2016-02-04 2995 瀏覽
重慶雞煲你可能食得多, 但芝士雞煲又試過未呢? 講真, 我聽過大胃女神去食完之後, 飽到頂住個肚到第二朝都食唔落野, 同埋一聽到芝士都深感飽漏, 但稀客老友提議去挑戰下呢個傳說中既芝士雞煲, 實行去拜會一下佢咁話!自從轉左係荔枝角上班, 就好似由一個地獄(觀塘)去到另一個地獄荔枝角), 相信係工業區番工會好明白此時此刻心情, lunch出去搵野食, 多人到呢, 相反夜晚就水靜河飛, 呢晚我同老友係荔枝角一直行去長沙灣, 話遠唔遠, 話近唔近, 行左20分鐘就到, 一於當熱身消耗下D體力, 再同雞煲戰鬥一番未夠七點, 好彩未見有人潮, 店員安排了一張二人桌俾我地, 但我個心係到諗, 張桌咁鬼細, 放左個雞煲仲邊有位放其他野? 佢地張桌旁邊有個兩三層既架, 可以放下野食, 地方淺窄, 冇謂放到一桌都係啦~既然兩個人小小地點都要整番個招牌黃金芝士雞煲(小), 份量足夠2-3個人, 朋友仔仲話食呢個雞煲要出”超必” (其實係…唔係lunch留肚, 留qutoa夜晚食盡佢……),正所謂人出錢, 你出命既原故, 抵諗D就捨命陪FD子啦個雞煲就唔可以話好大個既, 同埋食哂D雞, 可以再加其他火鍋材料
雞煲就唔可以話好大個既, 同埋食哂D雞, 可以再加其他火鍋材料, 我地呢D大胃王, 一於決定要加D菜, 帖加D肉先夠! 個芝士雞煲要煮至滾起先食得既, 實在太邪惡啦~成PAT芝士係面, 當滾起果時, 再撈勻佢, 陣芝士香真係令人垂涎三尺, 食指大動呢XDDDD入面除左有雞之外, 仲有其他配料, 洋蔥, 芹菜, 蒜頭等等, 夠哂惹味! 芝士雖濃但不至於飽漏, 食完哂D雞, 可加入芝士雞湯繼續食!
蔬菜都幾新鮮, 豆腐金菇都絕不細份, 特別一提係黑豚肉, 色澤分明, 肥瘦適中, 一點也不鞋口及韌身, 不過實在太大碟, 高估左大家既戰鬥能力, 都食剩左幾件
一路食店只都會問要唔要加湯, 同埋由七點食到十點期間, 都keep住有人龍排隊, 所以話呢為食既香港人真係無處不在xdd
飽都反哂艇都唔駛三舊水, 出面閒閒地食個火鍋都要兩百蚊起跳, 以呢個價錢食到有gimmick又唔錯既野, 都算值得一試啦, 當然如果有多幾個人一齊開人share就更開心喇