已食完晚飯,約了朋友在沙田娛樂城交收些東西,交收完有啲肚餓,當然要揾宵夜食啦,娛樂城有5個地方有嘢食,而有宵夜食嘅就有泰華餐廳、沙龍會、新沙雀。揀咗泰華餐廳,見到晚餐($58)有忌廉湯,所以點咗焗葡汁海鮮飯,凍檸茶(+$2),忌廉湯好稀,如果濃一些會好啲;焗葡汁海鮮飯,其實個葡汁幾香濃,不過啲海鮮係仿蟹柳、仿日式魚蛋、仿帶子,食落好似膠膠地,得炸魚柳比較似海鮮外,其實都炸得過火,幾鞋口,不過又係我呢個窮鬼衰,貪平點晚餐,下次都係點返咖哩穩陣啲。而飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,今次呢杯飲料算夠凍,合格!

忌廉湯
焗葡汁海鮮飯

凍檸茶

$60 (宵夜)