2016-01-10 881 瀏覽
眾所周知, 我愛麵包程度接近癲狂, 每次經過麵包店定必如獵犬般索下陣麵包香, 真係好病態!! 朋友有見及此, 話帶我去食D特別既麵包咁話, 我仲話有幾特別先?Came from越南的麵包, 問我見過我未? 老老實實係外國麵包真係當飯食架! 越南美食印象多是湯河粉麵類, 而且市面都唔多越南食物, 所以又熱切又期待佢地既麵包會係點既!臨近聖誕, 店內亦有不少聖誕佈置, 增添不少節日氣氛, 店內環境幾優靜, 都好岩三五知己聚餐聊天呢~店員為我們放上暖水, 之後送上讓我們慢慢選擇, 餐牌是好簡單的設計, 所有食物種類都一目了然, 好吧! 先選杯越南有名的滴漏咖啡, 咖啡平時只會飲星xx/太xx那種, 只怪自己太咀刁! 滴漏咖啡本以為是特濃咖啡, 後來才知不是無糖的, 凍飲會較熱飲味道更出眾, 其實只要等滴漏滿左之後, 加落杯有冰既玻璃杯就可以飲啦, 個咖啡味甘香, 而非死甜, 與平時茶記之咖啡實屬不同, 值得一試!朋友仔那杯青桔仔蜜, 就普普通通, 如果佢唔係怕飲完咖啡夜晚會訓唔著, 佢話都想試下個咖啡咁話係街出面食野最怕味精, 食完最怕要狂飲水, 所以當我見到佢地標榜零味精, 當堂心頭冒一絲
越南滴漏咖啡
青桔仔蜜
越式鮮蝦豬肉米線(鮮茄蝦湯底)
係街出面食野最怕味精, 食完最怕要狂飲水, 所以當我見到佢地標榜零味精, 當堂心頭冒一絲念頭想試下, 果然沒有令我失望
越式鮮蝦豬肉米線(鮮茄蝦湯底)
越式鮮蝦豬肉米線(鮮茄蝦湯底), 雖湯底不志於濃郁蝦味, 起碼沒有咸到媽媽聲, 份量兩個人share剛剛好, 仲有quota可以叫下其他野食添
蜜桃蝦丸米紙卷
蜜桃蝦丸米紙卷, 我貪佢有菜, 蝦丸炸完唔油膩, 此道菜式味清淡~
蜜桃蝦丸米紙卷
旁邊有泰式酸甜醬, 沾完食會比較惹味, 但如果可以包得再"的骰", 女士們咀仔細, 可以食得輕鬆一點
慢煮咖哩牛肪條麵包
最後, 到今晚既主角, 慢煮咖哩牛肋條麵包, 店員表示呢個麵包會D辣, 賣相一流, 份量都幾巨型, 廚師貼心先切開四份, 本身我自己好少食牛, 今次都為佢破戒, 咖哩又香又辣, 牛肋條唔韌, 再加埋洋蔥, 真係juicy得, 深得我呢個「麵包痴」既歡心, 但食得多麵包都幾飽肚, 你知啦, 澱粉質食得太多都幾滯, 一餐半餐食下又有咩所謂呢~~~朋友仔都幾鍾意呢個麵包, 仲話下次可以試下其他款式, 鍾意邊食邊傾既舒服環境, 加上令人食指大動既美食, 果然係最好都係bff知我心, 人生有個bff, 真係此生無憾

• 慢煮咖哩牛肋條麵包