能大廚上個期冇睇電視,教大家如何可以番炸D蝦唔會變淋...所以D蝦一夾就軟晒~我的天啊~~真係唔掂~烏冬味道OK,基本唔會對佢有任何要求,湯底相信係一般清湯,唔覺有味!   麻漿野菜沙律 -- 青菜好鮮好爽好脆,加埋吞那魚同蟹棒棒絲,加少少7味粉
今日突然約左寶貝下午茶,決定去一個平時少去又易去的地區,
我地只好牛咁眼咁慢慢篤...玩左一陣就等食~
我地點左個午餐,仲有辛火龍卷,三文魚三食
   麻漿野菜沙律 -- 青菜好鮮好爽好脆,加埋吞那魚同蟹棒棒絲,加少少7味粉更清新開胃~~!
辛火龍卷 - 餐牌張相個樣好鬼誇張,寶貝一眼就好想點~又好担心佢辣的程度令佢接受唔到,所以諗佐好耐,點之前仲問過服務員姐姐會唔會好辣,服務員就話唔會太辣,經我再三鼓勵,終於落單~
火車送黎,一睇覺得好激~上枱發現原來係''搞笑之作''...蝦頭蝦尾兩件只係兩舊飯上面擺住DD蝦頭蝦尾,而唔係卷住的~蝦頭部份為左能篤得實D,仲切左一部份~噢...我最愛的炸蝦頭啊~照咬入口~噢~ 一D都唔熱唔脆,係咪炸起左好耐呢?! ~~中間8件有兩年係冇蝦肉的~OKOK~我地明白一隻蝦總有完結時..講到寶貝最期待的辛辣~原來只係側邊放左薯片粹...入口相信係卡樂A月亮薯片...明白了就覺得太搞笑了~
三文魚三食 - 唔知係我的指功唔夠力定係佢D壽司飯壓得唔夠實,每件壽司都一夾就散~壽司飯醋香味唔夠重~三文魚肉質本身真係唔錯~好香好鮮,夠晒魚味~尤其係三文魚腩位真係甘香肉厚!頂頭的漿汁就失色少少,三文魚籽食唔到有魚籽~明太子又食唔出有明太子...食既時候我一度諗過其實兩隻漿係一樣的~
食下講下都唔知時間過~見一枱都係我地食剩的碗碟,一直都冇服務員黎收~我地有諗過唔知係咪要放喺架火車到運返入去~HA...食到埋單都冇人黎收~!
總括黎講..如以這個價錢的話,先放下自己的要求及幻想.. 真心希望佢地他日可以有所進步
2016-03-17